Θεόφιλος Γιαννόπουλος: "Τρέφω μεγάλη αγάπη για την ιστορία της χώρας μας, το μυστήριο και το παράξενο"

 


Ταξιδεύει συχνά κάνοντας έρευνα στα μέρη όπου διαδραματίζονται οι ιστορίες των βιβλίων του. Άλλωστε η προτίμησή του για τη συγγραφή ιστορικών μυθιστορημάτων, αυτό ακριβώς απαιτεί: Εγκυρότητα, έρευνα, μπόλικο διάβασμα, συγκέντρωση και πειθαρχία. Μιλάμε για το συγγραφέα Θεόφιλο Γιαννόπουλο, τον οποίο σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στις Τέχνες με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΕΞΗ» και φέρει τον τίτλο «ΧΡΥΣΟ ΑΙΜΑ».
Πάμε να τον γνωρίσουμε καλύτερα...

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κύριε Γιαννόπουλε, παρότι έχετε ασχοληθεί με την ποίηση και το διήγημα, το ενδιαφέρον σας ξεκάθαρα δείχνει την προτίμησή σας για το ιστορικό μυθιστόρημα. Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε προς αυτή την κατεύθυνση;

Αρχικά, σας ευχαριστώ πολύ κυρία Πετρίδου για την όμορφη φιλοξενία στην λογοτεχνική σελίδα Texnes on line!

Σχετικά με το λογοτεχνικό είδος του μυθιστορήματος που επέλεξα να αφιερωθώ, οφείλεται κυρίως στην αγάπη που τρέφω για την ιστορία της χώρας μας, το μυστήριο και το παράξενο.

Μιλάμε ομολογουμένως για ένα απαιτητικό είδος λογοτεχνίας που προϋποθέτει έρευνα, μπόλικο διάβασμα, συγκέντρωση και πειθαρχία. Εσείς για τη συγγραφή των βιβλίων σας προβήκατε σ’ αυτά τα βήματα; Φοβηθήκατε μια πιθανή παραποίηση της ιστορικής αλήθειας είτε από απροσεξία είτε από άγνοια;

Καθότι τελειομανής, είναι το πρώτο στοιχείο στο οποίο δίνω την μεγαλύτερη προσοχή! Γι’ αυτό και πριν αποτυπώσω οτιδήποτε στο χαρτί, εξερευνώ και επαληθεύω πάντοτε την εκάστοτε ιστορική αλήθεια από διάφορες πηγές.


Το ιστορικό μυθιστόρημα βρίσκει ανταπόκριση στην Ελλάδα; Εσείς ως συγγραφέας ήδη δύο μυθιστορημάτων που πλέκουν αρκετά την ιστορία και τη μυθοπλασία στις σελίδες τους, είστε ικανοποιημένος από την εμπορική κίνηση της χώρας μας;

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο κάθε αναγνώστης αγκαλιάζει με αγάπη το έργο που κατάφερε να του χαρίσει μες από τις σελίδες του πρωτόγνωρες συγκινήσεις και συναισθήματα. Επί προσωπικού, σαφώς και είμαι πάντα ικανοποιημένος προσπαθώντας συνεχώς για το καλύτερο. Η συχνή επικοινωνία με μηνύματα που δέχομαι από φίλους αναγνώστες οι οποίοι αναζητούν περισσότερες πληροφορίες για επί μέρους θέματα που αναλύω στα βιβλία μου, με γεμίζει από απέραντη χαρά!

Ποια συναισθήματα σας κατακλύζουν κάθε φορά που ολοκληρώνετε ένα έργο σας;

Ανυπομονησία για την έρευνα και την συγγραφή της επόμενης ιστορίας.

Έχετε πρότυπα ως συγγραφέας; Στα γραπτά σας θα διαπιστώσει ο αναγνώστης επιρροές από άλλους αγαπημένους σας συγγραφείς;

Η αλήθεια είναι πως μου αρέσει να διαβάζω πολλά και διαφορετικά λογοτεχνικά είδη. Από μυστηρίου, αστυνομικά, τρόμου και φαντασίας, μέχρι συναισθηματικά, επιστημονικές μελέτες και ποιητικές συλλογές. Από το καθένα πιστεύω πως έλαβα τις κατάλληλες πληροφορίες για τις τεχνικές και τα στοιχεία που χρειαζόμουν για την εξέλιξη της γραφής μου.


Θέλω να σταθώ στο τελευταίο σας βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 2021 από τις εκδόσεις «ΕΞΗ» και φέρει τον τίτλο «ΧΡΥΣΟ ΑΙΜΑ». Πραγματοποιεί μία περιπλάνηση στα άγνωστα μονοπάτια της Κωνσταντινούπολης, ένα ταξίδι στη σκιά του χρόνου, μια αναζήτηση που εξερευνά τα σκοτάδια προσδοκώντας να φτάσει στο φως. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.

Για την συγγραφή του Χρυσού Αίματος προηγήθηκαν αρκετές επισκέψεις και έρευνες στην αγαπημένη Κωνσταντινούπολη, σε μουσεία και μνημεία, σχετικές αρχαιολογικές, ιστορικές και θρησκευτικές μελέτες, όπως και ντοκιμαντέρ. Κι αυτό, γιατί ήθελα να αποδώσω με απόλυτη πιστότητα τα μέρη στα οποία διαδραματίζονται τα γεγονότα του βιβλίου, μεταφέροντας με γλαφυρότητα το διαχρονικό μεγαλείο της Πόλης.

Κι όλα ξεκινούν με τους ήρωές μας να βρίσκονται εκεί αντιμετωπίζοντας προκλήσεις, μύθους και γρίφους που σκοπό έχουν να τους οδηγήσουν στα μυστικά μονοπάτια της αθέατης Κωνσταντινούπολης…

Οι κριτικές για το βιβλίο μέχρι τώρα αποδεικνύουν πως πρόκειται για ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, το οποίο περιέχει περιπέτεια, δράση, μυστήριο και αγωνία, γεγονός που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή ως το τέλος της ανάγνωσης. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς για όλα τα μηνύματα που λαμβάνω από όλους όσους έχουν ταξιδέψει στις σελίδες του έργου μου, ειλικρινά!

Προσωπικά, φροντίζω μέσα από κάθε καλόπιστη, αυστηρή και ουσιαστική κριτική να αντλώ δύναμη για να συνεχίσω να δημιουργώ.


Παρότι οι χαρακτήρες είναι φανταστικοί, θα εντοπίσει ο αναγνώστης σ’ αυτούς στοιχεία της δικής σας προσωπικότητας;

Πιστεύω πως αυτό ισχύει μοιραία για κάθε συγγραφέα.

Υπάρχουν κάποια μηνύματα που θέλετε οπωσδήποτε να περάσετε μέσω της ιστορίας σας;

Να ζούμε το τώρα, να μαθαίνουμε απ’ το παρελθόν και ν’ αγωνιζόμαστε γι’ αυτά που αξίζουμε, πλάθοντας ένα ομορφότερο μέλλον.

Τελικά, είναι λυτρωτικό το κυνήγι ζωής και θανάτου στο βιβλίο σας;

Είναι ένα στοιχείο που το αφήνω στη κρίση του εκάστοτε αναγνώστη.


Θεωρείτε πως είναι σημαντική η ελπίδα στον άνθρωπο; Μπορεί να φέρει τη νίκη στους όποιους αγώνες του, ή έστω την ανατροπή;

Σημασία έχει πιστεύω το να προσπαθείς. Να έχεις βούληση, σεβασμό στον εαυτό σου και στους συνανθρώπους σου, ξεπερνώντας με τις πράξεις σου όσα μέσα σου φοβάσαι.

Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Έχουν επικοινωνήσει μαζί μου διαφορετικές ηλικίες αναγνωστών και χαίρομαι πάρα πολύ γι’ αυτό!


Ετοιμάζετε κάτι νέο συγγραφικά ή είναι πολύ νωρίς ακόμα;

Τη συγκεκριμένη στιγμή βρίσκομαι στο τέλος μιας ακόμη ιστορίας.

Από πού μπορούν οι αναγνώστες να αγοράσουν το βιβλίο σας;

Ο εκάστοτε αναγνώστης μπορεί να το ζητήσει από το αγαπημένο του Βιβλιοπωλείο είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο, ώστε να το έχει το συντομότερο στα χέρια του! Επίσης μπορεί να το παραγγείλει με ένα τηλεφώνημα στο 2114111078 αλλά και από το e-shop των Εκδόσεων ΕΞΗ.

Για το Χρυσό Αίμα είναι ο παρακάτω σύνδεσμος:

Αντίστοιχα, για Το Αγκάθινο Στέμμα, κλικ εδώ:

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Να διατηρούμε όλοι μας στις δυσκολίες πάντα ακέραιο το χαμόγελό μας και να μην χάσουμε ποτέ την ενσυναίσθησή μας.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας.


Κύριε Γιαννόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συνέντευξη και σας εύχομαι να είστε πάντα δημιουργικός.

Ήταν πραγματικά χαρά μου κυρία Πετρίδου η λογοτεχνική μας συζήτηση! Σας εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία, τόσο προσωπική όσο και στην αγαπημένη μας σελίδα texnesonline.gr.

Και στους αναγνώστες μας να βιώνουν πάντοτε όμορφα αναγνωστικά ταξίδια!


Βιογραφικό:

Ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος γεννήθηκε στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και είναι πτυχιούχος του Τ.Ε.Ι. Λογιστικής Καβάλας. Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους, διεθνείς και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ έργα του περιέχονται σε ανθολογίες διηγημάτων και ποίησης.
Τα τελευταία χρόνια ταξιδεύει συχνά κάνοντας έρευνα στα μέρη που διαδραματίζονται οι ιστορίες των βιβλίων του.

Επικοινωνία με τον συγγραφέα: theofilosbook@yahoo.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια