Δήμητρα Κόμτσια: "Εύχομαι το βιβλίο μου να βοηθήσει ψυχές"


Αγαπά το διάβασμα και μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με σκοπό να δείξει στον κόσμο εμπειρίες από τη δική της πραγματικότητα. Μιλάμε για τη συγγραφέα Δήμητρα Κόμτσια και τη συλλογή διηγημάτων της με τίτλο «Επάγγελμα Νοσοκόμα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελκυστής». σήμερα έχουμε τη χαρά να τη φιλοξενούμε στις Τέχνες με σκοπό να τη γνωρίσουμε καλύτερα.
Ας δούμε τι έχει να μας πει...

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου

Φωτογραφία: Μαρία Μπρουσοβάνα

Κυρία Κόμτσια, πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στο αναγνωστικό κοινό;

Σίγουρα δεν θα επέλεγα κάτι πομπώδες. Είμαι η Κόμτσια Δήμητρα μια νοσηλεύτρια, η οποία έγραψε το βιβλίο Επάγγελμα Νοσοκόμα με σκοπό να δείξει στον κόσμο την πραγματικότητα της.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να εκφραστείτε μέσω της συγγραφής;

Ήταν η επιθυμία μου να βοηθήσω τους ανθρώπους να αποδεχτούν την ανημπόρια τους, να αγκαλιάσουν και να κατανοήσουν την έννοια της ασθένειας και να τους βοηθήσω να δουν μια διαφορετική πραγματικότητα με σκοπό να εκτιμήσουν όλα όσα έχουν. Εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τίποτα. Έχουμε μάθει να παραπονιόμαστε με το παραμικρό, να παρατάμε κάθε προσπάθεια, να ματαιοδοξούμε. Κάθε ιστορία παρουσιάζει διάφορα κοινωνικά ζητήματα τα οποία στοχεύουν να προβληματίσουν, να ευαισθητοποιήσουν τον αναγνώστη, να μπει στην θέση του κάθε πρωταγωνιστή της ιστορίας.

Θεωρείτε ότι η συγγραφή απελευθερώνει τον εσωτερικό κόσμο του συγγραφέα; Εσείς νιώσατε αυτού του είδους την απελευθέρωση όταν ολοκληρώσατε το πρώτο σας συγγραφικό έργο;

Για μένα ήταν μια κατάθεση ψυχής. Ξεκίνησα να το γράφω, όταν είχα φύγει από τις κλινικές και είχα ξεκινήσει την καριέρα μου ως σχολική Νοσηλεύτρια. Παρόλο που είχα αναλάβει νέο ρόλο, το μυαλό μου σκεφτόταν τις ιστορίες και τους ανθρώπους που είχαν περάσει από τα χέρια μου. Όσους είχα φροντίσει και αγαπήσει κατά την περίοδο που ήμουν νοσηλεύτρια παθολογικού τομέα. Ένιωθα την ανάγκη να αποτυπώσω όλα όσα έζησα στο χαρτί. Μόλις το ολοκλήρωσα το μυαλό μου διέγραψε σχεδόν όλα όσα γράφω στο βιβλίο. Ένας κύκλος είχε κλείσει.

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;

Τα πάντα αποτελούν έμπνευση για εμένα. Από μικρή έδινα νόημα σε ότι υπήρχε γύρω μου. Έβλεπα εκεί που οι άλλοι δεν μπορούσαν να δουν. Έχω έντονη ενσυναίσθηση και νοηματοδοτώ τα πάντα.

Ποια πιστεύετε πως είναι η συνταγή για τη συγγραφή ενός καλού βιβλίου; Η ικανότητα γραφής του συγγραφέα, η φαντασία του ή η σκληρή δουλειά του;

Το βιβλίο μου είναι βιωματικό. Δεν θεωρώ ότι έχω συγγραφική δεινότητα, ούτε μεγάλη φαντασία, άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορώ να γράψω μυθιστόρημα. Σχετικά με την σκληρή δουλειά δεν θα έλεγα ότι σου εξασφαλίζει ένα καλό βιβλίο. Για εμένα η συνταγή ήταν, ότι μιλούσε η ψυχή μου και η αγάπη μου για αυτούς τους ανθρώπους.

Ποιο πιστεύετε πως είναι το πιο σημαντικό κομμάτι σε μία ιστορία; Ο πρωταγωνιστής, η θεματολογία του ή οι δευτερεύοντες χαρακτήρες;

Το καλό αποτέλεσμα προέρχεται από ομαδική δουλειά. Όλα τα κομμάτια είναι σημαντικά. Όπως συμβαίνει και στην ζωή μας. Όλοι και όλα είναι σημαντικά.

Έχετε πρότυπα ως συγγραφέας; Στα γραπτά σας θα διαπιστώσει ο αναγνώστης επιρροές από άλλους αγαπημένους σας συγγραφείς;

Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων, που διαβάζουν οτιδήποτε πέσει στα χέρια τους με σκοπό την γνώση. Έχω κάποιους, τους οποίους διαβάζω, αλλά δεν ανήκω σε εκείνους τους ανθρώπους, που θα αγοράσουν όλα τα βιβλία του αγαπημένου τους συγγραφέα. Για την συγγραφή του βιβλίου μου έπαιξαν ρόλο οι σπουδές μου στο μεταπτυχιακό Ψυχικής υγείας, η αγάπη μου για τον Sigmund Freud και η ζωή μου γενικότερα.


Το 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο σας βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων σας, με τίτλο «Επάγγελμα Νοσοκόμα», από τις εκδόσεις «Ελκυστής». Πρόκειται για ένα σκληρό βιβλίο, όπως το χαρακτηρίζετε η ίδια στις ευχαριστίες σας, το οποίο βασίζεται σε αληθινές ιστορίες, ελαφρώς παραποιημένες. Μικροδιηγήματα θα χαρακτήριζα εγώ τις ιστορίες σας, που μιλούν για τη σκληρότητα της ζωής, για την ωμή πραγματικότητα αυτής, απογυμνωμένη από κάθε ρομαντισμό και ψευδαίσθηση μιας εικονικής αλήθειας, που δίνουν όμως απόλυτη έμφαση στο συναίσθημα, την ευαισθησία και τη συνείδηση. Να υποθέσω πως το επάγγελμά σας ως νοσηλεύτρια επέδρασε στο μέγιστο βαθμό για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου;

Δεν μου αρέσει να γράφω πολλά για κάτι. Έχετε δίκιο είναι μικροδιηγήματα. Μου αρέσει η λακωνικότητα και η ευστοχία. Δεν επέδρασε η ιδιότητα μου, αλλά το περιβάλλον στο οποίο δούλευα και οι συνθήκες που επικρατούσαν. Εάν ήμουν νοσηλεύτρια στην Σουηδία το βιβλίο μου δεν θα ήταν το ίδιο. Δυστυχώς οι συνθήκες στις περισσότερες ιδιωτικές κλινικές στην Ελλάδα είναι αυτές ή και χειρότερες, που αποτυπώνονται μέσα στο βιβλίο μου.

Πείτε μας δυο λόγια για τις υποθέσεις των ιστοριών σας.

Παρουσιάζουν κοινωνικά ζητήματα αλλά και διαπραγματεύονται έννοιες όπως η αγάπη, η φιλία, ο έρωτας, η γονεϊκότητα κλπ.

Οι ιστορίες σας είναι γραμμένες σε πρώτο πρόσωπο. Θα μπορούσαμε, επομένως, να χαρακτηρίσουμε τη συλλογή των διηγημάτων σας και ως ένα προσωπικό ημερολόγιο, στο οποίο καταγράφετε αυτούσιες τις εμπειρίες που βιώνετε καθημερινά στο χώρο της δουλειάς σας;

Ο λόγος είναι, γιατί ήθελα να πετύχω αμεσότητα. Θα μπορούσε κάποιος να πει, ότι το βιβλίο είναι ένα εγχειρίδιο ψυχικής αυτοφροντίδας.

Στο βιβλίο σας θα εντοπίσει ο αναγνώστης και στοιχεία της δικής σας προσωπικότητας;

Το βιβλίο αποτυπώνει τον τρόπο που αντιλαμβανόμουν εγώ την κάθε ιστορία, οπότε εμπεριέχει στοιχεία της προσωπικότητας μου.

Πού ακριβώς στοχεύετε ως συγγραφέας μέσω του βιβλίου σας αυτού, στην ψυχαγωγία, στον προβληματισμό, στη διαπαιδαγώγηση του αναγνώστη ή σε κάτι άλλο;

Θα έλεγα περισσότερο στο προβληματισμό και στην ευαισθητοποίηση. Επίσης ήθελα το κοινό, να γνωρίσει το νοσηλευτικό επάγγελμα. Οι νοσηλευτές δεν είναι μόνο άνθρωποι που κάνουν μια νοσηλευτική πράξη, αλλά πολλά παραπάνω. Το έγραψα για να τιμήσω τους συναδέλφους μου και μέσα από το βιβλίο μου να ακουστεί η φωνή τους για τις συνθήκες με τις οποίες αναγκάζονται, να δουλεύουν και για το πώς νιώθουν.

Φωτογραφία: Μαρία Μπρουσοβάνα

Ποιο το μήνυμα που εν τέλει επιθυμείτε να περάσετε στον αναγνώστη μέσω του βιβλίου σας;

Είναι ένα μοναδικό βιβλίο. Ο κάθε αναγνώστης κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του, θα σταθεί σε διαφορετικά θέματα. Σύμφωνα με τα βιώματα του, θα εκλάβει ένα διαφορετικό μήνυμα. Για αυτό η επιθυμία μου είναι, ο αναγνώστης, να διακρίνει μέσα από τις σελίδες του ένα κομμάτι του εαυτού του. Τα μηνύματα είναι πάρα πολλά. Δυο από αυτά είναι, να εκτιμά όλα όσα έχει και να θέτει την ψυχική και σωματική υγεία πάνω από οτιδήποτε άλλο.

Μιλήστε μας για το πρώτο σας εκδοτικό σπίτι. Είστε ευχαριστημένη από τη συνεργασία σας με τις εκδόσεις «Ελκυστής»; Θεωρείτε πως ένας καλός εκδοτικός οίκος συμβάλει σημαντικά για την περαιτέρω προώθηση ενός βιβλίου;

Είμαι πολύ ευχαριστημένη με την συνεργασία που έχουμε πραγματοποιήσει με τον Κύριο Τριαντόγλου και τις εκδόσεις Ελκυστής. Εκτιμώ το γεγονός ότι αγκάλιασαν το βιβλίο μου με μεγάλο σεβασμό και αγάπη. Ένα βιβλίο όσο καλό και να είναι, θα μείνει στο «ράφι», εάν δεν το μάθει ο κόσμος. Είμαι ευγνώμον για όσα έχουν κάνει και κάνουν για το παιδί μου.

Σχεδιάζετε κάποια παρουσίαση του βιβλίου σας το προσεχές μέλλον;

Το καλοκαίρι που μας πέρασε πραγματοποίησα βιβλιοπαρουσίαση στον Βόλο. Εξαιτίας της εγκυμοσύνης μου και της πανδημίας δεν κατόρθωσα να παρευρεθώ σε καμία εκδήλωση, ούτε να κάνω κάποια παρουσίαση. Θεωρώ ότι το Επάγγελμα Νοσοκόμα είναι ένα διαχρονικό βιβλίο που όσα χρόνια και να περάσουν δεν θα παλιώσει. Προτιμώ, να το έχει διαβάσει το κοινό ώστε στις συναντήσεις μας να κουβεντιάζουμε για τις ιστορίες, είτε του βιβλίου, είτε του κοινού. Όλοι έχουμε εμπειρίες από κάποιο γεγονός που μας πλήγωσε βαθιά. Στο μέλλον σίγουρα θα ήθελα, να κάνω πολλές βιβλιοπαρουσιάσεις, ωστόσο προτεραιότητα μου, ακόμα είναι ο γιος μου. Αυτό δεν σημαίνει, ότι εάν με καλέσει κάποιος για βιβλιοπαρουσίαση δεν θα πάω..

Πού μπορεί κάποιος να βρει το βιβλίο σας;

Μέσω του e-shop των εκδόσεων Ελκυστής. Σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και μέσω του D.E.S Bookworld για Κύπρο.

Επόμενα συγγραφικά σχέδια κάνετε ή είναι πολύ νωρίς ακόμα;

Έχω ξεκινήσει να γράφω κάτι καινούργιο.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Εύχομαι το Επάγγελμα Νοσοκόμα να βοηθήσει ψυχές.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας. 

Κυρία Κόμτσια, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο συγγραφικό σας έργο.

Φωτογραφία: Μαρία Μπρουσοβάνα

Βιογραφικό:

Η Κόμτσια Δήμητρα γεννήθηκε το 1993 στον Βόλο. Είναι η τρίτη και η τελευταία από τα αδέρφια της. Σπούδασε Νοσηλευτική στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Λάρισας και ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο Ψυχική υγεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει εργαστεί για κάποια χρόνια ως Νοσηλεύτρια παθολογικού τμήματος στον ιδιωτικό τομέα και τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως Αναπληρώτρια Σχολική Νοσηλεύτρια στη Θεσσαλία. Αγαπάει τα βιβλία και επιζητά τη συνεχή γνώση. Είναι παντρεμένη και ονειρεύεται μια μεγάλη οικογένεια. Το “Επάγγελμα Νοσοκόμα” είναι το πρώτο της βιβλίο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια