Αφιέρωμα στη συγγραφέα και ποιήτρια Νίκη Σκουτέρη

 


Η Σκουτέρη Νίκη κατάγεται από την Λευκάδα. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Ενηλίκων Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Απόφοιτος του Παιδαγωγικού  Τμήματος  Νηπιαγωγών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Διορίστηκε στη δημόσια εκπαίδευση το 2002 ύστερα από επιτυχή εξέταση στον ΑΣΕΠ.

Είναι κάτοχος  Διπλώματος  διετούς μετεκπαίδευσης στις Επιστήμες της Αγωγής του Μαράσλειου Διδασκαλείου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Αποφοίτησε από το πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με τίτλο: «Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων» (Master of Science in Management of Educational Organisations) τον Μάιο του 2018. Γνωρίζει Αγγλικά. Τέλος, έχει το Β’ Επίπεδο στις ΤΠΕ και είναι εξειδικευμένη στην Διαπολιτισμική Εκπαίδευση.

Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια σε πανελλήνια εκπαιδευτικά συνέδρια, καθώς και σε σεμινάρια και ημερίδες διαφόρων φορέων (όπως επιμορφωτικά προγράμματα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, σεμινάρια/ημερίδες Συντονιστών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Προσχολικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης, σεμινάρια/ημερίδες Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

Έχει προσφέρει εκπαιδευτικό υλικό στα εργαστήρια δεξιοτήτων του ΙΕΠ στον Θεματικό Άξονα Ζω καλύτερα- Ευ ζην με το παραμύθι της «Οι δύο φίλοι» και με εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Επίσης, έχει συγγράψει άρθρα δημοσιευμένα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με έλεγχο και την  αμεροληψία κριτών. Από τον Σεπτέμβρη του 2020 είναι Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Γ’ Αθήνας.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

Η ίδια είναι Λογοτέχνιδα. Έχει υπάρξει κριτής σε Πανελλήνιους Λογοτεχνικούς διαγωνισμούς των εκδόσεων Κέφαλος. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Ε.Π.Ο.Κ. και μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Writers Capital Foundation. Έχει συμμετάσχει σε λογοτεχνικά πολιτιστικά συνέδρια ως εισηγήτρια. Τον Νοέμβρη του 2019 μετά από πρόσκληση του κ. Πλούταρχου Πάστρα, εκδότη των εκδόσεων Κέφαλος, παρουσίασε τη ζωή και το έργο του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη στην εκδήλωση απονομής βραβείων του Α’ Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πεζογραφίας Κέφαλος. Για το έργο της και την ενεργή παρουσία της στα γράμματα, στη διανόηση και στη σύγχρονη πνευματική δραστηριότητα της απονεμήθηκε Τιμητικό Βραβείο Μουσών από το Λογοτεχνικό Περιοδικό Κεφαλονιάς, Κέφαλος το 2019. Επίσης παρέλαβε Βραβείο Τιμής κι Ευχαριστιών για τη συμμετοχής της στο Ε’ Παγκόσμιο Συνέδριο Αμφικτυόνων με θέμα «Ελληνισμός- Ορθοδοξία – Αμφικτυονίες στη διαχρονία» και με τίτλο εισήγησης «Σαπφώ, η δέκατη μούσα».

Έχει αποσπάσει βραβεία, επαίνους και τιμητικές διακρίσεις τόσο στην ποίηση όσο και στην πεζογραφία σε πολλούς πανελλήνιους και παγκόσμιους  λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Αναλυτικά:

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσού ΛΕ’ Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2018, βραβείο Πεζογραφίας με τον τίτλο «Το πατρικό».

Τιμητική διάκριση από τον Β΄ Ποιητικό Διαγωνισμό Ποίησης Χαϊκού, Πνευματικοί Ορίζοντες Λεμεσού 2019 .

Πνευματικοί Ορίζοντες Λεμεσού, Γ’ Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός, Έπαινος ποίησης με τίτλο «Αθέατη Πάλη» και εύφημος μνεία για το διήγημά της με τίτλο «Πηνελόπη».

Πνευματικοί Ορίζοντες Λεμεσού, Γ’ Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Χαϊκού, αριστείο .

Βραβείο Κοινωνικής Ποίησης από τον 8ο Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό με θέμα «Ο κόσμος μας στη θεωρία του χρόνου (παρελθόν, παρόν, μέλλον)» και με τίτλο ποιήματος «Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο» της Αμφικτυονίας Ελληνισμού.

Βραβείο Σαπφώ από την Αμφικτυονία Ελληνισμού στον Θ’ Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης με θέμα «Ελληνισμός- Ορθοδοξία – Αμφικυονίες στη διαχρονία» και με τίτλο ποιήματος «Αντίκρυσμα».

ΕΠΟΚ, 10ος Παγκόσμιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2019 Γ’ Βραβείο Σατιρικής Ποίησης με τίτλο «Γυναίκες σε δράση»  και Α’ Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας με τίτλο παραμυθιού  «Οι υπέροχες κεραίες του Ντικ».

Κέφαλος, 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πεζογραφίας, 1ος έπαινος διηγήματος με τίτλο «Εσείς οι άνθρωποι», 4ος έπαινος παιδικής λογοτεχνίας με τίτλο «Οι βοηθοί του Συρτούλη».

Κέφαλος, 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πεζογραφίας, έπαινος σε ιστορία flash fiction με τίτλο  «Για την μάνα» , για το διήγημα «Στις Αλυκές» και στην παιδική λογοτεχνία  «Η καλόκαρδη Σάρα».

Β’ Βραβείο από την Αμφικτυονία Ελληνισμού στον Ι’ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό με θέμα «Ελλάδας προσκλητήριο 1821 – 2021 … κοιτίδα του πνεύματος , του πολιτισμού και της ειρήνης» και με τίτλο ποιήματος « Η Ελλάδα της λευτεριάς».

Πνευματικοί Ορίζοντες Λεμεσού, Α’ Βραβείο στον Δ’ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χαϊκού για την άνοιξη.

Έπαινος από τις εκδόσεις Ηλιαχτίδα στον Α’ Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό στην παιδική λογοτεχνία με τίτλο «Κερδίζοντας το έπαθλο»

Α’ Βραβείο από το Σύλλογο Λίνο για το δοκίμιο «Αναφορά στο πλαίσιο και στο έργο του Γρηγορίου Ξενόπουλου» στις 26/06/2021.

Ποιήματα και κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό. Στίχοι της απαγγέλθηκαν στη θεατρική παράσταση σπουδαστών του Tabula Rasa << ola kollaz. Gr IX>> Iούνιος 2019  στο θέατρο Alfa.  Έχει συμμετάσχει σε αρκετά συλλογικά ανθολόγια.

Τα βιβλία της είναι:

«Ρεξούληςο Τραγανούλης»  ebook στο easy writer, όπου έχει λάβει το  ABραβείο Βιβλίου Παιδικής Λογοτεχνίας του Λογοτεχνικού Περιοδικού Κέφαλος 2017 – 2018 στην κατηγορία Παιδικό Παραμύθι 2018 και Β’ Βραβείο Εικονογράφησης στον ίδιο διαγωνισμό.

«ΟΑρλεκινοκλόουν κι ο Κλοουναρλεκίνος» ebook στο easy writer το 2019, βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας όπου διακρίθηκε στα 50 πρώτα ελεύθερα ebooks  της ανοικτής βιβλιοθήκης με τα περισσότερα downloads του 2021.

«Ολουλουδόκηπος του Ντίνου»  ebook στο easy writer 2018, βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας.

« Οι βοηθοί του Συρτούλη» εκδόσεις Ωρίωνας 2020, παιδική λογοτεχνία. Το παιδικό της αυτό βιβλίο έχει αναγνωριστεί  από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Έχει ήδη περιληφθεί στον κατάλογο των εγκεκριμένων βιβλίων και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (www.moec.gov.cy/dde/ εγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό) τον Αύγουστο του 2021. 

«150 Χαϊκού της καρδιάς και του μυαλού» εκδόσεις Κέφαλος 2020, ποίηση όπου προχώρησε και σε δεύτερη έκδοση.

 «Φυλλοβόλοι Πλάτανοι» εκδόσεις Κέφαλος, συλλογή διηγημάτων 2021.

«Στης καραντίνας τον καιρό» εκδόσεις λευκό μελάνι, συλλογική έκδοση, 2020 με παραμύθι της που έχει τίτλο « Ο Τρανούλης, ο Τρανός ο Κορωνοϊός».

Διατηρεί δύο ιστολόγια.  Ένα για το χώρο της εκπαίδευσης κι ένα για την λογοτεχνία με τίτλο «Λογογραφήματα… πολυταξιδέματα».

 

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια