Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Το τελευταίο ποστάλι" του Φαίδονα Ταμβακάκη | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς


Συγγραφέας: Φαίδων Ταμβακάκης
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 376
Εκδόσεις: Εστία


Ο Ναύαρχος Αντώνης Μάρκελλος, ναύαρχος μόνο κατ΄ όνομα, μαζί με τη βοηθό του Λουκία Μπαλτατζή, ταξιδεύουν από το Κέιπ Τάουν για το νησί της Αγίας Ελένης, όπου εξορίστηκε ο Ναπολέων Βοναπάρτης, με το ποστάλι «Σαιντ Χελένα». Το πλοίο αυτό θα περάσει στην Ιστορία, γιατί κάνει το τελευταίο του ταξίδι στην Αγία Ελένη, λίγο πριν τη δημιουργία του αεροδρομίου στο νησί.

Ο ογδοντάχρονος Αντώνης Μάρκελλος ήταν ο τελευταίος Διευθυντής της Ελληνικής τσιμεντοβιομηχανίας Marenco, η οποία βιομηχανία άντεξε περίπου ένα αιώνα.

Ο χρεοκοπημένος τσιμεντοβιομήχανος, με το μοναχικό αυτό ταξίδι αυτογνωσίας, ετοιμάζεται να διαπλεύσει τον Αχέροντα, με το τελευταίο δρομολόγιο του πλοίου «Σαιντ Χελένα»…

Ο Ναύαρχος, στις πέντε ημέρες του ταξιδιού (14-19 Φεβρουαρίου του 2017), στο πρόσωπο των επιβατών του πλοίου, θα θυμηθεί την ιστορία της οικογένειας, των υπαλλήλων της Marenco και της ναυαγισμένης εταιρείας του και θα την υπαγορεύσει στην βοηθό του. Η αφήγηση ανήκει στη Λουκία Μπαλτατζή, μέλος της ομάδας συγγραφής του Σι  Τζι της Marenco  (Το Χρονικό της εταιρείας).

Οι μικροιστορίες των προσώπων αντανακλούν την μεγάλη Ιστορία της Ελλάδας: των οικονομικών υφέσεων της χώρας, τα αλλεπάλληλα ναυάγια της χώρας, τις πτωχεύσεις, την τραγωδία της πολιτικής της, την δικτατορία του Μεταξά, τον πόλεμο, την Κατοχή, τον Εμφύλιο, την υποτίμηση του Μαρκεζίνη το 1953, τα σκάνδαλα της δικτατορίας και της μεταπολίτευσης, τα Ευρωπαϊκά Μεσογειακά προγράμματα και τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις, επιδοτήσεις  και δάνεια, τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, τη φούσκα του χρηματιστηρίου ,τα παιχνίδια των τραπεζών, που σταματήσανε να δίνουν δάνεια στις επιχειρήσεις και τις στραγγαλίσανε οικονομικά, την οικονομική κρίση του 2008 και τον δεκαετή έλεγχο της τρόϊκας. Έχοντας η Διοίκηση της εταιρείας καλές σχέσεις με την εκάστοτε εξουσία άντεξε όλες αυτές τις καταστάσεις, αλλά κατέρρευσε με την Παγκόσμια Οικονομική κρίση του 2008.

Το εξωτερικό ταξίδι του Αντώνη Μάρκελλου δεν αργεί να γίνει μια οδυσσειακή κατάβαση στον Άδη.

Η ιστορία της ναυαγισμένης εταιρείας γίνεται παράλληλα και η Ιστορία της χρεωκοπημένης Ελλάδας…

Η ζωή ως ταξίδι, η κρίση ως διάπλους…

Ένα βιβλίο για τη δυναμική της μνήμης, για την κοπιαστική πορεία στην κατάκτηση της αυτογνωσίας και για την  αποτυχία της συγχώνευσης των μεγαλύτερων βιομηχανιών τσιμέντου της χώρας, που θα αλλάξει την ιστορία της Ελλάδας.

Διαβάστε το.


Ο Φαίδων Ταμβακάκης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1960. Σπούδασε οικονομικά και αγγλική φιλολογία. Έχει εκδώσει τα πεζογραφήματα: "Ευμορφία" (1982), "Τα τοπία της Φιλομήλας" (1988), "Η υστάτη και τέσσερις σπουδές" (1991), το μυθιστόρημα "Οι ναυαγοί της Πασιφάης" (1997), για το οποίο τιμήθηκε το 1997 με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού "Διαβάζω", καθώς και τη συλλογή διηγημάτων "Άδεια ξενοδοχεία" (2005). Η νουβέλα του "Αναπαλαίωση" τιμήθηκε με το Βραβείο Νουβέλας της Ακαδημίας Αθηνών - Ίδρυμα Πέτρου Χάρη το 2015. Έχει μεταφράσει έργα των Τζων Φώουλς, Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, Ζέλντα Φιτζέραλντ, Μπ. Τρέηβεν, Άισμπεργκ Σλιμ, κ.ά., και έχει επιμεληθεί τον τόμο για την Αλεξάνδεια στη σειρά "Μια πόλη στη λογοτεχνία" των εκδόσεων "Μεταίχμιο". Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια