Βιβλιοκριτική για την ποιητική συλλογή "Τριολέτα γένους θηλυκού" της Στέλλας Πετρίδου | Γράφει ο Κώστας Καρούσος


Ποιήτρια: Στέλλα Πετρίδου
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 68
Εκδόσεις: Άλφα πι

Γράφει ο Κώστας Καρούσος
Πρόεδρος της Ε.Ε.Λ.


΄΄ΤΡΙΟΛΕΤΑ γένους θηλυκού΄΄ εκδ. ΄΄αλφα πι ΧΙΟΣ΄΄ 2021, της Σ.Τ.Ε.Λ.Λ.Α.Σ... Π.Ε.Τ.Ρ.Ι.Δ.Ο.Υ.--σύντομη επισκόπηση--.

Ένα σημαντικό βιβλίο λυρικής-ρυθμικής-μετρικής-και μουσικής υπόκρουσης, με πολλά στοιχεία φυσιολατρίας, βιωματικής και κοινωνικής προτεραιότητας, ευδιάθετης ανάγνωσης και αισθητικής απόλαυσης, με έγχρωμο εξώφυλλο-πίνακας ζωγραφικής- σε ξύλο- του Χρήστου Πετρίδη ΄΄Οι τρεις Χάριτες΄΄--φωτογραφία εξωφύλλου του Παντελή Γάτη και 61 σκίτσα του εκλεκτού φίλου Γιώργη Διλμπόη, από τη συλλογή ΄΄Ότι δεν προλαβαίνει να γίνει ποίημα΄΄. Η Στέλλα Πετρίδου, έμπειρο άτομο του χώρου μας με έντεκα [ 11 ] εκδοθέντα βιβλία ποιητικά και ένα μυθιστόρημα, με ΄΄σκέψεις που ποτέ δε σταματούν // να στροβιλίζουν το μυαλό μας΄΄, ξανοίγεται στο πεδίο της επικοινωνίας, μεστωμένη από συντριβή και με πολλές κραυγές ευαισθησίας, αισθαντικής παρουσίας, ψυχικής και ερωτικής πληρότητας. Ποίηση, με αστείρευτες πηγές απόδρασης και προσέγγισης της ζωής. Χτίζει τα ΄΄Τριολέτα-γένους θηλυκού΄΄ σκαλί-σκαλί, προσδίδοντας ένα σπουδαίο πεδίο έντονης ποιητικής-κοινωνικής προσεδάφισης και συναισθηματικής επένδυσης. Γράφει σελ. 15, ΄΄ΠΡΟΣΦΟΡΑ΄΄. ΄΄

΄΄Κόκκινο τριαντάφυλλο σου χάρισα μια νύχτα,
βασιλικό, ροδόνερο και θυμαρίσιο μέλι.
Μια σου ανάσα μοναχά ν΄ανθεί ο πόθος θέλει.
Κόκκινο τριαντάφυλλο σου χάρισα μια νύχτα.
Κάθε που γέρν΄ ο ουρανός σου στέλνω καληνύχτα
και μι΄αγκαλιά ευχές να βρεις στ΄ονείρου σου τ΄αμπέλι.
Κόκκινο τριαντάφυλλο σου χάρισα μια νύχτα,
βασιλικό, ροδόνερο και θυμαρίσιο μέλι.΄΄

Οι τίτλοι των ποιημάτων της, όπως, ΄΄Προσφορά - Προσδοκία - Εκπλήρωση - Ανάμνηση - Λέσβος - Ελπίδα - Μετάβαση - Ευαισθησία - Κραυγή - Αποδέσμευση - Αναγέννηση - Αγρύπνια...΄΄ κλπ. προσμετρώνται νοηματικά και επεκτείνονται συναισθηματικά, κατά πως το βίωμα γεμίζει και φορτώνει τις εσωτερικές της δυνάμεις και ολοκληρώνονται στην ομαλή -προσιτή-εξομολογητική και ειλικρινή μεταφορά και λεκτική αντιστοίχιση των στίχων της, στο οκτάστιχο του τριολέτου.
Φιλτάτη ποιήτρια Στέλλα Πετρίδου καλοπόρευτο το ποιητικό σου.
Κώστας Καρούσος Πρόεδρος ΕΕΛ-Λογοτέχνης-Εικαστικός Αθήνα 28/2/2022.

Η Στέλλα Πετρίδου κατάγεται από το Σκουτάρο της Λέσβου, όπου κι έζησε μέχρι την ενηλικίωσή της. Είναι απόφοιτος της σχολής Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της σχολής Δ.Υ.Λ.Σ. Σήμερα είναι εν ενεργεία Αξιωματικός του Λ.Σ. και μητέρα τριών παιδιών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια