Αναστασία Κλώνη: "Πίσω από τα ποιήματα υπάρχει ένας υπέροχος κόσμος"


Είναι αριστούχος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και γνώστης Βυζαντινής & Ευρωπαϊκής Μουσικής. Έχει πιστοποίηση στις αρχές ψηφιακού μάρκετινγκ και στους Ευρωπαϊκούς & Latin χορούς, ενώ παράλληλα, μιλά τρεις ξένες γλώσσες. Τέλος, αγαπά την ποίηση και την υπηρετεί με πολλή αγάπη και  πάθος. Μιλάμε για την ποιήτρια Αναστασία Κλώνη, που σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στις Τέχνες με αφορμή την πρώτη της ποιητική συλλογή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πηγή» και φέρει τον τίτλο «Στην αρχή του ταξιδιού».
Πάμε να τη γνωρίσουμε καλύτερα...

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κυρία Κλώνη, πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στο αναγνωστικό κοινό;

Χαίρετε! Είμαι η Αναστασία Κλώνη και στέλνω σε όλους την βαθιά μου εκτίμηση και την ευχή να μοιραστούν μαζί μου αυτό το ταξίδι. Γεννήθηκα στη Πάτρα όπου ζω και εργάζομαι. Είμαι πτυχιούχος Θεολoγίας του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, αισιόδοξος και θετικός άνθρωπος που θέλει να βλέπει μόνο την καλή πλευρά των πραγμάτων. Η έκδοση της πρώτης συγγραφικής μου προσπάθειας ήρθε την καταλληλότερη στιγμή στη ζωή μου, και ελπίζω να είναι αντάξια των αναγνωστών μου.

Οι ακαδημαϊκές σας σπουδές σας έστρεψαν ξεκάθαρα προς το δρόμο της θρησκείας, γεγονός που μαρτυρεί και η πολύπλευρη ενασχόλησή σας με θέματα που την αφορούν άμεσα στον τόπο όπου ζείτε και δραστηριοποιείστε. Παράλληλα, είστε και γνώστης της βυζαντινής και της ευρωπαϊκής μουσικής κι επιπλέον, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Πρόσφατα παρουσιάσατε στο κοινό και μια ακόμα πλευρά του εαυτού σας κυκλοφορώντας την πρώτη σας ποιητική συλλογή. Προς τα πού θεωρείτε ότι κλίνετε περισσότερο και γιατί;

Η ευρωπαϊκή μουσική και η μελέτη στο μπουζούκι ήταν η πρώτη μου επαφή με τη τέχνη, τα οποία με δίδαξαν ρυθμό και μέτρο, χρήσιμα για να κατανοήσω αργότερα τη μουσικότητα στη ποίηση. Η βυζαντινή μουσική ήρθε σε συνδυασμό με τις σπουδές γνωρίζοντας μια ακόμη τέχνη, αυτής της υμνογραφίας, γεγονός που αποτυπώνεται και στα ποιήματά μου. Οι θεολογικές σπουδές έγιναν συνειδητά, γνωρίζοντας τη δυσκολία της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης και παρότι εργάζομαι για πολλά χρόνια σε σχολή χορού, όπου γνώρισα μια ακόμη μορφή τέχνης, κράτησα επαφή με την επιστήμη μου μέσα από άλλες δραστηριότητες.

Η κυκλοφορία του πρώτου μου βιβλίου όντως αποκάλυψε και μια άλλη πτυχή μου, αλλά κυρίως συνέβη για να γνωρίσω η ίδια τον εαυτό μου και τις δυνατότητές μου, καθώς είναι κάτι το οποίο μου πήρε αρκετά χρόνια για να συμβεί. Δεν μπορώ να πω ότι κλίνω περισσότερο ή λιγότερο κάπου, θα αδικούσα έτσι τον εαυτό μου και τις προκλήσεις που του θέτω, έχω όμως ως βασικό μου γνώμονα ό,τι πράττω να γίνεται με πολύ χαρά και αγάπη. Αυτό που σίγουρα μπορώ να πω, είναι πως η συγγραφή ήρθε να συμπληρώσει το πάζλ.

Θρησκεία και τέχνη μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά; Ποια είναι η δική σας εκτίμηση με βάση την προσωπική σας εμπειρία;

Καταρχάς να σημειώσουμε ότι η τέχνη δεν είναι θρησκεία και η θρησκεία δεν είναι τέχνη. Έχουν όμως ως κοινό παρονομαστή την αναζήτηση της εννοηματώσεως της πραγματικότητας.

Προσωπικά θεωρώ ότι η ποίηση και γενικά η τέχνη είναι μια μορφή προσευχής η οποία επιτρέπει στο δημιουργό να συγκινήσει το κοινό με βάση αυτό που επιθυμεί να εκφράσει. Θα λέγαμε ότι πρόκειται για ζήτημα συν-ουσίας, ένας ιδιότυπος διάλογος με αφετηρία τις λέξεις και τα συναισθήματα.

Γιατί γράφετε; Θεωρείτε ότι η συγγραφή απελευθερώνει τον εσωτερικό σας κόσμο;

Γράφω όπως ανασαίνω, που σημαίνει ότι μου δίνει πνοή και ζωή. Η συγγραφή έρχεται και με τοποθετεί απέναντί μου για να δείξει τις περισσότερες φορές τι πραγματικά συμβαίνει αλλά και να πω αυτά που θέλω να πω, όταν δεν δύναμαι να τα πω! Κάθε φορά που ολοκληρώνω ένα ποίημα νιώθω πληρότητα και ανακούφιση και μια βεβαιότητα ότι κάτι καινούριο γεννήθηκε μέσα μου.

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;

Οποιοδήποτε ερέθισμα από την καθημερινότητα που θα έρθει να με βρει, μια λέξη, μια εικόνα, ένα άγγιγμα, ένα βλέμμα, τα συναισθήματα που βιώνουμε. Το γέλιο, το κλάμα, η αγάπη κυρίως σε όλες τις πτυχές της. Υπάρχει μια κινητικότητα και μια διαδραστικότητα που μου δίνει τροφή πνευματική, χωρίς να πιέσω κάτι ή να βάλω τον εαυτό μου στη διαδικασία ότι τώρα πρέπει να γράψω.

Υπήρξε κάποιο γεγονός στη ζωή σας που νιώσατε την ανάγκη να το μεταφέρετε αυτούσιο σε κάποιο ποίημά σας;

Αυτό είναι το μόνο σίγουρο! Και όχι μία φορά, αλλά πάλι και πολλάκις. Γιατί αν δεν βιώσεις, δεν ζήσεις βαθύτατα κάτι αληθινό, που να σε έχει αναδομήσει εσωτερικά, είτε είναι έρωτας, είτε αγάπη, είτε απογοήτευση, είτε θυμός και να σε κάνει να μην χωράς στα επίγεια, θέλεις να το αποτυπώσεις και να το μοιραστείς για να ολοκληρωθείς. Διαφορετικά το ποίημα δεν είναι ποίημα αλλά μια φανταστική ιστορία. Προσωπικά αν δεν βιώνω ένα συναίσθημα ή μια κατάσταση δε μπορώ γράψω.


Ποιος θεωρείτε ότι, τελικά, είναι ο σκοπός της ποίησης; Τι έχει να προσφέρει στον σύγχρονο άνθρωπο;

Η ποίηση υπάρχει για να κάνει αυτό τον κόσμο πιο όμορφο, να βλέπουμε τα πράγματα με άλλη οπτική, «η ποίηση είναι για τον πεζό λόγο ό,τι ο χορός για το περπάτημα» λέει χαρακτηριστικά ο Γάλλος φιλόσοφος και ποιητής Paul Valery. Όταν ήμασταν μικροί στο σχολείο μας έβαζαν να μαθαίνουμε ποιήματα που δεν καταλαβαίναμε. Μεγαλώσαμε κι ακόμα δεν ξέρουμε γιατί συνέβαινε αυτό! Η αλήθεια είναι πως έχει δημιουργηθεί, δυστυχώς, η λανθασμένη εντύπωση πως ένα ποίημα είναι δύσκολο, ακαταλαβίστικο και χωρίς λόγο ύπαρξης. Με τη ποίηση μπορείς να κάνεις ψυχανάλυση, δηλαδή ένα ποίημα που διαβάζεις μπορεί να σε αγγίξει , να σου πει κάτι μοναδικό και να σε βοηθήσει να φτάσεις στην επίλυση ενός προβλήματος που σε απασχολεί. Πίσω από τα ποιήματα υπάρχει ένας υπέροχος κόσμος.

Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι με την ολοένα και αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου διαβάζουν βιβλία στις μέρες μας;

Ζούμε σε μια εποχή απίστευτης ταχύτητας της πληροφορίας και με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορούμε να μάθουμε τα πάντα. Όμως η αξία του βιβλίου είναι διαχρονική και οι άνθρωποι, ευτυχώς ακόμη, επιλέγουν τα βιβλία γιατί η αίσθηση που σου δίνει είναι μοναδική.

Η μυρωδιά των σελίδων του , όταν το κρατάς στα χέρια σου και σε συντροφεύει ή όταν το έχεις στην αγκαλιά σου καθώς αποκοιμιέσαι δεν μπορούν να αντικατασταθούν από κανένα ψηφιακό μέσο. Άλλωστε κατά τη διάρκεια της πανδημίας είδαμε ότι οι άνθρωποι προτίμησαν τα βιβλία για να περάσουν τις ατελείωτες ώρες εγκλεισμού, γεγονός που προσέφερε και ψυχολογική σταθερότητα. Και ναι στις μέρες ο κόσμος – ευτυχώς - διαβάζει πολύ!

Έχετε πρότυπα ως νέα δημιουργός; Στα γραπτά σας θα διαπιστώσει ο αναγνώστης επιρροές από άλλους αγαπημένους σας ποιητές;
Γενικότερα έχω καβαφικές επιρροές, η μοναδική γραφή του αξεπέραστου παγκοσμίως Καβάφη με συντροφεύει πάντοτε, όπως και τα ποιητικά κείμενα της βυζαντινής περιόδου που δεν είναι ευρέως γνωστά και χρήζουν προσοχής, λόγω του μεγάλου πλούτου τους προς εμάς τους επιγενόμενους. Ωστόσο δεν θέλω να μιμηθώ κάποιον, επικεντρώνομαι στην δική μου γραφή. Άλλωστε ζούμε σε μια εποχή που όλα σχεδόν έχουν ειπωθεί, το σημαντικό είναι πως κάποιος τοποθετείται απέναντι στα πράγματα και τι διαφορετικό έχει να πει.

Θεωρείτε πως είναι χρέος του κάθε δημιουργού να μοιράζεται το έργο του όταν το ολοκληρώνει;

Σαφώς η συγγραφή είναι μια μοναχική διαδικασία, αλλά είναι κάτι το οποίο πρέπει να μοιράζεται. Το χρέος ενός συγγραφέα είναι να μπει στις σκέψεις και στα συναισθήματα του αναγνώστη, να τον συγκινήσει. Αν το έργο έχει να προσφέρει κάτι φυσικά και δεν πρέπει να μένει στα αρχεία ενός υπολογιστή ή στο συρτάρι ενός γραφείου, με την προϋπόθεση ότι έχει ξεκαθαρίσει μέσα του τι ακριβώς θέλει, δηλαδή να υπάρχει η βεβαιότητα του ‘’ ποιός είναι’’. Άλλωστε ένας συγγραφέας δημιουργεί από το τίποτα βαθύτατα συνδεδεμένος με την καρδιά του.


Το Σεπτέμβριο του 2021 κυκλοφόρησε η πρώτη σας ποιητική συλλογή από τις εκδόσεις «Πηγή» που φέρει τον τίτλο «Στην αρχή του ταξιδιού». Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο για το εξώφυλλό της;

Όταν έρχεται εκείνη η στιγμή που θα πρέπει να αποφασίσεις τι όνομα θα δώσεις στο ‘’παιδί’’ σου έχεις να σκεφτείς μια σειρά πραγμάτων που θα το βοηθήσουν σε μια καλοτάξιδη, ή όχι, διαδρομή προς το αναγνωστικό κοινό, το οποίο γνωρίζεις εξ αρχής. Η εύρεση ενός τίτλου, ταιριαστού και μοναδικού δεν είναι εύκολη. Εν προκειμένω ήθελα ένα τίτλο με ιδιαίτερη σημασία, να προσδιορίζει την αρχή του συγγραφικού μου ταξιδιού αλλά και της πρώτης εκδοτικής μου παρουσίας. Ο τίτλος «Στην αρχή του ταξιδιού» ήθελα αρχικά να ικανοποιεί εμένα, αλλά και να προδιαθέτει τον αναγνώστη στο θέμα μου, το κυριότερο να μπορέσει να ταυτιστεί με τον τίτλο και να γίνει μέσω των ποιημάτων μου συνοδοιπόρος σε αυτό το λογοτεχνικό ταξίδι. Ο τίτλος ανήκει και σε ένα ομώνυμο ποίημα της συλλογής βασισμένο στην βεβαιότητα ότι η αγάπη και ο έρωτας σε οδηγούν στην ανθρώπινη τελείωση.

Τριάντα τρία ποιήματα που αποπνέουν λυρισμό, βαθιάς εξομολογητικής διάθεσης, υπαρξιακού περιεχομένου, απαρτίζουν τη συλλογή σας αυτή, η οποία δέχεται, συνειδητά θα έλεγα, αρκετές επιρροές από την παραδοσιακή ομοιοκατάληκτη ποίηση. Αυτή τελικά ήταν η επιδίωξή σας; Να καταθέσετε αυτούσια την ψυχή σας στο χαρτί κι όχι απλά να φωτογραφίσετε τη σκέψη σας;

Ο σκοπός ύπαρξης αυτής της συλλογής ήταν το φως της ποίησης με απώτερο στόχο την αυτογνωσία. Δανειζόμενη την εξής φράση του Κύπριου ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη «δεν γράφω ποίηση, εγγράφομαι μέσα στην ποίηση» ήθελα ότι υπήρχε στη ψυχή μου να αποτυπωθεί αυτούσια, χωρίς περιτυλίγματα. Ν’ αποτυπωθεί στο χαρτί το συναίσθημα που με κατέκλυζε, το οποίο ενίοτε με ‘’έπνιγε’’ κι άλλοτε έβγαινε με ομοιοκαταληξία και άλλοτε με ελαττοαύξηση συλλαβών στους στίχους, σίγουρα όμως είναι κάτι που με ελάφρυνε. Ο εσωτερικός ρυθμός και διάλογος με την εξομολογητική διάθεση έδωσαν ζωντάνια στα 33 αυτά ποιήματα το οποίο είναι το ζητούμενο προκειμένου να το συναισθανθεί και ο αναγνώστης.

Ποια τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε μέσα από τα ποιήματά σας;

Να ζούμε κάθε λεπτό της ζωή μας και να μην φοβόμαστε να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, να ερωτευθούμε, να πέσουμε και να ξανασηκωθούμε. Η αγάπη και ο έρωτας είναι δυο έννοιες που κυριαρχούν στα ποιήματά μου με βάση την αδιάλειπτη ταλάντωση της ανθρώπινης συνείδησης με τις αισθήσεις. Η συμφιλίωση με τα θέλω μας και η ανακάλυψη του καλύτερου εαυτού μας που θα μας οδηγήσει σε μια αγαπητική συνύπαρξη.


Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Η ποίηση και γενικά η τέχνη δεν πρέπει να περιορίζεται. Ένα ποίημα είναι –ευτυχώς- κάτι πολύ προσωπικό και εξατομικευμένο και λέει άλλα πράγματα στον καθένα ανάλογα με την ηλικία του, το χαρακτήρα του, τα βιώματά του. Ένα ποίημα μού λέει άλλα πράγματα στα 20 και άλλα στα 30 μου. Ακριβώς εκεί έγκειται και η ομορφιά της ποίησης! Επομένως και το βιβλίο μου ταξιδεύει με όλους όσους θέλουν να γίνουν συνοδοιπόροι μου, να με ανακαλύψουν και να ανακαλύψουν τον εαυτό τους.

Είστε ευχαριστημένη από τη συνεργασία σας με το εκδοτικό σας σπίτι;

Οι εκδόσεις Πηγή αγκαλιάζουν τους νέους συγγραφείς με αμεσότητα, το ίδιο συνέβη και με μένα και η χιλιομετρική μας απόσταση δεν αποτέλεσε εμπόδιο. Παρά τις δυσκολίες, καθώς η εκδοτική διαδικασία έγινε εν μέσω πανδημίας, το αισθητικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.

Τι θα συμβουλεύατε τον αναγνώστη που τώρα ξεκινά να διαβάζει το βιβλίο σας;

Το αντίθετο επιθυμώ να συμβεί, ο αναγνώστης να συμβουλέψει εμένα, γιατί ακόμη μαθαίνω. Αυτό που έχω να πω είναι πως το βιβλίο αυτό το έγραψα για σένα, για σένα που το διαβάζεις τώρα και έχει τη δική σου την μορφή με τα φύλλα του γεμάτο αγάπη και συγκινήσεις! Με πολύ χαρά σε προσκαλώ να ταξιδέψουμε μαζί σε ότι ποθεί και χαίρεται η ψυχή μας. Εύχομαι αυτό το βιβλίο, αυτό το ταξίδι να σε παρακινήσει να ξεκινήσεις κάτι που επιθυμείς διακαώς αλλά διστάζεις!

Επόμενα συγγραφικά σχέδια κάνετε ή είναι πολύ νωρίς ακόμα;

Μετά την έκδοση της πρώτης ποιητικής μου συλλογής και την αίσθηση της χαράς και της ικανοποίησης που μου προσέφερε σαφώς και υπάρχουν επόμενα συγγραφικά σχέδια, τα οποία δουλεύω και έχω στο μυαλό μου αυτό το διάστημα , τα οποία όμως θα πραγματοποιηθούν σε κατάλληλο χρόνο. Δεν θέλω να βιαστώ για κάτι αν πρώτα δεν με ικανοποιεί , είμαι άνθρωπος της υπομονής και θέλω να συμβεί όταν είμαι έτοιμη να έχω κάτι να πω.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Καταρχάς να υπάρχει ειρήνη και δικαιοσύνη, γιατί βλέπουμε στις μέρες μας να διασαλεύονται με αποτέλεσμα να δηλητηριάζεται ο ανθρώπινος πολιτισμός. Εύχομαι πραγματικά κανείς να μην είναι μόνος, καμία μόνη αλλά με αληθινούς ανθρώπους να μοιράζονται τα σπουδαία αυτής της ζωής, να μας αγκαλιάζει κάποιος μέχρι να μην μπορούμε να αναπνεύσουμε, να πλημμυρίζουμε ΑΓΑΠΗ και να μην θέλουμε να σωθούμε από αυτόν το πνιγμό.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα ποίημα από το βιβλίο σας. 

Σας παραθέτω το ποίημα με τον τίτλο « Κι εγώ εδώ κι εσύ εκεί»

ΚΙ ΕΓΩ ΕΔΩ ΚΙ ΕΣΥ ΕΚΕΙ

Κι εγώ εδώ κι εσύ εκεί,
το ρολόι στον απέναντι τοίχο κοιτώ·
άφησέ με να κυλιστώ στον λειμώνα των ματιών σου,
πράσινο βαθύ∙
ν’ αγγίξω τ’ ακροδάχτυλα των χεριών σου,
που καίνε στην αφή.
Τα δάκρυα της ψυχής σου
ποτίζουν λουλούδια
που ανθίζουν μες στις αυλές
κι εγώ εδώ κι εσύ εκεί,
τα πουλιά κελαηδούν μόνο χαρές
στο αντάμωμα των χειλιών της φωταυγής.

Κυρία Κλώνη, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία προσωπική και συγγραφική.

Η χαρά της συνέντευξης ήταν δική μου και αντεύχομαι ημέρες γεμάτες έμπνευση και δημιουργία!

Βιογραφικό:

 Η Αναστασία Κλώνη γεννήθηκε στη Πάτρα όπου ζεί και εργάζεται. Είναι αριστούχος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.  

 Άρθρα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Ποίημα με το οποίο συμμετείχε στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης του εκδοτικού οίκου «Κέφαλος» έλαβε τιμητική διάκριση (2021), καθώς επίσης 3 χαικού ποιήματά της προκρίθηκαν στον διαγωνισμό χαικού των εκδόσεων Ανεμολόγιο τα οποία συμπεριλήφθησαν και στην συλλογική έκδοση που κυκλοφόρησε το 2021 με τον τίτλο «Τα χαικού της άνοιξης». 

Τον Οκτώβριο του 2021 εκδόθηκε η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Στην αρχή του ταξιδιού» από τις Εκδόσεις Πηγή. 

 Είναι γνώστης Βυζαντινής & Ευρωπαϊκής Μουσικής (Μπουζούκι).Έχει πιστοποίηση στις αρχές ψηφιακού μάρκετινγκ και στους Ευρωπαϊκούς & Latin χορούς. Μιλά Αγγλικά, Ιταλικά και Ισπανικά. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια