Στυλιανός Παπαδάς: "Η λογοτεχνία του φανταστικού δεν θα πάψει ποτέ να έχει υποστηρικτές"


Ο συγγραφέας Στυλιανός Παπαδάς παρόλο το νεαρό της ηλικίας του έχει καταφέρει να μας παρουσιάσει ένα αξιόλογο συγγραφικό έργο έως τώρα. Μετρώντας ήδη τρία βιβλία στο βιογραφικό του οπωσδήποτε μια ακόμα συζήτηση μαζί του μοιάζει αρκετά ενδιαφέρουσα. Για το λόγο αυτό άλλωστε φιλοξενείται για δεύτερη φορά στις Τέχνες. Αφορμή φυσικά στέκεται το νέο του βιβλίο με τίτλο «Κόκκινα μάτια» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές».

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κύριε Παπαδά, καλώς ήρθατε για δεύτερη φορά στις Τέχνες. Με νέο βιβλίο στα χέρια σας πλέον, το τρίτο κατά σειρά εκδοθέν πόνημά σας. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Καλημέρα σας. Χαίρομαι που βρίσκομαι ξανά μαζί σας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τρίτο στη σειρά βιβλίο μου, όπως είπατε και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό, καθώς βλέπω να συνεχίζεται σιγά σιγά το όνειρό μου, το οποίο είναι να φέρνω στην ζωή ιστορίες που έχω στο μυαλό μου και θέλω να μοιραστώ.

Γιατί γράφετε;

Είναι κάτι που με γεμίζει. Γράφω για να εκφραστώ και να νιώσω το υπέροχο συναίσθημα του να δημιουργείς κάτι δικό σου, αλλά και για να βοηθήσω τους αναγνώστες να ταξιδέψουν λίγο μακριά από την πραγματικότητα όταν το έχουν ανάγκη.

Η λογοτεχνία ανθεί στις μέρες μας; Τι πιστεύετε; Προσφέρει το δικό της λιθαράκι στα γράμματα και τον πολιτισμό μας;

Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας που θέλουν να εκφραστούν με κάποιο τρόπο επιλέγουν την συγγραφή και αυτό πιστεύω ότι βοηθά την λογοτεχνία να διατηρηθεί εκεί που είναι, αν όχι να ανθίσει περισσότερο.

Ξεκάθαρα το συγγραφικό σας ενδιαφέρον στρέφεται προς τη λογοτεχνία του φανταστικού και μάλιστα του τρόμου. Γιατί όμως αυτή η προτίμηση; Είναι θεωρείτε ένα είδος που δίνει περισσότερη ελευθερία και έμπνευση σε έναν δημιουργό για να δημιουργήσει;

Η λογοτεχνία του φανταστικού μου δίνει όντως περισσότερη ελευθερία στο να εκφραστώ, καθώς μπορώ να δημιουργήσω τον κόσμο όπως θα ήθελα να είναι και όχι όπως πραγματικά είναι. Για παράδειγμα με την λογοτεχνία τρόμου μπορώ να γράψω για όλα όσα θα μπορούσαν να με τρομάξουν και ας είναι μη ρεαλιστικά όπως τα φαντάσματα και τα τέρατα.

Γιατί επιλέγετε να εκφραστείτε μέσω της μικρής (νουβέλα) και της πολύ μικρής φόρμας του πεζού λόγου (νουβελέτα);

Πιστεύω ότι οι μικρές νουβέλες και ο απλός λόγος δίνουν τη δυνατότητα να εκφράσεις στον αναγνώστη αυτά που θες χωρίς να τον κουράσεις και να τον κάνεις να βαρεθεί. Έτσι αισθάνθηκα όταν διάβασα για πρώτη φορά τις μικρές ιστορίες του Sherlock Holmes.

Θεωρείτε πως στην Ελλάδα της σημερινής εποχής υπάρχει αναγνωστικό κοινό, ικανό να στηρίξει τις προσπάθειες των νέων συγγραφέων και ειδικότερα των συγγραφέων της λογοτεχνίας του φανταστικού;

Το αναγνωστικό κοινό πιστεύω πως είναι κάτι που θα υπάρχει παντού και πάντα. Έτσι πιστεύω πως και η λογοτεχνία του φανταστικού δεν θα πάψει ποτέ να έχει αυτούς που τη στηρίζουν και τη λατρεύουν.

Η ολοένα και αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου βοηθά τον αναγνώστη να στραφεί ξανά προς τη μεγάλη του αγάπη που είναι το βιβλίο;

Το διαδίκτυο πλέον έχει καταλάβει και αφομοιώσει τα πάντα, οπότε είναι λογικό και το βιβλίο να γίνει ένα κομμάτι του. Με αυτό τον τρόπο οι αναγνώστες σίγουρα θα διατηρήσουν την αγάπη τους για το βιβλίο ή θα την ξαναβρούν αν την έχασαν.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Δέχεστε τις επιρροές τους στα δικά σας πονήματα;

Πιστεύω ότι κάθε συγγραφέας δέχεται επιρροές από τους συγγραφείς που διαβάζει και τις προσθέτει στα δικά του έργα. Αγαπημένοι μου συγγραφείς είναι σίγουρα ο Arthur Conan Doyle, ο Stephen King και ο Jo Nesbo, αλλά και πολλοί άλλοι.


Το νέο σας βιβλίο είναι νουβελέτα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές». Φέρει τον τίτλο «Κόκκινα μάτια». Ενδιαφέρον τίτλος για τον αναγνώστη που αμέσως αντιλαμβάνεται πως η κεντρική σας ηρωίδα, η οποία και απεικονίζεται στο εξώφυλλο του βιβλίου σας κρύβει κάτι μυστηριώδες στο βλέμμα της, που την ξεχωρίζει και την καθιστά τρομακτική. Αυτή ήταν η επιδίωξή σας; Να εισάγετε κατευθείαν τον αναγνώστη στο περιβάλλον που περιγράφετε στις εσωτερικές σελίδες του βιβλίου σας;

Ναι. Πιστεύω ότι είναι ωραίο το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο να δείχνουν στον αναγνώστη με πλάγιο τρόπο το περιεχόμενο του βιβλίου. Έτσι βοηθούν τον αναγνώστη να επιλέξει το βιβλίο αν πιστεύει πως είναι από τα βιβλία που του αρέσει να διαβάζει.

Πείτε μας δυο λόγια για το περιεχόμενο της ιστορίας σας.

Η ιστορία έχει να κάνει με μία συνηθισμένη παρέα εφήβων που τους απασχολεί η καθημερινότητα και τα ερωτικά τους προβλήματα. Μέχρι που ένα μυστήριο κορίτσι με κόκκινα μάτια μπαίνει ανάμεσά τους. Τρομακτικά και θανάσιμα γεγονότα συμβαίνουν από κει και μετά.

Τι σας ενέπνευσε για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;

Εμπνέομαι τόσο από ιστορίες όσο και από εικόνες. Μία εικόνα με ένα βράχο σε μια έρημη παραλία μου έδωσε την έμπνευση να ξεκινήσω αυτή την ιστορία μιας και οι πρώτες σκηνές διαδραματίζονται σε ένα τέτοιο χώρο και η συνέχεια ήρθε από μόνη της.


Υπάρχουν κάποια μηνύματα που επιδιώκετε να περάσετε μέσω της ιστορίας που φιλοξενείτε σ’ αυτό;

Θα ήθελα να πιστεύω ότι αυτή η ιστορία είναι περισσότερο για να περάσει καλά ο αναγνώστης, αλλά προσπαθώντας να συνδυάσω την φαντασία με την πραγματικότητα έχω αφήσει μερικά μικρά μηνύματα περί οικογενειακής βίας, ομοφυλοφιλίας, bullying και άλλα.

Θα εντοπίσει ο αναγνώστης στην ιστορία που ξετυλίγετε στοιχεία της δικής σας προσωπικότητας;

Δε θα το έλεγα. Δεν ένιωσα να ταυτίζομαι με κάποιον χαρακτήρα σε μεγάλο βαθμό. Περισσότερο θα εντοπίσουν στοιχεία της φαντασίας μου.

Θα υπάρξει και δεύτερο μέρος του βιβλίου σας αυτού, δεδομένου ότι η ιστορία του αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό για να συνεχιστεί και στο μέλλον;

Προσωπικά θα ήθελα να γράψω ένα δεύτερο μέρος για αυτή την ιστορία, φαντάζομαι όμως πως αυτό θα εξαρτηθεί από την απήχηση του πρώτου βιβλίου στο αναγνωστικό κοινό και από τον εκδοτικό οίκο.

Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Πιστεύω πως δεν θα άφηνε αδιάφορο έναν ενήλικα αλλά δεδομένου ότι οι ιστορία αφορά μία παρέα εφήβων και την κουλτούρα τους νομίζω ότι θα άρμοζε περισσότερο στο εφηβικό κοινό.

Η συνεργασία σας με τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές» συνεχίζεται. Να υποθέσουμε ότι αποτελεί πλέον το δεύτερό σας σπίτι;

Οι εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές» είναι πιστεύω ένα ανοιχτό σπίτι για όλους όσους επιθυμούν να γράψουν.


Επόμενα συγγραφικά σχέδια κάνετε ή είναι πολύ νωρίς ακόμα;

Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να πω ότι έχω κάτι στα σκαριά. Η έμπνευση μου έρχεται ξαφνικά και μερικές φορές αργεί.

Θα υπάρξει κάποια παρουσίαση του βιβλίου σας το προσεχές διάστημα;

Αν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες με τον κορονοϊό και μπορέσουν και οι εκδόσεις, ίσως γίνει κάποια παρουσίαση στην Λαμία, όπου διαμένω.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας. 

Ο Τζον πήγε σιωπηλός στο δωμάτιό του και προσπάθησε να κοιμηθεί για να ξεχάσει για λίγο τι είχε συμβεί. Κάποια στιγμή, ένιωσε την παρουσία ενός άλλου ατόμου δίπλα του και τότε άνοιξε τα μάτια.
«Κάρολ;» είπε βλέποντας την κοπέλα να στέκετε από πάνω του.
Το κόκκινο χρώμα των ματιών της είχε γίνει πιο έντονο και λαμπερό.
«Κοιμήσου γλυκέ μου» του είπε στοργικά ενώ χάιδευε τα καστανά μαλλιά του.
Πήγε να της μιλήσει αλλά τότε έσκυψε και τον φίλησε στο στόμα. Ένιωσε ένα ξαφνικό ρίγος, αλλά μετά έκλεισε τα μάτια του και γεύτηκε τα χείλη της. Αμέσως μετά τινάχτηκε και ανακάθισε στο κρεβάτι του. Δεν υπήρχε κανένας άλλος στο δωμάτιό του.


Κύριε Παπαδά, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι καλή και δημιουργική συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνετε.

Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ.


Βιογραφικό:

Ο Στυλιανός Παπαδάς γεννήθηκε το 1996, στην Λαμία, όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε νοσηλευτική στην ίδια πόλη και σήμερα εργάζεται ως νοσηλευτής στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Από μικρός λάτρευε τις ταινίες, τις σειρές και τα μυθιστορήματα φαντασίας, έφτιαχνε τα δικά του σενάρια για όσα έβλεπε και διάβαζε και με τον καιρό αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συγγραφή ώστε μέσω του γραψίματος να δημιουργήσει τους δικούς του φανταστικούς χαρακτήρες και κόσμους και να τους μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο. Πάντα ένα μέρος του ελεύθερου χρόνου του το περνάει σκεπτόμενος καινούριες ιδέες που θα τον βοηθήσουν στη σύνταξη ενός νέου διηγήματος ή βιβλίου. Έχει ήδη εκδώσει δύο μυθιστορήματα με τίτλο «Το σιδερένιο κιβώτιο» και «Zalien». Τα «Κόκκινα Μάτια» είναι το τρίτο βιβλίο του.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια