Η συγγραφέας Γεωργία Κωνσταντίνου μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022


Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 7,8 και 9 Οκτωβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που συμμετέχω στο Φεστιβάλ με το βιβλίο μου Η μη λεκτική επικοινωνία στα παιδία νηπιακής ηλικίας και το παραμύθι μου Αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι οι διασώστες των θαλάσσιων πάγων.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Ναι είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω στο συγκεκριμένο φεστιβάλ. Το βιβλίο πρέπει και μπορεί να συνδεθεί με την καθημερινότητά μας. Δεν υπάρχει ειδική ημέρα ή ώρα, δεν υπάρχει ειδικό μέρος για να διαβάσει κανείς ένα βιβλίο. Δεν υπάρχει σωστός τρόπος να διαβάσει κανείς ένα βιβλίο, ούτε χρειάζεται να αποτελεί μια ατομική δραστηριότητα. Για τον λόγο αυτό με χαροποίησε ιδιαίτερα ο σχεδιασμός του Φεστιβάλ.

«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!

Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.

Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»

Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένη με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει;

Η συνεργασία με τις Συμπαντικές διαδρομές από την αρχή της επικοινωνίας μου μαζί τους ήταν κάτι παραπάνω από άρτια. Επαγγελματίες, σοβαροί και πάνω απ’ όλα ειλικρινείς σε κάθε τους βήμα. Ο κύριος Γιώργος Σωτήρχος την ομάδα του, πάντα στη διάθεσή μου για ενημερώσεις, συμβουλές και βελτιώσεις κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης και της διανομής των βιβλίων. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα. Συγχαρητήρια.

Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε;

Ναι πιστεύω ότι η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες γιατί μπορεί να προσφέρει μια διαφορετική άποψη στον σύγχρονο κόσμο είναι σύντομο με παρουσία υπερφυσικών στοιχείων, το ανεξήγητο, πτυχές της πραγματικότητας με στυλ που μοιάζει με τη γλώσσα μας. Προσφέρει επίσης μια διέξοδο από την δύσκολη καθημερινότητα και φυγή του μυαλού μας από την καθημερινότητα. Πιστεύω ότι το φανταστικό βοηθά στο να βλέπουμε την καθημερινότητα μας.

Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε;

Όχι δεν τους γνωρίζω αλλά ελπίζω να τους γνωρίσω και να ανταλλάξουμε απόψεις κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ. Θα ήθελα να τους ευχηθώ καλή δύναμη και καλή συνέχεια στη συγγραφική τους πορεία.


Μιλήστε μας για το δικό σας βιβλίο. Τι πραγματεύεται με δυο λόγια;

Με το βιβλίο μου Η μη λεκτική επικοινωνία στα παιδία νηπιακής ηλικίας γεννήθηκε μέσα από την προσωπική μου έρευνα λόγω του επαγγέλματος μου. Η επικοινωνία είναι τόσο η αποστολή όσο και η λήψη μηνυμάτων, τόσο λεκτικών όσο και μη. Η επικοινωνία πραγματοποιείται σε μεγάλο βαθμό μέσω του σώματος. Πράγματι, το σώμα μας εκφράζει πολλά συναισθήματα ακόμα κι αν δεν το γνωρίζουμε. Και είμαστε όλοι πολύ ευαίσθητοι σε αυτό το κανάλι επικοινωνίας. Οι ενήλικες είμαστε προσέχουμε την εμφάνιση, τα ρούχα, αλλά και τη στάση, τις χειρονομίες, τις εκφράσεις του προσώπου, τα βλέμματα, τα χαμόγελα. Τι συμβαίνει όμως με τα παιδία και τα νήπια? Η μη λεκτική επικοινωνία είναι σημαντική για τα νήπια. Καθώς οι λέξεις δεν υπάρχουν σχεδόν στον πρώτο χρόνο της ζωής τους, τα βρέφη και τα νήπια μαθαίνουν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω μη λεκτικής επικοινωνίας: ένα χαμόγελο, ένα βλέμμα ή ένα άγγιγμα είναι παραδείγματα.

Με το παραμύθι μου Αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι οι διασώστες των θαλάσσιων πάγων θα ήθελα να στρέψω την προσοχή των παιδιών στα πιο φλέγοντα περιβαλλοντικά ζητήματα, από τη μόλυνση των θαλασσών ως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και να προτείνει με παιχνιδιάρικο ύφος αποτελεσματικούς τρόπους για να ζούμε καλύτερα χωρίς να διαταράσσουμε τη φυσική ισορροπία.

Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του βιβλίου σας και τι ώρα;

Η παρουσίαση του βιβλίου Η μη λεκτική επικοινωνία στα παιδία νηπιακής ηλικίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στις 18h00 και το παραμύθι μου Αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι οι διασώστες των θαλάσσιων πάγων την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στις 18h45.

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει.

Θα ήθελα να κλείσω αυτή την συνέντευξη με ένα γνωμικό του Έντμουντ Μπερκ, 1729-1797, Βρετανός πολιτικός & φιλόσοφος «Το μεγαλύτερο χάρισμα είναι το πάθος για διάβασμα». Ένας νέος αναγνώστης γεννιέται μέσα από ένα σπίτι όπου υπάρχει αγάπη για το διάβασμα και σεβασμός για τα βιβλία. Φυσικά το μέλλον της σχέσης του παιδιού, με τα βιβλία καθορίζεται στο σχολείο. Έτσι γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να θέσουν ως στόχο τους να εμφυσήσουν και να κρατήσουν αναμμένη την αγάπη του παιδιού του για τα βιβλία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια