Ο συγγραφέας Φοίβος Κυπριανού μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022

 


Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 7,8 και 9 Οκτωβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;


Οι όψεις του φανταστικού νομίζω ότι καθιερώθηκαν πλέον στη συνείδηση του κυπριακού αναγνωστικού κοινού. Ένα λογοτεχνικό φεστιβάλ που έλειπε από το νησί και σήμερα αποτελεί φάρο συνάντησης διάφορων λογοτεχνικών ρευμάτων και είναι ενδιαφέρον ότι κάποιος θα συναντήσει από τρόμο μέχρι ιστορία και παράδοση. Αισθάνομαι φυσικά όμορφα που αποτελώ μέρος του φεστιβάλ και συμβάλλω κι εγώ με τις δικές μου ιστορίες.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Συμμετέχω στο φεστιβάλ από το 2017. Είναι όπως έχω πει κάτι που έλειπε από το λογοτεχνικό χώρο ιδιαίτερα στην Κύπρο. Είναι η διαφορετικότητα των συγγραφέων αλλά και το γεγονός ότι το κοινό έρχεται σε επαφή με τους συγγραφείς. Είναι ένα φεστιβάλ όπου κανείς μπορεί να βρει ότι του αρέσει, όποιο λογοτεχνικό είδος και να είναι αυτό.

«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!
Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.
Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»
Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένος με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει;

Ναι φυσικά είμαι ευχαριστημένος. Είναι ένας εκδοτικός οίκος που πραγματικά νοιάζεται για τους συγγραφείς, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις. Και όπως έχετε πει, το φανταστικό πλέον κερδίζει έδαφος στη συνείδηση του αναγνώστη. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η κατάλληλη προώθηση ενός έργου και οι «Συμπαντικές Διαδρομές» το κάνουν αυτό πολύ καλά.

Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε;

Έχει φανατικούς αναγνώστες το φανταστικό. Κυρίως σε τέτοιες δύσκολες εποχές η λογοτεχνία αποτελεί μια διέξοδο προς μια άλλη διάσταση, που είναι τόσο αναγκαία. Και η λογοτεχνία του φανταστικού είναι η καλύτερη διέξοδος πιστεύω, για αυτό.

Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε;

Αρκετούς τους γνωρίζω, κάποιοι είναι νέα πρόσωπα και τους εύχομαι καλή συνέχεια σε αυτό που κάνουν. Είναι ευχάριστο να βλέπει κανείς το χώρο μας να μεγαλώνει.


Μιλήστε μας για το δικό σας βιβλίο. Τι πραγματεύεται με δυο λόγια;

Αν και μέχρι το τέλος του χρόνου θα κυκλοφορήσει το επόμενο μου βιβλίο, αυτό που θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ είναι «οι πύλες της κολάσεως» και έχει εκδοθεί το 2020 αλλά λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό δεν ήταν εφικτό να παρουσιαστεί τότε. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα ορεινό απομονωμένο χωριό της Κύπρου το 1980. Μια σειρά από δυνατούς κρότους άγνωστης προέλευσης αναστατώνουν το χωριό αλλά και όλο το νησί. Τα επακόλουθα είναι καταστροφικά για όλους…. Είναι ένα βιβλίο υπερφυσικού τρόμου που πιστεύω θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη του τρόμου και όχι μόνο..

Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του βιβλίου σας και τι ώρα;

Στις 07/10 Παρασκευή στις 19:25 στη Λευκωσία, 08/10 18:30 σε Λεμεσό και 09/10 19:00 στη Λάρνακα.

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει.

Το μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό είναι να συνεχίζει να διαβάζει βιβλία και να
μην φοβάται να «δοκιμάζει» και νέα είδη της λογοτεχνίας. Τα βιβλία είναι μια
διέξοδος σε ένα κόσμο χωρίς κανόνες και καλούπια και ειδικά ο τρόμος πιστεύω
ξυπνά το αρχέγονο αίσθημα του φόβου για το άγνωστο, κάτι που οδήγησε την
ανθρωπότητα σε άλματα όταν κατάφερε να δαμάσει και να χρησιμοποιήσει
αυτούς τους φόβους….σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη..

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια