Η συγγραφέας Νεοφύτα Ευαγγέλου μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022


Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου



Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 7,8 και 9 Οκτωβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Αισθάνομαι χαρούμενη που θα μου δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσω το έργο μου στο κοινό του τόπου μου και ταυτόχρονα να γνωρίσω το έργο και άλλων συγγραφέων.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Ναι η πρώτη. Πιστεύω γίνεται μια πολύ καλή διοργάνωση, πράγμα που θα αισθανθεί και ο κόσμος που θα παρευρεθεί.

Η διαδικασία των παρουσιάσεων είναι καθαρά συλλογική και ομαδική προσπάθεια και καλλιεργεί προπαντός το πνεύμα της αλληλεγγύης. Η υποστήριξη προς τους συγγραφείς επεκτείνεται και πιο έξω. Καταλήγει σε καταξιωμένους παράγοντες της Τέχνης, των Γραμμάτων και του Πολιτισμού στην πόλη και στον Δήμο, οδηγώντας έτσι την εκδήλωση προς την εξωστρέφεια, που είναι και το τελικό ζητούμενο. Η Τέχνη απευθύνεται στον κόσμο.

«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!

Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.

Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»

Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένη με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει;

Ναι πολύ, δεν έχω κανένα παράπονο.

Να διευκρινίσω ότι τα βιβλία μου δεν εντάσσονται στην λογοτεχνία του φανταστικού, ωστόσο σε αρκετά σημεία αγγίζουν την μαγεία του φανταστικού, παρεμβάλλοντας μικρά διαλείμματα απόδρασης, από ένα πεζογραφικό λόγο που αποπνέει ρεαλισμό για χάρη μιας πειστικής μυθοπλασίας. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι ταυτόχρονα προσεγγίζονται και κάποια ιστορικά γεγονότα που στα σίγουρα απαιτούν τον δέοντα σεβασμό και προπαντός την αλήθεια.

Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε;

Εκτιμώ ότι όπως όλα τα είδη της λογοτεχνίας έτσι και το φανταστικό έχει τους δικούς του φανατικούς αναγνώστες. Σημειώνω το ευχάριστο, ότι τόσο οι συγγραφείς όσο και οι αναγνώστες του φανταστικού, σιγά σιγά ξεφεύγουν από τα όρια των νεαρότερων ηλικιών.


Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε;

Εκτός από τον Μάριο Πλουσίου και τους Ελλαδίτες συγγραφείς που γνώρισα από κοντά στο φεστιβάλ στην Αθήνα, τους υπόλοιπους τους γνωρίζω μόνο διαδικτυακά. Χαίρομαι που θα μου δοθεί η ευκαιρία να τους συναντήσω στο φεστιβάλ. Εύχομαι σε όλους να συνεχίσουν με το ίδιο πάθος την συγγραφή.

Μιλήστε μας για το δικό σας βιβλίο. Τι πραγματεύεται με δυο λόγια;

Με δυο λόγια, η μυθοπλασία συνδυάζεται με τα ιστορικά γεγονότα του τσουνάμι του 2004 που έγινε στην Ινδονησία. Με αφόρμηση το τσουνάμι το έργο αναδεικνύει τα σύγχρονα οικολογικά προβλήματα εξ’ αιτίας της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα η μυθοπλασία στέλνει τα δικά της μηνύματα με κυρίαρχο την πίστη στα όνειρα μας και στον αγώνα που χρειάζονται για να πραγματοποιηθούν.

Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του βιβλίου σας και τι ώρα;

Θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Ανατροπές» στην Λευκωσία, 7 Οκτώβρη ώρα 8 το βράδυ στο υφαντουργείο, Λεύκωνος 69.

Στην Λεμεσό στις 8 Οκτώβρη, κατά τις 8 το βράδυ στον «Δρόμος», οδός Γενεθλίου Μιτέλλα 34. Προσωπικά θα κάνω και μια σύντομη αναφορά στο πρώτο μου βιβλίο, με τίτλο «Ακτινοβολώντας στα χρώματα της ίριδας».

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει.

Εύχομαι οι αναγνώστες να ταξιδεύσουν και να συγκινηθούν από όσα είναι γραμμένα στις σελίδες του βιβλίου, αλλά ταυτόχρονα να αισθανθούν και όσα υποβόσκουν πίσω από τις σελίδες, σαν αθέατοι συμβολισμοί και σαν αλληγορία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια