Ο συγγραφέας Μάριος Μ. Πλουσίου μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022

 


Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 7,8 και 9 Οκτωβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Είμαι πολύ χαρούμενος που θα συμμετέχω στο φεστιβάλ Όψεις του πραγματικού στην Κύπρο, γιατί έτσι μου δίνεται η ευκαιρία να προβάλλω τα έργα μου και στους συμπατριώτες μου που δεν είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν στα φεστιβάλ της Ελλάδας. Ευχαριστώ τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές για αυτή την υπέροχη πρωτοβουλία, που είμαι σίγουρος θα έχει την ίδια επιτυχία που γνώρισε το φεστιβάλ και στο παρελθόν.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;
 
Είναι κατ' ακρίβειαν η δεύτερη φορά που συμμετέχω στο εν λόγω φεστιβάλ, αφού είχα παρευρεθεί και στο τελευταίο φεστιβάλ στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούνιο. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ σημαντική διοργάνωση πολιτιστικού χαρακτήρα, τόσο για τους συγγραφείς, αφού τους δίνεται η ευκαιρία να προβάλλουν τα συγγράμματα τους, όσο και για το κοινό, αφού τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν νέους συγγραφείς, αλλά και τη λογοτεχνία του φανταστικού που είναι ένα κάπως ξεχασμένο είδος για τα Ελληνικά δεδομένα.

«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!
Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.
Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»
Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένος με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει;

Είμαι πολύ ευχαριστημένος με των εκδοτικό, γιατί πιστεύω πραγματικά ότι υπάρχει μόνο και μόνο λόγω της αγάπης των ιδρυτών για το συγκεκριμένο είδος, και αυτό είναι κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα από της ευκαιρίες που προσφέρουν σε νέους συγγραφείς να κάνουν το έργο τους γνωστό και στο ευρύτερο κοινό.
Στην Ελλάδα και στην Κύπρο, πιστεύω πως η λογοτεχνία του φανταστικού δεν έχει τη θέση που αξίζει ανάμεσα στα άλλα πιο διαδεδομένα είδη.
Το γεγονός ότι οι εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, με αυτό το είδος, ακολουθούν μια συνεχώς αυξανόμενη εμπορική κίνηση σε αυτή την εποχή μάλιστα, είναι απόδειξη τόσο του ταλέντου των συγγραφέων αλλά και της ποιότητας του έργου που επιλέγει και προβάλλει ο εκδοτικός.

Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε;

Το πιστεύω ακράδαντα, αφού ανάμεσα τους είμαι και εγώ!
Χρειάζεται μια ορισμένη «τρέλα» για να μπορέσει κάποιος να παραδοθεί εντελώς σε αυτό το είδος λογοτεχνίας και μια ικανότητα να βλέπεις τον κόσμο με ένα διαφορετικό φακό που να σου επιτρέπει να αναστέλλεις τη δυσπιστία σου, ώστε να μπορέσεις να χαθείς σε αυτούς τους φανταστικούς κόσμους. Πρέπει να είσαι λίγο ονειροπόλος, λίγο περιπετειώδης και μερικές φορές, ίσως και λίγο σαλταρισμένος.


Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε;

Είχα την τύχη να γνωρίσω μερικούς από τους πολύ ταλαντούχους συγγραφείς στο φεστιβάλ στην Αθήνα, και χαίρομαι πολύ που θα έχω την ευκαιρία να ξαναδώ και ακόμη και να προλογίσω μερικούς από αυτούς στο φεστιβάλ στην Κύπρο. Χαίρομαι επίσης που θα μου δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσω ακόμη περισσότερους συγγραφείς αυτή τη φορά.
Εύχομαι σε όλους, γνωστούς μου και άγνωστους, καλή επιτυχία στο φεστιβάλ, και περιμένω με ανυπομονησία να ακούσω για το έργο τους!

Μιλήστε μας για το δικό σας βιβλίο. Τι πραγματεύεται με δυο λόγια;

Το καινούργιο μου βιβλίο, ονομάζεται «Δαιμόνια στο σκοτάδι» και είναι μια ιστορία τρόμου που εξελίσσεται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Η ιστορία μιλά για ένα έφηβο μάρτυρα μιας δολοφονίας, που αναγκάζεται να συνεργαστεί και να συμβιώσει με ένα κατά συρροή δολοφόνο, ώστε να λύσουν το μυστήριο ενός μυστικού χιλιάδων αιώνων που τους συνδέει. Στην αναζήτηση τους για απαντήσεις, βρίσκονται κυνηγημένοι από δαιμονικά όντα που μόνο σκοπό έχουν την εξολόθρευση τους.
Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μια απόκλιση από το συνηθισμένο μου στυλ γραψίματος, που συνήθως περιέχει αρκετές δόσεις χιούμορ, γιατί ήθελα αυτή τη φορά να γράψω μια «καθαρόαιμη» ιστορία τρόμου, χωρίς ανάλαφρες στιγμές που διακόπτουν την αγωνία του αναγνώστη.
Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα είναι μια ιστορία που δύσκολα παρατάς στη μέση, αφού κινείται σε γρήγορους ρυθμούς και κάθε σελίδα περιέχει νέους κινδύνους για τους πρωταγωνιστές μας.

Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του βιβλίου σας και τι ώρα;

Θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω το βιβλίο μου και στις τρεις πόλεις όπου θα διεξαχθεί το φεστιβάλ. Το πρόγραμμα μου έχει ως εξής:
Λευκωσία, Παρασκευή 7 Οκτωβρίου: Παρουσίαση ανθολογίας «Στο ποτάμι του χρόνου» στις 18:45
Παρουσίαση του βιβλίου «Δαιμόνια στο σκοτάδι» καθώς και αναφορά στα προηγούμενα μου βιβλία, στις 19:25
Λεμεσός, Σάββατο 8 Οκτωβρίου: Παρουσίαση του βιβλίου «Δαιμόνια στο σκοτάδι» καθώς και αναφορά στα προηγούμενα μου βιβλία, στις 18:30
Λάρνακα, Κυριακή 9 Οκτωβρίου: Παρουσίαση του βιβλίου «Δαιμόνια στο σκοτάδι» καθώς και αναφορά στα προηγούμενα μου βιβλία, στις 19:00

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει.

Θα ήθελα απλά να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αναγνώστες που στηρίζουν το έργο μου, και να τους υποσχεθώ πως θα συνεχίσω να σπρώχνω τα όρια της φαντασίας μέσα από τα συγγράμματα μου!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια