Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Κείμενο για όλους" της Κριστίνα Μοράλες | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς


Συγγραφέας: Κριστίνα Μοράλες
Έτος έκδοσης: 2022
Σελ.: 480
Εκδόσεις: Opera



Κάθε βιβλίο έχει λόγους που αξίζει να διαβαστεί. Το  «Κείμενο για όλους» θεωρώ αξίζει να διαβαστεί για τη γραφή του, (βαθιά εξομολογητική), για τον τρόπο που χειρίζεται τα χρονικά επίπεδα, για τον τρόπο που αναφέρεται στον κόσμο της νοητικής αναπηρίας και τις Ομάδες Αυτοδιαχείρισης, για τον τρόπο που υμνεί την γυναίκα, τη σωματική ακεραιότητα, τη σεξουαλική αυτοδιάθεση και ελευθερία, του φεμινισμού, του φεμινισμού της άρνησης, για τη δυνατότητα να χαρεί ο αναγνώστης μια δυνατή και σκληρή  ανθρώπινη ιστορία!

«Ούτε αθώες, ούτε ένοχες απλώς εχθροί τους».

«Ούτε Θεός, ούτε αφέντης, ούτε σύζυγος, ούτε κόμμα, ούτε ομάδα»

«Πανέτοιμη νεαρή ΟΥΤΕ ΟΥΤΕ

Ούτε δίνεται γρανάζι

ούτε για πόρνη του Κράτους

Ούτε ξεπουλιέται για αγγελιοφόρος

της γαμημένης Ιεράς Εξέτασης.

 

Πανέτοιμη ΟΥΤΕ ΟΥΤΕ νεαρή

κατουράει στις γωνιές σας

Μπουχτισμένη απ΄ την αχωνεψιά».

«Είμαστε νεαρές ΟΥΤΕ ΟΥΤΕ, πανέτοιμες να κλέψουμε την όρεξη για ζωή απ΄ όποιον θελήσει να μας θάψει ζωντανές και να σπείρει στο φρεσκοσκαμμένο κι ακόμα νωπό χώμα του κοινού μας τάφου δέντρα απ΄ αυτά που βγάζουν χαρτονομίσματα».

«Κείμενο για όλους» είναι ένας τρόπος γραφής για άτομα που έχουν περιστασιακές ή μόνιμες αναγνωστικές δυσκολίες, όπως οι μετανάστες ή οι άνθρωποι με ανεπαρκή εκπαίδευση ή αργοπορημένη ανάπτυξη της αναγνωστικής ικανότητας , ή όπως οι άνθρωποι που έχουν μαθησιακές διαταραχές ή λειτουργική διαφορετικότητα ή έχουν γεροντική άνοια. Πρόκειται για ένα εύκολο τρόπο γραφής ώστε τα άτομα αυτά να μπορούν να διαβάζουν. Ο λόγος που υπάρχει το «κείμενο για όλους» είναι επειδή πολλά κείμενα έχουν πληθώρα τεχνικών όρων , περίπλοκη σύνταξη και μη ξεκάθαρη παρουσίαση. Πρέπει να εξηγείς όλες τις λέξεις που νομίζεις ότι ο κόσμος δε θα καταλάβει επειδή είναι δύσκολες ή όχι και πολύ γνωστές. Ένας πολύ σημαντικός κανόνας του «κειμένου για όλους» είναι ότι οι φράσεις πρέπει να είναι σύντομες, υποκείμενο, ρήμα, αντικείμενο και τέλος σε κάθε φράση να υπάρχει ένα μήνυμα κι όχι πολλά μηνύματα. Δεν μπορείς να  στοιχίζεις το κείμενο ,ούτε να βάζεις  εσοχές.  Οι σειρές ξεκινούν όλες μαζί από την αριστερή μεριά της σελίδας.

Ομάδα Αυτοδιαχείρισης σημαίνει ομάδα που σχηματίζουν ενήλικα άτομα με νοητική αναπηρία ή λειτουργική νοητική διαφορετικότητα και συναντιούνται μία φορά την εβδομάδα για να αναπτύξουν επικοινωνιακές δεξιότητες, να αποκτήσουν κοινωνική αυτονομία, να μάθουν να παίρνουν αποφάσεις στην καθημερινότητά τους ,να μάθουν να συμμετέχουν στη συλλογική ζωή και να συζητούν θέματα που τους ενδιαφέρουν.

Τέσσερις γυναίκες μεταξύ 32 και 43 ετών (η Μαργαρίτα Γκιράο Γκιράο, η Πατρίτσια Λάμα Γκιράο, η Νατιβιδάδ Λάμα Ουέρτας και η Πατρίθια),συγγενείς, «νοητικά καθυστερημένες» σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες της Βαρκελώνης, μοιράζονται ένα διαμέρισμα «ημιαυτόνομης διαβίωσης», που τους παραχωρεί η Καταλανική Κυβέρνηση. Έχοντας περάσει μεγάλο μέρος της ζωής τους σε εποπτευόμενες δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες, αναπτύσσουν, καθεμιά με τον δικό της, ξεχωριστό τρόπο, την ικανότητα να αντιστέκονται στον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο και στις συνθήκες υποταγής που τους επιβάλλονται από τη νεοφιλελεύθερη, καπιταλιστική και φαλλοκρατική πολιτεία η οποία επιδιώκει, πέραν του εγκλεισμού τους, την διά της βίας στείρωση μιας εκ των τεσσάρων πρωταγωνιστριών.

Η Άντζελς —η γυναίκα με τον χαμηλότερο δείκτη αναπηρίας— αρχίζει να γράφει τα απομνημονεύματά της ακολουθώντας τη μέθοδο ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, σύμφωνα με την οποία: «Όταν γράφεις πρέπει να εξηγείς όλες τις λέξεις που νομίζεις ότι ο κόσμος δε θα καταλάβει επειδή είναι δύσκολες ή όχι και τόσο γνωστές».

Ένα βιβλίο που καθηλώνει!!!!

Μια κραυγή διαμαρτυρίας και ένας ύμνος στην απελευθερωμένη γυναικεία και ανδρική σεξουαλικότητα.

Για το μυθιστόρημά της Κείμενο για όλους, η Κριστίνα Μοράλες τιμήθηκε με το Βραβείο Herralde και με το Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας.

 

H Κριστίνα Μοράλες (Cristina Morales, Γρανάδα, 1985) είναι συγγραφέας των μυθιστορημάτων Κείμενο για Όλους - στην Ισπανία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anagrama, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας 2019 και το βραβείο Herralde 2018 και μεταφράστηκε σ' ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις, και είναι επίσης χορεύτρια και χορογράφος της ομάδας σύγχρονου χορού Iniciativa Sexual Femenina, www.iniciativasexualfemenina.es, παραγωγός του πανκ συγκροτήματος At-Asko https:/τα αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά και γαλλικά), Terroristas modernos (2017), Últimas tardes con Teresa de Jesús (2015) και Los combatientes (2013), που κέρδισε το ισπανικό κρατικό βραβείο INJUVE 2012. Eίναι επίσης συγγραφέας της συλλογής διηγημάτων La merienda de las niñas (2008), και συνεργάζεται ως δραματουργός με διάφορες θεατρικές σκηνές και θιάσους της Ισπανίας. Το 2021 ήταν υπότροφος της Real Academia de España στη Ρώμη και συμπεριελήφθη από το περιοδικό Granta ανάμεσα στους 25 καλύτερους ισπανόφωνους συγγραφείς κάτω των 35 ετών.
Έχει σπουδάσει Δίκαιο και Πολιτικές επιστήμες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια