Βιβλιοπροτάσεις: Επιλέγουμε τις πιο ενδιαφέρουσες νέες κυκλοφορίες βιβλίων για μικρούς και μεγάλους


Ανάμεσα στα πολλά νέα βιβλία που κυκλοφορούν στην αγορά γι' αυτή την εβδομάδα επιλέξαμε και σας προτείνουμε αυτά που μας κέντρισαν περισσότερο την προσοχή και το ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα δύο παραμύθια, μία νουβέλα και τρία μυθιστορήματα για απαιτητικούς αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους.

Πάμε να τα γνωρίσουμε λοιπόν:

Γράφει η Στέλλα Πετρίδου


Βιβλίο πρώτο:

Η περιπέτεια του Λουίτζι, του Κωνσταντίνου Μπενέκη
Εκδόσεις: Φίλντισι
Κατηγορία: Παραμύθι


Η ιστορία μιλάει για τη μεγάλη περιπέτεια που βίωσε ο κεντρικός ήρωας του παραμυθιού, ο Λουίτζι ο παπαγάλος, στην προσπάθειά του να ανακαλύψει το μακρινό δάσος που ποτέ ξανά δεν είχε επισκεφθεί στο παρελθόν. Τα όσα βιώνει θετικά ή αρνητικά παραπέμπουν στις προσπάθειες των ανθρώπων, οι οποίοι μεγαλώνοντας καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις και να τις αντιμετωπίσουν με θάρρος, δύναμη κι επιμονή.

Ένα βιβλίο που περιλαμβάνει πάμπολλα μηνύματα και διδαχές για τους μικρούς αναγνώστες και που οπωσδήποτε αξίζει να διαβαστεί.

Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου φιλοξενούνται μια σειρά από δραστηριότητες αρκετά διασκεδαστικές για τους μικρούς αναγνώστες.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Βιβλίο δεύτερο:

Περιπέτειες στην Κδαπούπολη - Ανοσοήρωες εναντίον Μικροβλαβερούληδων, των Κωνσταντίνου Λίχνου, εκπαιδευτικών και παιδιών των ΚΔΑΠ Δήμου Ξηρομέρου
Εκδόσεις: Άπαρσις
Κατηγορία: Παραμύθι


Πρόκειται για ένα αρκετά ενδιαφέρον και διδακτικό παραμύθι, με ευχάριστη αφήγηση και με παιδαγωγικό χαρακτήρα, το οποίο με τη βοήθεια των εικόνων και των χρήσιμων πληροφοριών που παρέχει πληροφορεί τους μικρούς αναγνώστες για τη φύση των ιώσεων, τον τρόπο μετάδοσης και αντιμετώπισής τους, καθώς και την διαχρονική χρησιμότητα των Εμβολίων.

Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει λάβει το βραβείο Κοινωνικής προσφοράς για την συμμετοχή του στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό καλλιτεχνικής έκφρασης, για τα Αντιβιοτικά & τα Εμβόλια που διοργάνωσε το ΕΔΔΥΠΠΥ, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας για τα Αντιβιοτικά & τα Εμβόλια, που πραγματοποιήθηκε από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο του 2022.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Βιβλίο τρίτο:

Το λουλούδι του πάγου, της Μαρίας Τζιρίτα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Μυθιστόρημα


Ένα αρκετά καθηλωτικό βιβλίο που αν και προϊόν μυθοπλασίας δανείζεται πολλά στοιχεία από την πραγματική ζωή και τους ανθρώπους της. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που κάνει την ιστορία του τόσο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα στον αναγνώστη ήδη από το πρώτο κεφάλαιο της ανάγνωσης.

Η έμπειρη συγγραφέας περιγράφει με καταπληκτικό τρόπο τις καταστροφικές επιπτώσεις που άθελά της προκαλεί στην πορεία του χρόνου η ναρκισσιστική διαταραχή όχι μόνο στο άτομο που πάσχει από αυτήν και που δυστυχώς δεν το γνωρίζει, αλλά και στα άτομα που το περιβάλλουν, τα οποία, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, αποτελούν και τα μεγαλύτερα και τραγικότερα θύματά της.

Ένα βιβλίο που συγκλονίζει τον αναγνώστη, τον προβληματίζει, αλλά του μαθαίνει παράλληλα πώς να αναγνωρίζει τους ναρκισσιστές και κυρίως πώς να τους χειρίζεται.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Βιβλίο τέταρτο:

Το μεγάλο φάσμα των εκδοχών, της Θεμιστόκλειας Μωετζή
Εκδόσεις: Ελκυστής
Κατηγορία: Νουβέλα


Η ιστορία του βιβλίου αποτελεί καθαρά ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης για την γνωριμία και αποδοχή του εαυτού μας, ενώ παράλληλα διαφαίνονται σ' αυτήν προβληματισμοί που αφορούν την αντιμετώπιση συγκεκριμένων και δυσάρεστων καταστάσεων που προκύπτουν μοιραία από τη συνύπαρξη των ανθρώπων στον ίδιο τον πλανήτη.

Άλλωστε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρεται το εξής: «μέσα από την περιγραφή του εσωτερικού κόσμου των ηρώων αναδεικνύεται η αξία του Χάους και ωθούμαστε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας για το μυστήριο της ύπαρξης.»

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που αναφέρεται με απόλυτα γλαφυρό τρόπο στο έγκλημα της παιδεραστίας και που οπωσδήποτε αξίζει να διαβαστεί.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Βιβλίο πέμπτο:

Ο άντρας με τις κούκλες, της Ιφιγένειας Τέκου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Μυθιστόρημα


Πρόκειται για μια αρκετά ενδιαφέρουσα και καλογραμμένη παράλληλη αφήγηση δύο ιστοριών, με έξυπνη και κλιμακούμενη συναισθηματικά πλοκή, με γρήγορη, σχεδόν κινηματογραφική ροή, που ξεχωρίζει αρκετά ως προς τη δομή και το περιεχόμενό της. Χωρίς φλύαρα ιστορικά στοιχεία να ταλαιπωρούν την ομαλή εξέλιξή της, η μεστή και στοχευμένη αφήγηση οξύνει έντονα το ενδιαφέρον του αναγνώστη, το οποίο διατηρείται αμείωτο από την αρχή ως το τέλος της ανάγνωσης.

Μια διπλή ιστορία λοιπόν, με μπόλικο μυστήριο, αρκετά σκοτεινή, ωστόσο απόλυτα αληθοφανής, παρασύρει τον αναγνώστη ευχάριστα κι αβίαστα στην Κάτω Ιταλία μιας άλλης εποχής όπου το ελληνικό στοιχείο δεσπόζει.

Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που δίνει έμφαση στην αγάπη, τον έρωτα, το μίσος, την προδοσία, την εγκατάλειψη, την εκδίκηση, τη συγχώρεση, τη μεταμέλεια, αλλά και στην πολυπόθητη λύτρωση, που κρίνεται απαραίτητη για την ηρεμία της ψυχής.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Βιβλίο έκτο:

Φώτης και Δομνίκη, της Λίτσας Καποπούλου
Εκδόσεις: Ελκυστής
Κατηγορία: Μυθιστόρημα 


Η ιστορία του βιβλίου παραπέμπει σε ένα μεταφυσικό παραμύθι, σε ένα ταξίδι μνήμης στις αλησμόνητες πατρίδες και σε ένα όνειρο ψυχής. Και φυσικά αποτελεί ιστορικό μυθιστόρημα, αφού τα κύρια συστατικά που το απαρτίζουν είναι η μυθοπλασία και η ιστορία.

Μέσα από την αφήγηση ο αναγνώστης θα γνωρίσει ξανά το παρελθόν του, θα μεταφερθεί σε μια άλλη γη και εποχή, εκεί όπου το το ελληνικό στοιχείο ακόμα υπάρχει κι αναπνέει. Κι έτσι θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει πολλά από τα χαρακτηριστικά της Φυλής του, θα αναπολήσει και θα ονειρευτεί, θα συγκινηθεί και θα προβληματιστεί, και φυσικά το βασικότερο απ' όλα, θα αναγνωρίσει μέσα από τη μυθοπλασία της συγγραφέως τον ίδιο του τον εαυτό, το δικό του προσωπικό παρελθόν και τους δικούς του μακρινούς κι αγαπημένους του προγόνους.

Ένα βιβλίο ευκολοδιάβαστο, γεμάτο εικόνες, μυρωδιές και συναισθήματα που οπωσδήποτε αξίζει να διαβαστεί.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Βιβλίο έβδομο:

Άγραφος Νόμος, της Σόφης Θεοδωρίδου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Μυθιστόρημα


Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που μας μεταφέρει στην Ελλάδα του περασμένου αιώνα και συγκεκριμένα στην περίοδο του Μεσοπολέμου, του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περισσότερο ως ένα λαογραφικό και ηθογραφικό μυθιστόρημα και όχι τόσο ιστορικό μιας και η συγγραφέας επιδιώκει να σκιαγραφήσει τα ήθη, τα έθιμα και τη νοοτροπία μιας ανδροκρατικής κλειστής κοινωνίας της επαρχίας μέσα στην οποία ο ρόλος της γυναίκας έχει πάντοτε δευτερεύον και υποτακτικό χαρακτήρα. Και φυσικά το καταφέρνει.

Η προσπάθεια της ηρωίδας και άλλων γυναικών της περιοχής να επαναστατήσουν και να πάνε κόντρα στο κατεστημένο της εποχής τους αναλαμβάνοντας παράλληλα και τα ρίσκα, αλλά και τους κινδύνους μιας τέτοιας επικίνδυνης ενέργειας δεν είναι ποτέ αναίμακτη, ούτε παροδική, ούτε και ήσσονος σημασίας.

Ένα βιβλίο αρκετά αληθοφανές με πλούσιους και ρεαλιστικούς διαλόγους, στους οποίους πρωταγωνιστούν οι τοπικοί ιδιωματισμοί, τα κατάλληλα εκφραστικά μέσα και οι πλούσιες εικόνες, στοιχεία που οπωσδήποτε βοηθούν τον αναγνώστη στην καλύτερη και αμεσότερη κατανόηση βιβλίου.

Ένα βιβλίο που κυριολεκτικά διαβάζεται απνευστί και οπωσδήποτε αξίζει να διαβαστεί.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια