Βασίλης Κυριάκου: "Η λατινική Αμερική είναι ένα αδιάλειπτο φλεγόμενο ηφαίστειο ενάντια στον Αμερικάνικο Ιμπεριαλισμό"


Συνέντευξη στην Ευφροσύνη Λούζη


Τι σας έκανε ν’ ασχοληθείτε με την υποκριτική;

Από τα παιδικά μου χρόνια σαν κίνητρο έκφρασης και εκτόνωσης λόγω της πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε στην Κύπρο και λόγω της λύπης και της συγκίνησης που μου προκαλούσε η πόλη φάντασμα της Αμμοχώστου μαζεμένα όλα αυτά με πολλά γιατί. Επίσης συντέλεσε το γεγονός ότι στην Κύπρο απ’ τα παιδικά μας χρόνια υπάρχει έντονο το στοιχείο της θεατρικής παιδείας από μπόλικο μεράκι και εργατοώρες των καθηγητών μέχρι θεατρικές κατασκηνώσεις και καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς.


Τι στάθηκε ως αφορμή για να γράψετε το μονόλογο του CΗΕ;

Αφορμή στάθηκε ένα τυχαίο γεγονός θεατρικής περιπλάνησης μ’ ένα τροχόσπιτο στην ελληνική επικράτεια και ταυτόχρονα είχε πέσει στα χέρια μου η βιογραφία του και ένα τυχαίο σημείο συγκίνησης της πρότασης γάμου ταυτόχρονα μ’ ένα τροχόσπιτο. Ήταν το κερασάκι ενώ η αφορμή ήταν να το γνωρίσω περισσότερο γιατί με συγκινούσε ιδιαίτερα η μορφή του όπως και τους περισσότερους Κύπριους. Αιτία οι συνέπειες του Ιμπεριαλισμού στο νησί μου. Οι αδελφικές σχέσεις με την Κούβα και ότι μας υπερασπίστηκε από τον ΟΗΕ.

Γιατί σας εμπνέει η Αργεντινή και η ισπανική κουλτούρα;

Με εμπνέει η κουλτούρα και ο πολιτισμός του «para comparti» δηλαδή της μοιρασιάς που λένε οι Αργεντινοί. Από το «Μate» που πίνουν παρέα έως το «Ferne» που πίνουν μαζί στα γήπεδα την αλέγρα διάθεση που μοιράζονται έως και την ψυχοθεραπευτική αγκαλιά του Αργεντίνικου τάνγκο. Η λατινική Αμερική είναι ένα αδιάλειπτο φλεγόμενο ηφαίστειο ενάντια στον Αμερικάνικο Ιμπεριαλισμό στο στόμα του λύκου όπως έλεγε ο Fidel.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στους θεατές σας;

«Las ideas no mueren!» Η τελευταία φράση πριν δολοφονηθεί από τη CIA και τον Μάριο Τεράν. Σημαίνει ότι οι ιδέες της κοινωνικής απελευθέρωσης δε χωράνε σε τασάκια, βρακιά και βότκες.


Πείτε μας τα μελλοντικά σας σχέδια.

Tα μελλοντικά σχέδια μου είναι να παίξω το έργο στα Ισπανικά και να το ταξιδέψω απ’ την Ιταλία εως το Buenos Aires και το Rosario στη μητρική του γλώσσα εκπληρώνοντας έτσι κι ένα δικό του τάμα επιστροφής στην Αργεντινή και αποχαιρετώντας τη μητέρα του Celia de la Cerna. Ελπίζω κάποια στιγμή να παίξω στον Λατινοαμερικάνικο κινηματογράφο που αγαπώ ιδιαίτερα.

Σε ποιους θα θέλετε να απευθυνθείτε με αυτή σας την παράσταση;

Στη νέα γενιά τα παιδάκια που είναι 12 ετών εως αυτά που είναι 112. Με συγκινεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι έρχονται παιδιά 12 χρονών με τους γονείς τους παρακαλοθούν την παράσταση και συγκινούνται. Το ωραιότερο δώρο που έκαναν δυο γονείς στο παιδί τους ήταν ένα βιβλίο «Ο Che μιλάει στους νέους». Αυτό με συγκίνησε ιδιαίτερα και είπα ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα!


Βιογραφικό:

Ο Βασίλης Κυριάκου ή Ρε Αλέξης, είναι ηθοποιός και ποιητής. Κάνει παραστάσεις σε Κύπρο και Ελλάδα και έχει εκδώσει την πρώτη του ποιητική συλλογή “Στίχοι Στοιχειά” και το πρώτο του θεατρικό μονόλογο με τίτλο "El Che"

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια