Ο συγγραφέας Ελευθέριος Πλουτάρχου μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 στην Αθήνα


Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου



Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 18 Δεκεμβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό; 

Αισθάνομαι χαρά και ικανοποίηση που θα συμμετέχω σ’ αυτό το φεστιβάλ, γιατί θα γνωρίσω αρκετούς άλλους συγγραφείς που έχουν συνεργαστεί με τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές και θα έχω επίσης ακόμα μια ευκαιρία να επικοινωνήσω δια ζώσης το έργο μου - κι εκτός ορίων Κύπρου - στο φιλαναγνωστικό κοινό της Αθήνας.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω σε φεστιβάλ των Συμπαντικών Διαδρομών αλλά η πρώτη φορά στην Ελλάδα. Είχα συμμετοχή στο φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο τον περασμένο Οκτώβριο (7-9/10/2022). Θεωρώ πως η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι πολύ χρήσιμη, γιατί δίνει την ευκαιρία γνωριμίας κι αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους συγγραφείς και στον εκδοτικό οίκο αλλά και τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με το φιλαναγνωστικό κοινό. Ειδικά οι φετινές διοργανώσεις, λόγω των απαγορεύσεων και των περιορισμών των δύο τελευταίων χρόνων που επέβαλε η πανδημία, αποκτούν ξεχωριστή σημασία, ειδικά για τους λάτρεις της λογοτεχνίας του φανταστικού.

«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!
Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.
Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»

Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένος με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει;

Με τις Συμπαντικές Διαδρομές έχω συνεργαστεί για την έκδοση των δύο πρώτων μου βιβλίων. Αυτά μου έδωσαν ώθηση ώστε να συνεχίσω να γράφω και να δημιουργώ. Ο εν λόγω εκδοτικός οίκος στηρίζει έμπρακτα τους συγγραφείς του και ειδικά όσους ειδικεύονται στη λογοτεχνία του φανταστικού. Η διοργάνωση, εξάλλου, αυτού του φεστιβάλ αποτελεί την καλύτερη απόδειξη.


Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε;

Το συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας νομίζω πως έχει φανατικούς αναγνώστες, όπως κάθε είδος λογοτεχνίας. Βέβαια, τα ενδιαφέροντα των αναγνωστών ποικίλουν κι αλλάζουν πολλές φορές κι αυτό είναι λογικό. Σίγουρα όμως, λόγω της ιδιαιτερότητάς του, προκαλεί το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων αναγνωστών, ώστε να το γνωρίσουν καλύτερα κι έτσι το φεστιβάλ αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία γι’ αυτούς.

Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε;

Γνωρίζω κάποιους από τους συγγραφείς που συμμετείχαν στο τελευταίο φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο κι ανυπομονώ να γνωρίσω κι άλλους αλλά και το έργο τους. Τους εύχομαι κάθε επιτυχία στις παρουσιάσεις των βιβλίων τους και καλή συνέχεια στη συγγραφική τους πορεία.

Μιλήστε μας για τα δικά σας βιβλία. Τι πραγματεύεται το καθένα με δυο λόγια;

Στο φεστιβάλ θα παρουσιάσω δύο έργα μου. Το πρώτο είναι το λογοτεχνικό βιβλίο γνώσεων «Δεκατέσσερις ημέρες στην Αρχαία Ελλάδα» που έχει ως ήρωα τον Λεωνίδα. Ένα δεκάχρονο αγόρι που «ερωτεύτηκε» την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας και κατάφερε να ταξιδέψει με τον δικό του παράξενο και φανταστικό τρόπο, μαζί με τον καλύτερό του φίλο Περικλή, για δεκατέσσερις μέρες πίσω στον χρόνο. Με την αφήγησή του σε μορφή ημερολογίου μεταφέρονται μικροί και μεγάλοι αναγνώστες στα Γεωμετρικά, στα Αρχαϊκά, στα Κλασικά και στα Ελληνιστικά Χρόνια. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά κι εφήβους που διδάσκονται αυτή την ιστορική περίοδο στο σχολείο, σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το μάθημα της Ιστορίας και σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που θέλουν να γνωρίσουν ή να θυμηθούν την ιστορία της Ελλάδας στα Αρχαία Χρόνια με έναν ξεχωριστό και «λογοτεχνικό» τρόπο. Σε σελίδα του ιστολογίου μου υπάρχει υλικό και ιδέες αξιοποίησης του βιβλίου για εκπαιδευτικούς σκοπούς:


Το δεύτερο βιβλίο είναι η ποιητική συλλογή «Των στίχων πανσπερμία». Περιλαμβάνει σαράντα ποιήματα που διακρίνονται κυρίως για τον απλό, λιτό και χωρίς επιτήδευση στίχο, καθώς και την αμεσότητα των μηνυμάτων προς τον αναγνώστη, μέσα από δυνατές ποιητικές εικόνες. Η χρήση στον τίτλο της μεταφορικής έννοιας της λέξης πανσπερμία αφενός αποτυπώνει την προσπάθειά μου να επικοινωνήσω ένα συνονθύλευμα σκέψεων και συναισθημάτων που προκαλούνται αναπόφευκτα από τα γεγονότα, τη συνύπαρξη και τις εμπειρίες. Αφετέρου εκφράζει την ποικίλη θεματολογία των ποιημάτων μου που είναι ενταγμένα σε πέντε ενότητες: Ενδοσκόπηση, Κοινωνικά, Μύθων Διδαχές, Προγόνων Γη και Ερωτικά.

Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση των βιβλίων σας και τι ώρα;

Η παρουσίαση των βιβλίων μου είναι προγραμματισμένη την Κυριακή 18/12/2022 στις 19:50.

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει.

Εύχομαι στο αναγνωστικό κοινό που θα παρευρεθεί να περάσει όμορφα μέσα από τις παρουσιάσεις των βιβλίων και σ’ όσους διαβάσουν τα δικά μου βιβλία να ταξιδέψουν ευχάριστα τόσο στην Αρχαία Ελλάδα όσο και στην πανσπερμία των στίχων μου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια