Ο συγγραφέας Φίλιππος Χαρλαύτης μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 στην Αθήνα


  
 Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 18 Δεκεμβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Αισθάνομαι περιέργεια. Και ενθουσιασμό. Ανυπομονώ να δω πώς θα είναι, παραδέχομαι πως δεν έχω συμμετάσχει ξανά σε αντίστοιχο φεστιβάλ και η θεματική, το «φανταστικό», με εξιτάρει. Και αυτά τα συναισθήματα είναι ενισχυμένα ακριβώς επειδή έχω συνεισφέρει με έργα μου.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Όπως ανέφερα, δεν έχω συμμετάσχει ξανά, οπότε, ναι, είναι η πρώτη φορά. Συνειδητοποίησα σχετικά πρόσφατα πως θα με ενδιέφερε και ψάχτηκα ώστε να βρω μια καλή πλατφόρμα για να εμπλακώ. Η συγκεκριμένη οργάνωση ξεχώρισε γρήγορα στις αναζητήσεις μου, και για αυτό αποφάσισα να συνεργαστώ.


«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!
Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.
Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»

Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένος με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει;

Το συγκεκριμένο είδος ακμάζει, αλλά στην Ελλάδα έχω την εντύπωση πως έχουμε δρόμο να διανύσουμε ώστε να γίνει ένα είδος που διαβάζεται και παράγεται (στα ελληνικά) ευρέως. Θεωρώ πως ο συγκεκριμένος εκδοτικός οίκος το κατανοεί αυτό και κάνει συνειδητοποιημένες και στοχευμένες προσπάθειες για να στηρίξει τους ενδιαφερόμενους συγγραφείς. Για αυτό και με ικανοποιεί η συνεργασία.

Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε;

Θα έλεγα πως όλα τα είδη λογοτεχνίας έχουνε ή μπορούν να έχουνε «φανατικούς» αναγνώστες. Αλλά, από προσωπική εμπειρία, ναι, οι αναγνώστες του φανταστικού τείνουν να έχουν μεγάλο πάθος για το είδος. Δημιουργείται ίσως και ένας τύπος κουλτούρας που τους συνδέει, δεν ξέρω. Επίσης, παίζει ρόλο πως, κατά τη γνώμη μου, οι αναγνώστες του φανταστικού δεν αποτελούν την πλειοψηφία των αναγνωστών, άρα είναι μια πιο μικρή και ιδιαίτερη ομάδα. Και αυτό εκφράζεται στο πάθος που δείχνουν, ίσως το ευνοεί κιόλας.

Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε;

Τυχαίνει να μην τους γνωρίζω δυστυχώς. Αλλά ίσως γνωρίσω κάποιους εκεί, άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός. Εύχομαι να βρουν το φεστιβάλ εποικοδομητικό και να δουν/ακούσουν πράγματα που μπορεί να εμπνεύσουν. Και προφανώς να συνεχίσουν να γράφουν.

Μιλήστε μας για το δικό σας βιβλίο. Τι πραγματεύεται με δυο λόγια;

Εγώ συμμετέχω στην ανθολογία «Θρύλοι του Σύμπαντος Χ», με τρία διηγήματα, δύο επιστημονικής φαντασίας και ένα τρόμου. Είναι αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά και τα τρία πραγματεύονται μη-γνώριμες καταστάσεις που οι ήρωες πρέπει να αντιμετωπίσουν σε περίεργα περιβάλλοντα. Στα δύο πρώτα, προσπαθώ να δώσω και μια χιουμοριστική διάσταση. Το πρώτο αφορά ένα μοναχικό, και περιθωριοποιημένο, πλάσμα το οποίο εγκλωβίζεται σε μια καταστροφική τελετουργία που θυμίζει αλκοολισμό για εξωγήινους. Το δεύτερο αφορά έναν μεταλλαγμένο άνθρωπο σε μια εξωπλανητική αποικία, ο οποίος παλεύει με έναν νέο τύπο σεξουαλικότητας, «φυτό-φιλικό», και προσπαθώ να το προσεγγίσω με λίγο χιούμορ και καταστροφή. Το τρίτο είναι μια ιστορία για έναν περίπατο και μια συνάντηση που δεν πήγε καλά, σε στυλ «The man in the black suit» του Stephen King.

Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του βιβλίου σας και τι ώρα;

Η παρουσίαση θα γίνει τη μέρα του φεστιβάλ και ώρα 20:20, την ώρα δηλαδή που θα παρουσιαστεί η ανθολογία στο σύνολό της.

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει.

Δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον και την κινητοποίηση, δεν είναι λίγο κάποιος να διαλέγει και όντως να διαβάζει ένα έργο σου. Εύχομαι να βρουν κάτι να κρατήσουν από όσα διαβάσουν, ή και να τους εμπνεύσει, καθώς αυτό το βρίσκω και το πιο σημαντικό.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια