Ο συγγραφέας Λευτέρης Ευαγγελινός μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 στην Αθήνα

 


Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 18 Δεκεμβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Η παρουσία μου στο φεστιβάλ είναι για εμένα η ευκαιρία να μοιραστώ αλλά και να ακούσω. Να γνωρίσω αλλά και να με γνωρίσουν. Δεν πρόκειται απλά για την παρουσίαση των βιβλίων μου, αλλά για μια ιδιαίτερη στιγμή που συγγραφείς και κοινό έρχονται ένα βήμα πιο κοντά. Δεν θα μπορούσα να μην αισθάνομαι τυχερός λοιπόν.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Δεν είναι η πρώτη φορά η αλήθεια είναι. Είχα συμμετάσχει το καλοκαίρι του 2022, όπου ήταν μια αξέχαστη στιγμή, καθώς ήταν η πρώτη φορά που μιλούσα μπροστά σε τόσο κόσμο για τα βιβλία μου. Η συγκεκριμένη διοργάνωση δίνει το πάτημα τόσο σε εμάς ως συγγραφείς όσο και σε κάθε αναγνώστη να γνωριστεί με τα πρόσωπα και τις σκέψεις πίσω από τις σελίδες του κάθε έργου. Αυτό είναι από μόνο του μια μοναδική ευκαιρία.

«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!
Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.
Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»

Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένος με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει;

Οι Συμπαντικές Διαδρομές ήταν για εμένα η εναρκτήρια δύναμη της λογοτεχνικής μου πορείας ως και σήμερα. Μου έδωσε έναν παραπάνω λόγο να ασχοληθώ με την φαντασία μου και να την μεταφέρω στο χαρτί, πράγμα που συνεχίζεται να γίνεται αδιάκοπα. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος με την στήριξη που έχω λάβει και ελπίζω να συνεχίσει ως έχει.


Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε;

Φανατικοί με την καλή έννοια του παθιασμένοι με τη λογοτεχνία του φανταστικού, ναι, θεωρώ πως υπάρχουν. Είμαι ένας από αυτούς. Με κάποιες συγκεκριμένες προτιμήσεις σαφώς, αλλά αν ήταν να επιλέξω είδος, θα πήγαινα με κλειστά μάτια εκεί και δεν θα είχα απολύτως κανένα παράπονο. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί με την κακή έννοια, αλλά δεν δίνω σημασία σε αυτές τις περιπτώσεις. Παντού υπάρχουν.

Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε;

Γνωρίζω κάποιους, αλλά όχι όλους. Είμαστε εξάλλου ένα μεγάλο εκδοτικό σπίτι με αρκετούς συγγραφείς. Δεν έχει ωστόσο τόσο σημασία για εμένα. Δεν χρειάζεται να γνωριστώ προσωπικά με κάποιον για να καταλάβω ότι είναι μια σεβαστή προσωπικότητα. Θαυμάζω την προσπάθειά τους, το έργο τους και τους εύχομαι τα καλύτερα.

Μιλήστε μας για το δικό σας βιβλίο. Τι πραγματεύεται με δυο λόγια;

Το δικό μου έργο είναι μια σειρά φαντασίας ονόματι “Το πεπρωμένο του Ραθ”. Αριθμεί δύο μέρη ως σήμερα και οδεύει να κλείσει ως μια τριλογία. Είναι μια υψηλής φαντασίας ιστορία (δηλαδή σε έναν εντελώς νέο κόσμο) όπου ακολουθούμε τον Ραθ στην εκπλήρωση του πεπρωμένου του. Μια προφητεία χαράζει την πορεία του, μέσω της οποίας θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει φόβους, αμφιβολίες, ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό, ώστε να προετοιμαστεί για το μεγάλο κακό που έρχεται. Στην διαδρομή του γνωρίζει νέους χαρακτήρες που μαζί οδηγούνται σε προκλήσεις, διαμάχες, χαρές, λύπες, διαγράφοντας έτσι μια κοινή πορεία γεμάτη δράση και εντάσεις, που αφήνει το αποτύπωμά της σε κάθε σελίδα της νέας εποχής.

Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του βιβλίου σας και τι ώρα;

Η παρουσίαση των βιβλίων μου είναι προγραμματισμένη για τις 18 Δεκεμβρίου, ώρα 21:30 το βράδυ, όπου θα μιλήσουμε εγώ και η επιμελήτρια και συγγραφέας Έλενα Παπαδοπούλου. Σας περιμένουμε με ανυπομονησία.

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει.

Ναι, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους μπήκαν στον κόσμο που έγραφα με μεράκι τόσα χρόνια, γιατί πλέον δεν νιώθω τόσο μόνος πλάι σε όλους αυτούς τους χαρακτήρες. Το τρίτο μέρος της τριλογίας θα είναι σύντομα έτοιμο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια