Η συγγραφέας Έντυ Κιτάντζη μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 στην Αθήνα

 


Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 18 Δεκεμβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσω τις μυθιστορίες μου μαζί με άλλους συγγραφείς, σε μια συλλογική εκδήλωση που θα την χαρακτήριζα ‘’γιορτή του βιβλίου’’.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Ναι, είναι η πρώτη μου συμμετοχή. Εντυπωσιάζομαι από την καλά μελετημένη και προετοιμασμένη διοργάνωση του φεστιβάλ από τις εκδόσεις ‘’Συμπαντικές Διαδρομές΄΄. Υπάρχει πλούσιο διαφημιστικό υλικό το οποίο είναι πολύ χρήσιμο στην εκδήλωση.

«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!
Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.
Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»

Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένη με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει;

Έχω μόνο καλά να πω για την συνεργασία μου με τον εκδοτικό οίκο ‘’Συμπαντικές Διαδρομές’’. Η συνέπεια και η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η έκδοση, είχε σαν αποτέλεσμα ένα ελκυστικό βιβλίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα κείμενα υπάρχουν 44 ζωγραφικά έργα τα οποία έχουν αποδοθεί με αξιοπιστία. Εργασία ποιοτική που πλαισιώνει με προσοχή και σεβασμό το συγγραφικό μέρος του όλου έργου!


Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε;

Δεν θα μπορούσα να πιστεύω κάτι διαφορετικό, από τη στιγμή που οι δικές μου ιστορίες είναι φανταστικές, σαν παραμύθια που δεν είναι παραμύθια. Νομίζω ότι η λογοτεχνία του φανταστικού κερδίζει όλο και περισσότερους αναγνώστες γιατί προσφέρει θέα από ένα παράθυρο που ανοίγει με το προσωπικό κλειδί του καθενός.

Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε;

Μόνο έναν τυχαίνει να γνωρίζω, αλλά χαίρομαι που θα γνωρίσω τους υπολοίπους στο φεστιβάλ. Εύχομαι σε όλους να συνεχίσουν με πίστη το συγγραφικό τους έργο, γιατί είμαι σίγουρη ότι το βιβλίο – η λογοτεχνία- είναι η αντίστασή μας στον εχθρό που πασχίζει με πολλούς τρόπους να εξαφανίσει τη σκέψη μας προσφέροντας τεχνηέντως ‘’μασημένη τροφή’’.

Μιλήστε μας για το δικό σας βιβλίο. Τι πραγματεύεται με δυο λόγια;

Οι «Μικρές ιστορίες σαν παραμύθια» είναι μυθιστορίες για μεγάλα παιδιά. Με έργα ηρώων του φανταστικού κόσμου, το βιβλίο φιλοδοξεί να πάρει τον αναγνώστη από το χέρι και να τον ταξιδέψει έξω και πέρα από τη λογική και την πεζή καθημερινότητα. Στο ταξίδι αυτό ο καθένας θα περπατήσει στο δικό του μονοπάτι, θα ανοίξει το παράθυρο της δικής του ψυχής και θα τραγουδήσει το δικό του τραγούδι. Το τραγούδι αυτό, πιστέψτε το, ακούγεται παντού!

Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του βιβλίου σας και τι ώρα;

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στις 17:30 μμ και μαζί μου θα μιλήσουν γι αυτό η κα Γεωργία Αγγελή – αφηγήτρια παραμυθιών και ραδιοφωνική παραγωγός, και η κα Μαριάννα Παπαντωνίου – ηθοποιός.

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει.

Θα ήθελα να πω ότι το βιβλίο δεν είναι κάτι παρωχημένο, δεν ανήκει στο παρελθόν! Μπορεί να ζούμε στην εποχή της εικόνας, αλλά διαβάζοντας ένα βιβλίο εκπαιδεύουμε τη σκέψη μας, πλάθουμε τις δικές μας μοναδικές εικόνες, και αυτό είναι η τροφή της ψυχής μας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια