Η συγγραφέας Ισαβέλλα Πρίτσα μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 στην Αθήνα


Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου



Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 18 Δεκεμβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Σίγουρα το να συμμετέχεις σε ένα φεστιβάλ που προάγει τη λογοτεχνία του φανταστικού είναι αρκετά σημαντικό για τους νέους συγγραφείς. Περιβαλλόμαστε από ανθρώπους που πλάθουν ιστορίες, εξαιρετικά μυαλά και αναγνώστες που αναζητούν την επόμενη μεγάλη περιπέτεια. Επιπρόσθετα μέσα από τα φεστιβάλ όλο και περισσότεροι μαθαίνουν αυτούς τους νέους συγγραφείς και βρίσκουν αρκετά βιβλία που να ικανοποιούν την κάθε ανάγκη.

Για μένα Οι Όψεις του Φανταστικού είναι ένας τρόπος να συνδεθώ με το κοινό αλλά και να εξερευνήσω άλλες ιστορίες, καινούργιους ανθρώπους και να νοιώσω σαν στο σπίτι μου, περιτριγυρισμένη από υπέροχα βιβλία.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Το περασμένο καλοκαίρι συμμετείχα στο ίδιο φεστιβάλ, όπου είχα παρουσιάσει άλλα τρία βιβλία μου αλλά και ανθολογίες στις οποίες συμμετείχα. Σίγουρα η συνολική εμπειρία ήταν εξαιρετική. Παρακολούθησα αρκετές παρουσιάσεις, έτυχε μάλιστα να κερδίσω κι ένα βιβλίο. Παράλληλα αγόρασα αρκετά βιβλία που μου υπέγραψαν συγγραφείς κι είχα τη χαρά να υπογράψω κι εγώ αντίτυπα των βιβλίων μου σε αναγνώστες. Ήταν μια όμορφη εμπειρία, σε ένα αρκετά ωραίο μαγαζί. Οπότε ανυπομονώ και το φετινό φεστιβάλ.

«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!
Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.
Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»

Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένη με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει;

Κακά τα ψέματα. Είναι δύσκολο να είσαι συγγραφέας στην Ελλάδα πλέον, ειδικά στην κατηγορία της λογοτεχνίας του φανταστικού. Ο συγκεκριμένος εκδοτικός οίκος δουλεύει με μεράκι και αγάπη.

Τους στέλνω τακτικά ιστορίες μου σε καλέσματα για ανθολογίες ή σε διαγωνισμούς και είναι πολύ σπουδαίο που με τιμούν κάθε φορά με το να εκδώσουν κάτι δικό μου. Κυριολεκτικά καταφέρνουν να δώσουν φωνή και στα δικά μου έργα, οπότε για μένα πάντοτε είναι στην καρδιά μου με ξεχωριστό τρόπο και τους ευχαριστώ για όλα όσα έχουν κάνει.


Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε;

Στη λογοτεχνία του φανταστικού παρατηρείται ένα σχήμα οξύμωρο. Στο εξωτερικό οι περισσότεροι αναγνώστες προτιμούν βιβλία φαντασίας, σειρές φαντασίας και ταινίες. Στην Ελλάδα ωστόσο παρότι το κοινό προσανατολίζεται προς αντίστοιχες ταινίες και σειρές, στα βιβλία διστάζει.

Σίγουρα οι αναγνώστες του φανταστικού στην Ελλάδα έχουν αρκετές επιλογές, ωστόσο ακόμα είναι περιορισμένοι σε αριθμό. Παρόλα αυτά αυτοί που διαβάζουν είναι αρκετά φανατικοί και στηρίζουν τις νέες πένες αρκετά.

Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε;

Κάποιους συγγραφείς τους γνωρίζω διαδικτυακά, άλλους τους γνώρισα στο προηγούμενο φεστιβάλ, είτε έχω διαβάσει κάποιο βιβλίο τους. Θεωρώ πως όλοι είναι αρκετά αξιόλογοι λογοτέχνες κι έχουν εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον.

Τους εύχομαι να δημιουργούν πάντα ιστορίες και να καταφέρνουν να τις μοιράζονται με το κοινό.

Μιλήστε μας για το δικό σας βιβλίο. Τι πραγματεύεται με δυο λόγια;

Ουσιαστικά στο συγκεκριμένο φεστιβάλ συμμετέχω με 2 προσωπικά βιβλία, την « Sarabande» και την «Κατσαρίδα της άμμου», αλλά και μέσα από τα διηγήματά μου που εμπεριέχονται στην ανθολογία «Θρύλοι του σύμπαντος Χ». Τα βιβλία μου πραγματεύονται κατά κάποιο τρόπο την έννοια του χωρισμού, αν και με εντελώς διαφορετική προσέγγιση.

Η Sarabande, είναι μία νουβέλα τρόμου η οποία αναφέρεται σε μια κοπέλα η οποία βιώνει καθημερινά υπνική παράλυση και φριχτούς εφιάλτες. Αυτό σταματά αφού γνωρίσει ένα νεαρό κι από εκεί και πέρα αρχίζουν να συμβαίνουν αρκετά ενδιαφέρουσες καταστάσεις.

Η Κατσαρίδα της άμμου είναι μια νουβέλα όπου περιγράφεται το τέλος του κόσμου. Πως η πρωταγωνίστρια ξυπνά μια μέρα και γίνεται πυρηνικός πόλεμος, που φέρνει στην επιφάνεια πολύ περισσότερα.

Όλες οι καταστάσεις και στα δύο βιβλία, είναι κατά κάποιο τρόπο επηρεασμένες από το παιχνίδι D&D ωστόσο. Κάτι που είναι ξεκάθαρο και από τα εξώφυλλά τους.

Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του βιβλίου σας και τι ώρα;

Σας παραθέτω τις πληροφορίες από το επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ:

Η παρουσίαση της ανθολογίας του Σύμπαντος Χ, θα γίνει στις 20.20 στις 18 Δεκεμβρίου στο φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού, στο Rockwood, το οποίο βρίσκεται, Βασ. Ηρακλείου 2 και Πατησίων,δίπλα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Θα μιλήσουν οι συγγραφείς:Στέλλα Μπελέση, Ιωάννα Χατζηαντωνίου, Σωκράτης Μπουζούκας, Βασιλική Δραγούνη,Ευαγγελινός Λευτέρης, Ντίνος Τανίτης, Ισαβέλλα Πρίτσα, Λεωνίδας-Βασίλειος Μανιάτης,Κώστας Πολυπαθέλλης, Φίλιππος Χαρλαύτης, Βαζακόπουλος Πέτρος,Μάριος Φιλομανιώτης, Λευτέρης Ευμορφόπουλος, Χρήστος Κεκές, Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, Θεοδώρα Χριστοδούλου, Σαράντης Παπαδόπουλος, Δαμιανή Κουμενή, Σμαραγδή ΜητροπούλουΜετά τις ομιλίες οι συγγραφείς θα υπογράψουν τιςανθολογίεςστον χώρο της έκθεσης βιβλίων.

Ενώ στις 20.40 θα γίνει η παρουσίαση των βιβλίων:Sarabande και Η κατσαρίδα της άμμου όπου θα μιλήσει η συγγραφέας του βιβλίου και οι:Ανδρονίκη Μανουρά και Γρηγόρης Καλογιάννης.

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει.

Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους υγεία, ευτυχία, καλές γιορτές και να περάσουν υπέροχες στιγμές με τους δικούς τους. Τα βιβλία μας συντροφεύουν πάντοτε, ακόμα κι όταν δεν έχουμε κανέναν ωστόσο. Οπότε εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες να έχουν μια υπέροχη συντροφιά αυτές τις γιορτές είτε αυτή είναι κάποιος δικός τους, είτε ένα όμορφο βιβλίο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια