Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Πολυπαθέλλης μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 στην Αθήνα

 


Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 18 Δεκεμβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Είμαι ενθουσιασμένος για το επερχόμενο Φεστιβάλ και ανυπομονώ να τα πούμε. Νιώθω και μια μικρή νευρικότητα, δε σας κρύβω, που όμως είναι θετική πιστεύω ότι θα μου βγει σε τελειομανία.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Όχι, είναι η δεύτερη φορά, καθώς είχα συμμετάσχει και τον Ιούνιο. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από την άρτια οργάνωση και το κλίμα που επικρατούσε! Οι συγγραφείς παρουσίαζαν ένας-ένας τα έργα τους άνετα και ο κόσμος παρακολουθούσε πίνοντας καφέ ή μπύρα, ενώ τηρήθηκε πιστά το πρόγραμμα. Προσωπικά, με βοήθησε πάρα πολύ που το Φεστιβάλ έλαβε χώρα σε café bar και όχι σε αίθουσα συνεδριάσεων, όπου τα βλέμματα θα ήταν όλα στραμμένα πάνω μου για όσο θα μιλούσα. Επίσης, πέρασα όμορφα και ήταν πολύ ενδιαφέρουσες οι θεματολογίες που αναλύθηκαν. Σας λέω μόνο ότι το παρακολούθησα όλο, από την αρχή μέχρι το τέλος και δε βαρέθηκα στιγμή!

«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!
Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.
Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»

Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένος με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει;

Και με το παραπάνω! Σκεφτείτε μόνο ότι πέρυσι τέτοιες μέρες έγγραφα το διήγημα μου «το ιριδίζον κοχύλι» για να προλάβω την προθεσμία του διαγωνισμού Larry Niven και ήλπιζα να είναι έστω στα επιλαχόντα έργα, ώστε να συμπεριληφθεί στην ανθολογία. Τότε δε φανταζόμουν καν ότι λίγους μήνες μετά θα είχε εκδοθεί βιβλίο με έργα μου! Είμαι ευγνώμων στον εκδοτικό οίκο και ιδιαίτερα στον κύριο Σωτήριο για τη στήριξη που έλαβα και λαμβάνω με την έκδοση και την προώθηση του βιβλίου μου «Υδάτινες δυνάμεις και αερικά» αλλά και που συμπεριλαμβάνονται έργα μου σε ανθολογίες τόσα χρόνια. Συνιστώ τις Συμπαντικές Διαδρομές ανεπιφύλακτα!


Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε;

Το διαπιστώνω συνεχώς. Νομίζω ότι το φανταστικό δεν έλειψε ποτέ από τη δεκαετία του 90’, αλλά μετά το Harry Potter και τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών διατρανώθηκε η παρουσία του και κρατάει καλά ακόμα. Απόδειξη αυτού είναι και οι πανάκριβες σειρές φαντασίας που κυκλοφόρησαν φέτος!

Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε;

Στο προηγούμενο Φεστιβάλ έτυχε να γνωρίσω μερικούς αλλά ο χρόνος ήταν περιορισμένος και τα αξιόλογα άτομα πολλά. Εύχομαι σε όλους να είναι καλοτάξιδα τα βιβλία τους και καλή λογοτεχνική συνέχεια!

Μιλήστε μας για το δικό σας βιβλίο. Τι πραγματεύεται με δυο λόγια;

Το βιβλίο πρόκειται για επτά διηγήματα που κυμαίνονται μεταξύ φαντασίας και τρόμου. Έχουν χαρακτηριστεί σκοτεινής φαντασίας, καθώς και φαντασίας με στοιχειά τρόμου. Είναι εμπνευσμένα από όνειρα μου, σκέψεις που κατάφεραν να μου παγώσουν το αίμα, μέρη που έχω επισκεφτεί, ωστόσο, με κάποιο τρόπο, βασίζονται σε πραγματικά βιώματα πολύ περισσότερο από όσο φαίνεται με μια πρώτη ανάγνωση. Το υπερφυσικό στοιχείο είναι άλλοτε ολοφάνερο και άλλοτε υπαινικτικό, πάντα όμως με τρόπο που να εναρμονίζεται με τη λαογραφία πολλών λαών της Ευρώπης. Τέλος, πέντε από τα επτά διηγήματα έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ένα έχει δημοσιευτεί ως επιλαχόν σε ανθολογία και ένα γράφτηκε αποκλειστικά για το βιβλίο.

Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του βιβλίου σας και τι ώρα;

Θα είναι την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, στις 21:00!

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει.

Αν χρειαστείτε οποιαδήποτε διευκρίνηση σχετικά τα έργα μου η απλά αν θέλετε να συζητήσουμε κάτι, παρακαλώ μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μου. Σας εύχομαι Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά, με αισιοδοξία, καλοτυχιά, κέφι και δημιουργικότητα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια