Ο συγγραφέας Γιάννης Καμπουρόπουλος μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 στην Αθήνα

 


Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 18 Δεκεμβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Είναι χαρά μου να συμμετάσχω για άλλη μια φορά σε μια τόσο όμορφη γιορτή βιβλίου, δίπλα σε αξιόλογους συγγραφείς, με πολλούς εκ των οποίων διατηρώ και φιλικές επαφές. Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να γνωρίσει και ο κόσμος το έργο όλων, σε όλα τα επίπεδα του φανταστικού, σε ένα κλίμα πολύ φιλικό, ζεστό, σε όμορφο περιβάλλον.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Συμμετέχω από το 2016, όπου εξέδωσα το πρώτο βιβλίο της τριλογίας που θα παρουσιάσω. Έκτοτε έχω συμμετάσχει σε παρόμοιες παρουσιάσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς και στην Κύπρο σε δύο «περιοδείες». Οι «Όψεις του Φανταστικού» είναι η ‘πύλη’ την οποία μπορεί να περάσει ο αναγνώστης, ώστε να έρθει σε επαφή απ’ευθείας με τους συγγραφείς, το Έργο τους, αλλά και τα δρώμενα που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!
Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.
Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»

Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένος με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει;

Παρά το απαιτητικό του όγκου του δικού μου μυθιστορήματος (τριλογία space opera), οι προσπάθειες που έχουν γίνει -και γίνονται- ανταποκρίνονται θετικά στους δύσκολους καιρούς. Το είδος του Φανταστικού ακμάζει, ωστόσο το υπο-είδος που υπηρετώ εγώ στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχει αρκετά ακόμη περιθώρια να αναπτυχθεί πέρα από ένα πολύ στενό και συγκεκριμένο κοινό. Οι εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές» έχουν σταθεί δίπλα στο έργο μου, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.


Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε;

Όπως προείπα, το φανταστικό έχει φανατικούς αναγνώστες γενικά. Κάποιοι μη φανατικοί αγκαλιάζουν επίσης τα βιβλία της θεματολογίας. Το διάστημα και οι περιπέτειες σε έναν κόσμο που ανήκει στη σφαίρα του sci-fi και όλων του των παρακλαδιών (είναι πολλά, παρεμπιπτόντως) φαίνεται να είναι λιγότερο προσφιλή στο σύνολο των λάτρεων του Φανταστικού, ίσως γιατί οι επιρροές του κοινού να είναι πιο, να το πω, «παραμυθένιες». Σε κάθε περίπτωση, ως Είδος γενικά προσελκύει, αν και θα οραματιζόμουν μια πιο συντονισμένη «εξαγωγή προϊόντος» στο εξωτερικό, σε μια μεγαλύτερη αγορά από αυτή της Ελλάδας.

Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε;

Εύχομαι στον κάθε συμμετέχοντα να περάσει μια όμορφη Κυριακή, γεμάτη ιστορίες, φαντασία και καλή παρέα! Αν αυτό συνοδευτεί δε και από πωλήσεις, νομίζω δε θα μπορούσε κανείς να είναι πιο ευτυχής!

Μιλήστε μας για το δικό σας βιβλίο. Τι πραγματεύεται με δυο λόγια;

Είναι η (προ)ιστορία του ‘πατέρα’ των ανθρώπινων Υβριδίων Μαχητών Μπόραθ, της αναγκαίας λύσης για να τερματιστεί ένας πόλεμος αιματηρός και παρατεταμένος σε βάθος δεκαετιών, σε κάποιο μακρυνό πλανητικό Σύστημα. Παράλληλα, γνωρίζουμε και δύο ακόμη ανθρώπους που, με τη σφραγίδα τους, θα καθορίσουν τις μοίρες των συνανθρώπων τους στους αιώνες που έπονται. Πίσω από την περίληψη, είναι ουσιαστικά η διαπραγμάτευση της Ζωής και της Φύσης έναντι της ιδιότυπης φύσης του Ανθρώπου και τα ερωτήματα που αυτή η συνάρτηση γεννά.

Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του βιβλίου σας και τι ώρα;

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, στις 5μμ, θα χαρώ πολύ να γνωριστούμε από κοντά!

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει.

Χαιρετίζω εκείνους τους φίλους, οι οποίοι εμπιστεύθηκαν τη φαντασία και την ανάγκη τους να γνωρίσουν μακρυνούς κόσμους, μέσα από τα βιβλία μου και τις ιστορίες τις οποίες αυτά ξεδιπλώνουν. Το φανταστικό, και εν προκειμένω η επιστημονική φαντασία, αποτελούν πύλες σε ένα Σύμπαν, είναι η ίδια μας η φαντασία, η ανάγκη του Ανθρώπου να ταξιδεύει πρώτα με το νου κι ύστερα, γιατί όχι; Και ο ίδιος. Θέλω να υποσχεθώ πως ό,τι κάνω, το κάνω με μεράκι και με αγάπη, την ίδια που θα έδειχνα σε ένα παιδί το οποίο θέλει να ακούσει ένα παραμύθι. Κι ως γνωστόν, δεν πρέπει να απογοητεύουμε ποτέ τα παιδιά!
Σας ευχαριστώ θερμώς για τη φιλοξενία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια