Νίκος Μαρκάτος: "Παρ’ ότι είμαι μεταμοντερνιστής βρίσκω αρκετά πηγαίο το λόγο του Δροσίνη"



Ο Νίκος Μαρκάτος φιλοξενείται σήμερα στις Τέχνες και μας μιλάει για το Μουσείο Δροσίνη.

Συνέντευξη στην Ευφροσύνη Λούζη


Ποια είναι η σχέση σας με το Δροσίνη;

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται για το Δροσίνη, από το Ίδρυμα Δροσίνη και υπό τη διοργάνωση της αεικίνητης και δημιουργικής κα.Βαχάρη. Πριν λίγα χρόνια ήμουν και ομιλητής για το Δροσίνη σε εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών, μια και ο Δροσίνης ήταν τακτικό μέλος της από την ίδρυσή της το 1926. Μάλιστα υπήρξε και γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών. Ήταν λοιπόν για καλή μου τύχη που ο κ. Ρηγόπουλος με γνώρισε με την κα. Βαχάρη, και απολαμβάνω τέτοιες ωραίες εκδηλώσεις όπως η αποψινή.

Τι σας εμπνέει στο Δροσίνη;

Παρ’ ότι είμαι μεταμοντερνιστής βρίσκω αρκετά πηγαίο το λόγο του Δροσίνη κι εύκολο στην κατανόηση, ενώ ανταποκρίνεται στην ελληνική παράδοση, με σκηνές από τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις του λαού της επαρχίας. Θεωρώ σημαντικότερο το ποιητικό του έργο που βρίσκω προοδευτικό, απαλλαγμένο από το στόμφο και την απαισιοδοξία της τότε Αθηναϊκής Σχολής, και μάλιστα στη δημοτική. Βρίσκω την πεζογραφία του λίγο πολύ ¨ειδυλλιακή¨ για μένα, όμως εύκολα αναγνώσιμη και ευχάριστη.

Ποια η δική σας σχέση με το βιβλίο; Το βιβλίο αλλάζει τον κόσμο;

Εγώ διαβάζω αρκετά. Σίγουρα το θέαμα με το κιλό που μας σερβίρουν, για να μας αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά προβλήματα της ανθρωπότητας δεν αποτελεί διασκέδαση, ούτε οδηγεί σε πνευματική ανύψωση. Στο βιβλίο είσαι εσύ και το βιβλίο και βρίσκεσαι σε έναν ανοικτό διάλογο με τον ίδιο σου τον εαυτό.


Τι μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στους επισκέπτες του Μουσείου;

Πρόκειται για μια ευχάριστη διαδρομή ενός άλλου κόσμου πολύ πιο ειλικρινή απ’ το δικό μας! Σας παροτρύνω να κλείσετε τις τηλεοράσεις, να διαβάσετε τα βιβλία του Δροσίνη και να επισκεφθείτε το Μουσείο. Είναι το σπίτι του, η βίλα ¨Αμαρυλλίδα¨και περιλαμβάνει ολόκληρο το έργο του Δροσίνη, από τις πρώτες εκδόσεις των βιβλίων του μέχρι προσωπικά αντικείμενα και πλούσιο λαογραφικό υλικό.

Τι θέλετε να πείτε σε όσους μας ακούν;

Ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους τους οφείλουμε ένα συγγνώμη για τον κόσμο όπως τους τον φτιάξαμε. Η Νεολαία ζει τη βία ψεύτικων προτύπων που δεν έχουν σχέση με τα δικά της όνειρα, τις δικές της επιθυμίες, τις δικές της ανάγκες, τις ελπίδες που όμως της επιβάλλονται από την αγορά. Τη βία της καταστροφής του περιβάλλοντος, τη βία της ανασφάλειας, τη βία της πολιτείας που δε νοιάζεται, που την αντιμετωπίζει μάλιστα ως ύποπτη. Τη βία της έλλειψης πρόνοιας, συμπόνιας, ανθρωπιάς στη Διοίκηση, στους δρόμους, στις πόλεις μας. Σε αυτή τη Νεολαία θα ήθελα να τους πω «μην ανέχεστε να σας πείθουν να τους ανέχεστε» και το κυριότερο « Παιδιά ξεπεράστε μας!»

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια - το όραμά σας;

Τα μελλοντικά μου σχέδια να συνεχίσω να διδάσκω και να κάνω έρευνα. Να εξακολουθώ να είμαι δραστήριος και χρήσιμος.

Το όραμα μου είναι ένας κόσμος που, συνειδητοποιώντας ότι είμαστε τραγικές φιγούρες σε ένα πανέμορφο κόσμο χαμένο μέσα στα αστέρια που μας τον στερεί σύντομα ο θάνατος, οφείλουμε να εξαλείψουμε τις ανισότητες τις αδικίες και τον πόλεμο. Πως ανεχόμαστε μύγες να τρώνε τα πρόσωπα παιδιών στην Αφρική? Πως ανεχόμαστε την αλληλοσφαγή σε απαράδεκτους πολέμους? Ποτέ ξανά πόλεμος! Ποτέ ξανά αδικία. Το παγκόσμιο προϊόν αρκεί να θρέψει και τα 8 δις του πλανήτη.

Δικαιούνται όλοι να έχουν μερίδιο σε στιγμές Ευτυχίας!

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

Εγώ σας ευχαριστώ για την πολύ ευχάριστη κουβέντα μας!


Βιογραφικό:

ΜΑΡΚΑΤΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΧΡΗΣΤΟΣ του ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, π. Πρύτανης Ε.Μ.Π. 1991-97, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π. Τμήμα Χημικών Μηχανικών. Επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Cambridge και Εταίρος (Fellow) του Selwyn College του Πανεπιστημίου Cambridge (2003-2005). Επισκέπτης Καθηγητής Πανεπιστημίου του Surrey (2000-2011), Εταίρος της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών της Αγγλίας, FRSA. Είναι παντρεμένος με την Χριστίνα Κρούσσα και πατέρας τριών παιδιών.

Διπλωματούχος Χημικός - Μηχανικός, Ε.Μ.Π., 1967. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Δίοικηση των Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, 1969. Δίπλωμα του Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (DIC) το 1974. Διδακτορικό Δίπλωμα (Ph. D) Μηχανικής, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Imperial College), 1974. Επιστημονικός Συνεργάτης, Imperial College, Λονδίνο, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, 1973-75. Τεχνικός Διευθυντής, CHAM Ltd., Λονδίνο 1975-81. Καθηγητής και Διευθυντής Τμήματος Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο του Greenwich, Λονδίνο, 1981-86. Καθηγητής Ε.Μ.Π., 1985 -2011 .Πρόεδρος Τμήματος Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π., 1990-1994 και 2006-2010. Πρύτανης Ε.Μ.Π, 1991-1997. Τεχνικός Σύμβουλος Ερευνητικών Κέντρων NASA, ΗΠΑ, Εθνικών Κέντρων Ερευνών Αγγλίας, Ιαπωνίας, Γερμανίας, Σουηδίας, Αυστραλίας, HΠΑ, και πολλών άλλων. Επισκέπτης Καθηγητής Imperial College, Λονδίνο, 1983-86. Κριτής πολλών διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Συνεκδότης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Applied Mathematical Modeling, από το 1984 έως σήμερα. Εκδότης 2 αγγλόφωνων βιβλίων. Συγγραφεύς 3 βιβλίων και άνω των 200 επιστημονικών δημοσιεύσεων. Συγγραφεύς δεκάδων εισηγήσεων σε διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια