Φωτεινή Παπαδημητρίου: Το Δεσποτάτο της Λίμνης

 


Συγγραφέας: Φωτεινή Παπαδημητρίου
Σελίδες: 448
ISBN: 978-960-626-576-1
Εκδόσεις: Πηγή
Έτος έκδοσης: 2022


Περιγραφή

Ιωάννινα, 1795. Ο Κοσμάς Μπαλάνος αναγνωρίζει στα θεμέλια του νέου σαραγιού του Αλή πασά το χαμένο τάφο του Σέρβου δεσπότη του δεσποτάτου των Ιωαννίνων, Θωμά Πρελιούμποβιτς. Έτσι ξεκινά ένα νοητικό ταξίδι πίσω στο χρόνο, στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα, τότε που ο Θωμάς Πρελιούμποβιτς δυνάστευε τους ντόπιους ευγενείς με βαρύτατες φορολογίες και σκληρά βασανιστήρια σε όσους του εναντιώνονταν.

Ο έρωτας του Στέφανου Γλυκή, γόνου της κωνσταντινουπολίτικης οικογένειας των Γλυκήδων, για τη φτωχή Παρασκευή, κόρη εργάτη στα κτήματα των Φιλανθρωπηνών, τον οδηγεί σε ένα ταξίδι ζωής με σταθμούς (σε πρώτη φάση) τη Θεσσαλονίκη, την Κωνσταντινούπολη και το Μυστρά. Στο ταξίδι του, ο Στέφανος έρχεται σε επαφή με κορυφαίες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Γεώργιος Γεμιστός Πλήθωνας και ο αυτοκράτορας Μανουήλ Παλαιολόγος. Η προσωπικότητά του γοητεύει το Στέφανο, ο οποίος αποφασίζει να ακολουθήσει τον ηγεμόνα και νυν μέντορά του έως τα βάθη της Ανατολίας και στις πόλεις της δυτικής Ευρώπης.

Το πολυτάραχο ταξίδι του Στέφανου θα τον φέρει, στη δύση της ζωής του, στα Γιάννενα, την καστρούπολη που λίγα χρόνια πριν διαφέντευε ο Θωμάς Πρελιούμποβιτς και που πλέον δεσπότης είναι ο Κάρολος Τόκκο. Εκείνος, αναγνωρίζοντας την αξία του, τον ορίζει σύμβουλό του. Μετά από δεκαετίες περιπλάνησης, η μοίρα του Στέφανου συνδέεται άρρηκτα με εκείνη της πόλης.

Ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα, που περιηγεί τον αναγνώστη στον υστεροβυζαντινό κόσμο, με επίκεντρο την περιπέτεια ζωής ενός ερωτευμένου νεαρού ευγενή, αλλά και το χρονικό της ίδιας της πόλης των Ιωαννίνων από το 1372 ως την τουρκική κατάκτηση του 1430.


Βιογραφικό:

Η Φωτεινή Παπαδημητρίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννενα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή των Ιωαννίνων και εκεί ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή. Ασκεί το επάγγελμα της παιδιάτρου, έχοντας δικό της ιατρείο στην πόλη.

Στον ιδιωτικό της χώρο και χρόνο, ταξιδεύει στον κόσμο, ακούει μουσική και μελετά την ιστορία του τόπου της και όχι μόνο. Η αγάπη της για την ιστορία την οδήγησε στη συγγραφή του πρώτου της ιστορικού μυθιστορήματος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια