Η Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια του MOMus - Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη

 


Τετραετή θητεία για την Μαρία Τσαντσάνογλου στη  θέση της διευθύντριας του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη ορίζει το σχετικό ΦΕΚ (27.12.2022), μετά την ολοκλήρωση της διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη θέση και την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Αξιολόγησης της διαγωνιστικής διαδικασίας, όπως αυτή προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του Οργανισμού.


Η Μαρία Τσαντσάνογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και διετέλεσε μεταβατικά αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του MOMus και διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη από τον Νοέμβριο 2018, έτος ίδρυσης του Οργανισμού. Ιστορικός Τέχνης με εξειδίκευση στην περίοδο της ρωσικής πρωτοπορίας και μέλος της Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για την παραλαβή της Συλλογής Κωστάκη το 1998, υπήρξε επίσης επιστημονική συνεργάτιδα για θέματα πολιτισμικής προβολής και Ακόλουθος Τύπου στην Ελληνική Πρεσβεία της Μόσχας (1990-2002). Επιπλέον, από το 2002 διδάσκει θέματα τέχνης και πολιτισμικής ιστορίας της ΝΑ Ευρώπης στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το διάστημα 2006-2018 υπήρξε διευθύντρια στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Συνεπιμελήτρια της 1ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2007) μαζί με την Catherine David και τον Jan-Erik Lundström και διευθύντρια της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2009).


Το ερευνητικό της πεδίο και οι δημοσιεύσεις της αφορούν κυρίως την περίοδο της ρωσικής και σοβιετικής πρωτοπορίας. Έχει ασχοληθεί με την σύνθεση των τεχνών, την σχέση τέχνης και πολιτικής, την σύγχρονη τέχνη της ΝΑ Ευρώπης, τις διαπολιτισμικές σχέσεις. Έχει μεταφράσει πλήθος λογοτεχνικών και θεωρητικών κειμένων από τα ρωσικά και τα αγγλικά. Έχει επιμεληθεί πολλές εικαστικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Γαλλία, τη Ρωσία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κίνα, την Τουρκία, τις χώρες του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας και έχει δύο μονογραφίες καθώς και μεγάλο αριθμό δημοσιευμάτων, επιμέλειας εκδόσεων και συμμετοχών σε διεθνή συνέδρια.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του MOMus συγχαίρει την Μαρία Τσαντσάνογλου και της εύχεται καλή συνέχεια και καλή επιτυχία.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια