Ο Παλιός Βασίλειος απαντά στο ερωτηματολόγιο των Τεχνών


Ο Παλιός Βασίλειος είναι εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1979 και διαμένει στη πόλη του Τυρνάβου έλκοντας την ιδιαίτερη καταγωγή του από το χωριό Αβδέλλα του Νομού Γρεβενών. Σπούδασε στην Αθήνα στη σχολή της ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ αποκτώντας το πτυχίο του Εκπαιδευτικού Τεχνολόγου Πολιτικού Μηχανικού και συνέχισε τις ακαδημαϊκές του σπουδές στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου απ’ όπου αποφοίτησε με μεταπτυχιακό τίτλο στη Διαχείριση και Προστασία του Περιβάλλοντος. Η ανήσυχη και δημιουργική φύση του τον οδήγησε να ολοκληρώσει το τριετές πρόγραμμα ζωγραφικής του Ελεύθερου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα. Εκφράζεται εικαστικά μέσω της ζωγραφικής και εμπνέεται στη θεματολογία των έργων του από την επικαιρότητα και τα βιώματα της καθημερινής ζωής. Στοιχεία του εξπρεσιονισμού και του αφηρημένου εξπρεσιονισμού εντοπίζονται στα έργα του. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και έχουν εκτεθεί σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής.


Μπορεί η ζωγραφική να κάνει τον κόσμο καλύτερο;

Θα προσομοίαζα τη ζωγραφική ως ένα παράθυρο ή μια πόρτα που όταν το ανοίγεις και κοιτάς απ’ αυτό ή περνάς απ’ αυτό το άνοιγμα, η όξυνση του πνεύματος και των αισθήσεων ακολουθεί και συνεπάγεται κατά εμέ μια θετικότερη στάση στο κόσμο. Ε, υπό την έννοια αυτή και δεχόμενοι πως «κόσμος» είμαστε όλοι μας, άρα η συνδιαλλαγή - επικοινωνία των ανθρώπων με τη τέχνη αυτή, θα απαντούσα λοιπόν πως ναι μπορεί να βάλει το λιθαράκι για μια αλλαγή προς το καλύτερο. Και λέω λιθαράκι γιατί δυστυχώς ο κόσμος αυτός για να αλλάξει δε θέλει μόνο ένα λιθαράκι αλλά πλήθος ογκόλιθων!

Γιατί απολαμβάνετε ένα έργο τέχνης;

Ένα έργο τέχνης είναι η κατάθεση ψυχής του δημιουργού του. Άρα παρατηρώντας ένα έργο εκείνη τη στιγμή προσπαθώ να δω τις σκέψεις ακόμη και τις κινήσεις που έκανε ο ίδιος για να το φτιάξει. Είναι λοιπόν για εμένα μια μυσταγωγία επικοινωνίας. Και φυσικά αν αυτό έρθει κοντά στα δικά μου αισθητικά δεδομένα, ε τότε ναι έχω φτάσει στο σημείο να απολαμβάνω και να χαίρομαι τη θέαση αυτού του έργου.

Γιατί δημιουργείτε;

Όπως είπα και παραπάνω ένα έργο τέχνης είναι η κατάθεση ψυχής του δημιουργού του. Επομένως θα ζωγραφίσω κάτι για να πω με τα χρώματα και τα σχήματα αυτά που έχει το μυαλό μου. Η ζωγραφική λέει είναι η ποίηση που σιωπά. Μιας και με τα λόγια δεν το έχω, θα πω αυτά που σκέφτομαι ζωγραφίζοντας πάνω στον καμβά.


Θυμάστε ποιος ήταν ο πρώτος πίνακας που θαυμάσατε στη ζωή σας;

Φυσικά. Και εδώ θα γυρίσω στα σχολικά μου χρόνια. Ήμουν Γυμνάσιο και οι γονείς μου είχαν πάει ένα ταξίδι Ισπανία. Από εκεί όπως αγοράζουν οι τουρίστες φέρανε εκτυπώσεις κάποιων έργων του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου. Αυτό λοιπόν που με κέντρισε το ενδιαφέρον είναι το έργο : Ο Χριστός φέρων τον Σταυρόν. Το ύφος του προσώπου, το βλέμμα, τα χρώματα παραμένουν τυπωμένα στο μυαλό μου. Βεβαίως θα προτιμούσα αυτό να το δω κάποια στιγμή της ζωής μου από κοντά.

Ποιο έργο τέχνης αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Μου αρέσει η Γέννηση της Αφροδίτης του Σάντρο Μποτιτσέλι. Και αυτό γιατί παρατηρώντας τον πίνακα νομίζω πως όλη η ομορφιά του κόσμου αναδύεται μπροστά σου εκείνη τη στιγμή.


Ποιον ζωγράφο θαυμάζετε περισσότερο;

Ένας δύσκολο. Θα πω Βαν Γκογκ, Τζακσον Πόλοκ και πολλοί άλλοι.

Ποιο καλλιτεχνικό κίνημα αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Νομίζω είμαι κοντά στα κινήματα του Εξπρεσιονισμού και Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού. Και αυτό γιατί αυτή η ελευθερία στη χρήση των χρωμάτων , στα σχήματα στις μορφές είναι αυτό που με εκφράζει.

Ποιο είναι το πιο διαχρονικό έργο τέχνης κατά τη γνώμη σας;

Κατά την ταπεινή μου γνώμη και ξεκάθαρα υποκειμενικά θα πω η Δημιουργία του Αδάμ του Μιχαήλ Άγγελο.

Ποια είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να δημιουργήσει κανείς;

Η ώρα που θα σου έρθει η έμπνευση. Η ώρα που θα φας το φλάς. Η ώρα που θα σε συγκινήσει κάτι που άκουσες , που είδες. Η ώρα που θα είσαι χαρούμενος, ερωτευμένος, αισιόδοξος. Ακόμη και η ώρα που θα είσαι νευριασμένος, αγχωμένος, απελπισμένος είναι ώρα να δημιουργήσεις. Αρά με λίγα λόγια δεν υπάρχει κατάλληλη ώρα για εμένα.

Ποιες οι προσωπικές σας φιλοδοξίες στον εικαστικό χώρο;

Θα χρησιμοποιήσω το ρητό του Εντγκάρ Ντεγκά «Η τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν». Επομένως προσωπική φιλοδοξία στον εικαστικό χώρο ο κάθε ένας που βλέπει τα έργα μου να βρίσκει αυτό που θέλει να δει.


Τι σας ενέπνευσε στο τελευταίο σας έργο;

Το τελευταίο μου έργο ονομάζεται “Moments of Life” και με αυτό συμμετέχω στην ομαδική έκθεση JANUS BIFRONS στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο στο Κολωνάκι από 9-21/1/12023. Πηγή έμπνευσης του έργου το παζλ της ζωής μας που αποτελείται από στιγμές ενίοτε καλές και ενίοτε κακές.

Ποιες είναι οι καλλιτεχνικές σας βλέψεις για το μέλλον;

Να συνεχίσω να εξελίσσομαι και τα έργα μου να επικοινωνούν με το κόσμο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια