Ο συγγραφέας Σωκράτης Μπουζούκας υπηρετεί εδώ και έξι χρόνια τη λογοτεχνία του φανταστικού. Άλλωστε, όπως μαρτυρεί κι ο ίδιος, αυτό είναι το λογοτεχνικό είδος που τον συναρπάζει περισσότερο. Το 2022 κυκλοφόρησε το τρίτο του βιβλίο με τίτλο «Ο Λέων του Πειραιά» από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές». Σήμερα μας μιλάει γι' αυτό στις Τέχνες στη συνέντευξη που ακολουθεί.
Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου
Κύριε Μπουζούκα, για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή; Ποιο υπήρξε το βασικό ερέθισμα που καθόρισε τη λογοτεχνική σας πορεία;
Βασικό ερέθισμα για να ασχοληθώ με την συγγραφή ήταν οι ιστορίες της Ελληνικής μυθολογίας και τα βιβλία του Ιουλίου Βέρν. Με μάγευαν τόσο που ήθελα και εγώ να πλάσω παρόμοιες ιστορίες.
Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο σκοπός της λογοτεχνίας στις μέρες μας; Τι έχει να προσφέρει στον σύγχρονο άνθρωπο;
Η λογοτεχνία μπορεί να προσφέρει στον σύγχρονο άνθρωπο μια έξοδο από την σκληρή ρουτίνα. Να του μάθει πράγματα αλλά και να τον αναγκάσει να σκεφτεί θέματα που ο ρυθμός της ζωής δεν τον αφήνει.
Διήγημα, μυθιστόρημα ή νουβέλα; Προς τα πού κλίνετε περισσότερο και γιατί;
Έχω γράψει και διήγημα και μυθιστόρημα και νουβέλα. Προτιμώ τις νουβέλες γιατί δεν χρειάζεται να γράψεις πολλά και περιττά πράγματα με αποτέλεσμα να βαρεθεί ο αναγνώστης.
Δέχεστε επιρροές από άλλους αγαπημένους συγγραφείς στα έργα σας ή δεν το θεωρείτε απαραίτητο;
Βέβαια και δέχομαι επιρροές από άλλους αγαπημένους συγγραφείς στα έργα μου. Άλλωστε πρέπει να δεις του κορυφαίους ώστε να μάθεις και να γίνεις καλός.
Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;
Μια ιστορία ενός φίλου, ή μια ταινία μέχρι ένα μουσικό κομμάτι μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για εμένα.
Το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες των Ελλήνων συγγραφέων και πιο συγκεκριμένα των νέων; Τι πιστεύετε;
Για να πω την αλήθεια το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα δεν στηρίζει και τόσο τις προσπάθειες των νέων Ελλήνων συγγραφέων. Είναι λιγάκι διστακτικό και από την μια το καταλαβαίνω. Δεν γνωρίζει το έργο τους. Υπήρξαν κάποιες ομάδες στο facebook που προσπάθησαν να προβάλουν καινούργιους συγγραφείς αλλά δεν συνέχισαν την προσπάθεια αυτή.
Επίσης είναι μικρός ο όγκος του κοινού που διαβάζει βιβλία φαντασίας. Αν βάλουμε και το κόστος αγοράς βιβλίων που έχει ανέβει τότε οι επιλογές του κοινού περιορίζονται αρκετά.
Έχετε ιδιαίτερη αδυναμία σε κάποιο από τα βιβλία σας;
Όχι γιατί το κάθε ένα από αυτά είναι ξεχωριστό και μοναδικό.
Η νουβέλα αυτή αναφέρει μια πανδημία στο μέλλον όπου η ανθρωπότητα βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Μέσα σε αυτή την θύελλα ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια δεισιδαιμονίες από το παρελθόν αλλά και διάφορες θεωρίες. Αντί η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει τον ιό ενωμένη βγάζει όλο της τον κακό εαυτό. Μάλιστα αναφέρω ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Βέβαια όταν το έγραφα το 2020 δεν πίστευα ότι σε δυο χρόνια θα είχαμε έναν πόλεμο μεταξύ των δυο χωρών αυτών.
Μέσα σε όλη αυτή την καταστροφή ένας γιατρός-καθηγητής πανεπιστημίου-ιδιοκτήτης κλινικής και ένας φοιτητής προσπαθούν να επιβιώσουν. Θα τους δοθεί η ευκαιρία να συνεργαστούν για να βρούνε μια λύση για την πανδημία.
Όλα αυτά όμως τι σχέση μπορούν να έχουν με το μνημείο του Λέοντα στον Πειραιά;
Θα το βρείτε μέσα στις σελίδες του βιβλίου.
Ποια ήταν η κυριότερη πηγή έμπνευσής σας και ποιο το ερέθισμά σας για να ξεκινήσετε τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;
Η κυριότερη πηγή έμπνευσης για το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα βίντεο τον Δεκέμβριο του 2019. Μια διάσημη Λιβανέζα αστρολόγος λίγο πριν το τέλος της χρονιάς παρουσιάζει τις προβλέψεις τις για τον επόμενο χρόνο. Τότε όσο περίεργο και αν σας φαίνεται μιλούσε για μια περίεργη απειλή η οποία θα έρχονταν ξαφνικά να μας αλλάξει την ζωή. Τότε δεν έδωσα σημασία. Όμως όταν ο κορονοιός έφτασε στην χώρα μας και ξεκίνησαν τα lockdown σε όλο τον κόσμο ξαναθυμήθηκα το βίντεο και τότε μου ήρθε η αρχική ιδέα για την ιστορία. Μόνο που την παράτησα τέλη του 2020 γιατί δεν έβρισκα ένα τέλος.
Το 2021 θυμήθηκα το μνημείο του Πειραιά. Πάντα ήθελα να γράψω μια ιστορία για αυτό εξαιτίας των θρύλων που το ακολουθούσαν. Έτσι βρήκα το τέλος για την ιστορία μου.
Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο να κοσμήσει το εξώφυλλο του βιβλίου σας;
Γιατί επέλεξα τον συγκεκριμένο τίτλο; Αυτό θα το διαπιστώσετε στις σελίδες του βιβλίου.
Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με ένα τόσο ιδιαίτερο λογοτεχνικό είδος; Θεωρείτε ότι βρίσκει ανταπόκριση στη χώρα μας τη σημερινή εποχή;
Γιατί αυτό το είδος μου αρέσει αρκετά. Αν και έχω γράψει διηγήματα σε συλλογές για άλλα λογοτεχνικά είδη αυτό μου αρέσει περισσότερο γιατί ψάχνω για παλιούς θρύλους και μύθους. Μετά γράφω ιστορίες με βάση την έρευνα μου. Απλά μεταφέρω τις ιστορίες μου στο παρόν και στο μέλλον.
Τα τελευταία χρόνια βρίσκει ανταπόκριση στην χώρα μας σε σχέση με παλιότερες εποχές. Με τον καιρό πιστεύω ότι θα έχει ένα σημαντικό κοινό να το στηρίξει. Αλλά μέχρι τότε πρέπει να γίνουν πολλά.
Πού ακριβώς στοχεύετε ως συγγραφέας μέσω του βιβλίου σας αυτού; Καθαρά στην ψυχαγωγία ή επιθυμείτε να περάσετε και κάποιου είδους μηνύματα στον αναγνώστη;
Στοχεύω στην ψυχαγωγία βασικά. Αν περάσω και κάποιο μήνυμα το κάνω χωρίς να το θέλω μερικές φορές.
Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;
Απευθύνεται και σε ενήλικες και σε έφηβους.
Είστε ευχαριστημένος από τη συνεργασία σας με το εκδοτικό σας σπίτι; Θεωρείτε πως ένας καλός εκδοτικός οίκος συμβάλει σημαντικά στην καλύτερη και επιτυχέστερη προώθηση ενός βιβλίου;
Είμαι αρκετά ευχαριστημένος από την συνεργασία μου με τον εκδοτικό οίκο. Είναι η δεύτερη συνεργασία μας.
Ναι, ένας καλός εκδοτικός οίκος συμβάλει σημαντικά στην προώθηση ενός βιβλίου.
Πρόσφατα συμμετείχατε στο Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 στην Αθήνα που διοργάνωσε, όπως και κάθε χρόνο άλλωστε, ο εκδοτικός σας οίκος. Ποιες οι εντυπώσεις σας από τη συμμετοχή σας αυτή;
Δυστυχώς δεν μπόρεσα να παραβρεθώ εξαιτίας του κορονοϊού που με ταλαιπώρησε για καιρό. Έχασα την ευκαιρία να βρεθώ στο Φεστιβάλ. Ελπίζω στο επόμενο να είμαι.
Επόμενα συγγραφικά βήματα σχεδιάζετε ή είναι πολύ νωρίς ακόμα για κάτι τέτοιο;
Προς το παρόν περιμένω με το νέο έτος να κυκλοφορήσουν δυο συλλογές στις οποίες συμμετέχω με διηγήματα.
Σκοπεύετε να υπηρετήσετε ξανά τη λογοτεχνία του φανταστικού; Σας δελεάζει μια τέτοια προοπτική;
Ναι, με δελεάζει και ετοιμάζω μια ιστορία. Πιστεύω τέλος του έτους να έχω τελειώσει με την επιμέλεια.
Μια ευχή σας για το μέλλον;
Να έχουμε την υγειά μας. Τα άλλα θα έρθουν.
Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας.
Λίγο πριν το τέλος της χρονιάς πολλά περίεργα σημάδια δήλωναν ότι κάτι κακό πλησίαζε την ανθρωπότητα. Λίγοι άνθρωποι μπορούσαν να τα ερμηνεύσουν. Ελάχιστοι λαογράφοι θύμισαν στον κόσμο ότι τέτοια φαινόμενα οι πρόγονοι μας τα έλεγαν διοσημία. Η λέξη διοσημία κατά τους αρχαίους Έλληνες δηλώνει το κάθε σημάδι που στέλνουν οι θεοί στους ανθρώπους για να τους υποδείξουν το μέλλον. Οι λαογράφοι έλεγαν ότι αυτό γεννήθηκε από το δέος και την αίσθηση αδυναμίας του ανθρώπου να εξηγήσει τα διάφορα φυσικά φαινόμενα.
Η πρώτη που μίλησε φανερά για τα σημάδια ήταν η διάσημη αστρολόγος Μάγκι Χάρα από την Βηρυτό. Προετοιμάζονταν να βγει σε μια τηλεοπτική εκπομπή. Το έκανε κάθε χρόνο λίγο πριν το τέλος του έτους. Εκεί έλεγε τις προβλέψεις της για την νέα χρονιά. Χιλιάδες άνθρωποι από τον αραβικό κόσμο την παρακολουθούνε ενώ πολλοί αγοράζουν το βιβλίο της όπου προβλέπει τι θα γίνει το νέο έτος. Για πρώτη φορά η αστρολόγος ένιωθε ένα κόμπο στον λαιμό της πριν ξεκινήσει να λέει τηλεοπτικά τις προβλέψεις. Όμως δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Θα έλεγε ότι είχε μάθει από την παρατήρηση που έκανε στα άστρα. Ήταν μέρος του χαρίσματος που διέθετε. Να λέει τα καλά και τα άσχημα. Τις προηγούμενες χρονιές μιλούσε για αισιόδοξα και χαρούμενα πράγματα. Φέτος όμως κάτι κακό πλησίαζε. Ο 22ος αιώνας και η νέα χρονιά δυστυχώς δεν θα ξεκινούσαν καλά.
Προέβλεπε ότι τον πρώτο μήνα του έτους κάτι σκοτεινό εμφανίζεται και θα καλύψει όλο τον κόσμο. Η ζωή των ανθρώπων θα αλλάξει άμεσα και δραματικά. Δεν μπορούσε να διευκρινίσει το είδος της απειλής. Αλλά θα χτυπούσε γρήγορα. Πίστευε ότι αυτή η απειλή βρίσκονταν είδη ανάμεσα μας. Σύντομα όμως θα μας έδειχνε την δύναμη της. Δεν θα καταφέρουμε να αμυνθούμε με αποτέλεσμα να έχουμε πάρα πολλούς νεκρούς.
Ήταν τόσο φορτισμένη η αστρολόγος που δάκρυσε μπροστά στο τηλεοπτικό κοινό που την παρακολουθούσε φανατικά.
Κύριε Μπουζούκα, σας ευχαριστώ θερμά για την κουβέντα μας και σας εύχομαι καλή και δημιουργική συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνετε.
Και εγώ σας ευχαριστώ θερμά που είχαμε μια τόσο ωραία κουβέντα και που στηρίζετε εμάς τους νέους συγγραφείς. Επίσης, να έχετε καλή και δημιουργική συνέχεια.
Βιογραφικό:
Ο Σωκράτης Μπουζούκας, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Τα τελευταία έξι χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή, αφού μόλις πρόσφατα βρήκε το θάρρος να το επιχειρήσει. Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει με ένα διήγημα του στο βιβλίο Παλιό ΠΑΣΟΚ Το ορθόδοξο και με ένα ακόμα διήγημα του στην συλλογή που κυκλοφορεί στα αγγλικά και στα ελληνικά με τίτλο Coronavirus an ancient or alien virus?. Επίσης έχει συμμετάσχει με τρεις ιστορίες στην συλλογή Θρύλοι του Σύμπαντος ΙΧ και με ένα διήγημα στο Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2021.
Το 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο Η αδελφότητα του Κθούλου.
Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του Η εσχάτη πανδημία των τελευταίων ημερών του κόσμου.
Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε διάφορες συλλογές ιστοριών που κυκλοφορούν σε free e-books από την ομάδα Tales of the Mind και τη Λέσχη Φανταστικής Λογοτεχνίας Καρδίτσας.
0 Σχόλια