Ο Γιάννης Νομικός απαντά στο ερωτηματολόγιο των Τεχνών


Ο Γιάννης Νομικός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Το 1974 μεταβαίνει για σπουδές ζωγραφικής στη Νέα Υόρκη, όπου φοιτά στη Σχολή Art Students’ League μέχρι το 1981, ειδικευόμενος στο σχέδιο, στην τοιχογραφία, στην κεραμική και στην ανατομία. Παράλληλα με τις σπουδές του εργάζεται με γνωστούς διακοσμητές και αρχιτέκτονες της εποχής και φιλοτεχνεί τοιχογραφίες και έργα ζωγραφικής.

Το 1978 συνδέεται φιλικά με τον φωτογράφο Robert Mapplethorpe και τον ζωγράφο Keith Haring . Από το 1978 εκθέτει στην γκαλερί Leslie – Lohman της Νέας Υόρκης, ενώ το 1982 μεταβαίνει στη Σουηδία και κατόπιν στην Φιλανδία, εκθέτοντας στην γκαλερί Urban του Ελσίνκι.

Το1985 επιστρέφει στη Νέα Υόρκη. Τα έργα του πωλούνται σε ιδιώτες συλλέκτες. Τον ίδιο χρόνο γνωρίζει τον Claudio Bruni, διαχειριστή του ζωγράφου Giorgio de Chirico, ο οποίος του αναθέτει την τοιχογράφηση της ιδιωτικής του κατοικίας στο Μανχάταν και της κατοικίας του στην πόλη Hammamet στην Τυνησία.

Η εργασία του αυτή δημοσιεύεται το 1988 στο βιβλίο του David Massey – Maisons de Hammamet. Ταξιδεύει αρκετά και εκθέτει στην γκαλερί Medusa της Ρώμης, στο Βερολίνο και στο Παρίσι. Αποφασίζει να επαναπατριστεί στην Ελλάδα το 2001.

Έχει πραγματοποιήσει έξι ατομικές εκθέσεις (Αθήνα, Νέα Υόρκη, Ελσίνκι, Ρώμη, Παρίσι) και έχει παρουσιάσει δουλειά του σε ομαδικές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η γκαλερί Art Zone 42 παρουσιάζει την έβδομη ατομική του έκθεση με τίτλο ‘Eternal Moments’.


Μπορεί η ζωγραφική να κάνει τον κόσμο καλύτερο;

Πιστεύω ότι στο παρελθόν η τέχνη άλλαζε τον κόσμο. Γιατί οι καλλιτέχνες είχαν ένα κοινό σημείο , σήμερα είμαστε χωρισμένοι σε κάτι που λέμε στυλ, δεν υπάρχει ενότητα. Εξ αυτού οι περισσότεροι ψάχνουν μια ταυτότητα. Έτσι η τέχνη δεν επηρεάζει αλλά επηρεάζεται.

Γιατί απολαμβάνετε ένα έργο τέχνης;

Βλέπω μια δημιουργία μέσω της συνθέσεως και των χρωμάτων.

Γιατί δημιουργείτε;

Δημιουργώ για να εκφράσω αυτό που γνωρίζω από εσωτερικά αισθήματα και εξωτερικές ερμηνείες εικόνων όπως τις αντιλαμβάνομαι.

Θυμάστε ποιος ήταν ο πρώτος πίνακας που θαυμάσατε στη ζωή σας;

Ο Εσταυρωμένος του Salvator Dali.

Ποιον ζωγράφο θαυμάζετε περισσότερο;

Alma Lorence Tadema

Ποιο καλλιτεχνικό κίνημα αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Στο Σουρεαλιστικό κίνημα, κατά την γνώμη μου υπάρχει απεριόριστη ελευθερία στην σύνθεση και την έκφραση.
Φυσικά με κλασική γνώση στην τέχνη.

Ποιο είναι το πιο διαχρονικό έργο τέχνης κατά τη γνώμη σας;

Όταν ο καλλιτέχνης αισθάνεται ότι ήλθε η στιγμή να δημιουργήσει αυτό που θέλει να το παρουσιάσει στον έξω κόσμο.

Ποιον πίνακα θα θέλατε να είχατε ζωγραφήσει εσείς και γιατί;

Την Καππέλα Σιστινα του Μιχάηλ Αγγέλου.

Ποιες οι προσωπικές σας φιλοδοξίες στον εικαστικό χώρο;

Να συμμετέχω με τα έργα μου (όσο υπάρχω σε αυτήν την διάσταση) για ένα συνειδητό σήμερα και γνώση στον Υπέροχο Κόσμο που ζούμε.

Τι σας ενέπνευσε στο τελευταίο σας έργο;

Ένας κορμός πεσμένου φοίνικα σε αποσύνθεση, τυλιγμένος από ένα Κισσό.
Η σκηνή ήταν μοναδική η τέλεια σύνθεση της φύσης που αλλάζει και συνεχώς δημιουργεί.
Αυτό το θέμα έχει αλλάξει τα τελευταία τρία χρόνια την μορφή που έχουν σήμερα τα έργα μου.


Νιώθετε ικανοποίηση από τη μέχρι τώρα καλλιτεχνική σας πορεία;

Είμαι ευγνώμων μόνο που έχω αυτό το δώρο από Γεννήσεως η τέχνη με συντροφεύει σε όλη την ζωή μου, ελπίζω να την υπηρετώ όσο υπάρχω.
Και να είμαι άξιος να φέρω τον τίτλο του Καλλιτέχνη!!!!

Ποιες είναι οι καλλιτεχνικές σας βλέψεις για το μέλλον;

Να συνεχίσω την πορεία της Τέχνης που υπηρετώ, μαθαίνοντας, χωρίς εγωισμό αλλά με ευγνωμοσύνη με την ευκαιρία που μου έδωσαν να Πάρω και να Δώσω με αυτόν τον τρόπο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια