Χαρά Ανδρέου: "Εκφράζομαι καλύτερα όταν γράφω, πάρα όταν μιλάω"

 

Η συγγραφέας Χαρά Ανδρέου κατάγεται από την Κύπρο και ζει στη Λευκωσία. Εργάζεται ως γραμματέας σε ιδιωτική επιχείρηση και τον ελεύθερό της χρόνο τον αφιερώνει στη συγγραφή, τη ζωγραφική, το διάβασμα και τα ταξίδια. Μετράει ήδη δύο μυθιστορήματα στο βιογραφικό της και σήμερα φιλοξενείται στις Τέχνες με αφορμή το δεύτερο βιβλίο της που φέρει τον τίτλο «Η κόρη του Ουρανού» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελκυστής».

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κυρία Ανδρέου, το 2021 υπήρξε για εσάς καθοριστικό για τη συγγραφική σας πορεία, καθώς από τότε θεωρείστε και επίσημα πλέον συγγραφέας. Για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Με την συγγραφή ασχολούμαι από πολύ μικρή. Δέκα έξι χρονών ήμουν όταν έγραψα το πρώτο κείμενό μου. Από τότε κι έπειτα δεν έχω σταματήσει ποτέ να γράφω. Ανακάλυψα πως, με το να γράφω, ταξίδευα σε ένα κόσμο μαγικό, που τον έφτιαχνα όπως ήθελα εγώ. Ένοιωθα το μυαλό μου να ηρεμεί κι οι σκέψεις μου έμπαιναν σε τάξη. Έγραφα παντού. Σε τετράδια, χαρτοπετσέτες, ακόμα και στα σχολικά μου βιβλία. Με τα χρόνια ανακάλυψα πως εκφράζομαι καλύτερα όταν γράφω, πάρα όταν μιλάω.

Πώς θα συστήνατε η ίδια τον εαυτό σας στο αναγνωστικό κοινό;

Είμαι μια γυναίκα που αντιπροσωπεύει επάξια το όνομά της. Είμαι γεμάτη χαρά. Ακόμα κι όταν με προβληματίζει κάτι δε θα το δείξω. Στο κοινό θα έλεγα πως είμαι μια χαρούμενη ταξιδιάρα ψυχή. Μου αρέσει να ταξιδεύω, είτε με το μυαλό, είτε με το κορμί.

Πέρα από τη συγγραφή, αγαπάτε πολύ και τη ζωγραφική, το διάβασμα, αλλά και τα ταξίδια. Πώς συνδυάζονται όλα αυτά μεταξύ τους;

Η ζωγραφική είναι κι αυτή ένας τρόπος έκφρασης. Χαλαρώνει επίσης το μυαλό μου και με βοηθά στο να μου έρχονται ιδέες για την πλοκή του μυθιστορήματος. Για παράδειγμα αν είμαι για ώρα στον υπολογιστή μου και γράφω, το μυαλό μου κουράζετε και ξαφνικά εξαφανίζονται οι λέξεις. Τότε αρπάζω το μολύβι ή το πινέλο και δημιουργώ χρωματικούς συνδυασμούς που με βοηθούν να επαναφέρω στο μυαλό μου όλη τη δημιουργικότητά μου. Είναι όπως όταν μαγγώνει το κινητό μας τηλέφωνο και κάνουμε restart. Με το διάβασμα και ταξίδια ξεφεύγω από όλα και μαθαίνω ταυτόχρονα. Για μένα αυτά τα δύο είναι το καλύτερο σχολείο για να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου.

Σπάνιο φαινόμενο για τους νέους και τις νέες της εποχής μας η ενασχόληση με τη λογοτεχνία, μιας και η πλειοψηφία αυτών αρέσκονται στο να σερφάρουν αδιάκοπα στο διαδίκτυο. Εσάς πώς και δεν σας επηρέασε αυτή η αρρωστημένη ομολογουμένως τάση της εποχής;

Ναι, είναι σπάνιο και λυπηρό. Βλέπω αρκετούς κι αρκετές της ηλικίας μου να με κοιτάζουν περίεργα, όταν τους λέω πως είμαι συγγραφέας ή ότι μου αρέσει να διαβάζω βιβλία. Κι το πιο λυπηρό είναι πως με τους περισσότερους από αυτούς έχουμε μεγαλώσει τις ίδιες δεκαετίες. Είχαμε περίπου τα ίδια ερεθίσματα. Λατρεύω την μυρωδιά των βιβλίων. Δε θα την άλλαζα με καμιά ιστοσελίδα.

Είναι, τελικά, οι άνθρωποι των βιβλίων πιο ελεύθεροι άνθρωποι; Πιο πλούσιοι συναισθηματικά και πιο πολυταξιδεμένοι σε νοητικό και γνωστικό επίπεδο;

Σίγουρα είναι άνθρωποι με πολλές γενικές γνώσεις. Ένα βιβλίο έχει να σου μάθει πολλά. Σκέψου πόσα έχουν να σου μάθουν πολλά βιβλία. Είναι άνθρωποι με ανοιχτό μυαλό και ενσυναίσθηση, χωρίς να σημαίνει πως κάποιος που δε διαβάζει ή δε γράφει δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Έχετε δεχθεί επιρροές ως νέα συγγραφέας από άλλους αγαπημένους σας συγγραφείς;

Έχω δει κάποια στοιχεία από άλλους συγγραφείς που μου αρέσουν πολύ, αλλά ποτέ δεν τα υιοθετώ. Έχω το δικό μου στιλ και το εξελίσσω.

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;

Οτιδήποτε κυκλοφορεί γύρο μου. Ένα τρυφερό φιλί ενός ερωτευμένου ζευγαριού, μια ταινία, ένα τραγούδι που θα ακούσω, ακόμα και μια ιστορία σε μια παρέα.


Το νέο σας μυθιστόρημα κυκλοφορεί κι αυτό από τις εκδόσεις «Ελκυστής» και φέρει τον τίτλο «Η κόρη του Ουρανού». Πρόκειται για την ιστορία του Μάξιμου και της Ρέας που η μοίρα έμελλε να τους παίξει ένα σκληρό παιχνίδι γκρεμίζοντας από τη μια στιγμή στην άλλη ό,τι πιο όμορφο και τρυφερό συναίσθημα είχε δημιουργηθεί μεταξύ τους. Ώσπου 15 χρόνια αργότερα συναντιούνται και πάλι. Πείτε μας περισσότερα λόγια για την ιστορία σας αυτή.

Αφηγητής της ιστορίας είναι η Ρέα, η πρωταγωνίστριά μου. Εξελίσσεται στο σήμερα, αλλά ταυτόχρονα περιγράφει τη ζωή της από τον καιρό της γέννησής της μέχρι τώρα. Συναντιέται μετά από 15 χρόνια με τον Μάξιμο, τον παιδικό της έρωτα και μαζί αναζητούν απαντήσεις για το παρελθόν, καθώς προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους και να έρθουν ξανά κοντά. Μια σειρά από γεγονότα τους εμποδίζουν συνεχώς να ξανανιώσουν όπως παλιά. Πάντα πιστοί φίλοι στο πλευρό τους, τους στηρίζουν και τους βοηθούν, η Γαρυφαλιά κι ο Σάκης, που κι αυτοί με τη σειρά τους θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.

Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε ώστε να γράψετε την ιστορία του συγκεκριμένου βιβλίου;

Τα λάθη που γίνονται κατά καιρούς από τους γονείς. Δεν είναι βιωματικό. Έχω ακούσει και ακούω συνεχώς ιστορίες ανθρώπων, που η ζωή τους καταστράφηκε εξαιτίας μιας μητέρας ή ενός πατέρα. Πάνω σε αυτό το αντικείμενο εργάστηκα.

Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο για το μυθιστόρημά σας;

Το όνομα της πρωταγωνίστριάς μου είναι Ρέα. Στη μυθολογία, Ρέα ήταν μία από της κόρες του Ουρανού. Έτσι συνδύασα το χαϊδευτικό ‘ουρανέ μου’ που της λέει ο Μάξιμος, με τη μυθολογία.

Το βιβλίο σας είναι αφιερωμένο σε κάποια Μαρία που όπως γράφετε παλεύει μόνη, αποδεικνύοντας πως η δύναμη μιας γυναίκας είναι ανίκητη. Το πιστεύετε αυτό; Και γιατί συγκεκριμένα η δύναμη της γυναίκας είναι ανίκητη και όχι γενικότερα του ανθρώπου που προσπαθεί;

Η Μαρία είναι η κολλητή μου φίλη. Παλεύει μόνη στη ζωή με δυο παιδιά χωρίς καμιά βοήθεια. Δυστυχώς ζούμε σε διαφορετικές πόλης κι έτσι είναι σχεδόν αδύνατον για να μένα να την βοηθήσω, καθώς έχω κι εγώ ένα παιδάκι που με χρειάζεται. Σίγουρα ένας άνθρωπος όταν είναι ψυχικά δυνατός, είναι ανίκητος, είτε άντρας είναι, είτε γυναίκα. Θέλησα όμως να επισημάνω την γυναικεία δύναμη και να της αφιερώσω το βιβλίο, γιατί όπως η Ρέα στο βιβλίο μου, έτσι κι η Μαρία πάλεψαν μόνες για να πετύχουν τους στόχους τους και να ζουν με αξιοπρέπεια.


Το παρελθόν αρκετές φορές στέκεται εμπόδιο στα βήματα που επιχειρεί να κάνει κάποιος στο παρόν ελπίζοντας σ’ αυτό, όπως και σε ένα καλύτερο μέλλον. Στην ιστορία σας αυτό φαίνεται ξεκάθαρα. Τελικά, πρέπει να πιστεύει ο άνθρωπος στις δυνάμεις του; Μπορεί να υπερπηδήσει κάθε εμπόδιο όταν το θελήσει και με ποιον τρόπο;

Στην ζωή μας πάντα θα υπάρχουν εμπόδια. Πάντα θα έρχονται αναποδιές, πάντα θα πληγωνόμαστε από κάτι ή κάποιον και πάντα θα υπάρχουν νύχτες μοναξιάς, βλέποντας μπροστά μας ένα βουνό από τεράστια προβλήματα. Είναι καλό μερικές φορές να φτάνουμε στον πάτο, γιατί μετά τον πάτο, ο μοναδικός δρόμος είναι προς τα πάνω. Άρα σηκωνόμαστε με όση δύναμη έχουμε και ξεκινάμε σιγά σιγά για την άνοδο. Στην αρχή θα είναι δύσκολο, όμως μετά θα μας φαίνονται όλα ένα μακρινό κακό όνειρο.

Συμπερασματικά, το μήνυμα του βιβλίου σας με δυο λόγια ποιο είναι;

Το μήνυμα είναι πως όλοι κάνουμε λάθη. Όλοι παίρνουμε κάποια στιγμή τον λάθος δρόμο και όλοι κάνουμε λάθος επιλογές. Όταν μια πληγωμένη ψυχή αντιδρά, τότε το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο με γοργό ρυθμό. Είναι εντάξει να κάνουμε λάθη, αρκεί να το καταλαβαίνουμε και να τα διορθώνουμε έστω κι αργά.

Θα εντοπίσει ο αναγνώστης στους ήρωες σας στοιχεία και της δικής σας προσωπικότητας;

Όχι. Κανένας από τους χαρακτήρες της ιστορίας μου δεν έχει στοιχεία της δικής μου προσωπικότητας.

Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Αποκλειστικά σε ενήλικες.

Είστε ευχαριστημένη από τη συνεργασία σας με το εκδοτικό σας σπίτι; Θεωρείτε πως ένας καλός εκδοτικός οίκος συμβάλει σημαντικά για την καλύτερη και επιτυχέστερη προώθηση ενός βιβλίου;

Σίγουρα ένας εκδοτικός οίκος συμβάλει σημαντικά για την προώθηση ενός βιβλίου. Παίζει μεγάλο ρόλο όμως και πως θα παρουσιάζει ο ίδιος ο συγγραφέας το έργο του. Ο εκδοτικός μου οίκος (Ελκυστής) αγκάλιασε κι αγάπησε και τα δυο βιβλία μου από την αρχή. Χάρη στον εκδοτικό μου οίκο, με έμαθε ο κόσμος σε Κύπρο κι Ελλάδα. Ήταν το ξεκίνημά μου, κι η αρχή της συγγραφικής μου πορείας κι αυτό δε θα το ξεχάσω ποτέ.


Επόμενα συγγραφικά σχέδια κάνετε ή είναι πολύ νωρίς ακόμα;

Έχω κάτι στο μυαλό μου, αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς. Προς το παρόν θέλω να αφοσιωθώ στο 6 μηνών αγοράκι μου.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Υγεία, τι άλλο; Όταν υπάρχει η υγεία, όλα είναι εφικτά στη ζωή μας.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας.

‘Με φυλακίζει στην αγκαλιά του και διώχνει μακριά όλους τους δαίμονές μου. Για ακόμα μια φορά, κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα να κάνει. Να με αγαπάει και να με φροντίζει. Όπως έκανε τότε. Δε έχει αλλάξει καθόλου. Είναι το ίδιο προστατευτικός μαζί μου, όπως ήταν τότε. Δε άφηνε ποτέ κανένα να μου κάνει κακό. Όποιος τολμούσε να μου μιλήσει άσχημα ή να με αγγίξει γινόταν έξαλλος. Ήμουν πάντα δική του, πάντα το κορίτσι του. Και τώρα θέλει να μου προσφέρει, όλα αυτά που τόσα χρόνια δεν μπορούσε. Είναι έτοιμος να μου χαρίσει τον ουρανό με τ’ άστρα’.

Κυρία Ανδρέου, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία προσωπική και συγγραφική.

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ, που μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω για μένα και το έργο μου.

Βιογραφικό:

Η Χαρά Ανδρέου κατάγεται από την Κύπρο και ζει στη Λευκωσία. Εργάζεται ως γραμματέας σε ιδιωτική επιχείρηση και τον ελεύθερό της χρόνο τον αφιερώνει στη συγγραφή, τη ζωγραφική, το διάβασμα και τα ταξίδια.

Από τα είκοσί της χρόνια, θυμάται τον εαυτό της με μια βαλίτσα στο χέρι, καθώς η μεγάλη της μανία για τα ταξίδια και η περιέργειά της να γνωρίσει τον κόσμο την οδήγησαν να εξερευνήσει και να φωτογραφίσει κάθε γωνιά της γης. Έχει ταξιδέψει σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική και Νότιο Αμερική, γνωρίζοντας την κουλτούρα της κάθε χώρας ξεχωριστά, κάνοντάς την να αγαπήσει τους ανθρώπους και να σέβεται τη διαφορετικότητα. Στο ταξιδιωτικό ιστορικό της, μετράει πάνω από σαράντα πόλεις παγκοσμίως, κάτι που της έδωσε τη δυνατότητα να έχει στο αρχείο της πάνω από δέκα χιλιάδες φωτογραφίες που περιγράφουν τις περιπέτειες και τις εμπειρίες της.

Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο ‘Μην ξεχάσεις να αγαπάς’ κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2021 από τις Εκδόσεις Ελκυστής κι είναι αφιερωμένο στην κάθε γυναίκα, που καθημερινά προσπαθεί να πετύχει τους στόχους της και να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα. Στην κάθε γυναίκα που προσπαθεί, μέσα από τις δυσκολίες και τις αναποδιές να φτάσει ψηλά και να κατορθώσει το ακατόρθωτο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια