Σαράντης Παπαδόπουλος: "Οι ιστορίες μυστηρίου μπορούν να τραβήξουν και το εφηβικό κοινό"


Ο συγγραφέας Σαράντης Παπαδόπουλος τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία στα βιβλία φαντασίας, ενώ πάντα εκτιμά και τα καλά αστυνομικά μυθιστορήματα. Παρότι νέος στα γράμματα κείμενα του μπορεί να διαβάσει κανείς και στο διαδίκτυο όπου κατά καιρούς αναρτά τις δικές του φανταστικές ιστορίες. Τον Δεκέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές» και φέρει τον τίτλο «Ιστορίες δίχως αύριο». Σήμερα φιλοξενείται στις Τέχνες σε μία συνέντευξη γνωριμίας με το αναγνωστικό κοινό.

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κύριε Παπαδόπουλε, πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στο αναγνωστικό κοινό;

Ως έναν λάτρη των καλών ιστοριών που προσπαθεί να το υποστηρίξει γράφοντας και ο ίδιος.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να εκφραστείτε μέσω της συγγραφής;

Πάντα μου άρεσε η δημιουργία χαρακτήρων και κόσμων στο χαρτί καθώς έτσι μπορούσα σαν αναγνώστης να τα κάνω εικόνα στο μυαλό μου.

Οι πολύ αξιόλογες σπουδές σας έχουν επηρεάσει, θεωρείτε, τον τρόπο σκέψης και γραφής σας;

Σας ευχαριστώ για το κομπλιμέντο. Θεωρώ πως όχι. Ο καθένας με το διαφορετικό υπόβαθρο που έχει μπορεί να γράψει κάτι πραγματικά καλό.

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;

Τα πάντα, φαντάζομαι. Έχω εμπνευστεί ιστορίες από μία λεύκα στον δρόμο, ένα αυτοκίνητο με φιμέ τζάμια που τρέχει γρήγορα στην Εθνική ή ακόμη και από τα συνηθισμένα μας διόδια που έχουμε στην Ελλάδα.

Υπήρξε κάποιο γεγονός στη ζωή σας που νιώσατε την ανάγκη να το μεταφέρετε αυτούσιο στο χαρτί;

Σίγουρα οι ιστορίες που γράφω έχουν αρκετά βιογραφικά στοιχεία απλά τα περιπλέκω αρκετά μαζί με το φανταστικό και το υπερφυσικό.

Ποιος θεωρείτε ότι, τελικά, είναι ο σκοπός της λογοτεχνίας; Τι έχει να προσφέρει στον σύγχρονο άνθρωπο;

Θεωρώ πως είναι ένα μέσο κατανόησης του εαυτού μας. Μέσω της συγγραφής μπορεί κανείς να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του και να προσδιορίσει καλύτερα την θέση του και στην κοινωνία.

Οι άνθρωποι με την ολοένα και αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου διαβάζουν βιβλία στις μέρες μας;

Οι άνθρωποι που διάβαζαν βιβλία θα συνεχίσουν να διαβάζουν βιβλία, πιστεύω. Απλώς ίσως μειωθούν τα βιβλία που διαβάζουν τα άτομα αυτά σε έναν χρόνο. Το διαδίκτυο είναι καλώς ή κακώς «τρώει» αρκετό χρόνο από την καθημερινότητα μας, το βλέπω και σε μένα.

Έχετε πρότυπα ως συγγραφέας; Στα γραπτά σας θα διαπιστώσει ο αναγνώστης επιρροές από άλλους αγαπημένους σας συγγραφείς;

Σίγουρα δεν υπάρχει παρθενογένεση. Προσπαθώ βέβαια να μην αντιγράφω κάποιον, αλλά αν διαβάσει κάτι ο αναγνώστης ίσως βρει επιρροή από τον Στήβεν Κινγκ.


Το πρώτο σας βιβλίο κυκλοφόρησε μόλις τον Δεκέμβριο του 2022 από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές» και φέρει τον τίτλο «Ιστορίες δίχως αύριο». Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων, μιας και περιλαμβάνει, όπως διαβάζουμε και στο οπισθόφυλλό της, «τέσσερις ιστορίες που γράφηκαν σποραδικά από το 2015 έως και το 2022 και μιλάνε για ανθρώπους και τις μάχες τους. Όσο νοσηρές ή αθώες. Όσο υλικές ή άυλες είναι αυτές. Ιστορίες που ελπίζουν να στοιχειώσουν και να μείνουν χαραγμένες σε κάθε νου.» Πείτε μας περισσότερα πράγματα για το περιεχόμενό τους.

Οι «Ιστορίες δίχως αύριο» είναι μια ανθολογία η οποία αποτελείται από τέσσερις ιστορίες διαφορετικές μεταξύ τους ως προς τον τρόπο γραφής. Μέσα οι αναγνώστες θα βρουν μία ιστορία μυστηρίου, μία ιστορία τρόμου, ένα θρίλερ και ένα δράμα. Ήθελα να συνθέσω διαφορετικές μεταξύ τους ιστορίες καθώς μ’αρέσει να απευθύνομαι σε διαφορετικούς αναγνώστες. Με κοινό γνώρισμα βέβαια πάντα τη σφαίρα του φανταστικού.

Πρόκειται επομένως για ιστορίες που εντάσσονται στη σφαίρα του φανταστικού και πιο συγκεκριμένα στην κατηγορία του τρόμου, του μυστηρίου και του θρίλερ. Είναι αυτού του είδους η λογοτεχνία που σας κεντρίζει περισσότερο και γιατί;

Κυρίως ναι καθώς είναι κάτι που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα και σε αφήνει να λάβεις μέρος μέσω της ανάγνωσης σε κάτι που δεν μπορείς να ζήσεις εύκολα στην καθημερινότητα σου.

Ποια ήταν η κυριότερη πηγή έμπνευσής σας και ποιο το ερέθισμά σας για να ξεκινήσετε τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;

Είναι τέσσερις διαφορετικές ιστορίες οπότε υπήρξαν διαφορετικά ερεθίσματα για την καθεμιά. Ας πούμε όμως πως οι τρεις από τις τέσσερις είναι ονειροπολήματα, αν μπορώ να τα ονομάσω έτσι, ενώ την τελευταία την σκέφτηκα ενώ έπαιρνα το συγκεκριμένο τραίνο για μια μεγάλη περίοδο της ζωής μου πριν μερικά χρόνια. Με τις γρήγορες εναλλαγές τοπίων που προσφέρει η διαδρομή μαζί με καλή μουσική στα ακουστικά δεν είναι δύσκολο να σκαρφιστεί κανείς μια ιστορία.


Υπάρχει κάποια ιστορία στο βιβλίο σας, της οποίας πρωταγωνιστής υπήρξατε εσείς ο ίδιος;

Δεν θα το έλεγα. Όλες περιέχουν κάτι από εμένα και τις εμπειρίες μου αλλά δεν υπάρχει μια ιστορία στην οποία να είμαι εγώ ο πρωταγωνιστής. Μ’αρέσει να βάζω διαφορετικούς χαρακτήρες να είναι πρωταγωνιστές στις ιστορίες μου.

Γιατί ιστορίες δίχως αύριο; Πώς προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου σας;

Κυρίως στους πρωταγωνιστές των ιστοριών και στις εκβάσεις που έχουν. Τα υπόλοιπα θα ήταν σπόιλερ εάν τα έλεγα.

Πού ακριβώς στοχεύετε ως νέος πλέον συγγραφέας, στην ψυχαγωγία, στον προβληματισμό, στη διαπαιδαγώγηση του αναγνώστη ή σε κάτι άλλο;

Θα έλεγα στην ψυχαγωγία, αλλά μου αρέσει όποτε μου δίνεται η ευκαιρία να διεγείρω και τον προβληματισμό.

Το βιβλίο σας μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Φυσικά. Πάντα πίστευα πως οι ιστορίες μυστηρίου μπορούν να τραβήξουν και να ενδιαφέρουν και το εφηβικό κοινό.


Μιλήστε μας για το πρώτο σας εκδοτικό σπίτι. Είστε ευχαριστημένος από τη συνεργασία σας με τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές»; Θεωρείτε πως ένας καλός εκδοτικός οίκος συμβάλει σημαντικά για την περαιτέρω προώθηση του έργου ενός συγγραφέα;

Η συνεργασία μου με τις «Συμπαντικές Διαδρομές» υπήρξε άριστη. Είναι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να προάγουν την λογοτεχνία του φανταστικού και να δίνουν ευκαιρίες σε νέους συγγραφείς. Και αυτό πιστεύω πως απαντά και την επόμενη ερώτηση καθώς ένας καλός εκδοτικός οίκος φυσικά και μπορεί να προωθήσει το έργο ενός συγγραφέα.


Το βιβλίο σας παρουσιάστηκε ήδη στο Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022, στις 18 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα. Σχεδιάζετε και κάποια άλλη παρουσίαση του βιβλίου σας το επόμενο διάστημα;

Θα δούμε. Είμαι θετικός σε κάποια ενδεχόμενη παρουσίαση και όλα κρίνονται και από τον εκδοτικό οίκο.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Να ολοκληρώσω το επόμενο βιβλίο που γράφω και να γίνουν οι «Ιστορίες χωρίς δίχως αύριο» γνωστές στο ελληνικό κοινό.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας. 

Φυσικά. Θα σας παραθέσω μία μικρή παράγραφο από την ιστορία «Υγρασία στο τρίτο πάτωμα»

Το κεφάλι της ήταν έτοιμο να εκραγεί από την ένταση και το σώμα της τόσο ανέλπιστα αδύναμο για να κουνηθεί μέσα στην απόλυτη ησυχία του 3Α. Ένιωθε εκείνη την πηχτή μάζα να εδραιώνει σιγά σιγά την παρουσία της μέσα στο σαλόνι και να την διώχνει σιωπηλά ψιθυρίζοντας με μακάβριο τρόπο. Απειλή, απειλή, απειλή. Ναι ήταν απειλή. Ήταν αίμα, για όνομα του Θεού και εκείνη είχε βρει την κατάλληλη στιγμή για να μην μπορεί να το κουνήσει ρούπι από δω μέσα. Σκέψεις με λίγο πιο αισιόδοξο χαρακτήρα έκαναν μία προσπάθεια για να εισβάλλουν και να μαζέψουν λίγο τα κομμάτια από την άλλη Σούζαν. Την Σούζαν που δεν κειτόταν τώρα στην γωνία του καναπέ, τρομοκρατημένη μέχρι θανάτου με καυτά δάκρια να 
είναι έτοιμα να αναβλύσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Κύριε Παπαδόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στη συγγραφική και επαγγελματική σας πορεία.

Σας ευχαριστώ πολύ!


Βιογραφικό:

Ο Σαράντης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1995. Είναι απόφοιτος του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Από μικρή ηλικία έχει ως μεγάλη του αγάπη τα βιβλία, οποιουδήποτε είδους, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στα βιβλία φαντασίας, ενώ πάντα εκτιμάει ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα. Λάτρης της κινηματογραφικής γραφής, κυρίως, προσπαθεί να αποτυπώνει όσο καλύτερα μπορεί στο μυαλό του αναγνώστη τη δράση της ιστορίας. Κείμενα του έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο ενώ έχει κερδίσει το πρώτο και δεύτερο βραβείο Larry Niven στην κατηγορία «Νουβελέτα τρόμου» από το περιοδικό «Συμπαντικές Διαδρομές» το 2021 και το 2014 αντίστοιχα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια