Ευαγγελία Πολυκανδριώτου: "Είναι τόσο μαγικό το ταξίδι της συγγραφής που αξίζει"


Μία νέα συγγραφέα κι αρκετά ταλαντούχα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε σήμερα στις Τέχνες και συγκεκριμένα τη συγγραφέα Ευαγγελία Πολυκανδριώτου. Αφορμή στέκεται το πρώτο της βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Ελκυστής» και φέρει τον τίτλο «Σαν λουκούμι τριαντάφυλλο».

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κυρία Πολυκανδριώτου, πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στο αναγνωστικό κοινό;

Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη αυτή! Στο κοινό θα συστηνόμουν ως ανερχόμενη συγγραφέας και αυτό γιατί είναι κάτι πολύ καινούργιο για μένα! Δεν το έχω συνειδητοποιήσει, είναι το πρώτο μου βιβλίο.. γενικά έχω μάθει να ασχολούμαι με πολλά ταυτόχρονα οπότε έχω πολλούς τίτλους πάνω μου!

Δεδομένου ότι ασχολείστε επαγγελματικά με τον χορό, γιατί γράφετε;

Όπως προανέφερα έχω αρκετές ασχολίες, μια από αυτές είναι ο χορός που έχει μπει στη ζωή μου από πολύ μικρή ηλικία! Η συγγραφή ήρθε πολύ αργότερα σαν δώρο για μένα και το δέχτηκα με όλη μου την αγάπη, με βοηθάει πολύ, νιώθω ότι εξελίσσομαι πνευματικά.

Θυμάστε το πρώτο σας σύγγραμμα; Ποια ήταν η αντίδρασή σας όταν το ολοκληρώσατε;

Το Σαν λουκούμι τριαντάφυλλο είναι το πρώτο μου σύγγραμμα! Το δεύτερο είναι στα σκαριά.. δεν δυσκολεύτηκα, όταν ήρθε στο μυαλό μου το τέλος της ιστορίας ήξερα ότι αυτό είναι ένιωσα μια πληρότητα,ένιωσα την ολοκλήρωση του, γέμισα!

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;

Πηγή έμπνευσης είναι κυρίως οι εικόνες, οι ήχοι.. σήμερα το πρωί ας πούμε άκουσα τον τύπο που παίζει ακορντεόν στη γειτονιά του Πειραιά και έγινε μια έκρηξη συναισθημάτων και ιδεών στο μυαλό μου..

Υπήρξε κάποιο γεγονός στη ζωή σας που νιώσατε την ανάγκη να το μεταφέρετε στο χαρτί;

Κάτι συγκεκριμένο όχι, πιο πολύ οι απορίες θα έλεγα και οι ρητορικές ερωτήσεις που κουβαλάω στο μυαλό μου!

Ποιος θεωρείτε ότι, τελικά, είναι ο σκοπός της λογοτεχνίας; Τι έχει να προσφέρει στον σύγχρονο άνθρωπο;

Ο σκοπός είναι διττός.. ο ένας για τον συγγραφέα που θέλει να αποτυπώσει την ψυχή του στο χαρτί και ο άλλος για τον αναγνώστη που θέλει να ξεχαστεί, να ψυχαγωγηθεί μέσα από την ανάγνωση. Στον σύγχρονο άνθρωπο έχει να προσφέρει τον ρομαντισμό που έχει χαθεί, και εκεί πιστεύω στην επιρροή της τεχνολογίας.


Υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας τις οποίες αφιερώνετε στη συγγραφή;

Όχι, ανάλογα τις ασχολίες μου και τον ελεύθερο χρόνο μου γράφω..

Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι με την ολοένα και αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου διαβάζουν βιβλία στις μέρες μας;

Διαβάζουν ναι, ο κόσμος διαβάζει πολύ.. το βλέπω, το ακούω παντού γύρω μου.. και με τη χρήση του διαδικτύου είτε σε audiobook είτε σε ebook πάλι διαβάζει!

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο άνθρωπο που επιθυμεί ν’ ασχοληθεί με την συγγραφή;

Θα τον συμβούλευα απλά να το κάνει! Μην μένει στη σκέψη.. είναι τόσο μαγικό το ταξίδι αυτό.. που αξίζει!

Έχετε πρότυπα ως συγγραφέας; Στα γραπτά σας θα διαπιστώσει ο αναγνώστης επιρροές από άλλους αγαπημένους σας συγγραφείς;

Δεν ξέρω αν θα διαπιστώσει ομοιότητες αν διαβάσει κανείς το μυθιστόρημα μου.. Θα αναφέρω ότι διαβάζω Μαντά, Διημουλίδου, Ζαΐρη κτλ!


Ας αναφερθούμε στο πρώτο σας μυθιστόρημα, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Ελκυστής» και φέρει τον τίτλο «Σαν λουκούμι τριαντάφυλλο». Τι περιλαμβάνει το περιεχόμενό του;

Πρόκειται για δύο διαφορετικές ιστορίες αγάπης, σε διαφορετική χρονολογία.. αν το παρατηρήσει κάποιος με κοινωνική ματιά θα δει πως επηρεάζεται ο έρωτας και οι επιλογές μας από την κοινωνική μας ένταξη. Το περίπλοκο της υπόθεσης είναι ότι αυτές οι δύο ιστορίες συνδέονται μεταξύ τους ρεαλιστικά και μεταφυσικά θα έλεγα! Διαδραματίζονται στη Σύρο στην Μύκονο και τέλος στη Τήνο όπου και κλείνει η ιστορία μας στο πανηγύρι της Παναγίας με με μουσικές από βιολιά και χρώματα!

Τι υποδηλώνει ο τίτλος του;

Ο τίτλος του ήταν επίσης δώρο, από έναν καλό μου φίλο και τον κράτησα! Συνδέεται με το περιεχόμενο του βιβλίου, τη παραγωγή των λουκουμιών αλλά και μεταφορικά με το λουλούδι και τη ζωή της Αννουσώς.

Είναι σημαντικός ο έρωτας στους ανθρώπους θεωρείτε;

Σαφώς και είναι σημαντικός και πιστεύω ότι μαζί με όλα τα άλλα περνάει και αυτός την δική του κρίση στην εποχή μας. Όμως είναι τόσο δυνατός που τίποτα δεν μπορεί να τον αφανίσει.. Ο έρωτας είναι μεγάλη κινητήριος δύναμη.

Η ζωή, γράφετε, δεν περικλύζεται μόνο από ευχάριστα συναισθήματα και χαρές, αλλά και από λύπες, αδικίες, απογοητεύσεις και δυστυχίες. Μάλιστα αναρωτιέστε αν στο τέλος παίρνουμε όλοι αυτό που θέλουμε ή ο καθένας μας ζει εγκλωβισμένος στη δική του φυλακή ερωτικών συναισθημάτων. Στην ιστορία του βιβλίου σας κάνετε λόγο για τον αδικοχαμένο έρωτα των ηρώων σας. Θεωρείτε δηλαδή ότι το ευχάριστο τέλος ταιριάζει μόνο στους μύθους και στις κινηματογραφικές ταινίες; Στη ζωή δεν θα το πετύχει κάποιος αν το προσπαθήσει πολύ;

Πετυχαίνει μόνο αν το θέλουν και οι δύο και αν το προσπαθήσουν πολύ και οι δύο. Στο βιβλίο παρουσιάζονται και οι δύο εκδοχές.. και της αδικίας αλλά και της προσπάθειας..

Ποιο υπήρξε το κίνητρο για να γράψετε το βιβλίο σας; Κάποιο προσωπικό σας βίωμα ίσως;

Όχι το κίνητρο ήταν ένας δικός μου άνθρωπος, που δεν είναι πια κοντά μου.. γι αυτό και του αφιέρωσα το βιβλίο όπως θα έχετε δει. Η ιστορία γεννήθηκε όταν ήμουν 20 χρόνων μέσα σε ένα καράβι από την Σύρο προς τη Τήνο.. όσοι με ξέρουν καλά θα καταλάβουν πως βιωματικά είναι μόνο τα ονόματα που αναφέρονται μέσα όπως της Αννουσώς που είναι η προγιαγιά μου στη Μύκονο.

Παρεκκλήσι Αγίας Πακούς

Είναι μόνο ψυχαγωγικό το βιβλίο σας ή και διδακτικό παράλληλα;

Διδακτικό δεν θα το έλεγα, παρηγοριά στον άρρωστο θα το έλεγα! Πλάκα κάνω φυσικά.. σίγουρα προβληματίζει τον αναγνώστη με τόσα ερωτήματα που θέτω. Ίσως να κάνει κάποιον να αναθεωρήσει..

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεστε κυρίως;

Από την ηλικία των 18 έως το άπειρο.. έχει δύο διαφορετικές εποχές οπότε πολλοί μπορούν να ταυτιστούν..

Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε με τις εκδόσεις «Ελκυστής». Είστε ευχαριστημένη από τη συνεργασία σας με το εκδοτικό σας σπίτι; Θεωρείτε πως ένας καλός εκδοτικός οίκος συμβάλει σημαντικά στην καλύτερη και επιτυχέστερη προώθηση ενός βιβλίου;

Μέχρι ώρας ναι είμαι ευχαριστημένη, τον κ. Αχιλλέα τον νιώθω σαν δικό μου άνθρωπο.. και σίγουρα συμβάλλει ένας εκδοτικός θεωρώ σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό!!

Κυρία Πολυκανδριώτου, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία προσωπική και συγγραφική.

Εγώ σας ευχαριστώ για τις ιδιαίτερες ερωτήσεις που μου κάνατε, μου άρεσαν πάρα πολύ!! Να είστε καλά !!


Βιογραφικό:

Η Ευαγγελία Πολυκανδριώτου γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο ιστορικό νησί της Σαλαμίνας. Η καταγωγή της είναι από τη Μύκονο και η λατρεία της για τις Κυκλάδες ήταν ο λόγος που η ιστορία της πήρε μορφή εκεί. Έχει σπουδάσει Διοίκηση επιχειρήσεων και ασχολείται επαγγελματικά με τον χορό μετρώντας πολλές επιτυχίες και μετάλλια στο βιογραφικό της. Σήμερα σπουδάζει κοινωνικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο παράλληλα με την εργασία της ως γραμματέας. Αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο και δηλώνει δέσμια για το δεύτερο!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια