Στράτος Καμπισιούλης: "Το θέατρο σκιών είναι μικρόβιο που δεν φεύγει ποτέ"


Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παιδί θαύμα. Εμείς θα το χαρακτηρίζαμε πολυτάλαντο, με αγάπη και αυστηρή προσήλωση σε αυτό που από πολύ μικρός του αρέσει να κάνει. Μιλάμε για τον 16χρονο καραγκιοζοπαίχτη Στράτο Καμπισιούλη που σήμερα έχουμε τη χαρά να τον φιλοξενούμε στις τέχνες.

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κύριε Καμπισιούλη, παρότι αρκετά νέος σε ηλικία, ασχολείστε με μία ιδιαίτερη και σπάνια για τις μέρες μας πλέον τέχνη, αυτή του καραγκιοζοπαίχτη. Από πότε ξεκινά αυτή η ενασχόλησή σας; Θυμάστε;

Πρωτοείδα παράσταση θεάτρου σκιών από τον Θανάση Σπυρόπουλο σε ηλικία 4 ετών και κυριολεκτικά μαγεύτηκα! Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η αγάπη μου γι’ αυτό. Όπως συνηθίζω να λέω το θέατρο σκιών είναι μικρόβιο που απ' τη στιγμή που σου μπαίνει, δεν φεύγει ποτέ!
Με μάγεψαν οι λαρυγγοφωνές, οι σκαλιστές φιγούρες και οι ανεξίτηλες ατάκες του Καραγκιόζη!

Για ποιο λόγο επιλέξατε να ασχοληθείτε με την τέχνη αυτή;

Να σας πω την αλήθεια, δεν κλήθηκα να πάρω κάποια απόφαση για το αν θέλω να ασχοληθώ ή όχι. Έγιναν όλα αυτόματα σε εμένα! Κανένας από την οικογένειά μου δεν είχε ασχοληθεί με το θέατρο σκιών και μάλλον πήρα εγώ όλη την αγάπη για αυτό! Όπως σας είπα με μάγεψε. Είχα μπει στον μαγικό κόσμο του Καραγκιόζη!

Μετά από αρκετά χρόνια στα καλλιτεχνικά δρώμενα, με αρκετή δουλειά, αγάπη και αφοσίωση σ’ αυτό που κάνετε, θεωρείτε ότι η «καλλιτεχνική» σας επιλογή σας αντάμειψε; Είστε ευχαριστημένος με αυτό που κάνετε ή προσδοκάτε το κάτι περισσότερο από τον εαυτό σας;

Είναι αλήθεια ότι έχω δουλέψει πολύ κι ας είμαι 16 ετών. Ξέρετε πόσα βράδια δεν έχω κοιμηθεί για να φτιάχνω φιγούρες; Ξέρετε ότι έχω γυρίσει όλη την Αθήνα και την Πελοπόννησο βοηθώντας σε παραστάσεις; Έχω δώσει όλο μου το είναι! Έχω αφοσιωθεί κυριολεκτικά σε αυτή την τέχνη. Φυσικά και έχω ανταμειφθεί και δεν εννοώ οικονομικά. Μου έχει δώσει πολλές εμπειρίες και πολλές γνώσεις! Και συνεχίζει να μου προσφέρει πολλά...

Η κακή αρνητική κριτική από ανθρώπους του χώρου ή μη σας έχει αγγίξει; Κι αν ναι, πώς την αντιμετωπίζετε;

Είμαι από τους ανθρώπους που δέχομαι κάθε είδους κριτική. Οι κριτικές με κάνουν καλύτερο! Μου δείχνουν τι να αλλάξω και τι όχι. Όλοι έχουν αναγνωρίσει τον σεβασμό που δείχνω στο παιδί που παρακολουθεί. Οι παραστάσεις μου είναι προσεγμένες, το ίδιο και η εμφάνισή μου. Πάω για παράσταση καλοντυμένος και όχι με φανέλα και σαγιονάρες. Είμαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό μου και πιο επιεικής με τους άλλους. Κάθε κριτική είναι καλοδεχούμενη!

Θεωρείτε σημαντικό προσόν το ήθος για έναν υπηρέτη του θεάματος;

Το ήθος είναι απαραίτητο, όχι μόνο για τους καλλιτέχνες, αλλά για όλους τους ανθρώπους. Είναι μία από τις σημαντικότερες αξίες. Εγώ σέβομαι τον εαυτό μου, για να μπορώ να σεβαστώ και τους γύρω μου.


Τι αναδεικνύει περισσότερο έναν καλλιτέχνη κατά τη γνώμη σας; Το έμφυτο ταλέντο του ή η σκληρή του δουλειά;

Για εμένα, εάν υπάρχει ένα μικρό ταλέντο, με σκληρή δουλειά καλλιεργείται και γίνεται μεγάλο! Κάθε άνθρωπος που παλεύει και αγωνίζεται για να πετύχει κάτι, πάντοτε ανταμείβεται. Πρέπει ο κάθε καλλιτέχνης να ακούει τις συμβουλές των καταξιωμένων καλλιτεχνών. Εγώ "ρούφαγα" τη διδαχή του Σπυρόπουλου σαν το ξερό σφουγγάρι το νερό.

Πέρα από καραγκιοζοπαίχτης είστε και σεναριογράφος μιας κι έχετε γράψει ήδη δικά σας έργα, αλλά και ζωγράφος, αφού ζωγραφίζετε κι ο ίδιος φιγούρες και μάλιστα συμμετείχατε και σε έκθεση ζωγραφικής με τα έργα σας αυτά. Τελικά ποια τέχνη αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Όλες οι τέχνες γύρω από το θέατρο σκιών είναι υπέροχες! Μόνο μία διόρθωση, στο θέατρο σκιών δεν υπάρχει σενάριο και αυτό είναι δύσκολο για τον καραγκιοζοπαίκτη. Πιστέψτε με. Πρέπει εκείνη την ώρα να δημιουργήσω το σενάριο, πάνω σε μια πεπατημένη φυσικά. Θα ήταν το εύκολο αν διάβαζα ένα έτοιμο σενάριο. Στη ζωγραφική πάντως έχω μία ιδιαίτερη αδυναμία και πράγματι έχω πάρει μέρος σε εκθέσεις ζωγραφικής στην πινακοθήκη ΛΕΦΑ, στο Ψυχικό.

Τι απαιτείται, πέραν της αγάπης σας γι' αυτό που κάνετε, ώστε τα αποτελέσματα των κατασκευών να είναι τα επιθυμητά;

Υπομονή, αγάπη και μεράκι! Αυτά είναι τα συστατικά για να πετύχει μία φιγούρα. Υπομονή γιατί μπορεί να χρειαστούν πολλές προσπάθειες για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αγάπη και μεράκι γιατί χωρίς αυτά δεν πάμε πουθενά! "Αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις, καλύτερα να μην το κάνεις καθόλου" λέει ο παππούς μου. Με τα ίδια συστατικά φτιάχνουμε τη ζωή μας ή μάλλον... ομορφαίνουμε τη ζωή μας!


Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος χώρος όπου δημιουργείτε τις φιγούρες σας;

Όχι ιδιαίτερα. Δημιουργώ όπου και όποτε έχω έμπνευση! Προτιμώ ήσυχα μέρη, δεν μπορώ τη φασαρία όταν ζωγραφίζω.

Ποια είναι η διαδικασία κατασκευής μιας φιγούρας;

Η φιγούρες φτιάχνονται με τρείς τρόπους. Με σκληρό χαρτόνι που το σκαλίζουμε με ειδικά κοπίδια και το ντύνουμε με ριζόχαρτο ή λεπτό πανί. Με δέρμα ζώων που το ξύνουμε με τζάμι μέχρι να βρούμε την "καρδιά" του ζώου και το βάφουμε. Τέλος, με πλαστικό που το τρίβουμε με γυαλόχαρτο και το βάφουμε με διάφανα σμάλτα.

Υπάρχει κάποια από τις φιγούρες σας που ξεχωρίζετε ή αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Εκτός του Καραγκιόζη, ο Μπάρμπα Γιώργος! Είναι ο άνθρωπος που καλείται να σώσει καταστάσεις. Που βάζει τάξη και υπερασπίζεται το δίκαιο! Είναι λεβέντης και από παιδί του είχα αδυναμία.

Πέραν της ιδιότητάς σας ως καραγκιοζοπαίχτης θα μπορούσατε να δείτε τον εαυτό σας και ως ηθοποιό;

Πριν δύο χρόνια μου είχε γίνει πρόταση να παίξω σε τηλεοπτική σειρά. Θα πέρναγα από casting αλλά ένας γνωστός μου από την παραγωγή πίστευε ότι θα τα πήγαινα περίφημα! Εγώ αρνήθηκα την πρόταση. Θέλω ό,τι κάνω να είναι τέλειο και εκεί είχα αμφιβολίες. Ίσως στο μέλλον να το τολμήσω.

Οι παραστάσεις σας περνούν κάποια μηνύματα στο κοινό ή στοχεύουν απλά και μόνο στην ψυχαγωγία του;

Στόχος μου είναι μέσα σε κάθε παράσταση να υπάρχουν μηνύματα. Προσέχω όμως πως τα δίνω στα παιδιά. Δεν βάζω τον Καραγκιόζη να ξεκινήσει να τους λέει συμβουλές. Τα μηνύματα είναι κρυμμένα στις παραστάσεις μου και τα παιδιά καλούνται να τα ανακαλύψουν!

Αν σας έλεγαν να επιλέξετε ανάμεσα στην τηλεόραση ή το ζωντανό θέατρο, ποια θα ήταν η επιλογή σας και γιατί;

Χωρίς δεύτερη σκέψη, το ζωντανό θέατρο! Το θέατρο διδάσκει και ψυχαγωγεί. Έχει μία μαγεία το ζωντανό θέατρο που δεν θα τη φτάσει ποτέ η τηλεόραση!


Θεωρείτε ότι η συνεργασία σας με καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου έχει να σας προσφέρει κάτι περισσότερο από αυτά που μέχρι τώρα έχετε αποκομίσει από τους δασκάλους σας και την δική σας εμπειρία;

Οι δάσκαλοι μου, ο Θανάσης και ο Κώστας Σπυρόπουλος μου πρόσφεραν τα μέγιστα και τους είμαι ευγνώμων γι΄ αυτό. Όμως και άλλοι καταξιωμένοι καραγκιοζοπαίκτες με τους οποίους συνεργάστηκα μου έδωσαν πολύτιμες συμβουλές και τους χρωστάω πολλά "ευχαριστώ".

Θέατρο για παιδιά. Είστε κι εσείς της γνώμης πως η πνευματική τροφή που προσφέρει στους μικρούς μας θεατές μπορεί να συνδράμει σημαντικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα τους;

Είμαι 100% σύμφωνος με αυτή την άποψη. Το θέατρο μπορεί να αλλάξει τη γνώμη, την ψυχολογία, τον χαρακτήρα και τις απόψεις ενός παιδιού. Ευτυχώς παίζονται πολλές αξιόλογες και προσεγμένες παραστάσεις στην Ελλάδα για παιδιά. Προσωπικά, ξεχωρίζω τις παραγωγές της αγαπημένης μου, κυρίας Κάρμεν Ρουγγέρη που σέβεται τους θεατές και ότι "ανεβάζει" είναι φοβερό!
Πρέπει να δει παραστάσεις της και γενικά θέατρο για παιδιά, κάθε παιδί!

Πού σας βρίσκουμε αυτή την περίοδο;

Θα με βρείτε ως βοηθό σκηνής σε παραστάσεις του Κώστα Σπυρόπουλου. Ίσως να κάνω μερικές δικές μου παραστάσεις την καλοκαιρινή περίοδο που θα ανακοινώσω στα social media που διατηρώ.

Ας κλείσουμε τη συνέντευξη με μια ευχή σας για το μέλλον.

Εύχομαι οι άνθρωποι όσο κι αν μεγαλώνουν, να παραμένουν παιδιά και όσες δυσκολίες κι αν συναντούν, γιατί πάντα θα υπάρχουν δυσκολίες, να τις ξεπερνούν όπως και ο Καραγκιόζης!

Κύριε Καμπισιούλη, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι από καρδιάς μια αξιόλογη και ανοδική πορεία.


Βιογραφικό σε πρώτο πρόσωπο:

Ονομάζομαι Στράτος Καμπισιούλης και γεννήθηκα το 2007. Σε ηλικία τεσσάρων ετών βλέπω την πρώτη μου παράσταση Καραγκιόζη από τον Θανάση Σπυρόπουλο και μαγεύομαι! Έτσι λίγα χρόνια αργότερα γίνομαι μαθητής του Θανάση και του Κώστα Σπυρόπουλου. Έχω συνεργαστεί με πάνω από 30 καραγκιοζοπαίκτες. Έχω βραβευθεί παρουσιάζοντας απόσπασμα της παράστασης "Ο Αθανάσιος Διάκος" σε ηλικία 11 ετών. Σε συνεργασία με σχολεία και συλλόγους έχω πραγματοποιήσει παραστάσεις για φιλανθρωπικό σκοπό. Μέχρι σήμερα, έχω ζωγραφίσει αμέτρητες φιγούρες και έχω μία τεράστια συλλογή με παλιές και  νέες φιγούρες. Έχω συμμετάσχει ως συνεργάτης σκηνής σε παραστάσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο και σε τηλεοπτικές παραγωγές του Σπυρόπουλου. Έχω γράψει δικά μου έργα και φιγούρες μου έχουν πάρει μέρος σε  έκθεση ζωγραφικής στο Ψυχικό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια