Μαρία Βούλγαρη: Άρωμα ginger


Μαρία Βούλγαρη (MARIA VOULGARI)
«Άρωμα ginger»
ποίηση
ISBN: 978 960-642-092-4
σελ.: 44
σχήμα: 14x20,5 cm


Έχω ανάψει όλα τα φώτα
για να ζεστάνω μια παρένθεση.
Έχω σκορπίσει όλα τα όνειρα
για να δεσμεύσω μια εικόνα.

Περπατώ στη νύχτα
κι ανταμώνω
όλα μου τα ερωτηματικά.

Ποτέ δεν κατάλαβα
γιατί τα κορμιά
συλλαβίζουν όλα τα αναπάντητα
με τον ίδιο ήχο.

Ποτέ δεν κατάλαβα
γιατί τα χαράματα
ακουμπάνε με δεκανίκια
στα ίδια χρώματα.

Ψιθύρισα στη νοσταλγία
όλες τις συλλαβές της επιμονής.
Κι εκείνη διάλεξε τη φωτιά.


Κυκλοφόρησε η δεύτερη ποιητική συλλογή της Μαρίας Βούλγαρη (Maria Voulgari) με τίτλο «Άρωμα ginger» από την Άνεμος εκδοτική. Μια ποιητική συλλογή που πραγματεύεται τον έρωτα σε όλες του τις εκφάνσεις. Στην πρόκληση, στην ολοκλήρωση, στην απουσία και στην αποδοχή του. Στη μεταμόρφωσή του. Η ποιήτρια μιλάει για τις αλήθειες της χωρίς φόβους και αναστολές. Όπως ακριβώς πρέπει να εκφράζεται ο έρωτας. Με θάρρος, ειλικρίνεια, αυθορμητισμό, επαναστατικότητα και αυθεντικότητα σε ένα ταξίδι αισθήσεων γεμάτο χρώματα.

Η μνήμη, τα πνιγμένα συναισθήματα, οι εκδοχές της ευτυχίας, τα ανείπωτα λόγια, οι υπαρξιακές αναζητήσεις, τα βιωματικά στοιχεία, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται η ποιήτρια και είναι στο προσκήνιο της σκέψης της.

Κάθε ποίημα της συλλογής αποτελεί κατάθεση ψυχής κι ένα τολμηρό συναισθηματικό ξεγύμνωμα γεμάτο λυρισμό και ουσία. Κάθε στίχος πλημμυρίζει με εικόνες, γλαφυρότητα και ευαισθησία την καρδιά του αναγνώστη. Κάθε σελίδα του βιβλίου έχει πολύ έρωτα. Πολλή ψυχή. Πολλή ζωή Πολύ φως. Ο,τι και να γίνει, κυριαρχεί το φως. Παρά τις πληγές και τον τραυματισμό της ψυχής, ο σκοπός είναι ένας: η έξοδος προς το φως.

Η ποίηση της Μαρίας Βούλγαρη έχει μια αριστοκρατία στο λόγο, ένα ρομαντισμό, μια αμεσότητα και μια μοναδικότητα που σπάνια συναντάς στη σύγχρονη λογοτεχνία.

Η ιδιαιτερότητα της γραφής της είναι εμφανής σε κάθε της ποίημα. Ξυπνάει το συναίσθημα και με έναν υπέροχο τρόπο, φυτεύει λέξεις ποτίζοντας με ψυχή τα νοήματά της.

Το «Άρωμα ginger» είναι μια ποιητική συλλογή γεμάτη έντονα συναισθήματα, λουσμένη με φως και πρωτοτυπία.

Είναι μια συλλογή που αξίζει μια θέση στην καρδιά σας και στη βιβλιοθήκη σας.


«Έχω ανάψει όλα τα φώτα
για να ζεστάνω μια παρένθεση.
Έχω σκορπίσει όλα τα όνειρα
για να δεσμεύσω μια εικόνα.

Περπατώ στη νύχτα
κι ανταμώνω
όλα μου τα ερωτηματικά.

Ποτέ δεν κατάλαβα
γιατί τα κορμιά
συλλαβίζουν όλα τα αναπάντητα
με τον ίδιο ήχο.

Ποτέ δεν κατάλαβα
γιατί τα χαράματα
ακουμπάνε με δεκανίκια
στα ίδια χρώματα.
Ψιθύρισα στη νοσταλγία
όλες τις συλλαβές της επιμονής.
Κι εκείνη διάλεξε τη φωτιά.

Μα πώς να κάψεις τα κομμάτια σου
όταν το μόνο που σου απομένει
είναι η στάχτη της παρηγοριάς σου;

Κι αναρωτιέμαι ακόμα:
τι άρωμα φοράει η ευτυχία;!»
(Από το οπισθόφυλλο της συλλογής)


Σημείωση:

Το «Άρωμα ginger» φιλοξενήθηκε με τη μορφή μουσικό-θεατρικού διαλόγου (τύπου bar-theatre) στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα στον Κεραμεικό υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Βουδικλάρη το Νοέμβριο - Δεκέμβριο 2022.

Κείμενα - Μουσική - Τραγούδι: Maria Voulgari – Singer/Songwriter
Ερμηνεία: Λίζυ Ξανθοπούλου


Βιογραφικό

Η Μαρία Βούλγαρη (Maria Voulgari) είναι τραγουδοποιός και ποιήτρια με καταγωγή από την Κέρκυρα. Σπούδασε Διατροφολογία-Διαιτολογία στο Πανεπιστήμιο Surrey (Αγγλία) και μετεκπαιδεύτηκε με Master of Science στην Ασφάλεια Τροφίμων Υγιεινή και Διοίκηση στο Παπενπιστήμιο Birmingham (Αγγλία).

Συστήθηκε επίσημα στη δισκογραφία το 2018 με την «Αναγέννηση», το πρώτο της single από την «InSideOut Music Web Promotion», ένα τραγούδι που έγραψε με αφορμή τις φωτιές στο Μάτι της Αττικής, σε δική της μουσική και στίχους του ποιητή Βασίλη Σαμοΐλη.

Το Μάιο του 2021 κυκλοφόρησε η δεύτερη προσωπική δισκογραφική της δουλειά, το 5 Track Digital EP με τίτλο «Κάτι να με κρατά» από την «InSideOut Music Web Promotion». Ένα ψηφιακό άλμπουμ με πέντε τραγούδια σε δική της μουσική και στίχους.

Τον Απρίλιο του 2023 κυκλοφόρησε η τρίτη δισκογραφική της δουλειά με ένα single τραγούδι σε δική της μουσική και στίχους, με τίτλο «Κι εγώ περιμένω» από την MusicShotsGR (Cygnus Music ltd.) Ένα ντουέτο που ερμηνεύει μαζί με τη Θέλμα Καραγιάννη.

Έχοντας ήδη πετυχημένες ζωντανές εμφανίσεις, βραβεία και ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις στο ενεργητικό της, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ξεχώρισε για την ιδιαίτερη χροιά της φωνής της και την ερμηνεία της μέσα από τα τραγούδια της.

Σε ηλικία εννέα ετών ξεκίνησε μαθήματα κλασικής κιθάρας ενώ σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών έγραψε το πρώτο της τραγούδι στην κιθάρα. Έχει δημιουργήσει πολλά μουσικά τραγούδια με ελληνικό, αγγλικό καθώς και πορτογαλικό στίχο.

Έχει εμφανιστεί σε γνωστές μουσικές σκηνές στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία.

Ένα από τα τραγούδια της, με τίτλο «Τα όμορα κελιά της σιωπής», απέσπασε το 1o Βραβείο στην κατηγορία «Τραγούδι» στο διεθνές Φεστιβάλ InterArtia 2014.

Το τραγούδι αυτό φιλοξενήθηκε στην ταινία του Παντελή Σκουρλά, «Η Μυρσίνη δεν είναι μόνη». Η ταινία ανέβηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 2018.

Το Νοέμβριο του 2022 απέσπασε Τιμητική Διάκριση -Βραβεία Οδυσσέας- στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου.

Στο διεθνές Φεστιβάλ InterArtia 2014, το ποίημά της «Αντικατοπτρισμός» κέρδισε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «Ποίηση».

Ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες ποίησης από τις Εκδόσεις 24 γράμματα (ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΝΘΕΩΝ…1 - Ευ…Ποιήματα & Ευ…Λογήματα) και από τις Εκδόσεις Ωκεανός (ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ - Μέρες και νύχτες μιας καραντίνας).

Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικούς ιστότοπους.

Η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Σολ Δίεση Μινόρε» κυκλοφόρησε το 2019 από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις «Issuu».

Το «Άρωμα ginger» είναι η δεύτερη ποιητική της συλλογή από τις εκδόσεις Άνεμος εκδοτική.

Η συλλογή αυτή φιλοξενήθηκε με τη μορφή μουσικο-θεατρικού διαλόγου στον τεχνοχώρο Φάμπρικα στον Κεραμεικό υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Βουδικλάρη (Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2022).


YouTube


Official Facebook page


Instagram



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια