Δράσεις του MOMus στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023

 


Με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» εορτάζεται τη φετινή χρονιά η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου 2023.

Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και τη φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως αξιόπιστοι θεσμοί, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας, έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM «Για τη βιωσιμότητα και την υλοποίηση της Ατζέντας του 2030, Μεταμορφώνοντας τον κόσμο μας» (Κιότο 2019), τα μουσεία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εκθέσεων, τοπικών δράσεων και έρευνας.
Το 2023 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων επικεντρώνεται στην παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής, στη δάση για την κλιματική αλλαγή και στην προστασία της βιοποικιλότητας, θέματα που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Με το θέμα του φετινού εορτασμού, το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Οι Διευθύνσεις του MOMus σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα συμμετέχουν ενεργά στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, όπως κάθε χρόνο, με ελεύθερη είσοδο και διευρυμένο ωράριο για το κοινό σε όλους τους χώρους την ίδια μέρα, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα

 Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Ελεύθερη είσοδος με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας 10:00-22:00, σε όλους τους χώρους του MOMus, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα  

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
Θεσσαλονίκη, Αποθήκη B1, Προβλήτα Α', λιμάνι

Συναυλία με παιδιά μουσικούς στην εγκατάσταση-πλοίο 

«The Ship of Tolerance / Το Πλοίο της Ανεκτικότητας»

17 Μαΐου 2023 | 19:30-21:00 

Τα παιδιά είναι οι πρωταγωνιστές της εγκατάστασης «The Ship of Tolerance / Το Πλοίο της Ανεκτικότητας» με τις ζωγραφιές και τις φωνές τους.  Τους τελευταίους μήνες, περισσότερα από 350 παιδιά, ηλικίας 5 έως 18 ετών από σχολεία στην Ελλάδα, συμμετέχουν σε ειδικά εργαστήρια με θέμα την ανεκτικότητα, υπό την καθοδήγηση των Ilya και Emilia Kabakov και της διευθύντριας παραγωγής Orliana Morag. Την ίδια στιγμή, 160 από τις ζωγραφιές αυτών των μαθητών θα αποτελέσουν τα νέα πανιά του συγκεκριμένου πλοίου, ενώ οι ίδιοι οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις δημιουργίες τους στο πλοίο, στην ειδική εκδήλωση-συναυλία. Ανοιχτή συμμετοχή για το κοινό. 


Έκθεση των Ilya & Emilia Kabakov «The Eminent Direction of Thoughts 

Η Εξέχουσα Κατεύθυνση των Σκέψεων»

17 Μαΐου – 22 Ιουνίου 2023

Η έκθεση με τίτλο «Η Εξέχουσα Κατεύθυνση των Σκέψεων / The Eminent Direction of Thoughts» αναπτύσσεται γύρω από την ομότιτλη εγκατάσταση -ένα δωμάτιο που θυμίζει κελί είτε φυλακής είτε μοναχού, όπου ο άνθρωπος περνά τον χρόνο του στοχαζόμενος πάνω στη ζωή, τον θάνατο, τη θρησκεία- η οποία, σύμφωνα με τους καλλιτέχνες, στάθηκε η αρχική έμπνευση για το Πλοίο της Ανεκτικότητας. Παράλληλα, η έκθεση φιλοξενεί μια ειδική παρουσίαση του «The Golden Easel», ενός διεθνούς διαγωνισμού παιδικής τέχνης, που αποτελεί πρωτοβουλία της Παιδικής Πινακοθήκης του Λβιβ. Με διοργανωτές τους Olga Mykhailiuk και Sergii Grichanok, ο διαγωνισμός διεξάγεται εδώ και είκοσι χρόνια, ενθαρρύνοντας μικρούς μαθητές να εξερευνήσουν και να καλλιεργήσουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες. Τα σχέδια που υποβλήθηκαν στον διαγωνισμό παρουσιάζονται σε μια εγκατάσταση, την οποία σχεδίασε η Emilia Kabakov 

 

 MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Θεσσαλονίκη, Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών

 Εργαστήριο για παιδιά και ενήλικες σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση Μαμαγαία

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 | 17:00-19:30

Μέσα από παιχνίδια ρόλων και αυτοσχεδιασμούς, παιδιά και ενήλικες αναζητούν απαντήσεις, δοκιμάζουν τις σκέψεις τους και πειραματίζονται με νέα υλικά. Γνωρίζουν έννοιες της οικολογίας σχετικά με τη μείωση χρήσης, την επανάχρηση και την ανακύκλωση, εξοικειώνονται με zero-waste συνήθειες και ξετυλίγουν το νήμα της κλιματικής αλλαγής, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και των ανθρωπογενών παρεμβάσεων που απειλούν τη ζωή στην Γη.

Για παιδιά 8-11 ετών με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους

Ελεύθερη είσοδος. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2310 589222. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Περισσότερα εδώ --> https://www.momus.gr/news/dim23-mamagaia  

MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Αθήνα, Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο

 Ξενάγηση στην έκθεση «A flock of fakes: ορισμοί του μη φυσικού» από τον καλλιτέχνη Γιώργο Γεροντίδη

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 | 18:00

Ο Γιώργος Γεροντίδης υποδέχεται και ξεναγεί το κοινό στην έκθεση «A flock of fakes: ορισμοί του μη φυσικού». H έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, ο οποίος στο πλαίσιο της Art Athina 2022 καθιέρωσε τον θεσμό του βραβείου για έναν νέο καλλιτέχνη. Ο Γεροντίδης προτείνει μέσα από τις τρεις ξεχωριστές «ζωντανές» εγκαταστάσεις-ενότητες που συνθέτουν την έκθεση στον χώρο («Οι τρόποι που μαθαίνουμε για τα είδη των ζώων», «Τμήμα Τεχνητών Πεταλούδων», «Εργοστάσιο Θαλάσσιου Γυαλιού») νέους τρόπους να αποκωδικοποίησουμε, να ερμηνεύσουμε και να κατηγοριοποιήσουμε το φυσικό μας περιβάλλον και κατ’ επέκταση να δούμε εκ νέου τη μουσειακή καταγραφή και παρουσίασή του.

Ελεύθερη είσοδος

Περισσότερα εδώ --> https://www.momus.gr/exhibition/gerontidis


MOMus
-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη, Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α', λιμάνι

 Εικαστικό εργαστήριο για ενήλικες «Whose land is it anyway

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 | 18:00-20:00

Οι συμμετέχοντες διερευνούν με αφορμή τα έργα του Ελληνοκαναδού φωτογράφου Χρήστου Δικαιάκου στην τρέχουσα έκθεση στο μουσείο «Ο κόσμος ως ανοιχτό στούντιο» το θέμα της εκμετάλλευσης της γης, αποτυπώνουν φωτογραφικά τις απόψεις τους για την αέναη παρουσία του ανθρώπου πάνω σε αυτήν, πιθανά σενάρια για το μέλλον της γης και του φυσικού της πλούτου.

Ελεύθερη είσοδος. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 2310566716. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Περισσότερα εδώ --> https://www.momus.gr/news/dim23-whose-land
 

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Θεσσαλονίκη, Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-Helexpo)

Εργαστήριο για παιδιά και ενήλικες «Καθημερινά αντικείμενα & Ιστορίες συνύπαρξης»

Σάββατο 20 Μαΐου 2023 | 11:00-13:00

Το έργο της καλλιτεχνικής κολεκτίβας COYOTE που απλώνεται σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης καθώς και η δημιουργία μιας… κούπας, ενός καθημερινού χρηστικού αντικειμένου για οικιακή χρήση, είναι κάποια από τα στοιχεία που «μαζεύουν γύρω από το τραπέζι» τους συμμετέχοντες σε αυτό το εργαστήριο, οι οποίοι θα συνδέσουν την «μικρό-ιστορία» τους με την «μάκρο-ιστορία» της πόλης. Το εργαστήριο αποτελεί συνεργασία του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με το Εργαστήριο Νέων Μέσων στις Εικαστικές Τέχνες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ.

Για συμμετέχοντες 9-109 ετών

Ελεύθερη είσοδος. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 2310 240002 / εσωτ.1). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Περισσότερα εδώ --> https://www.momus.gr/news/dim23-mst  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια