Ιωάννα Καραμαλή: Να γεννηθώ χρώματα

 


Ιωάννα Καραμαλή

Να γεννηθώ χρώματα

 

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος η νέα ποιητική συλλογή της Ιωάννας Καραμαλή «Να γεννηθώ χρώματα» που απαρτίζεται από 34 ποιήματα.

Στο «Να γεννηθώ χρώματα» η Ιωάννα Καραμαλή μας ταξιδεύει μέσω δύο θεματικών - Περιπλάνηση στο σώμα και Αποπλάνηση στο χρώμα - σε ματαιώσεις, ελπίδες, πόνους, εικόνες αλλόκοσμες αλλά και φορές απόκοσμες μέσω των αποχρώσεων που ξεπέφτουν και συμβολισμών. Ο τίτλος του βιβλίου υπογραμμίζει την πορεία από το άσπρο και το γκρίζο προς το χρώμα και λειτουργεί λυτρωτικά σαν υπόσχεση ή όρκος. Απώλειες και μάχες ατομικές, συλλογικές αλλά και βαθιά προσωπικές υψώνονται αντιμέτωπες με το χαρτί και το χρώμα. 

 

AΣΠΡΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΖΩΕΣ 

Άχρωμος πλανιέσαι

με ένα βλέμμα δίψας

κουνώντας εκστατικά τα χέρια

στο μαύρο και στο γκρίζο

 

άσπρες μικρές ζωές

με μανία καταπίνεις

μήπως σε λυτρώσουν

από τα φαντάσματα της μνήμης. 

 

ΛΕΥΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ 

Ατελείωτες σελίδες θέλω να γράψω.

Ατελείωτες λευκές σελίδες,

να τις κρεμάω στα σύρματα

που ξαποσταίνουν τα πουλιά,

φτερά πάνω σε φύλλα

που σχηματίζουν λέξεις

σύμβολα και σταγόνες ματιών

που αποκήρυξαν τ’ όνομα

όταν τα ονόματα

χάθηκαν μέσα στο κύμα.

 

*** 

Η Ιωάννα Καραμαλή γεννήθηκε στην Πάτρα και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Ιταλική γλώσσα και φιλολογία, καθώς και Ισπανική γλώσσα και φιλολογία στο ΕΚΠΑ. Είναι τελειόφοιτος στο ΠΜΣ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση». Είναι μεταφράστρια με γλώσσες εργασίας τα ιταλικά, τα ισπανικά και τα γαλλικά. Κυκλοφορούν ήδη μεταφράσεις της από τις εκδόσεις Βακχικόν (Ρήγμα, Αμόκ, Βιλγέβο και Μετέωρες χώρες).

Ποιήματα της έχουν τιμηθεί με βραβεία (Γ’ Βραβείο Ποίησης, Πνευματική Συντροφιά Λεμεσού, Η’ Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός, 28/11/2019 για το ποίημα «Μετέωρος δραπέτης») ενώ το διήγημα της «Εξέγερση» συμπεριλήφθηκε στη συλλογή διηγημάτων Αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμεν την επανάστασιν, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα 2019. Το ποίημα της «Άμαθο πέταγμα» συμπεριλήφθηκε στην Eιδική Aνθολογία για τον Γιάννη Ρίτσο, του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου (ΣΠΕΚ) σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρχύτας. Tο ποίημα της «Ζάκυνθος» τιμήθηκε με Έπαινο αξίας, το 2022 από τη Ζακυνθινή Εστία Πολιτισμού και συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο Foscolo, ο φιλόπατρις από τις εκδόσεις Κάκτος. Ποιήματα και μεταφράσεις της έχουν δημοσιευθεί σε ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά.

Είναι πολύγλωσση, διδάσκει την ιταλική γλώσσα και απολαμβάνει τη δίνη της ζωής. Τον Μάιο του 2022 κυκλοφόρησε η πρώτη της ποιητικής συλλογή Χαρακιές σε άσπρους τοίχους από τις εκδόσεις Βακχικόν.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια