«Ελευθερία Κινήσεων» του Ramiro Torres de Miguel στο Θέατρο Άβατον

 Ramiro Torres de Miguel

Ελευθερία Κινήσεων


Μετάφραση – Ερμηνεία:
Luis Gomezbeck


Θέατρο Άβατον
(Ευπατριδών 3, Αθήνα 118 54)


Παγκόσμια πρεμιέρα

Παρασκευή 29 & Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου21:00

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 19:00

Για τρεις μόνο παραστάσεις


Θα πάγω σ’ άλλη γη, θα πάγω σ’ άλλη θάλασσα
«Η πόλις», Κ.Π. Καβάφη
ς


Πώς είναι να γεννιέσαι σε μία χώρα και να μεταναστεύεις σε μία άλλη; Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει ένας μετανάστης; Τι συνεπάγεται η προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον, σε μια νέα χώρα, μια νέα γλώσσα και μια νέα πραγματικότητα όπου είσαι ξένος;


Η «Ελευθερία Κινήσεων» το νέο έργο του πολυβραβευμένου συγγραφέα Ramiro Torres de Miguel ανεβαίνει σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Θέατρο Άβατον (Ευπατριδών 3, Αθήνα) για 3 μόνο παραστάσεις την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις 21:00 και την Κυριακή 1 Οκτωβρίου στις 19:00, σε σκηνοθεσία του ιδίου και μετάφραση – ερμηνεία Luis Gomezbeck.


Ο Luis Gomezbeck υποδύεται τον μετανάστη, ο οποίος μόνος του μπροστά στο κοινό, αναλογίζεται πώς είναι να γεννιέσαι σε μια χώρα και να μεταναστεύεις σε μια άλλη. Μιλά σε πρώτο πρόσωπο και με παρρησία ξεδιπλώνει τηνιστορία όλης της ανθρωπότητας ανεξαρτήτως εποχής με τους στίχους του Καβάφη να παρεμβάλλονται σε καίρια σημεία.


Το δίδυμο Torres de Miguel - Gόmezbeck δεν είναι άγνωστο στο αθηναϊκό κοινό, αφού έχει παρουσιάσει με επιτυχία σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα τα έργα «Serengeti» και «Narita Airport» Η φιλία και η συνεργασία τους μετρά τουλάχιστον 25 χρόνια (στο Μεξικό, την Αργεντινή και την Ελλάδα). Και οι δύο καλλιτέχνες υπήρξαν κάτοικοι διαφορετικών χωρών και κράτησαν επαφή όλα αυτά ταχρόνια. Στην Ελλάδα έχουν παρουσιάσει τα έργα «Serengeti», «Narita Airport», «Puerto Madryn» και «Διέλευση προς τον… Θάνατο»  σε συνεργασία με τους Έλληνες καλλιτέχνες Δέσποινα Σαραφείδου, Χάρη Χιώτη, Ναταλί Τσάβες, Κωνσταντίνο Θεμελή, Χάρη Μπότση κ.ά.


Το έργο «Ελευθερία Κινήσεων» είναι η νέα παραγωγή της ΣΑΪΤΑ εταιρείας πολιτισμού ΑΜΚΕ, που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού.

 


Σκηνοθετικό σημείωμα:


Το έργο "Ελευθερία Κινήσεων" είναι ένας μονόλογος που έγραψα βασισμένος σε μαρτυρίες μεταναστών. Είναι ιστορίες μετανάστευσης, δηλαδή, που ναι μεν είχαν μια δύσκολη πορεία, αλλά είχαν και ένα αίσιο τέλος. Τοκείμενο αναλύει με παρρησία, το φαινόμενο της μετανάστευσης από τη σκοπιά των ίδιων των μεταναστών και των εμπειριών τους μέσα από την καθημερινότητα, την προσαρμογή και την ενσωμάτωσή τους. Δηλαδή, την εκμάθηση μιας καινούριας γλώσσας, την εύρεση εργασίας, την τακτοποίηση εγγράφων και αδειών και κυρίως τη μετατροπή της ατομικής υπόστασης σε ξένο στοιχείο.


Επίσης, συνέλαβα την ιδέα του έργου, όταν συνειδητοποίησα πως η μετανάστευση, την τελευταία δεκαετία έχει μετατραπεί σε ένα περιττό κακό και για πολλούς είναι η αιτία όλων των δεινών της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Όμως, στην πραγματικότητα η μετανάστευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ιστορία της ανθρωπότητας. Γι' αυτό και κατά κάποιον τρόπο, όλοι είμαστε απόγονοιμεταναστών.


Σκέφτηκα πως ήταν η κατάλληλη στιγμή να διηγηθώ αυτές τις ιστορίες με τη βοήθεια του καρδιακού μου φίλου και ηθοποιού Λούις Γκόμεζμπεκ. Η συμμετοχή του στην παράσταση είναι για ‘μένα ιδιαίτερα σημαντική, διότι γνωριζόμαστε πάνω από 25 χρόνια, προτού καν και οι δύο μεταναστεύσουμε. Αμφότεροι, έχουμε ζήσει πάνω από τη μισή μας ζωή εκτός Μεξικό και έχουμε να διηγηθούμε πολλά.


Τέλος, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή το έργο μου να κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στην Αθήνα, στον τόπο που χάρισε απλόχερα το θέατρο στην ανθρωπότητα.


Ramiro Torres de MiguelΗ ταυτότητα της παράστασης

«Ελευθερία Κινήσεων»

Είδος: Μονόλογος, κοινωνικό

Διάρκεια: 60λεπτάΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Ramiro Torres de Miguel

Μετάφραση -Ερμηνεία: Luis Gόmezbeck

Βοηθός σκηνοθέτη – Οργάνωση παραγωγής: Βιργινία Μιχαήλ

Ενδυματολόγος: Ελένη Εξάρχου

Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Ψυχράμης

Γραφιστικά: Iván Riegwlen

Φωτογραφίες:Υπατία Κορνάρου

ΓραφείοΤύπου - Επικοινωνία: Ράνια Παπαδοπούλου
(ran.papadopoulou@gmail.com)

Παραγωγή: Σαΐτα Εταιρεία Πολιτισμού ΑΜΚΕ

 


Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Παγκόσμια πρεμιέρα

Παρασκευή 29& Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 21:00

Κυριακή 1Οκτωβρίου 19:00

Για τρεις μόνο παραστάσεις


Εισιτήρια:

Γενική είσοδος: 15€
Προσφορά προπώλησης: 12€ (για αγορές έως 20/9)

 

Κρατήσεις –Αγορά εισιτηρίων:

Στο ταμείοτου θεάτρου και στο τηλέφωνο: 2103412689

Στο τηλέφωνο της ΣΑΪΤΑ εταιρείας πολιτισμού: 6973021866Θέατρο Άβατον

Ευπατριδών 3, Αθήνα 118 54

https://shorturl.at/emuLR

Tηλέφωνο: 2103412689


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια