Ηρώ Δάρδα: "Η συγγραφή έχει γίνει κομμάτι της ζωής μου"


Σήμερα στις Τέχνες έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τη νεαρή συγγραφέα Ηρώ Δάρδα. Το βιβλίο της με τίτλο «Η Προφητεία των Σκιών: Δεσμοί Αίματος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Λυκόφως» και σφραγίζει, επίσημα πλέον, το συγγραφικό της ντεμπούτο.
Πάμε να τη γνωρίσουμε καλύτερα...


Μπορεί η λογοτεχνία να κάνει τον κόσμο καλύτερο;

Η λογοτεχνία είναι ένα μέσω απόδρασης από τα καθημερινά προβλήματα. Οπότε, ναι, πιστεύω πως μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο αφού πέρα από τις πληροφορίες που λαμβάνει κάποιος από το διάβασμα, εισπράττει και συναίσθημα χαράς και ξεκούρασης.

Η λογοτεχνία επίσης τοποθετεί τον αναγνώστη σε διάφορες περιστάσεις και τον κάνει να βλέπει τα γεγονότα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, οπότε είναι πολύ πιθανό να μάθει να αντιλαμβάνεται και να διαχειρίζεται καταστάσεις διαφορετικά.

Γιατί διαβάζετε;

Διαβάζω για να ξεφύγω από την καθημερινότητα. Μου αρέσει που με ένα βιβλίο μπορώ να ταξιδέψω μέσα στις σελίδες του σε μαγικούς κόσμους, να βιώσω συ συναισθήματα και να δεθώ με χαρακτήρες. Το κάθε βιβλίο μου προσφέρει μία διαφορετική εμπειρία και αυτό είναι που αγαπώ τόσο πολύ, πως με την ανάγνωση ενός βιβλίου χάνομαι μέσα σε αυτό και ξεχνάω ότι με απασχολεί.

Γιατί γράφετε;

Ξεκίνησα να γράφω στα δεκατέσσερα μου οπού περνούσα μία ζόρικη φάση στη ζωή μου, είχα δυσκολία στο να εξωτερικεύσω τα συναισθήματα μου και να συζητήσω αυτά που με απασχολούσαν. Με τη συγγραφή κατάφερα επιτέλους να βρω μία διέξοδο και έναν τρόπο έκφρασης.

Πλέον η συγγραφή έχει γίνει κομμάτι της ζωής μου. Λατρεύω να πλάθω κόσμους και χαρακτήρες, να γράφω ιστορίες και να δημιουργώ κάτι από την αρχή.

Θυμάστε ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε στη ζωή σας;

Το πρώτο βιβλίο που διάβασα ήταν στο δημοτικό. Ο Θησαυρός της Βαγίας της Ζωρζ Σαρή, ήταν για τα πλαίσια μίας ομαδικής εργασίας.


Ποιο βιβλίο αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Εάν θα μπορούσα να ξεχωρίσω ένα βιβλίο θα ήταν Οι Δεσμώτες των Σκιών της Ευαγγελίας Ευσταθίου. Δεν ξέρω πως να το εξηγήσω αλλά αυτό το βιβλίο έχει μία ξεχωριστή θέση στη καρδιά μου και όσες φορές και να το διαβάσω πάντα θα το αναζητήσω ξανά.

Ποιο βιβλίο θα θέλατε οπωσδήποτε να διαβάσετε στο μέλλον;

Την σειρά φαντασίας Θεοί και Δαίμονες της Μαρίας Βρυσανάκη.

Ποιον συγγραφέα θαυμάζετε περισσότερο;

Θαυμάζω την Ευαγγελία Ευστάθιου πάρα πολύ, από όσο θα έχετε καταλάβει λατρεύω τα βιβλία της αλλά την εκτιμώ και αγαπώ σαν άνθρωπο είναι από τους πιο γλυκούς και αληθινούς που έχω γνωρίσει.

Ποιο βιβλίο θα προτείνατε να διαβάσει ένα παιδί;

Το βιβλίο που θα πρότεινα είναι Ο θησαυρός της Βαγίας της Ζωρζ Σαρή.

Ποιο βιβλίο θα προτείνατε να διαβάσει ένας έφηβος;

Για τους έφηβους αν και η λίστα είναι ατελείωτη θα πρότεινα τη σειρά βιβλίων Καραβαλ και Άγγελοι.

Ποιο βιβλίο θα προτείνατε να διαβάσει ένας ενήλικας;

Κάποια βιβλία φαντασίας που διάβασα σαν ενήλικας και σίγουρα τα προτείνω είναι την σειρά βιβλίων Αγκάθια και Τριαντάφυλλα, ειδικά το δεύτερο βιβλίο της σειρά το λατρεύω.

Από αυτοτελή βιβλία Οι κόρες του Alex Michaelides αν προτιμάστε το μυστήριο.


Ποιο λογοτεχνικό είδος αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Το λογοτεχνικό είδος της φαντασίας με έχει κερδίσει περισσότερο, ο λόγος είναι πως μου αρέσει η μαγεία και η ιδέα να γνωρίζω άγνωστους μαγικούς κόσμους.

Στην λογοτεχνία του φανταστικού μπορείς να διαβάσεις για έναν κόσμο που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, να γνωρίσεις δράκους, ξωτικά και κάθε λογής πλάσματα και αυτό είναι κάτι που με συναρπάζει.

Ποιο είναι το πιο διαχρονικό βιβλίο;

Το πιο διαχρονικό βιβλίο που έχω διαβάσει είναι τα Ανεμοδαρμένα Ύψη.

Ποια είναι η πιο κατάλληλη ώρα για διάβασμα;

Για εμένα η πιο κατάλληλη ώρα να διαβάσω είναι το απόγευμα και το βράδυ, όταν έχω τελειώσει με όλες τις υποχρεώσεις της ημέρας και μπορώ να χαλαρώσω.

Ποια είναι η πιο κατάλληλη ώρα για γράψιμο;

Μου αρέσει να γράφω ή πολύ πρωινές ώρες ή πολύ βραδινές οπού υπάρχει ησυχία. Αλλά τυχαίνει πολλές φορές απλά να ανοίγω το λάπτοπ ή το τετράδιο μου να γράψω οποιαδήποτε ώρα της ημέρας γιατί μου ήρθε έμπνευση για την συνέχεια του βιβλίου.

Ποιο βιβλίο θα θέλατε να είχατε γράψει εσείς;

Ένα βιβλίο που θα ήθελα να είχε γράψει εγώ είναι η Οργή και Ομίχλη το δεύτερο βιβλίο μίας σειράς που έχει γράψει η Sarah J Maas.


Τι σας ενέπνευσε για να γράψετε το μυθιστόρημα «Η Προφητεία των Σκιών- Δεσμοί Αίματος» και ποια είναι η υπόθεσή του;

Από μικρή ηλικία μου άρεσε να διαβάζω βιβλία φαντασίας ιδιαίτερα με βρικόλακες και να παρακολουθώ σειρές όπως το The Vampire Diaries. Με γοήτευε η αιωνιότητα που μπορούσαν να ζήσουν και όλα τους τα χαρακτηριστικά.

Πολλές φορές αναρωτιόμουν πως θα ήταν να δημιουργήσω το δικό μου βιβλίο φαντασίας. Ξεκίνησα από μία διαδικτυακή εφαρμογή ανάγνωσης να αναρτώ τις πρώτες μου απόπειρες και μου άρεσε το συναίσθημα που αντλούσα από το να πλάθω δικές μου ιστορίες. Η έμπνευση μου προήλθε από ένα όνειρο που είχα δει, ακόμα δεν θυμάμαι λεπτομέρειες. Το μόνο που θυμάμαι είναι πως από εκείνη την ημέρα οι ιδέες έπεφταν βροχή και όλα έβγαζαν νόημα.

«Η Προφητεία των Σκιών» αποτελεί μία σειρά φαντασίας, το πρώτο βιβλίο της σειράς οι «Δεσμοί Αίματος».

Η Λυδία η αποτελεί τη πρωταγωνίστρια του βιβλίου, μία σχεδόν δεκαοχτάχρονή κοπέλα που μετακόμισε με τους γονείς της στην Αγγλία. Τα πράγματα στην ζωής της δεν πάνε τόσο καλά η σχέση με τους γονείς της είναι άσχημη, νιώθει σαν να μην ανήκει πουθενά και δυσκολεύεται να συνδεθεί με άτομα της ηλικίας της.

Λίγο διάστημα μετά την μετακόμιση της η Λυδία ξεκινά να έχει ζωντανούς εφιάλτες που την κρατούν ξύπνια το βράδυ. Αφού γνωρίζει τον μυστήριο Ντέρεκ καταλαβαίνει πως ότι βιώνει δεν είναι αποκύημα της φαντασίας της. Αυτό που δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη είναι το ρόλο της σε αυτό τον κόσμο που πρόκειται να της συστήσει ο Ντέρεκ και πως είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του αλλά και μίας αρχαίας προφητείας, οπού η Βασίλισσα των Βρικολάκων θα κάνει τα πάντα για να την αποτρέψει.

Κανείς δεν είναι αυτό που δείχνει και στην πραγματικότητα δεν ξέρει ποιον πρέπει να εμπιστευτεί. «Η Προφητεία των Σκιών-Δεσμοί Αίματος» είναι να μυθιστόρημα γεμάτο έρωτα, ψέματα, δολοπλοκίες και γεμάτο ανατροπές.

Νιώθετε ικανοποίηση από τη μέχρι τώρα συγγραφική σας πορεία;

Έχω εξελιχθεί πολύ μέσα στα χρόνια και είμαι πολύ ικανοποιημένη για την συγγραφική μου πορεία και περιμένω με ανυπομονησία να γίνω ακόμα καλύτερη γιατί πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Ποιες είναι οι συγγραφικές σας βλέψεις για το μέλλον;

Αυτό το διάστημα δουλεύω στην συνέχεια της σειράς «Η Προφητεία των Σκιών» και ανυπομονώ να φτάσει η ώρα που θα μπορώ να την μοιραστώ.

Και στο μέλλον θέλω να ολοκληρώσω και ένα αισθηματικό-αστυνομικό μυθιστόρημα το οποίο προετοιμάζω αρκετό καιρό.


Βιογραφικό:

Η Ηρώ Δάρδα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999. Το 2023 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με κατεύθυνση Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Αν και ακολούθησε τον οικονομικό κλάδο, τρέφει πάθος για ό,τι σχετίζεται με τη δημιουργικότητα και τα βιβλία. Το συγγραφικό της ταξίδι ξεκίνησε το 2014, με τις πρώτες της ερασιτεχνικές απόπειρες σε μια εφαρμογή διαδικτυακής ανάγνωσης. Η συγγραφή αποτελούσε μία διέξοδο από την καθημερινότητα, έναν τρόπο έκφρασης σε μία δύσκολη εποχή για εκείνη.
Αν ποτέ την χάσετε και δεν ξέρετε πού να την ψάξετε, σίγουρα θα χάνεται στους διαδρόμους ενός βιβλιοπωλείου αναζητώντας μία καινούργια περιπέτεια, έναν νέο κόσμο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια