Χρήστος Κουρής: "Η μουσική είναι ένας όμορφος κόσμος, αρκεί να βουτήξεις μέσα της"


Ο Χρήστος Κουρής γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 11 Μαΐου του 1980. Ασχολείται με τη γραφή και τη μουσική από νεαρή ηλικία. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες μουσικές παραστάσεις καθώς και σε μουσικά συγκροτήματα.

Συγκεκριμένα, έχει συμμετάσχει ως στιχουργός και ερμηνευτής στους ANERGY και στους ΚΟΝΤΡΑΚΕΣ Έχει συμμετάσχει επίσης σε θεατρική παράσταση βασισμένη στο έργο του Εξυπερύ «Ο Μικρός Πρίγκιπας» (2011) και συμμετείχε στο δίσκο της ροκ όπερας «Alexander». Ήταν ιδρυτικό μέλος, στιχουργός και ερμηνευτής του συγκροτήματος «ΟΙ ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΕΣ» όπου συμμετείχαν οι : Χρήστος Κουρής (φωνή, κιθάρα) , Γιώργος Κοντραφούρης (πλήκτρα), Θοδωρής Γκότσης (βιολί), Έκτορας Ρεμτσακ ( τύμπανα), Θεόδωρος Άνθης (κιθάρα) και Έλενα Καρουσίδου (φωνή). Ο Χρήστος παρουσίασε το 2017 το «Χορό των δαιμόνων», μουσική παράσταση αυτοσχεδιασμού βασισμένη σε μονολόγους. Το 2019, πήρε μέρος στο μουσικό έργο « The Enemy» της συνθέτριας και φίλης Νεφέλης Σταματογιαννοπούλου.

Ξεκίνησε να παίζει ως μουσικός του δρόμου για πολλά χρόνια (2008-2019) και συνέβαλε στην καθιέρωση αυτής της μορφής τέχνης στην Κέρκυρα.


Μπορεί η μουσική να κάνει τον κόσμο καλύτερο;

Η μουσική είναι ένας όμορφος κόσμος, αρκεί να βουτήξεις μέσα της. Έχει την δύναμη να μετατρέπει το σκοτάδι σε φως και το φαρμάκι σε φάρμακο. Η μουσική προσφέρει έναν καλύτερο κόσμο στους πιστούς της. Όμως, για να έχουμε έναν καλύτερο κόσμο δεν αρκεί μόνο η μουσική.

Γιατί ακούτε μουσική;

Γιατί έχω την ανάγκη να διασκεδάζω και άλλες φορές την ανάγκη να ψυχαγωγούμαι.

Γιατί γράφετε μουσική;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, είχα την τάση να παίζω με τους ήχους αλλά και με τις λέξεις, δεν ήξερα γιατί απλά συνέβαινε. Με την πάροδο του χρόνου, συνειδητοποίησα πως η μουσική είναι το δίχτυ προστασίας μου όταν ρίχνω βουτιά στο κενό γιατί μου δίνει την δύναμη και την ικανότητα να φέρνω το χάος σε αρμονία. Γιατί η μουσική είναι τρόπος ζωής. Γιατί δεν γίνεται αλλιώς.

Γιατί τραγουδάτε;

Τραγουδάω για να αποσυμπιέζω το μυαλό μου από τις εντάσεις που ρουφάω. Γιατί είναι ωραίο να τραγουδάς και να σου τραγουδούν, γιατί είναι ωραίο να τραγουδάμε όλοι μαζί δημιουργώντας έτσι αυτόν τον όμορφο κόσμο που αναφέραμε παραπάνω.

Θυμάστε ποιο ήταν το πρώτο τραγούδι που ακούσατε στη ζωή σας;

Όχι δυστυχώς. Θα ήταν κάποιο νανούρισμα φαντάζομαι.

Ποιο τραγούδι αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Πώς να ιεραρχήσω τραγούδια που αγαπώ; Είναι πάρα πολλά. Το κάθε ένα από αυτά μου δημιουργεί διαφορετικά συναισθήματα. Αν σας πω ένα από αυτά τα τραγούδια, θα αδικήσω τα υπόλοιπα. Πάντως, τα τραγούδια που ερμηνεύω, είναι τραγούδια που αγαπώ και θαυμάζω.

Ποιο τραγούδι θα θέλατε οπωσδήποτε να τραγουδήσετε στο μέλλον;

Είναι εκείνα τα τραγούδια που δεν έχουν γραφτεί ακόμη. Ανέκαθεν εκείνα περίμενα να ερμηνεύσω.

Ποιον στιχουργό θαυμάζετε περισσότερο;

Τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τον Άλκη Αλκαίου, τον Οδυσσέα Ιωάννου, τον Νικόλα Άσιμο, τον Γιάννη Αγγελάκα, τον Νίκο Παπάζογλου και πολλούς ακόμα άσημους στιχουργούς.


Ποιον συνθέτη θαυμάζετε περισσότερο;

Τον Moondog γιατί οι συνθέσεις του είναι ιδιαίτερες.

Ποιον ερμηνευτή θαυμάζετε περισσότερο;

Είναι ο Αλέξανδρος Χατζής, η Ελένη Δήμου, η Μαρία Παπαγεωργίου και πολλοί άλλοι. Με τους δύο πρώτους έχω την τύχη να συνεργαστώ.

Ποιο είδος μουσικής αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Η μουσική είναι μουσική. Ακούω και παίζω από δύση μέχρι ανατολή. Μου αρέσει ο ακουστικός ήχος, ο ηλεκτρικός, ο ηλεκτρονικός κι ακόμα περισσότερο μου αρέσει ο συνδυασμός όλων αυτών των ήχων και των μουσικών δρόμων μαζί.

Ποιο είναι το πιο διαχρονικό τραγούδι;

Υπάρχουν πολλά διαχρονικά τραγούδια και στο ξένο αλλά και στο ελληνικό ρεπερτόριο. Ένα από αυτά, το οποίο ήταν «προφητικό» και διαχρονικό, «Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες» του Γιάννη Μηλιώκα.

Ποια είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να ακούσεις μουσική;

Εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Αναλόγως την διάθεση που έχω, βάζω την κατάλληλη μουσική... ακόμα και την ώρα που κοιμάμαι

Ποια είναι η πιο κατάλληλη ώρα για γράψεις ένα τραγούδι;

Κάποιες φορές η έμπνευση έρχεται σε περίεργες ώρες. Μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάτσω πάνω από ένα τετράδιο με το στιλό να βρίσκεται σε αναμονή για να γράψω κάτι. Όσες φορές το έχω κάνει αυτό, δεν κατάφερα να γράψω τίποτα. Δεν έχω κατάλληλη ώρα, μπορεί να είναι πρωί ή βράδυ. Μπορεί ακόμα και την ώρα που κοιμάμαι, να έρθει μία φράση ή ένας στίχος και να ξυπνήσω για να το γράψω.

Ποιο τραγούδι θα θέλατε να είχατε γράψει ή να είχατε ερμηνεύσει για πρώτη φορά εσείς;

Δεν υπάρχει κάποιο τραγούδι που θα ήθελα να είχα γράψει το οποίο είναι γραμμένο από άλλον στιχουργό. Παρ’όλο που θαυμάζω και με αγγίζουνε πολλά τραγούδια άλλων συνθετών και στιχουργών. Όσον αφορά όμως για την ερμηνεία, αυτά που θέλω να ερμηνεύσω, τα ερμηνεύω.

Ποιες οι προσωπικές σας φιλοδοξίες στον χώρο της μουσικής;

Να μπορώ να συνεχίσω να γράφω, να ηχογραφώ τα τραγούδια μου και στην συνέχεια να τα παρουσιάζω . Επίσης, θα ήθελα να συναντήσω ανθρώπους για να δημιουργούμε και να παίζουμε μαζί.

Τι σας ενέπνευσε στο τελευταίο σας τραγούδι;

Το τελευταίο μου τραγούδι είναι το “Σώμα που δονεί”. Η αρχική μου έμπνευση για το συγκεκριμένο κομμάτι ήρθε από τις Βάκχες, το έργο του Ευρυπίδη. Πιο συγκεκριμένα, μου είχε φανεί πολύ ενδιαφέρουσα η εικόνα του θεού που “δονεί και δονείται”. Σύντομα, ωστόσο, η έμπνευση αυτή πλουτίστηκε από επιπλέον εικόνες, τόσο αρνητικές όσο και θετικές. Από τη μια, οι εικόνες του κόσμου γύρω μας, που πάει από το κακό στο χειρότερο. Από την άλλη, οι εικόνες ενός γλεντιού με χορό και τραγούδι, μια συνθήκη κοινωνική που μπορεί να ξορκίσει τα αρνητικά της καθημερινότητας. Το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή το κομμάτι, νομίζω φανερώνει όλες αυτές τις πηγές έμπνευσης.

Νιώθετε ικανοποίηση από τη μέχρι τώρα καλλιτεχνική σας πορεία;

Η τύχη μου ήταν να παίξω πολλά χρόνια στο δρόμο, να εμφανιστώ σε αρκετές μουσικές σκηνές και να συμμετάσχω σε πρότζεκτ με αξιόλογους συνεργάτες. Επίσης μπόρεσα να ηχογραφήσω προσωπικές συλλογές, όταν βρέθηκε στο δρόμο μου ο παραγωγός μου, Νίκος Τζιάτζιος. Όλα αυτά μου χαρίζουν ικανοποίηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θέτω νέους στόχους για το μέλλον.

Πού σας βρίσκουμε αυτή την περίοδο;

Αυτή την περίοδο ηχογραφώ τον νέο μου δίσκο, που πρόκειται να κυκλοφορήσει σε λίγους μήνες από την Omega Productions. Οι επόμενες μου συναυλίες είναι στην Φρανκφούρτη, στις 3 Νοέμβρη, όπου θα εμφανιστούμε παρέα με την Ελένη Δήμου και τον Αλέξανδρο Χατζή. Επίσης, με την Ελένη Δήμου θα εμφανιστούμε στην Αθήνα στις 12 Νοέμβρη, στο Caja de Musica. Και στις δύο αυτές εμφανίσεις στο πιάνο και την επιμέλεια της μουσικής θα είναι ο Γιώργος Παγιάτης.

Ποιες είναι οι καλλιτεχνικές σας βλέψεις για το μέλλον;

Σκοπεύω να ηχογραφήσω και άλλα τραγούδια που βρίσκονται στο συρτάρι, καθώς και να πραγματοποιήσω νέες εμφανίσεις και συνεργασίες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια