Βιβλιοκριτική: "Ο ταχυδρόμος των βιβλίων" του Carsten Henn | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου


Συγγραφέας: Carsten Henn
Μετάφραση: Μαρία Μαντή
ISBN: 978-618-03-3638-2
Σελίδες: 272
Ημερομηνία Έκδοσης: 12/10/2023



Πρόκειται για ένα απόλυτα τρυφερό και συγκινητικό βιβλίο που δικαίως το αγάπησαν οι βιβλιόφιλοι, αλλά και οι βιβλιοπώλες, ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες των μικρών συνοικιακών βιβλιοπωλείων, καθώς αναμφίβολα τους αφορά. Από τον τίτλο του και μόνο καταλαβαίνει κανείς ότι η ιστορία του σχετίζεται με το βιβλίο, με την αγάπη για το βιβλίο και τις θεραπευτικές του ιδιότητες, την αξία του, την πολύτιμη προσφορά του στον άνθρωπο, γεγονός που θα γίνει αντιληπτό και κατά τη διάρκεια της ανάγνωσής του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι μεταφράζεται ήδη σε τριάντα γλώσσες.

Το βιβλίο μπορεί να νικήσει τη μοναξιά; Μα φυσικά και μπορεί. Γιατί στην πραγματικότητα είναι αυτό που την καταρρίπτει. Το βιβλίο είναι συντροφιά ακόμα και για τους πιο αποκομμένους ανθρώπους της κοινωνίας, για τους πιο ιδιαίτερους, γι’ αυτούς που επιδιώκουν τη συναισθηματική έξαρση για να νιώσουν ζωντανοί. Και πράγματι, τα καταφέρνουν.

Σ’ αυτό εστιάζει και το βιβλίο του Carsten Henn «Ο Ταχυδρόμος των βιβλίων». Ένα καλογραμμένο κι ευανάγνωστο μυθιστόρημα, μόλις 272 σελίδων, αρκετά συναισθηματικό, ενδιαφέρον κι ελκυστικό, που απευθύνεται σε βιβλιόφιλους κι αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τη σημαντικότητα του βιβλίου.

Οι ήρωές του κερδίζουν αμέσως τον αναγνώστη, μιλούν κατευθείαν στην ψυχή του και προκαλούν αμέτρητες στιγμές συγκίνησης.

Η ιστορία του κινείται γύρω έναν ηλικιωμένο βιβλιοπώλη, την απόλυσή του, κάποιους ξεχωριστούς πελάτες του βιβλιοπωλείου και μια σπάνια φιλία του βιβλιοπώλη με ένα κοριτσάκι εννέα ετών, που έρχεται να ανατρέψει τις ζωές όλων. Η δύναμη της αγάπης και της φιλίας, ακόμα κι η ίδια η αγάπη για το βιβλίο, αποδεικνύουν πως τίποτα δε μπορεί να το σβήσει ο χρόνος με το έτσι θέλω. Αντίθετα, όλα μπορούν να γεννηθούν απ’ την αρχή, να καταρρίψουν τη μοναξιά και να χαρίσουν και πάλι το χαμόγελο στα χείλη.

Ένα εξαιρετικό και χαλαρωτικό από κάθε άποψη βιβλίο, με μια εξαιρετική μετάφραση της Μαρίας Μαντή, που διαβάζεται απνευστί και προτείνεται ανεπιφύλακτα για ανάγνωση.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού το βιβλιοπωλείο κλείσει, διασχίζοντας τα γραφικά δρομάκια της πόλης. Με αυτούς τους πελάτες έχει ένα ιδιαίτερο δέσιμο -είναι σχεδόν φίλοι- και αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, τον σύνδεσμό τους με τον έξω κόσμο. Όταν όμως ξαφνικά ο Καρλ χάσει τη δουλειά του, θα χρειαστεί η δύναμη των βιβλίων και ένα κοριτσάκι εννιά χρόνων για να τους κάνει όλους, του Καρλ συμπεριλαμβανομένου, να βρουν το θάρρος να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον…

Ανάλαφρο, τρυφερό, συγκινητικό και βιβλιοφιλικό, το μυθιστόρημα του Carsten Henn μας θυμίζει ότι έχουμε μονάχα ο ένας τον άλλον – και τα βιβλία.


Ο Carsten Henn (1973) εργάζεται ως δημοσιογράφος γεύσης και οίνου σε διεθνή περιοδικά. Με το πλήρες όνομά του, Carsten Sebastian Henn, έχει υπογράψει πολλά αστυνομικά βιβλία (με αρκετή γευσιγνωσία και γαστρονομία). Ο ταχυδρόμος των βιβλίων μεταφράζεται σε τριάντα γλώσσες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια