Η Ειρήνη Τσαχουρίδη είναι Διδάκτωρ Οργανωσιακής Συµπεριφοράς του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών µε ειδίκευση στην Θετική Οργανωσιακή Προσέγγιση. Ασχολείται µε την ακαδημαϊκή διδασκαλία, την έρευνα και τη συγγραφή. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πέμπτο της βιβλίο, με τίτλο «Το κλειδί της Αποδοχής, Μαθαίνοντας να αλλάζουμε τους βαθύτερους φόβους μας σε ελευθερία», από τις εκδόσεις «iWrite», για το οποίο θα μας μιλήσει σήμερα στις Τέχνες στη συνέντευξη που ακολουθεί.
Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου
Κυρία Τσαχουρίδη, οι ακαδημαϊκές σας σπουδές, η ακαδημαϊκή σας ενασχόληση, καθώς και το ενδιαφέρον σας για μια βαθύτερη εσωτερική αναζήτηση υπαρξιακών ζητημάτων του ανθρώπου αποτελούν ένα συνεχές αντικείμενο μελέτης για εσάς. Ποιο υπήρξε το βασικό ερέθισμα που σας ώθησε προς αυτή την κατεύθυνση;
Θα έλεγα πως δεν ήταν μόνο ένα το ερέθισμα, αλλά πολλά. Η ενασχόλησή μου με τον ακαδημαϊκό χώρο αποτελούσε πάντα για μένα μία σημαντική εισροή, φέροντάς με σε επαφή με την έρευνα, την εμπειρική γνώση, αλλά και την επικοινωνία με ανθρώπους.
Παρόλα αυτά, η ζωή είναι πάντα πιο σύνθετη και απρόβλεπτη από όσο η επιστήμη μπορεί να προβλέψει. Τα γεγονότα της ζωής, οι ψυχικοί μας πόροι που αυξάνονται ή μειώνονται ως αντίδραση σε όσα συμβαίνουν γύρω μας, η μετουσίωση των συναισθημάτων μέσα μας, αποτέλεσαν για μένα το πραγματικό έναυσμα που με έκανε να μπω σε μία βαθιά υπαρξιακή αναζήτηση, που κρατά χρόνια και που συνέχεια παίρνει ένα μεγαλύτερος βάθος και μορφές που δεν μπορώ να προβλέψω με τα προκαθορισμένα νοητικά σχήματα που η έως τώρα επιστημονική έρευνα έχει αναδείξει. Αυτά αποτέλεσαν στην πραγματικότητα για μένα το βασικό ερέθισμα που με έκανε να μπω σε μία βαθιά εσωτερική αναζήτηση και να αρχίσω να γράφω βιβλία με συμβολικές ιστορίες.
Εντοπίζετε κοινά σημεία ανάμεσα στο επιστημονικό και το λογοτεχνικό κείμενο;
Για να είμαι ειλικρινής, δεν θα μπορούσα να απαντήσω με ακρίβεια σε αυτό το ερώτημα, γιατί δεν αυτοπροσδιορίζομαι ως συγγραφέας λογοτεχνικών κειμένων, αλλά ως συγγραφέας βιβλίων εσωτερικού-ψυχολογικού περιεχομένου. Αυτό λοιπόν που διαχωρίζει τα βιβλία μου, τα οποία είναι γραμμένα με αφηγηματικό τρόπο, είναι το γεγονός ότι ο τρόπος γραφής είναι πιο «ανοιχτός» και επιτρέπει στον αναγνώστη να οικειοποιηθεί την ιστορία, να συνδεθεί μαζί της σε ένα πιο ασυνείδητο επίπεδο και να μετακινηθεί εσωτερικά, όχι επειδή προτείνεται κάτι ως βέλτιστο, αλλά επειδή συμ-βίωσε την ιστορία μαζί με τον κάθε ήρωα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω πως το επιστημονικό μου υπόβαθρο διέπει την σκέψη μου, ωστόσο επιλέγω στα βιβλία μου να μην το παρουσιάσω αυτό καθαυτό, αλλά απλά να το αφήνω να με εμπνεύσει να γράψω συμβολικές ιστορίες που θα αφήσουν τον αναγνώστη ελεύθερο να βρει ένα δικό του εσωτερικό μονοπάτι.
Έχετε επιχειρήσει να προσαρμόσετε το ύφος της γραφής σας σε άλλες πιο ανάλαφρες δομές του λόγου, με σκοπό να παρουσιάσετε στο αναγνωστικό κοινό ένα βιβλίο ψυχαγωγίας και όχι ενημέρωσης και μελέτης;
Όχι! Δεν έχω προσπαθήσει ποτέ να γράψω πιο ανάλαφρα. Ως συγγραφέας βιβλίων αυτογνωσίας γράφω με τον συμβολικό τρόπο που γράφω, ακριβώς επειδή επιθυμώ να επιτρέψω στον αναγνώστη να συμβιώσει τις ιστορίες και να έρθει αντιμέτωπος με εσωτερικά του κομμάτια.
Από την άλλη, ως ακαδημαϊκός, όταν γράφω επιστημονικά άρθρα, το κάνω στα πλαίσια της ακαδημαϊκής μου έρευνας. Το κάθε είδος κειμένου έχει τον λόγο του που είναι γραμμένο όπως είναι. Πάντα επιθυμώ να σέβομαι την ροή μου και το πλαίσιο που έχω την ώρα που γράφω.
Ποια η γνώμη σας για τα βιβλία αυτοβελτίωσης που κυκλοφορούν στην αγορά; Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να γνωρίσει ο αναγνώστης καλύτερα τον εαυτό του, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στις λεπτομέρειες;
Πιστεύω πως σίγουρα υπάρχουν αξιόλογα βιβλία αυτοβελτίωσης. Προσωπικά, δεν είμαι υπέρμαχος όσων βιβλίων λένε στον αναγνώστη τι πρέπει να κάνει, με την έννοια πως βάζουν έναν ακόμη κανόνα στους ανθρώπους, ενώ εκείνοι πιστεύω πως χρειάζονται μία βαθύτερη αποδοχή του εαυτού τους και μία μεγαλύτερη ελευθερία στον τρόπο σκέψης και δράσης τους. Για αυτόν τον λόγο, προτιμώ να μην δίνω κανέναν κανόνα και κανένα «πρέπει», αλλά επιλέγω να γράφω συμβολικά, δίνοντας ερωτήσεις αναστοχασμού και το ανάλογο πλαίσιο που μπορεί να βοηθήσει τον αναγνώστη στο εσωτερικό του ταξίδι.
Το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες των συγγραφέων που επιθυμούν να καθοδηγήσουν τον αναγνώστη, ώστε να βελτιώσει θέματα που σχετίζονται με την επικοινωνία του με άλλους ανθρώπους, αλλά ακόμα και την επικοινωνία του με τον ίδιο του τον εαυτό; Υπάρχει αυτό που ονομάζουμε ικανοποιητική «εμπορική κίνηση», ώστε να ενθαρρύνονται με τη σειρά τους και οι εκδοτικοί οίκοι για την έκδοση βιβλίων ανάλογου περιεχομένου;
Πιστεύω πως ναι. Η ενασχόλησή μου με τον τομέα της ψυχικής υγείας και της εσωτερικής ανάπτυξης σίγουρα μου έχει δείξει ξεκάθαρα πως οι άνθρωποι επιθυμούν να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να αντικρίσουν τα εσωτερικά τους αδιέξοδα και να ζήσουν με μεγαλύτερη αρμονία. Σε μία εποχή που όλα γίνονται γρήγορα και το κυνήγι των στόχων είναι ανελέητο, οι άνθρωποι αποζητούν ένα αντίβαρο, κάτι που θα τους βοηθήσει να βρουν ένα βαθύτερο Σκοπό ζωής. Ως εκ τούτου, στρέφονται προς όποια κατεύθυνση μπορεί να τους βοηθήσει.
Θεωρείτε πως είναι χρέος του κάθε συγγραφέα να μοιράζεται το έργο του όταν το ολοκληρώσει; Εσείς στην προκειμένη περίπτωση, γιατί πήρατε την απόφαση να εκδώσετε το νέο σας βιβλίο;
Κάθε φορά που γράφω ένα βιβλίο επιθυμώ να το μοιράζομαι με το κοινό. Νιώθω πως πάντα υπάρχουν άνθρωποι που θα μετακινηθούν εσωτερικά από όσα θα ακούσουν ή διαβάσουν. Πάντα υπάρχουν κάποιοι που θα αγγιχθούν με έναν ξεχωριστό τρόπο, ακριβώς επειδή αυτό που άκουσαν ή διάβασαν εναρμονίστηκε με εκείνους και με το θέμα που αντιμετώπιζαν σε μία χρονική περίοδο.
Ένας ακόμη λόγος που θέλω να εκδίδω τα έργα μου, είναι πως είναι σημαντική αυτή η διαδικασία και για μένα. Κάθε φορά που διδάσκω στο πανεπιστήμιο ή μιλώ για τα βιβλία μου στο αναγνωστικό κοινό, μπαίνω σε μία εσωτερική κατάσταση πολύ ξεχωριστή που συμβάλει στην περαιτέρω εσωτερική μου ανάπτυξη.
Από κάθε άποψη λοιπόν, επιθυμώ να μοιράζομαι τα έργα μου με τους αναγνώστες.
Ας αναφερθούμε σ’ αυτό. Πρόκειται για ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης, που φέρει τον τίτλο «Το κλειδί της Αποδοχής, Μαθαίνοντας να αλλάζουμε τους βαθύτερους φόβους μας σε ελευθερία» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «iWrite». Πείτε μας δυο λόγια για το περιεχόμενό του. Τι θα διαβάσει ο αναγνώστης πιάνοντας το βιβλίο αυτό στα χέρια του;
Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα βιβλίο εσωτερικής ανάπτυξης/αυτογνωσίας/αυτοβελτίωσης που χρησιμοποιεί την γλώσσα της αφήγησης και είναι γραμμένο με την μορφή συμβολικών ιστοριών. Ο πόνος, η ροή, ο φόβος του θανάτου, ο σκοπός της ζωής, οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους, τα όρια που βάζουμε, ο εγωισμός μας και η αυτοσυγχώρεση είναι μερικά από τα βασικά ζητήματα που πραγματεύεται το βιβλίο αυτό.
Όπως ανέφερα και νωρίτερα, το βιβλίο είναι συμβολικά γραμμένο χρησιμοποιώντας ιστορίες και εικόνες. Η γλώσσα της αφήγησης και των εικόνων έχει τεράστια δύναμη να επικοινωνήσει στον αναγνώστη ιδέες και βιώματα δίχως να επιβληθεί, δίχως να τον κάνει παθητικό αποδέκτη. Αυτή η ενεργητική σχέση του αναγνώστη με τις ιστορίες είναι ο στόχος μου, η δυνατότητα βίωσης των ιστοριών, η συμμετοχή του σε μία αληθινή εμπλοκή.
Το βιβλίο λοιπόν αυτό αποτελείται από εφτά αυτοτελείς ιστορίες που πραγματεύονται τα προαναφερθέντα υπαρξιακά ζητήματα, αλλά και από μία ιστορία μεγάλου μήκους που αποτελεί ένα βαθύ εσωτερικό, θεραπευτικό και υπαρξιακό ταξίδι.
Πώς προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου σας; Σε ποιους βαθύτερους φόβους αναφέρεστε και ποιο είναι το κλειδί της Αποδοχής;
Το βιβλίο αυτό προσπάθησε να θίξει μέσω των ιστοριών του πολλούς από τους φόβους του ανθρώπου, όπως είναι ο φόβος του θανάτου, της αποδοχής από τους άλλους, της οριοθέτησης, καθώς και της ίδιας της ζωής. Ο άνθρωπος φοβάται τον θάνατο, όχι μόνο τον φυσικό, αλλά και τον συμβολικό, τον θάνατο του εγωισμού, το γεγονός ότι δεν εκπληρώνονται οι επιθυμίες του και δεν πραγματοποιούνται πάντα όσα έχει προσπαθήσει. Ο άνθρωπος επίσης φοβάται να ζήσει αληθινά και κάνει συνεχώς σενάρια για το μέλλον, στην προσπάθειά του να «ελέγξει» τις συνθήκες της ζωής. Ακόμη, φοβόμαστε να σχετιστούμε αληθινά και πολλές φορές επιλέγουμε να το κάνουμε μέσα από ρόλους, στερεότυπα και περιοριστικές πεποιθήσεις που τελικά εμποδίζουν την αληθινή μας σύνδεση με τους άλλους. Επίσης, φοβόμαστε να αποδεχτούμε τον εαυτό μας στην ολότητά του και να τον κατανοήσουμε συμπονώντας βαθιά και αληθινά κομμάτια της φύσης μας.
Αυτοί είναι μερικοί από τους φόβους στους οποίους αναφέρεται το βιβλίο αυτό και μιλά για το πώς θα μπορούσαμε μέσα από μία στάση βαθιάς κατανόησης και αποδοχής να αλλάξουμε την σχέση μας με όσα μας προβληματίζουν και δεν μας αφήνουν να ζήσουμε την ζωή μας ολοκληρωτικά.
Μιλήστε μας για το πλαίσιο εντός του οποίου γεννήθηκε το βιβλίο σας.
Την ιδέα για την δημιουργία αυτού του βιβλίου την είχα τον Αύγουστο του 2022. Ήταν μία περίοδος που είχα αρχίσει να αποδέχομαι πολλές δικές μου εσωτερικές αλήθειες και ένιωθα συγκινημένη από κάποιες εσωτερικές μου διεργασίες, οι οποίες αποτέλεσαν και την έμπνευση για αυτό το βιβλίο.
Πόσο καιρό χρειαστήκατε για να ολοκληρώσετε τη συγγραφή του;
Οι ιστορίες του βιβλίου γράφτηκαν μέσα σε δέκα περίπου μέρες, κατά τις οποίες εστίασα αποκλειστικά σε αυτόν τον σκοπό και αφέθηκα στην εσωτερική ροή κατά την διάρκεια της συγγραφής. Σαφώς μετά επεξεργάστηκα τις ιστορίες και έκανα αλλαγές και προσαρμογές.
Τι το περισσότερο θα αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο σας που δεν το έχει αποκομίσει ήδη από τα υπόλοιπα μέχρι τώρα εκδοθέντα βιβλία αυτοβελτίωσης του εμπορίου;
Χωρίς να επιθυμώ να μπω σε διαδικασία σύγκρισης, γιατί το κάθε έργο είναι ξεχωριστό, θα πω πως το βιβλίο αυτό μπαίνει σε υπαρξιακά ζητήματα, τα οποία προσεγγίζει σε μεγάλο βάθος. Το βιβλίο μου αναμφίβολα δεν εστιάζει σε πρακτικές συμβουλές και κανόνες για το πώς θα βελτιώσει κάποιος τον ένα ή τον άλλον τομέα της ζωής του. Αντίθετα, μιλά για τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, για φόβους που ο άνθρωπος αντιμετωπίζει και στο πώς θα μπορούσε να χτίσει μία βαθιά και αληθινή αποδοχή, μία άλλη σύνδεση με τον εαυτό του, με τους άλλους και με όλα όσα έχει να διαχειριστεί. Επίσης, το βιβλίο μου είναι γραμμένο με την μορφή αφηγήσεων και συμβολικών ιστοριών και περιλαμβάνει ερωτήσεις αναστοχασμού, ακριβώς επειδή επιθυμεί να εμπλέξει τον αναγνώστη στην βίωση των ιστοριών με στόχο την εσωτερική του μετακίνηση.
Ποια είναι με δυο λόγια τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας στον αναγνώστη;
Το βιβλίο μου επιθυμεί και φιλοδοξεί να βοηθήσει τον αναγνώστη να εργαστεί εσωτερικά με τον εαυτό του και να κάνει ένα βαθύ ψυχικό ταξίδι. Μέσα από αυτό το ταξίδι, δύναται να ανακαλύψει πολλά για την ύπαρξή του και να αντικρίσει το γεγονός πως όλα τα καθημερινά ζητήματα/προβλήματα έχουν την ρίζα τους σε ένα βαθύτερο υπαρξιακό επίπεδο, που αν αντικριστεί θα αποτελέσει το έναυσμα για μία νέα σχέση με την ίδια μας την ζωή.
Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;
Το βιβλίο θα μπορούσε να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό, αλλά σαφώς όσο περισσότερο εργάζεται κανείς με τον εαυτό του, τόσα περισσότερα επίπεδα του βιβλίου θα του αποκαλυφθούν. Γενικά, το βιβλίο μου μπορεί να ιδωθεί από διαφορετικά επίπεδα βάθους, ανάλογα με την εσωτερική κατάσταση του αναγνώστη.
Οι κριτικές που έχετε λάβει μέχρι τώρα για το βιβλίο σας, αλλά και η αποδοχή του από το αναγνωστικό κοινό σας ενθαρρύνουν ώστε να προχωρήσετε στα επόμενα σχέδιά σας;
Σαφώς με ενθαρρύνουν και μάλιστα πολύ. Θα ήθελα εδώ να αναφέρω πως άνθρωποι που ασχολούνται με τον χώρο της ψυχικής υγείας και της αυτοβελτίωσης έχουν βρει στο βιβλίο αυτό ένα πολύτιμο «εργαλείο»-ερέθισμα για εσωτερική εργασία και αυτογνωσία. Επίσης, άνθρωποι που δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με ζητήματα αυτοβελτίωσης, μου έχουν μεταφέρει την εμπειρία τους από την μελέτη του βιβλίου και έχουν μοιραστεί μαζί μου το εσωτερικό υλικό που αναδύθηκε και την εσωτερική μετακίνηση που παρατήρησαν. Για μένα αυτή ήταν η πιο πολύτιμη ανατροφοδότηση.
Είστε ευχαριστημένη από τη συνεργασία σας με τις εκδόσεις «iWrite»;
Είμαι απόλυτα ευχαριστημένη από κάθε άποψη. Από την πρώτη στιγμή οι εκδόσεις “iWrite” επέδειξαν απόλυτο επαγγελματισμό, ενδιαφέρον για το έργο μου και ουσιώδη στήριξη.
Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας βήματα;
Τα επόμενα συγγραφικά μου βήματα περιλαμβάνουν την έκδοση περισσότερων βιβλίων εσωτερικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας, με την μορφή αφηγήσεων και συμβολικών ιστοριών. Ήδη γράφω το επόμενο βιβλίο μου.
Μια ευχή σας για το μέλλον;
Εύχομαι σε κάθε άνθρωπο να βρίσκεται κάθε μέρα ολοένα και πιο κοντά στον αυθεντικό εαυτό του. Αντί να τρέχει προς τα πράγματα και τις καταστάσεις που θέλει να πετύχει, να προσπαθεί να συνδέεται με την εσωτερική του ύπαρξη και να δρα βάσει αυτής της σύνδεσης.
Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας.
Κυρία Τσαχουρίδη, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο αξιόλογο έργο σας.
Σας ευχαριστώ πολύ!
Βιογραφικό:
Η Ειρήνη Τσαχουρίδη είναι Διδάκτωρ Οργανωσιακής Συµπεριφοράς του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών µε ειδίκευση στην Θετική Οργανωσιακή Προσέγγιση.
Από το 2016 η Ειρήνη ασχολείται µε την ακαδηµαϊκή διδασκαλία, έρευνα και συγγραφή. Η διδασκαλία µαθηµάτων αποτελεί για εκείνη µέρος του υπαρξιακού της ταξιδιού και µία εµπειρία ενσυνειδητότητας, είτε πρόκειται για την διδασκαλία Θετικής Ψυχολογίας και Διαπολιτισµικής Επικοινωνίας είτε πρόκειται για την Μεθοδολογία Έρευνας. Έρευνές της έχουν δηµοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή επιστηµονικά περιοδικά και συλλογικούς τόµους και έχουν παρουσιαστεί στα µεγαλύτερα παγκόσµια συνέδρια του ακαδηµαϊκού της κλάδου.
Εκτός όµως από την ακαδηµαϊκή της ενασχόληση, η Ειρήνη ασχολείται µε την Γιουνγκιανή Θεραπεία µέσω Τεχνών, την Ενσυνειδητότητα, την Αυτογνωσία και το Coaching, θέλοντας να µοιραστεί το όραµα της Εσωτερικής Ανάπτυξης µε ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό (https://positiveyou.gr/). Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προέκυψε και η συγγραφή βιβλίων που µέσα από συµβολικές ιστορίες και αφηγήσεις µπορούν να βοηθήσουν τους αναγνώστες στο µονοπάτι της εσωτερικής τους ανάπτυξης. Τα δύο πρώτα της βιβλία («Ιστορίες από ένα µαγικό βασίλειο» και «Η µαγεία των Χριστουγέννων (και όχι µόνο) είναι… στα χέρια σου»), αποτελούν βιβλία αυτοβελτίωσης για παιδιά. Το τρίτο της βιβλίο (Συµβολικές ιστορίες από το ταξίδι µου στο εγώ είµαι) αποτελεί καρπό εσωτερικής αναζήτησης και είναι ένα βιβλίο αυτογνωσίας, ενώ το τέταρτο βιβλίο της (Από το βύθισµα στην απογείωση) αποτελεί ένα βιβλίο αφιερωµένο στην πρακτική εφαρµογή της Θετικής Ψυχολογίας και στο χτίσιµο της Ανθεκτικότητας.
«Το Κλειδί της Αποδοχής» αποτελεί το πέµπτο της βιβλίο. Είναι ένα βιβλίο εσωτερικής αναζήτησης που πραγµατεύεται βαθιά υπαρξιακά ζητήµατα του ανθρώπου όπως είναι ο πόνος, ο σκοπός της ζωής, οι σχέσεις µας µε τους άλλους, η ζωή και ο θάνατος. Ένα βιβλίο που αντί να δίνει απαντήσεις και να χτίζει «ψευδαισθησιακές» βεβαιότητες και προσδοκίες, κάνει τον αναγνώστη συνοδοιπόρο σε ένα υπαρξιακό ταξίδι στο άγνωστο της ανθρώπινης ύπαρξης, χρησιµοποιώντας εικόνες, σύµβολα και αφηγήσεις, αποδοµώντας βεβαιότητες και φωτίζοντας σκοτάδια…
0 Σχόλια