Παναγιώτα Κολλέρη: "Αγαπώ την παιδική λογοτεχνία και πολύ τα παραμύθια"


Η σημερινή καλεσμένη των Τεχνών είναι η συγγραφέας, 
εκπαιδευτικός-θεολόγος και παραμυθού Παναγιώτα Κολλέρη. Το 2023 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο «Το αλογάκι της Ονειρούπολης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη. 

Συνέντευξη στην Ευφροσύνη Λούζη


Πώς εμπνευστήκατε την ιστορία του βιβλίου σας «Το αλογάκι της Ονειρούπολης»;

«Το αλογάκι της Ονειρούπολης» είναι παραμύθι αληθινό. Η Μαρίκα είναι το άλογο της οικογένειάς μου, ο εγγονός και ο παππούς είναι μέλη της. Η ιστορία γίνεται και χρησιμοποιώ αυτό το ρήμα γιατί έχει τεράστια και συνεχή μεταμορφωτική δύναμη, σε ένα καρουσέλ μιας μικρής πόλης, που γίνεται Ονειρούπολη με όσα συμβαίνουν εκεί.

Εξηγήστε μας τη φράση που βλέπουμε στο παραμύθι σας. «Δεν έχει σημασία να βλέπεις αυτόν που αγαπάς, αλλά να αγαπάς αυτόν που βλέπεις»;

Η αγάπη δεν περιορίζεται από τίποτα. Δεν αγαπώ μόνο τους συγγενείς μου, τους φίλους μου, τους ανθρώπους που θέλω, τα ζώα μου και ότι έχω και θέλω να αγαπώ. Αν αγαπώ μόνο αυτά που έχω και θέλω είναι εγωισμός. Η αληθινή αγάπη είναι θαύμα, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Δεν έχει όρια. Είναι φροντίδα, προσφορά και χαρά για κάθε άνθρωπο και ζώο, για καθετί που υπάρχει.

Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες σας;

Η αγάπη δεν χάνεται ποτέ. Δεν σταματά ποτέ, δίνει χαρά, κάνει τα όνειρα αληθινά και γιατρεύει το σώμα και την ψυχή.

Πώς θα θέλατε να συστηθείτε στο αναγνωστικό κοινό σας;

Είμαι μαμά, εκπαιδευτικός-θεολόγος και παραμυθού. Αγαπώ την παιδική λογοτεχνία και πολύ τα παραμύθια.

Πώς άρχισε η ενασχόλησή σας με τη συγγραφή;

Από μικρή ηλικία, κοντά στη μεγαλύτερη παραμυθού του κόσμου, την γιαγιά μου.


Μιλήστε μας για τις δραστηριότητές σας πάνω στο καινούριο σας βιβλίο;

Αγαπώ τη βιωματική εμπειρία του παραμυθιού, γι’ αυτό σε κάθε παρουσίαση θέλω το παραμύθι να βιώνεται από τα παιδιά, με παιχνίδι, τραγούδι, ζωγραφική, κατασκευή και ότι άλλο χαρούμενο, δημιουργικό και πρωτότυπο σκεφτώ. Έτσι, αγαπούν και τα παιδιά το παραμύθι πολύ. Ως τον ουρανό μου λένε, ως την καρδιά τους λέω…

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Θέλω πολύ «Το αλογάκι της Ονειρούπολης» να παρουσιαστεί στην Ονειρούπολη, στη Δράμα, όπου έχει πάρει πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό παραμυθιού, με τα παραμυθένια παιδιά ΑμεΑ, του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων. Αγαπούν πολύ αυτό το παραμύθι, το παρουσίασαν μοναδικά και το νανούρισμα του τραγουδήθηκε από την παραμυθένια Μαρία συγκλονιστικά. Επίσης, θέλω την έκδοση των έργων μου, του παιδικού-εφηβικού μυθιστορήματος «Ο σκύλος και το πουκάμισο», της βραβευμένης συλλογής παραμυθιών «Του χωριού τα παραμύθια» και της χριστουγεννιάτικης συλλογής «Χριστουγεννιάτικα παραμύθια». Κυρία Λούζη, σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια