Ματίνα Δαραβάνη: "Στη συγγραφή δεν υπάρχουν όρια"


Είναι νέα, δραστήρια, συνειδητοποιημένη και μαχήτρια κατά της 
κοινωνικής αδικίας και του ρατσισμού. Είναι η ποιήτρια Ματίνα Δαραβάνη που σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στις Τέχνες με αφορμή τη δεύτερη ποιητική συλλογή της που κυκλοφορεί  από τις εκδόσεις «ιωλκός» και φέρει τον τίτλο «Τρυφερά ανασαίνω».

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κυρία Δαραβάνη, πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στο αναγνωστικό κοινό;

Θα με σύστηνα ως μία ποιήτρια, που επιθυμεί να προσεγγίσει και τις νεότερες ηλικίες, οι οποίες στην εποχή μας δεν τολμούν να ασχοληθούν με την ποίηση, θεωρώντας πως είναι δυσνόητη και απλησίαστη.

Γράφετε από πολύ μικρή ηλικία. Γιατί; Θεωρείτε ότι η συγγραφή απελευθερώνει τον εσωτερικό σας κόσμο;

Ακριβώς. Στη συγγραφή δεν υπάρχουν όρια. Μπορείς να αποτυπώσεις όλα όσα νιώθεις. Σου προσφέρει μία βαθιά εκτόνωση και λύτρωση.

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε συγκεκριμένα με την ποίηση; Ποιο υπήρξε το βασικό ερέθισμα που σας ώθησε προς αυτή την κατεύθυνση;

Ένα δυνατό ερωτικό συναίσθημα μου άλλαξε τη ζωή. Όμως δεν μπορούσα να βασιστώ στους ανθρώπους γύρω μου. Ένιωθα πως κανείς δεν μπορούσε να με καταλάβει. Έτσι μου βγήκε αβίαστα να καταγράφω τις σκέψεις μου, αφηρημένα και χωρίς συναίσθηση, όποτε ήμουν συναισθηματικά φορτισμένη. Αυτές οι σκέψεις, είχα πάντα μορφή ποιητική και λυρική.

Οι ακαδημαϊκές σας σπουδές επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης και γραφής σας; Τι πιστεύετε;

Οι πτυχιακές σπουδές μου ως Κοινωνική Λειτουργός με άλλαξαν ολοκληρωτικά ως άνθρωπο, οπότε ναι. Μου έμαθαν να μάχομαι την κοινωνική αδικία και τον ρατσισμό και με ευαισθητοποίησαν σε θέματα που παλιά παρέβλεπα. Τα ποιήματά μου είναι κατάφορα επηρεασμένα από τις προσωπικές μου αντιλήψεις.

Δέχεστε επιρροές από άλλους αγαπημένους σας ποιητές στα έργα σας;

Διαβάζω κυρίως ερωτική ποίηση, όπως Federico Garcia Lorca, Pablo Neruda, Cummings, Γιάννη Ρίτσο, Τάσο Λειβαδίτη, Μαρία Πολυδούρη κ.α. Οπωσδήποτε θα έχω δεχθεί επιρροές.

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;

Μία βόλτα κάτω από την πανσέληνο, ο ήχος της βροχής, ένα σ’ αγαπώ ή λόγια που πληγώνουν, τα πάντα, αρκεί να είμαι έτοιμη να αφεθώ…

Υπάρχει μαγική συνταγή για τη συγγραφή ενός καλού ποιήματος; Ποια η γνώμη σας;

Έμπνευση, ταλέντο, γνώση και αυθορμητισμός.

Στην Ελλάδα της σημερινής εποχής υπάρχει αναγνωστικό κοινό που να στηρίζει τις προσπάθειες των υπηρετών της ποίησης;

Υπάρχει ναι, αλλά δυστυχώς δεν είναι μεγάλο. Το αναγνωστικό κοινό κλίνει περισσότερο προς την πεζογραφία.

Θεωρείτε χρέος του κάθε δημιουργού να μοιράζεται το έργο του όταν το ολοκληρώνει;

Όχι, πιστεύω πως κάθε δημιουργός έχει άλλες προσωπικές ανάγκες και πρέπει αυτές να ακολουθεί. Για να μοιραστείς το έργο σου πρέπει να είσαι έτοιμος να δεχθείς κάθε κριτική, καλή η κακή και να έχεις την αστείρευτη ανάγκη να βιώσουν άλλοι άνθρωποι, αυτό που βίωσες εσύ. Ουσιαστικά ξεδιπλώνεις όλο σου τον εσωτερικό κόσμο σε ένα πλήθος ανθρώπων που δε γνωρίζεις και αυτό δεν έχει γυρισμό. Θέλει τόλμη και πίστη στον εαυτό σου.


Το Σεπτέμβριο του 2020 κυκλοφόρησε η δεύτερη ποιητική συλλογή σας από τις εκδόσεις «ιωλκός» που φέρει τον τίτλο «Τρυφερά ανασαίνω». Μιλήστε μας γι’ αυτήν.

Πρόκειται για μία συλλογή με βιωματικά ποιήματα, πέρα για πέρα αληθινά. Όπως και στο πρώτο βιβλίο «Η γλυκιά ενόρμηση του έρωτα», εξυμνεί τον έρωτα σε κάθε έκφανσή του, μα σε πιο ώριμη μορφή. Περιγράφει τις διαφορετικές συναισθηματικές μεταπτώσεις που περνά η ερωτευμένη ηρωίδα, εξαιτίας ποικίλων παραγόντων που αποτρέπουν τη γαλήνη δίπλα στον αγαπημένο της.

Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο για το εξώφυλλό του βιβλίου σας; Τι υποδηλώνει;

Υποδηλώνει την ίδια την ύπαρξη. Ανασαίνω, υπάρχω χάρη στον έρωτα. Αναπνέω, ζω γι’ αυτόν.

Πενήντα ποιήματα, γεμάτα λυρισμό και βαθιά εξομολογητική διάθεση, ολιγόστιχα τα περισσότερα, γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο και σε ελεύθερο στίχο, υπαρξιακού περιεχομένου, που εκλιπαρούν για αγάπη και για έρωτα, απαρτίζουν τη συλλογή σας αυτή. Παρότι νέα σε ηλικία, δε φοβάστε να απογυμνώσετε την ψυχή σας και να σφραγίσετε το προσωπικό σας ύφος, απαραίτητο χαρακτηριστικό ενός δημιουργού που επιδιώκει να εδραιωθεί στα γράμματα, να εξελιχθεί και να χαρίσει στους αναγνώστες του πολύτιμα κομμάτια του εαυτού του. Πώς νιώθετε γι’ αυτό;

Τα είπατε όλα. Αισθάνομαι πλήρης. Θα ήταν μάταιο να εκδώσω ένα βιβλίο ποίησης στο οποίο δεν είμαι απόλυτα ειλικρινής. Γιατί αυτό, είμαι εγώ.

Γιατί επιλέξατε τα συγκεκριμένα ποιήματα να φιλοξενηθούν στο βιβλίο σας αυτό; Τι τα συνδέει μεταξύ τους;

Ήταν τα αγαπημένα μου. Αυτά που με άγγιξαν περισσότερο διαβάζοντάς τα, αργότερα ως τρίτος. Όλα συνδέονται μεταξύ τους γιατί αφορούν το ίδιο πρόσωπο.

Όχι, ο έρωτας δε σταματά ποτέ.
Όταν έρχεται ακάλεστα η αγάπη,
συνυπάρχει μ’ αυτήν.
Βουλιάζει στο στρώμα μαζί της.
Κουλουριάζεται κάτω απ’ την ανάσα της
και παραμονεύει έξω απ’ την πόρτα της,
μέχρι το φως στο παράθυρο να σβήσει. (ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ, σελ. 28)

Ποια η αρχική σας επιδίωξη όταν ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Να πλημμυρίσετε το χαρτί με συναισθήματα ή απλά να φωτογραφίσετε τη σκέψη σας;

Να εκτονώσω τα συναισθήματά μου. Να τα εξωτερικεύσω σε κάποιον που δε θα μπορούσε να με κρίνει, μονάχα να με ακούσει. Γρήγορα κατάλαβα πως η ποίηση μπορούσε να απαλύνει τις πληγές μου, να με ηρεμήσει και να με αποφορτίσει.


Η συλλογή σας έχει συγκεκριμένο παραλήπτη; Περνάει μηνύματα και ποια είναι αυτά;

Ναι. Τα μηνύματα είναι πολλά. Δεν πρέπει ποτέ να σταματήσεις να παλεύεις για όσα αγαπάς και πιστεύεις κι αν αγαπάς αληθινά, μπορείς να ξεπεράσεις τα πιο ατέλειωτα και απροσπέραστα εμπόδια. Ο έρωτας δεν παύει κάποια στιγμή να υπάρχει, μπορεί να διαρκέσει για πάντα, αρκεί να προσπαθείς καθημερινά και να μην τον έχεις δεδομένο.

Είστε ευχαριστημένη από τη συνεργασία σας με το εκδοτικό σας σπίτι;

Ναι είμαι. Ο Ιωλκός είναι ένας σπουδαίος εκδοτικός και είμαι ευγνώμων για τη συνεργασία μας.

Επόμενα συγγραφικά σχέδια κάνετε; Είναι ανακοινώσιμα;

Προς το παρόν δεν έχω σχέδια. Αν μου έρθει όμως η έμπνευση, θα συνεχίσω σε αυτό που ξέρω να κάνω καλά, την ποίηση.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Εύχομαι να με γνωρίσουν περισσότεροι αναγνώστες και να ταυτιστούν με τα έργα μου. Γενικότερα όμως εύχομαι ο κόσμος μας να γίνει λιγότερο κυνικός και περισσότερο ρομαντικός. Να κυνηγούν οι άνθρωποι τα όνειρά τους και να μην επιτρέπουν σε κανέναν να τους κόψει τα φτερά.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα ποίημα από το βιβλίο σας. 


Αν ήταν καρμικό,
θ’ ανεχόμουν τα πρωινά σου λόγια
- και τα ανέχτηκα.
Σώπασε η σιγανή αχτίδα των μαλλιών σου.
Βόγκηξε η ματαιότητα στις μαύρες κουρτίνες.
Άπνοη σιωπή,
μόνο πράξεις ικανές για όλα. (ΠΡΑΞΕΙΣ ΙΚΑΝΕΣ ΓΙΑ ΟΛΑ, σελ. 45)

Κυρία Δαραβάνη, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία προσωπική και συγγραφική.

Να είστε καλά. Κι εγώ σας ευχαριστώ γι’ αυτήν την αξιόλογη συνέντευξη.


Βιογραφικό:

Η Ματίνα Δαραβάνη γεννήθηκε το 1993. Είναι απόφοιτη του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το 2017 εκδόθηκε η πρώτη της ποιητική συλλογή, με τίτλο «Η γλυκιά ενόρμηση του έρωτα», από τις εκδόσεις Ιωλκός.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια