Σπύρος Πηγαδίτης: "Προσδοκώ το νέο μου βιβλίο να αγγίξει ακόμα περισσότερο κόσμο"


Ταξιδεύει πολύ και διαβάζει ακόμα περισσότερο. Παράλληλα γράφει, καθώς η συγγραφή αποτελεί για κείνον εσωτερική ανάγκη εξωτερίκευσης των σκέψεών του. Μετά από το πρώτο του βιβλίο «Η συνομωσία του Δράκου» επιστρέφει με ένα νέο, που φέρει τον τίτλο «Έγκλημα στο Παραλίμνι» και κυκλοφορεί, όπως και το προηγούμενο, από τις εκδόσεις «Λυκόφως». Είναι ο συγγραφέας Σπύρος Πηγαδίτης, τον οποίο έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε για δεύτερη φορά στις Τέχνες.

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κύριε Πηγαδίτη, καλώς ήρθατε για ακόμα μια φορά στις Τέχνες. Και βέβαια, δεν είστε μόνος. Μαζί σας φέρνετε το νέο σας βιβλίο, που κυκλοφόρησε αρχές του 2024. Πώς νιώθετε γι’ αυτό;

Χαίρομαι πολύ, που βρίσκομαι και πάλι στον φιλόξενο ιστότοπό σας. «Το έγκλημα στο Παραλίμνι», που ξεκίνησε την κυκλοφορία του μόλις τις προηγούμενες εβδομάδες, έχει προλάβει να μου χαρίσει όμορφες και συγκινητικές στιγμές.

Τελικά, η συγγραφή στη ζωή σας πρωταγωνιστεί. Σωστά;

Αισθάνομαι πραγματικά τυχερός και ευγνώμων. Όλοι μας αποζητούμε να έχει κομβικό ρόλο στη ζωή μας ό,τι αγαπάμε. Και να κρατήσει όσο πιο πολύ γίνεται.

Αν σας ζητούσαν να χαρακτηρίσετε με τρεις λέξεις το έργο σας συνολικά, ποιες λέξεις θα χρησιμοποιούσατε;

Μηνύματα, χαρακτήρες, πλοκή.

Έχει απήχηση το έργο σας στο αναγνωστικό κοινό; Είστε ικανοποιημένος απ’ αυτήν ή προσδοκείτε το κάτι παραπάνω;

Η πορεία του πρώτου μου βιβλίου, με τίτλο «Η συνομωσία του Δράκου», κατέγραψε μια ευχάριστα απρόσμενη πορεία και ομολογώ ότι μου έδωσε θάρρος και αισιοδοξία να συνεχίσω. Κυρίως να συνεχίσω, να επικοινωνώ μέσω των βιβλίων μου, με το αναγνωστικό κοινό. Για το «Έγκλημα στο Παραλίμνι», προσδοκώ να αγγίξει ακόμα περισσότερο κόσμο. Το λέω αυτό, γιατί θεωρώ πως και αυτό το βιβλίο, δεν εξαντλείται στην αστυνομική του πλοκή, αλλά επιχειρεί να προσφέρει στον αναγνώστη συναισθήματα και «τροφή» για σκέψη και προβληματισμό.

Έχετε λάβει κριτικές για το έργο σας; Τις λαμβάνετε υπόψη;

Ναι και συχνά εκπλήσσουν ακόμα και εμένα με τις προβολές που μπορεί μέσα ένα βιβλίο, να κάνει ο αναγνώστης.

Είναι η φαντασία καθοριστικός παράγων για τη δημιουργία; Ποια η γνώμη σας;

Ναι, πρέπει να αφήσεις το μυαλό να περιπλανηθεί, ατελείωτες ώρες, σε κόσμους, χαρακτήρες και περιστατικά πλασμένα από την φαντασία. Στη συνέχεια, μου αρέσει να τυλίγω το αποτέλεσμα της φαντασίας μου, με ένα πέπλο πραγματικότητας, συχνά θα έλεγα ιστορικό.

Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι με την ολοένα και αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου διαβάζουν βιβλία στις μέρες μας;

Εδώ ίσως ακουστώ λίγο αιρετικός. Νομίζω είναι στο χέρι όλων όσων ασχολούνται με τη συγγραφή και την έκδοση, να κάνουμε τον κόσμο να βάλει το βιβλίο ξανά στη ζωή του. Θα πρέπει να έχουμε να του προσφέρουμε, να του επικοινωνήσουμε κάτι πιο ποιοτικό, πιο βαθύ από το οτιδήποτε μπορεί να διαβάσει στο διαδίκτυο. Μην αρκούμαστε μόνο στο να δαιμονοποιούμε το διαδίκτυο, ή οποιαδήποτε άλλη ασχολία.

Έχετε πρότυπα ως δημιουργός; Στα γραπτά σας θα διαπιστώσει ο αναγνώστης επιρροές από άλλους αγαπημένους σας ομότεχνους;

Ασυναίσθητα ίσως, να υπάρχουν επιρροές από αγαπημένους συγγραφείς και αναγνώσματα. Αλλά δεν επιδιώκω να μιμηθώ κάποιον συγγραφέα, όσο σπουδαίος και αν είναι, διότι αυτός θα ήταν ο ασφαλέστερος δρόμος προς την αποτυχία.


Το νέο σας βιβλίο κυκλοφόρησε ξανά από τις εκδόσεις «Λυκόφως» και φέρει τον τίτλο «Έγκλημα στο Παραλίμνι». Ο δικηγόρος Άρης Λινός τον οποίο γνωρίσαμε στο προηγούμενο βιβλίο σας «Η συνομωσία του Δράκου» μπλέκεται σε νέες περιπέτειες. Πείτε μας δυο λόγια για το περιεχόμενο της ιστορίας σας.

Ο Άρης θα μεταβεί αυτή τη φορά στην Κύπρο για να παραστεί στην κηδεία της γυναίκας που υπήρξε ο έρωτας της ζωής του και τον σημάδεψε από τα φοιτητικά του χρόνια. Εκεί θα ανακαλύψει πως ο μοναχογιός της αγαπημένης του βρίσκεται προφυλακισμένος για μια υπόθεση που αρχικά μοιάζει ξεκάθαρη. Σε έναν ιδιότυπο φόρο τιμής του έρωτα του θα αποφασίσει να εμπλακεί στην υπόθεση, όπου απρόσμενα στοιχεία θα τον οδηγήσουν σε μια μια ιστορία μπερδεμένη που φτάνει ως τις μαύρες μέρες του 1974 στο νησί.

Ποια υπήρξε η αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου σας και γιατί επιμείνατε στον ίδιο κεντρικό ήρωα;

Σε ότι αφορά τον κεντρικό ήρωα, ένιωσα ότι μετα τη «Συνομωσία του Δράκου», εγώ και εκείνος είχαμε αφήσει ανοικτούς λογαριασμούς. Σκεφτόμουν για αρκετό καιρό την αστυνομική πλοκή και πως ένας έρωτας που -παρά τα θρυλούμενα- δεν κερδίζει όλες τις μάχες, μπορεί να χωρέσει μέσα σε αυτή. Η αγάπη μου για τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία και η αναπάντεχη ακύρωση ενός ταξιδιού μου εκεί, με έκαναν να τοποθετήσω την ιστορία μου στη Μεγαλόνησο.

Πώς προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου σας;

Αν και το βιβλίο διαδραματίζεται σε αρκετές πόλεις της Κύπρου, είναι νομίζω στον ελλαδικό χώρο, λιγότερο γνωστό. Και αδικημένο γιατί είναι ένας τόπος με ξεχωριστές ομορφιές.

Πόσο χρόνο σας πήρε για τη συγγραφή του βιβλίου σας αυτού;

Μαζί με τις διορθώσεις, σχεδόν ένα χρόνο.


Θα πλαισιώσουν κι άλλα βιβλία τις περιπέτειες του δικηγόρου Άρη Λινού;

Δε ξέρω ακόμα, η αλήθεια είναι, πως βρισκόμαστε με τον Άρη, σε επίπονες διαπραγματεύσεις😂😂

Παρότι οι χαρακτήρες του βιβλίου σας είναι φανταστικοί, θα εντοπίσει ο αναγνώστης σ’ αυτούς στοιχεία της δικής σας προσωπικότητας;

Όχι, νομίζω οι χαρακτήρες των βιβλίων μου, έχουν πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες, από το δημιουργό τους. Άλλωστε ένα από τα πιο ωραία κομμάτια της συγγραφής, είναι το κτίσιμο ενός χαρακτήρα, από το μηδέν. Δεν έχω λόγο να μου στερήσω αυτή την απόλαυση.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται το βιβλίο; Μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Δεν έχει συγκεκριμένη ηλικιακή στόχευση. Θα ήθελα πολύ να διαβαστεί και από εφηβικό κοινό, γιατί ίσως τους δώσει το έναυσμα, να μελετήσουν κομμάτια της Ιστορίας που δεν γνωρίζουν.

Εκδόσεις «Λυκόφως» ξανά. Να φανταστώ ότι είστε αρκετά ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα συνεργασία σας;

Απόλυτα ικανοποιημένος. Με την ομάδα των εκδόσεων Λυκόφως, νιώθω πως κάθε φορά πηγαίνουμε ένα βήμα πιο πέρα, σε κοινούς ορίζοντες. Είναι σημαντικό να υπάρχει συν αντίληψη για τους σκοπούς και το ύφος ενός βιβλίου σε αυτές τις συνεργασίες. Εξίσου σημαντικό με τον επαγγελματισμό και την ανθρώπινη επικοινωνία.

Μια ευχή σας για το μέλλον που θα θέλατε να πραγματοποιηθεί;

Όπως είπα και πριν να μπει ξανά δυνατά η λογοτεχνία στη ζωή των ανθρώπων. Ίσως είναι η αφετηρία για πιο υγιείς και ανθρώπινες κοινωνίες.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από κάθε βιβλίο σας. 

Απόσπασμα από το «Έγκλημα στο Παραλίμνι»:

Ο Σωτήρης κόμπιασε, μα ο Άρης, που του είχε πάρει τον αέρα, δεν του άφησε περιθώρια. «Άκου, μικρέ, να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η ερωτική σου ζωή δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Ή, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, με ενδιαφέρει στον βαθμό που θα μπορέσεις να την συνεχίσεις απρόσκοπτα έξω, αν αθωωθείς. Αν βρεθείς πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, τότε μάλλον η ερωτική σου ζωή θα είναι τέτοια για την οποία θα ντρέπεσαι να μιλήσεις. Άσε λοιπόν τις σεμνοτυφίες και λέγε».

Απόσπασμα από τη “Συνομωσία του Δράκου”:

- Το δεύτερο αρχείο δεν μάθατε, δε σας είπε ποτέ που βρίσκεται;

-Η μάνα μου για χρόνια πίστευε ότι το είχε σε κάποια θυρίδα τράπεζας, άλλα δεν βρέθηκε μετά το θάνατο τίποτα. Ψάξαμε σε τράπεζες, γνωστοποιήσαμε το θάνατο του με χαρτιά να δούμε αν υπάρχει τίποτα, άλλα μάταια. Δε βρέθηκε ποτέ. Έτσι τουλάχιστον νόμιζε η μακαρίτισσα η μάνα μου. Εγώ πιστεύω ότι σε κάποιο σημείο ο πατέρας μου το έκρυψε κάπου αλλού. Σας είπα ότι πάντα μας απέτρεπε να μιλάμε για αυτό, ο φόβος του τον ακολουθούσε.

Κύριε Πηγαδίτη, σας ευχαριστώ και πάλι για την κουβέντα μας και σας εύχομαι καλή και δημιουργική συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνετε.

Εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι να συνεχίσετε το έργο σας με την ίδια αγάπη και αφοσίωση όπως μέχρι σήμερα.


Βιογραφικό:
Ο Σπύρος Πηγαδίτης γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1981 στην Αθήνα όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα. Το 2005 ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ομιλεί άριστα την αγγλική γλώσσα καθώς επίσης τη ρουμανική και την τουρκική. Ταξιδεύει πολύ, διαβάζει ακόμα περισσότερο. Συμμετέχει ενεργά σε πλήθος πολιτιστικών και εθελοντικών ομάδων. Το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Η συνομωσία του Δράκου» εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 από τις εκδόσεις Λυκόφως.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια