Βιβλιοκριτική: "Πριν κρυώσει ο καφές" του Τοσικάζου Καβαγκούτσι | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

 


Κοινωνικό
Α' έκδοση: 20/11/2023
Μετάφραση:Βάσια Τζανακάρη
Σελίδες: 248
ISBN: 978-960-645-421-9
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος


Υπάρχει ένα υπόγειο καφέ χωρίς παράθυρα σε ένα μικρό δρομάκι στο Τόκιο. Το όνομα του καφέ είναι Φουνικούλι Φουνικούλα .Στους τοίχους κρέμονται τρία μεγάλα ρολόγια αντίκες. Οι δείκτες του καθενός όμως δείχνουν διαφορετική ώρα. Ήταν εσκεμμένο;  Ή είχαν απλώς χαλάσει ;

Είχαν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που το καφέ είχε ζήσει στιγμές δόξας λόγω του αστικού μύθου σύμφωνα με τον οποίο μπορούσε να μεταφέρει ανθρώπους στο παρελθόν.

Το καφέ που σε μεταφέρει στο παρελθόν.

Ακόμη και να γυρίσεις στο παρελθόν , όσο κι αν προσπαθήσεις ,το παρόν δεν θα αλλάξει. Έτσι είναι ο κανόνας. Σε κάθε ταινία ή μυθιστόρημα που αναφέρεται σε ταξίδι στον χρόνο υπάρχει ένας κανόνας που λέει «Μην ανακατευτείς σε κάτι που θα αλλάξει το παρόν».

Αν αλλάξεις το παρελθόν, αλλάζεις το μέλλον.

Το καφέ είχε γίνει διάσημο αλλά ήταν αδύνατον να βρεις κάποιον που να έχει πράγματι επιστρέψει στο παρελθόν, λόγω των τρομερών εκνευριστικών κανόνων που εφαρμόζονταν υποχρεωτικά.

Το ταξίδι στο παρελθόν ενέχει κινδύνους και κανόνες:

Ο πρώτος κανόνας ήταν ο εξής : Οι μόνοι άνθρωποι που μπορείς να συναντήσεις στο παρελθόν είναι όσοι έχουν επισκεφτεί το καφέ. Ο δεύτερος κανόνας ήταν ο εξής : Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα όσο είσαι στο παρελθόν που θα αλλάξει το μέλλον. Το παρόν δεν μπορεί να αλλάξει.  Ο τρίτος κανόνας λέει πως μόνο μια συγκεκριμένη καρέκλα σου επιτρέπει να επιστρέψεις στο παρελθόν. Ο τέταρτος λέει ότι δεν μπορείς να μετακινηθείς από αυτή την καρέκλα. Ο πέμπτος κανόνας είναι ότι υπάρχει χρονικό όριο .Ο χρόνος στο παρελθόν θα ξεκινήσει από τη στιγμή που θα σερβιριστεί ο καφές από την Κάζου και πρέπει να επιστρέψεις πριν κρυώσει ο καφές . Πρέπει να πιεις τον καφέ πριν κρυώσει. Ο τελευταίος και πιο σημαντικός κανόνας…

Αν δεν πιεις όλο τον καφέ πριν κρυώσει θα γίνεις… φάντασμα, που θα κάθεσαι μόνιμα σε αυτή την καρέκλα.

Σε αυτό το καφέ θα συναντήσεις την σερβιτόρα Κάζου Τοκίτα, ξαδέλφη του ιδιοκτήτη, την Κέι Τοκίτα γυναίκα του Ναγκάρε, τον ιδιοκτήτη του καφέ  Ναγκάρε Τοκίτα , την γυναίκα με τα ρόλεϊ την Γιάεκο Χιράι, την Κοτάκι σύζυγο του Φουσάγκι , μόνιμου πελάτη του καφέ, που ξεφυλίζει ένα περιοδικό και πάσχει από Αλτσχάιμερ και μια γυναίκα-φάντασμα που κάθεται στην καρέκλα αυτή και διαβάζει ένα μυθιστόρημα.

Τέσσερις από αυτούς τους ανθρώπους  επισκέπτονται το καφέ ελπίζοντας ο καθένας τους να αξιοποιήσει το ταξίδι στον χρόνο, με σκοπό να κουβεντιάσει με τον εραστή που έφυγε μακριά (η Φουμίκο Κιοκάουα και ο Γκόρο Κατάντα), να λάβει το γράμμα από τον σύζυγο που έχει χάσει τη μνήμη του (η Κοτάκι και ο Φουσάγκι), να δει την αδερφή για τελευταία φορά (η Χιράι και η Κούμι ) και να συναντήσει την κόρη που δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσει (η Κέι και η Μίκι).

Το παρόν δεν έχει αλλάξει -αλλά οι δύο άνθρωποι είχαν αλλάξει. Όταν η Κοτάκι και η Χιράι γύρισαν στο παρόν , μια μεταστροφή είχε γίνει μέσα τους. 

Όταν επιστρέφεις στο παρελθόν ,δεν μπορείς να αλλάξεις το παρόν. Όταν πηγαίνεις στο μέλλον είναι χάσιμο χρόνου… 

Τελικά ,είτε επιστρέψεις στο παρελθόν είτε στο μέλλον ,το παρόν δεν αλλάζει. Έτσι εγείρεται το ερώτημα : Ποιο είναι το νόημα της καρέκλας;  Ό,τι δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι , πάντα θα έχουν τη δύναμη να τις ξεπεράσουν. Απλώς πρέπει να το λέει η καρδιά τους. Και αν η καρδιά τους, όταν καθίσουν στη γνωστή καρέκλα , τους πει να αλλάξουν ρότα,  τότε σίγουρα έχει νόημα… 

Ένα συγκινητικό , εκκεντρικό και νοσταλγικό βιβλίο.

Ένα βιβλίο ιδανικό για όποιον θέλει να νιώσει εγγύτητα και κατανόηση.

Ένα αριστοτεχνικό ,βαθιά καθηλωτικό ταξίδι στην επιθυμία να κρατηθούμε από το παρελθόν. 

Μια γλυκιά, νοσταλγική ιστορία που διερευνά το αιώνιο ερώτημα: Τι θα άλλαζες αν μπορούσες να ταξιδέψεις στο παρελθόν; Και κυρίως, ποιον θα ήθελες να συναντήσεις, ίσως για μία τελευταία φορά; 

Πρόκειται για Αριστούργημα. 

Αποκτήστε το βιβλίο που έχει αγαπηθεί από περισσότερους από 1 εκατομμύριο αναγνώστες παγκοσμίως.

 

Ο Τοσικάζου Καβαγκούτσι γεννήθηκε στην Οσάκα της Ιαπωνίας το 1971. Έχει υπάρξει παραγωγός, σκηνοθέτης και συγγραφέας για τον θίασο Sonic Snail. Ως θεατρικός συγγραφέας έχει γράψει μεταξύ άλλων τα COUPLE, Sunset song και Family Time. Το μυθιστόρημα Πριν κρυώσει ο καφές είναι προσαρμογή έργου της 1110 Productions του Καβαγκούτσι, που τιμήθηκε με το μεγάλο βραβείο του 10ου Suginami Drama Festival και αποτελεί το πρώτο βιβλίο της σειράς «Πριν Κρυώσει Ο Καφές».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια