Φωτεινή Γαλανοπούλου: "Αγαπώ πολύ την παιδική λογοτεχνία"


Η συγγραφέας Φωτεινή Γαλανοπούλου αντλεί την έμπνευσή της από τα παιδιά. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που γράφει γι' αυτά στα βιβλία της. Σήμερα μας συστήνεται στις Τέχνες και μας μιλάει για το δεύτερο πνευματικό της παιδί, με 
τίτλο «Το Αρκουδάκι πάει ταξίδι στην Αλάσκα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Γλαρόλυκοι».

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κυρία Γαλανοπούλου, γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να στρέψετε το ενδιαφέρον σας σε αυτό το ομολογουμένως απαιτητικό είδος λογοτεχνίας;

Νομίζω πως μου βγήκε πολύ φυσικά. Πάντα έγραφα ιστορίες για τα επαγγελματικά μαθήματά μου. Την ιστορία με τη μαμά αρκούδα και το αρκουδάκι την είχα γράψει για τον γιο μου και του άρεσε τόσο πολύ, που αποφάσισα να τη στείλω σε εκδοτικούς οίκους. Αγαπώ πολύ την παιδική λογοτεχνία!

Πώς συνδυάζεται η συγγραφή με την επαγγελματική σας ιδιότητα ως δασκάλα γιόγκα;

Στην παιδική γιόγκα αφηγούμαστε πολλές ιστορίες, που έχω φτιάξει ειδικά για τα μαθήματα, ή διαβάζουμε κάποιο βιβλίο και μετά βρίσκουμε στάσεις της γιόγκα που να ταιριάζουν με το εκάστοτε θέμα. Μέσα από αυτές τις ιστορίες μιλάμε για τα ζώα, το περιβάλλον, την αγάπη, την ενσυναίσθηση και πολλά άλλα!

Δεδομένου ότι τα παιδιά στη σημερινή εποχή μεγαλώνουν στην κοινωνία της απόλυτης τεχνολογίας, θεωρείτε πως μπορεί ακόμα το βιβλίο να έχει θέση στη ζωή τους; Έχει, δηλαδή, ακόμα τη δυνατότητα να ταξιδέψει την αθώα ψυχή τους και να πλάσει όμορφα και αρμονικά τον αμόλυντο κόσμο τους;

Ναι, θεωρώ. Οι σημερινοί γονείς αγοράζουν πολλά βιβλία στα παιδιά τους. Το βλέπω να συμβαίνει και μου αρέσει πάρα πολύ. Οπότε θεωρώ πως δεν έχει φύγει το βιβλίο από τη ζωή τους, αλλά παράλληλα έχει εισέλθει και η τεχνολογία.

Ποιο βιβλίο κατά τη γνώμη σας πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσουν τα παιδιά;

Πολλά βιβλία μου έρχονται στο μυαλό, αλλά το «Εκεί όπου ζουν τα όνειρα» είναι ένα που έχω ξεχωρίσει. Μιλάει για τα όνειρά μας και πως πρέπει να τα κυνηγάμε με κάθε τρόπο.

Εσάς ποιο υπήρξε το δικό σας αγαπημένο βιβλίο, όταν ήσασταν παιδί;

Θυμάμαι το πρώτο βιβλίο που αγόρασα μόνη μου και το διάβασα πάρα πολλές φορές, τον Όλιβερ Τουίστ!

Με βάση ποιο κριτήριο οφείλουν οι γονείς να επιλέγουν βιβλία για τα παιδιά τους;

Θα έλεγα με κριτήριο την ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού. Οτιδήποτε μπορεί να το απασχολεί. Για εμένα είναι πολύ σημαντικό το κείμενο. Αν συνοδεύεται και από μια πολύ όμορφη εικονογράφηση, ακόμα καλύτερα!

Συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας με δύο βιβλία ήδη στο βιογραφικό σας. Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας, για να δημιουργήσετε τους δικούς σας παραμυθένιους κόσμους;

Σίγουρα από τα παιδιά. Υπάρχει μεγαλύτερη έμπνευση;

Σας διακατέχει το άγχος, αν θα γίνει το έργο σας αποδεκτό από τα παιδιά;

Σε σημείο να με αγχώνει, όχι. Αλλά θα ρωτήσω να μάθω, αν άρεσε το βιβλίο μου σε ένα παιδί που ξέρω πως το έχει προμηθευτεί.


Το βιβλίο που κρατώ στα χέρια μου φέρει τον τίτλο «Το Αρκουδάκι πάει ταξίδι στην Αλάσκα» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Γλαρόλυκοι». Πείτε μας δυο λόγια για την ιστορία του.

Η μαμά αρκούδα με τον μπαμπά αρκούδο και το αρκουδάκι τους θα φύγουν από το δάσος, που είναι το σπίτι τους και θα πάνε ταξίδι στην Αλάσκα. Εκεί για πρώτη φορά το καφέ αρκουδάκι θα συναντήσει πολικές αρκούδες. Αρκούδες που είναι διαφορετικές από αυτές που ήδη γνωρίζει. Θα του κάνει μεγάλη εντύπωση και θα αναρωτηθεί, αν είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό.

Πώς προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου σας;

Ήθελα να γράψω ένα βιβλίο που να μιλάει και για τη διαφορετικότητα. Την περίοδο που σκεφτόμουνα πώς θα περάσω τα μηνύματα που ήθελα μέσα από το βιβλίο μου, μας έδωσαν ένα τεράστιο λούτρινο πολικό αρκούδο. Και κάπως έτσι σκέφτηκα τον τίτλο.

«Σε όποιον τόπο πας, να χτίζεις κι ένα σπίτι. Αν δεν μπορείς να χτίσεις σπίτι, να κάνεις φίλους». Αυτό είναι το κυρίως μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους μικρούς σας αναγνώστες μέσα από την ιστορία σας; Τη σημαντικότητα της φιλίας για τον άνθρωπο;

Τη σημαντικότητα της φιλίας, αλλά και της αγάπης. Να μην φοβόμαστε να αγαπήσουμε, να γνωρίσουμε ανθρώπους διαφορετικούς από εμάς. Ένα παιδί στο σχολείο που μπορεί να είναι σε αμαξίδιο και κινείται διαφορετικά από εμάς, μπορεί να γίνει φίλος μας. Ένας συμμαθητής μας που μπορεί να μην είναι τόσο κοινωνικός και να μην φοράει τα ίδια ρούχα με εμάς, μπορεί να γίνει φίλος μας. Όπως λέει και η μαμά αρκούδα στο βιβλίο: «Σημασία έχει να ξέρεις να αγαπάς. Η αγάπη φαίνεται στα μάτια σου, όταν τον άλλον κοιτάς και του χαμογελάς»

Ποια άλλα μηνύματα περνάτε στα παιδιά μέσα από το βιβλίο σας;

Το μήνυμα της αγάπης, όπως ανέφερα. Το μήνυμα του να επικοινωνείς με το σώμα σου. Να μην ντρέπεσαι να γνωρίσεις κάποιον. Επίσης, οι στιγμές είναι πολύ σημαντικές και γι’ αυτό είναι ωραίο να τις μοιράζεσαι, να προσφέρεις. Όπως το κομμάτι πάγου που προσέφερε η αρκουδίτσα.

Όπως κάθε παιδικό βιβλίο, έτσι και το δικό σας συνοδεύεται από μια υπέροχη εικονογράφηση. Θεωρείτε πως ο συνδυασμός ιστορίας και εικόνας είναι απαραίτητος για την κατανόηση του παραμυθιού;

Η εικονογράφηση είναι πραγματικά υπέροχη και ευχαριστώ πολύ τον Παναγιώτη Τσαούση για αυτό. Εξαρτάται σε ποιες ηλικίες απευθύνεται ένα βιβλίο. Στα μικρότερα παιδιά είναι πολύ σημαντική. Γιατί μπορεί να μην ξέρουν να διαβάζουν, αλλά κοιτώντας τις εικόνες μπορούν να σου πούνε όλη την ιστορία!

Παρότι οι χαρακτήρες του βιβλίου σας είναι φανταστικοί, θα εντοπίσει ο αναγνώστης σ’ αυτούς στοιχεία της δικής σας προσωπικότητας;

Ναι, σίγουρα! Οι φίλοι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Πάντα είχα γύρω μου φίλους να εμπιστευτώ και να μιλήσω, όταν το χρειαζόμουνα. Και το αντίστροφο. Μικρή σε όποιο τόπο πήγαινα, γνώριζα και έναν νέο φίλο. Και έχω μέχρι και σήμερα φιλίες που γνώρισα σε κάποιο ταξίδι μου.


Το βιβλίο σας σε ποιες ηλικίες απευθύνεται κυρίως;

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 έως 6 χρονών.

Στο βιβλίο σας, μετά το τέλος της ιστορίας που αφηγείστε, ωθείτε τα παιδιά σε διακρατικό παιχνίδι. Αναφέρεστε σε στάσεις γιόγκα τις οποίες ως δασκάλα αναλύετε με λεπτομέρεια, για να τις καταλάβουν μικροί και μεγάλοι και να τις κάνουν εύκολα πράξη. Επομένως, δεν μιλάμε για ένα απλό παραμύθι, αλλά για ένα βιβλίο που βοηθά στη δημιουργική απασχόληση με αφορμή την ιστορία του. Αυτός ήταν ο σκοπός σας εξαρχής;

Ναι! Αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός μου. Να γράψω ένα βιβλίο που θα περνάει όμορφα μηνύματα και θα μπορείς να παίξεις μετά με τη μαμά και τον μπαμπά. Μου αρέσει, όταν οι γονείς -διαβάζοντας το βιβλίο με τα παιδιά τους- μπορούν να ανακαλύψουν ένα νέο παιχνίδι που παίζεται με ένα βιβλίο! Οπουδήποτε, στο σπίτι ή στη φύση.

Πιστεύετε ότι το βιβλίο σας μπορεί να διαβαστεί και από τους μεγάλους;

Πιστεύω πως διαβάζοντας το βιβλίο ο γονιός μπορεί και ο ίδιος να αναρωτηθεί αν συμπεριφέρεται με αγάπη. Αν αγκαλιάζει το διαφορετικό. Αν είναι και ο ίδιος κοινωνικός, αν πιστεύει στη φιλία. Οπότε ναι.

Είστε ευχαριστημένη με το εκδοτικό σας σπίτι;

Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη και τυχερή. Αγκάλιασαν την ιστορία μου και επιμελήθηκαν μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Τους ευχαριστώ πολύ όλους και ιδιαίτερα τον Χρήστο Κουλαξίζη.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση, θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας. 


Κυρία Γαλανοπούλου, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτησή μας και σας εύχομαι πάντα παραμυθένιες εμπνεύσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ κι εγώ για αυτήν την όμορφη συνέντευξη.


Βιογραφικό:

Η Φωτεινή Γαλανοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι μητέρα δύο παιδιών. Το «Αρκουδάκι πάει ταξίδι στην Αλάσκα» είναι το δεύτερο βιβλίο της.
Το πρώτο της βιβλίο, «Το αρκουδάκι και το χαμένο μαντίλι», είναι μια ιστορία που σου μαθαίνει τη Family yoga.
Είναι πιστοποιημένη δασκάλα γιόγκα για ενήλικες, παιδιά, αλλά και ευαίσθητες ομάδες, όπως εγκύους και παιδιά με ιδιαιτερότητες. Έχει τη δική της σχολή γιόγκα στο Κολωνάκι και στον ελεύθερο χρόνο της γράφει.
Αντλεί την έμπνευσή της μέσα από τα παιδιά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια