Νίκος Αναγνωστάκης: "Ψιθυρίζω γράφοντας τους ψίθυρους με μελάνι πάνω στο χαρτί"


Ο Νίκος Αναγνωστάκης είναι επιχειρηματίας, εκδότης, στιχουργός, «πολιτισμικός» συλλέκτης και ερευνητής. Ο ίδιος μας συστήνεται ως ένας 
ρομαντικός περιηγητής στα ανθοφόρα λιβάδια του μουσικού πολιτισμού. Σήμερα φιλοξενείται στις Τέχνες με αφορμή το νέο του βιβλίο, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ogdoo», με τίτλο «Ψίθυροι από Μελάνι».

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κύριε Αναγνωστάκη, πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στο αναγνωστικό κοινό, επιχειρηματία, εκδότη, στιχουργό, πολιτισμικό συλλέκτη, ερευνητή ή συγγραφέα; Τι απ’ όλα αυτά υπερισχύει;

Θα έλεγα σαν έναν ρομαντικό περιηγητή στα ανθοφόρα λιβάδια του μουσικού πολιτισμού.

Έχετε διανύσει μια μεγάλη διαδρομή στο χώρο της μουσικής, καταφέρνοντας να αφήσετε το δικό σας στίγμα σ’ αυτόν εδώ και χρόνια. Είστε ικανοποιημένος με όλα όσα έχετε καταφέρει;

Θα έλεγα ότι είμαι αρκετά ικανοποιημένος επειδή πέτυχα πολλά περισσότερα από αυτά που πίστευα ότι είμαι ταγμένος. Αλλάζω συχνά τα όρια και βάζω τον πήχη συνεχώς ψηλότερα. Πρόκειται για μια συνεχή, εναγώνια διαδικασία αυτοβελτίωσης.

Αν σας έλεγαν να διαλέξετε ανάμεσα στην ιστορική μελέτη της μουσικής και τη στιχουργική προς τα πού θα κλίνατε περισσότερο;

Θα έκλινα στην ιστορική μελέτη της μουσικής χωρίς να παραμερίζω την αυθεντικότητα και αμεσότητα του στίχου με τον οποίο πρέπει να εκτοξεύω μία ευθεία βολή που να πηγαίνει κατευθείαν στην καρδιά.

Όπως είπαμε, είστε ο ιδρυτής του εκδοτικού οίκου «Ogdoo», του «Ogdoo Music Group», αλλά και της δισκογραφικής εταιρείας «Ogdoo Music». Μιλήστε μας γι’ αυτά. Πώς προέκυψε η ίδρυσή τους και το όνομά τους;

Το Όγδοο ιδρύθηκε στο τέλος του 2011. Είχε αρχίσει ήδη η εκδοτική κατάρρευση των μουσικών περιοδικών. Με την ανάπτυξη του διαδικτύου σκέφτηκα ότι ένας ιντερνετικός μουσικός χώρος θα αποτελούσε τη διαδοχή των μουσικών εντύπων. Από το 2014 ξεκίνησε ουσιαστικά η δισκογραφική παραγωγή μας. Όσον αφορά την εκδοτική μας δραστηριότητα αφορά κυρίως εξαιρετικά μουσικά βιβλία, ποίηση και μυθιστορήματα. Και τέλος πριν από πέντε μήνες ιδρύθηκε το Όγδοο Radio, ιντερνετικό ραδιόφωνο με εξαιρετικό ρεπερτόριο και ραδιοφωνικούς παραγωγούς που προέρχονται από τα ραδιόφωνα των ερτζιανών. Το όνομα προέκυψε από το 8 που είναι ο τυχερός μου αριθμός αλλά και από το 1/8 της μουσικής γραφής.

Τι θα λέγατε πως έχει αλλάξει στο χώρο του βιβλίου και της μουσικής όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεστε ενεργός στο χώρο;

Η εξέλιξη της τεχνολογίας ενώ φαίνεται ότι έχει βοηθήσει τις διαδικασίες επικοινωνίας, από την άλλη πλευρά όμως, ιδιαίτερα στον χώρο της μουσικής ο ακροατής έχει απομακρυνθεί από την αίσθηση του αυθεντικού και την ψυχική επαφή. Δυστυχώς ζούμε στην εποχή του άυλου προϊόντος και των εύκολων συντομεύσεων. Χάνεται λίγο, λίγο η τρυφερότητα στην επαφή καλλιτέχνη και ακροατή και η μαγεία της ακρόασης.

Τι είδους βιβλία βρίσκουμε στις εκδόσεις σας;

Κυρίως μουσικά βιβλία, όπως «Οι πρωτοπόροι του ελληνικού Rock», «Τα ελληνικά συγκροτήματα των ‘60ς» «Το ραντεβού στο Κύταρρο», και το “It's Only Rock 'n Roll” αλλά και ξένα μεταφρασμένα από την εξαίρετη σειρά «Βιογραφήματα», με κείμενα και κόμικς, μεγάλων σχημάτων και προσωπικοτήτων όπως οι Beatles οι ΑΒΒΑ, ο David Bowie και ο Jimi Hendrix.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα e-books; Θεωρείτε πως θα «κερδίσουν» σταδιακά την έντυπη έκδοση;

Πιστεύω ότι τα e-books θα πάρουν ένα μικρό όμως μερίδιο αλλά δεν θα κερδίσουν ποτέ την έντυπη έκδοση. Η γοητευτική μυρωδιά του χαρτιού και η αφή των σελίδων δεν θα ξεπεραστούν ποτέ.

Η εποχή της πνευματικής και οικονομικής κρίσης σας έχει επηρεάσει είτε ως εκδότη είτε ως ιδιοκτήτη δισκογραφικής εταιρείας;

Οπωσδήποτε η κρίση έχει επηρεάσει και τις εκδόσεις και τη δισκογραφία, ιδιαίτερα στο φυσικό προϊόν, όπως το cd που είναι στην εντατική και περιμένουμε σύντομα να βγουν τα σωληνάκια για να διαγνωσθεί ο οριστικός του θάνατος.


Ας μιλήσουμε τώρα για το βιβλίο σας, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις σας, με τίτλο «Ψίθυροι από Μελάνι». Πρόκειται, όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, για σκέψεις και ματιές, μνήμες και όνειρα για το τραγούδι, τις τέχνες, τον πολιτισμό και τον άνθρωπο. Πείτε μας δυο λόγια για όλα αυτά.

«Οι ψίθυροι από μελάνι» είναι μία ανθολογία κειμένων για τον πολιτισμό, τη μουσική, τη ζωή και τις κοινωνικές διεργασίες κατά τη διάρκεια των έξι τελευταίων δεκαετιών. Είναι μια μηχανή του χρόνου που μας προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι σε ένα χθες που δεν ξεχνιέται. Άλλωστε το παρελθόν εμπεριέχεται στο μέλλον… και το μέλλον στο παρελθόν. Είναι μια βουτιά στα μικρά και στα μεγάλα που συνιστούν και σηματοδοτούν, δίνοντας υπόσταση τον πολιτισμό και την αισθητική μας. Κάθε κεφάλαιο είναι μια ψηφίδα μια τοιχογραφίας της πρόσφατης μουσικής και πολιτιστικής ιστορίας. Το βιβλίο σχολιάζει με μια ιδιαίτερη, διεισδυτική ματιά και προσέγγιση στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι κατά τη διάρκεια μιας ιστορικής περιόδου της Ελλάδας, με την ταυτόχρονη αναζήτηση μιας ισορροπίας μεταξύ εξωστρέφειας και παράδοσης.

Πρόκειται δηλαδή για ένα βιβλίο φόρο τιμής στο ίδιο το τραγούδι και σε όσους το τίμησαν μέσα στα χρόνια;

Όχι δεν είναι μόνο φόρος τιμής για το τραγούδι αλλά θίγονται και άλλα θέματα γι’ αυτό υπάρχουν 6 ενότητες: νοσταλγία - θέσεις -πρόσωπα - ζωή - δίσκοι – μαγική οθόνη.

Ποιο υπήρξε το ερέθισμά σας για να ξεκινήσετε τη συγγραφή του συγκεκριμένου έργου;

Η ανάγκη να εξωτερικεύσω αυτά που έζησα, όσα ένιωσα και θα έπρεπε κάποτε να αφηγηθώ.

Πώς προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου σας;

Επειδή δεν είμαι λάτρης των φωνών και των κραυγών ψιθυρίζω γράφοντας τους ψίθυρους με μελάνι πάνω στο χαρτί.

Τι το περισσότερο θα αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο σας που δεν το έχει αποκομίσει ήδη ανατρέχοντας σε άρθρα στο ίντερνετ, σε μουσικές εκπομπές και σε μουσικά ντοκιμαντέρ κι αφιερώματα;

Ο αναγνώστης θα αποκομίσει το γνήσιο, το αυθεντικό και το απροσχημάτιστο.

Σε ποιες πηγές ανατρέξατε για να γράψετε αυτό το ομολογουμένως απαιτητικό βιβλίο;

Επειδή δεν εμπιστεύομαι την εγκυρότητα του διαδικτύου έψαξα σε κείμενα έγκυρων γραφιάδων και ανάτρεξα στην αυθεντικότητα προσωπικών μου εμπειριών και καταθέσεων.

Πόσο χρόνο σας πήρε για να ολοκληρώσετε τη συγγραφή του βιβλίου σας;

Περίπου στα δύο χρόνια επειδή δεν είναι εύκολη η διαδικασία όταν πρέπει να καταθέσεις απολύτως αξιόπιστα στοιχεία.

Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Οπωσδήποτε απευθύνεται στους ενήλικες αλλά και σε «ψαγμένους» εφήβους που θα επιθυμούσαν κάτι πιο ποιοτικό αλλά και χρήσιμο.

Επόμενα συγγραφικά βήματα κάνετε; Να περιμένουμε σύντομα το νέο σας βιβλίο;

Ναι ετοιμάζω ένα νέο βιβλίο αλλά το να έλεγα ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα θα ήταν παρακινδυνευμένο.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Μήπως και αλλάξει κάπως αυτός ο κόσμος και σταματήσει η κατρακύλα. Να ζήσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας σε έναν καλύτερο κόσμο και να κατανοήσουμε ότι το κλειδί για να ανοίξουμε την πόρτα της ευτυχίας είναι μόνο η αγάπη.

Κύριε Αναγνωστάκη, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία τόσο προσωπική όσο και επαγγελματική.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.


Βιογραφικό:

Ο Νίκος Αναγνωστάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με εξειδίκευση στο μάρκετινγκ. Από μικρή ηλικία αναζήτησε τη σκληρή δουλειά και ήρθε σε επαφή με την αγορά των φαρμακευτικών προϊόντων. Με κύριες αρχές την ποιότητα και την αξιοπιστία, ίδρυσε την Vican ΑΕ που σήμερα θεωρείται ως μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες εισαγωγής ορθοπαιδικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων της χώρας. Στη συνεχή και διαρκή ανοδική πορεία της εταιρείας έχει για συμμάχους τα δύο του παιδιά, τη Μαρία και τον Αντώνη. Η αγάπη του για τη μουσική και η στενή σχέση του με σημαντικές προσωπικότητες του μουσικού περιβάλλοντος, τον οδήγησαν να δημιουργήσει το Ogdoo Music Group με δράσεις την διαδικτυακή ενημέρωση και ιστορική καταγραφή της διαδρομής και της εξέλιξης του ελληνικού τραγουδιού (ogdoo.gr) και παράλληλα τη δισκογραφική εταιρεία (Ogdoo Music) καθώς και τον εκδοτικό οίκο (Όγδοο). Η σπορά όλων των παραπάνω είναι ήδη εντυπωσιακή έχοντας αφήσει ξεχωριστά αποτυπώματα στο χώρο του πολιτισμού. Αγαπημένη του ενασχόληση είναι η στιχουργική, την οποία βλέπει όμως όχι ως ένα παράπλευρο «επάγγελμα», αλλά ως χόμπι. Τον λόγο του έχουν μελοποιήσει και αποδώσει κορυφαίοι συνθέτες και ερμηνευτές με αποτέλεσμα όμορφα τραγούδια που εκτιμήθηκαν και αγαπήθηκαν απ’ το κοινό. Ως «πολιτισμικός» συλλέκτης και ερευνητής, πριν από μερικά χρόνια υπέγραψε την έκδοση του πολυτελούς άλμπουμ «Ο άγιος της φωτογραφίας», με πρωτότυπα καρτ-ποστάλ (100-120 ετών), του σπουδαίου καλλιτεχνικού φωτογράφου Στέφανου Στουρνάρα, η οποία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια