Βιβλιοκριτική: "Σίγρι, ο τόπος των θεών" του Στρατή Πανούριου | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου

 


Συγγραφέας: Στρατής Πανούριος
Εκδόσεις: Ηδύφωνο
ISBN: 9786185450786
Σελίδες: 244


Τα βιβλία αυτογνωσίας είναι αρκετά δημοφιλή στο αναγνωστικό κοινό. Ίσως, γιατί ο άνθρωπος αισθάνεται μεγάλη ανάγκη πολλές φορές να αναζητήσει τρόπους, αλλά και λύσεις προκειμένου να καταφέρει, έστω και με τη βοήθεια υποστηρικτικών μηχανισμών, να εμβαθύνει στον εσωτερικό του κόσμο και να ανακαλύψει τον πραγματικό κι αληθινό του εαυτό. Είναι γεγονός ότι η βοήθεια που του προσφέρουν τα βιβλία αυτής της κατηγορίας είναι ανυπολόγιστης αξίας. Δυστυχώς όμως, δεν αρκεί μόνο η δική τους συμβολή για να επιφέρει στον ενδιαφερόμενο το επιθυμητό αποτέλεσμα. Καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη του σκοπού αυτού αποτελεί και η θέληση του ίδιου να προβεί σε μια επίπονη και μακροχρόνια διαδικασία εμβάθυνσης, κατά την οποία το ταξίδι της αλλά και ο προορισμός της θα του αλλάξουν ολοκληρωτικά τη ζωή, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα πράγματα γύρω του και κυρίως την παρουσία του στον κόσμο.

Κι ενώ όλα τα βιβλία αυτογνωσίας και βαθύτερης φιλοσοφικής ανάλυσης είναι αναρίθμητα στις μέρες μας και πληθαίνουν ακόμα περισσότερο με τον καιρό, γεγονός που δείχνει παράλληλα και την ουσιαστική ανάγκη του ανθρώπου να απαλλαγεί από το καβούκι της μοναξιάς και της υποκρισίας μέσα στο οποίο βρίσκεται εγκαταλελειμμένος, εγκλωβισμένος και αποκαμωμένος, είτε με τη θέλησή του είτε όχι, είτε ασυναίσθητα είτε εντελώς συνειδητά, είναι ελάχιστα θα λέγαμε με βεβαιότητα τα αντίστοιχα θεματικά βιβλία που κυκλοφορούν στην αγορά και που οδηγούν στα μονοπάτια της γνώσης με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, φέροντας τη μορφή μυθιστορήματος. Ίσως, γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο σε αυτή την περίπτωση να καταφέρει ένας συγγραφέας να συνδυάσει με επιτυχία την τέχνη της φιλοσοφίας με την τέχνη της μυθοπλασίας και να προσφέρει στον αναγνώστη του ένα έργο εξαιρετικής πλοκής και ενδιαφέροντος και ταυτόχρονα ένα ωφέλιμο και χρήσιμο φιλοσοφικό ανάγνωσμα.

Ένα τέτοιο βιβλίο, που συνδυάζει μυθοπλασία και γνώση μαζί, αποτελεί το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα, σκηνοθέτη, ηθοποιού και εμψυχωτή Στρατή Πανούριου με τίτλο «Σίγρι, ο τόπος των Θεών», που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2024 από τις εκδόσεις «Ηδύφωνο». Άλλωστε, στο εξώφυλλό του διευκρινίζεται ξεκάθαρα η ακριβής ταυτότητα του περιεχομένου του, ότι δηλαδή αποτελεί μυθιστόρημα αυτογνωσίας, γεγονός που το εντάσσει αυτόματα στην ξεχωριστή κατηγορία των μυθιστορημάτων που όχι μόνο προσφέρουν ψυχαγωγία στον αναγνώστη, αλλά και τροφή για βαθύτερη σκέψη και προβληματισμό.

Πράγματι, από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα αντιληφθεί την ιδιαιτερότητα της ιστορίας που φιλοξενείται σ’ αυτό. Μια ιστορία που κεντρίζει το ενδιαφέρον του από την αρχή της ανάγνωσης και το διατηρεί αμείωτο μέχρι και το τέλος της. Ο καταιγισμός γνώσεων και καίριων υπαρξιακών ερωτημάτων που απορρέουν μέσα από τους συνεχόμενους φιλοσοφικούς στοχασμούς είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Λάτρεις της φιλοσοφίας και όχι μόνο διεισδύουν στον φανταστικό κόσμο των ηρώων προκειμένου να γνωρίσουν ή και να ξαναπερπατήσουν στα φιλοσοφικά μονοπάτια της γνώσης με έναν πιο χαλαρό και ψυχαγωγικό τρόπο και όχι τόσο αυστηρά διδακτικό και κουραστικό. Γιατί η επιλογή που προσφέρει στον αναγνώστη του ο συγγραφέας είναι ξεκάθαρα παροτρυντική και όχι επιβλητική. Να τον ωθήσει θέλει στις πηγές των όσων διαβάζει σποραδικά καθόλη τη διάρκεια του αναγνωστικού του ταξιδιού χωρίς όμως να επιβάλει σε καμία περίπτωση την κίνηση αυτή ως υποχρεωτική και απαραίτητη.  Έτσι λοιπόν, με τον τρόπο του εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για εκείνον που θα θελήσει να διεισδύσει συνειδητά στους κόλπους της εσωτερικής αναζήτησης και της λεπτομερέστερης μελέτης των πάντων χωρίς υποδείξεις περιττές και παγερά διδάγματα.

Παρ’ όλα αυτά, τα μηνύματα που εμφανέστατα και επιτηδευμένα αφήνει ο συγγραφέας να αιωρούνται, ώστε να γίνουν κτήμα αλλά και τροφή για σκέψη στον αναγνώστη του, είναι πολλά. Τα πιο σημαντικά, τα πιο ωφέλημα και τα πιο ουσιαστικά, προσφέρονται στο τέλος της ανάγνωσης του βιβλίου του ως ανταποδοτικό δώρο επιλογής, όταν δηλαδή ολοκληρώνεται πια ο κύκλος της μυθοπλασίας, ένας κύκλος που και από μόνος του συγκινεί και δημιουργεί όμορφα και ευχάριστα συναισθήματα στον αναγνώστη.

Επιγραμματικά, η ιστορία του βιβλίου έχει ως εξής: Ο καθηγητής Πλάτων Γκουκώ, Γάλλος φιλόσοφος και δημοφιλής συγγραφέας της εποχής, αποφασίζει να αφήσει προσωρινά την χώρα και την πόλη στην οποία ζει και εργάζεται προκειμένου να αναζητήσει τον τόπο εκείνο που σύμφωνα με τον Γάλλο διανοητή και νομπελίστα Αλμπέρ Καμύ αποτελεί τον αγαπημένο τόπο των Θεών, τον τόπο της εσωτερικής γαλήνης, της αυτοπραγμάτωσης, της πραγματικής ευτυχίας. Τον τόπο όπου αποκτά κανείς αντικρύζοντάς τον την εσωτερική του πληρότητα, ανακαλύπτει τον αληθινό του εαυτό και φωτίζει τον υπόλοιπο δρόμο της ζωής του για πάντα. Και ενώ χίλιες δυο αναποδιές δυσχεραίνουν την απόφασή του να πραγματοποιήσει το όνειρό του μέχρι να φτάσει στον τόπο αυτόν και συγκεκριμένα στο Σίγρι της Λέσβου, η άφιξή του στο νησί σηματοδοτεί και τη γέννηση μιας καινούριας ζωής, διαφορετικής από την προηγούμενη, η οποία θα χαράξει από την αρχή την πορεία του στον επίγειο κόσμο. Αποφασισμένος κι ο ίδιος να τολμήσει την πολυπόθητη αλλαγή στη ζωή του, ανακαλύπτει τελικά το πραγματικό νόημα της ευτυχίας, αυτό που όλοι οι άνθρωποι αναζητούν στη ζωή τους, μα που λίγοι δυστυχώς είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν και να αποδεχτούν ως αληθινό.

Μια άκρως ενδιαφέρουσα και καλογραμμένη ιστορία εσωτερικής πάλης και αναζήτησης, που δεν πλατειάζει ούτε παραποιεί τη γνώση και την ιστορία της φιλοσοφίας για τους σκοπούς της μυθοπλασίας. Αντίθετα, προσφέρει μια χρήσιμη διδακτική, η οποία αφήνεται στην ευχέρεια του αναγνώστη να την οικειοποιηθεί και να την κάνει κτήμα του. Διακρίνεται επίσης μια απόλυτη εναρμόνιση μυθοπλασίας, φιλοσοφίας, ταξιδιωτικού αφηγήματος, αλλά και ποίησης μαζί, γεγονός που αναδεικνύει τον συγγραφέα πέρα από δεινό χρήστη του λόγου και γνώστη της φιλοσοφίας, σε έναν εξαιρετικό περιηγητή, αλλά και λυρικό ποιητή. Παρότι δεν οικειοποιείται το μέτρο και τη ρίμα στα είκοσι πέντε ποιήματά του τα οποία θα διαβάσει ο αναγνώστης στο τέλος της αφήγησης, η λυρικότητά του έργου του στο σύνολό της πηγάζει από τη δύναμη των λέξεων που χρησιμοποιεί και από την επιδέξια ένωσή τους στο όνομα της αγάπης και του έρωτα.

Τέλος, μια ιδιαιτερότητα του βιβλίου που αξίζει επίσης να σημειωθεί είναι η φιλοξενία των δώδεκα επιστολών του κεντρικού ήρωα της ιστορίας στον Αλμπέρ Καμύ, οι οποίες γράφηκαν κατά τη διαμονή του στη Λέσβο. Επί της ουσίας, πρόκειται για δώδεκα barcode που παραπέμπουν στο YouTube, σε οπτικό υλικό – οδοιπορικό των τοποθεσιών που επισκέφτηκε ο Δρ. Γκουγκώ κατά τη διάρκεια του πιο καθοριστικού καλοκαιριού της ζωής του και που συνοδεύονται με τις αντίστοιχες επιστολές που έγραψε ο ίδιος με ανυπέρβλητη αγάπη στον αγαπημένο του και αδικοχαμένο φιλόσοφο, προκειμένου να τον ταξιδέψει με τα δικά του μάτια, έστω και νοητά, σε όλα αυτά που κάποτε ονειρεύτηκε να ζήσει για το υπόλοιπο της ζωής του εκείνος, μα που δυστυχώς δεν πρόλαβε λόγω του αιφνίδιου θανάτου του.

Το βιβλίο του Στρατή Πανούριου «Σίγρι, ο τόπος των Θεών», γεμάτο εικόνες, ζωντάνια, θαλασσινή αύρα, φυσική ομορφιά, χιούμορ, έρωτα και καλοκαίρι, συστήνεται ανεπιφύλακτα προς ανάγνωση.

Ας είναι καλοτάξιδο!


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

“O Γάλλος φιλόσοφος Πλάτων Γκουκώ επισκέπτεται τον πιο παράξενο τόπο που γνώρισε ποτέ, το Σίγρι της Λέσβου, «τον τόπο των θεών», όπως τον οραματίστηκε ο Αλμπέρ Καμύ μαζί με το φίλο του Μισέλ Γκαλιμάρντ και ανακαλύπτει με τη βοήθεια των «Θεών του Καλοκαιριού» το σημαντικότερο “τρόπο” που επιδρά στο να συμβούν τα γεγονότα στις ζωές των ανθρώπων.”


Βιογραφικό:

Ο Στρατής Πανούριος γεννήθηκε στην Αγιάσο της Λέσβου το 1967. Έχει σπουδάσει υποκριτική και σκηνοθεσία στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, συγγραφή θεατρικών έργων στην Εταιρία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και σκηνοθεσία κινηματογράφου στο New York College Athens & University of Greenwich.
Το 2023 βραβεύτηκε για το σύνολο του έργου του ως σκηνοθέτης – εμψυ-χωτής (2016 – 2023) στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού Ι από την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών. Το 2018 βραβεύτηκε ως «Theater Director of the Year» από το αγγλικό περιοδικό Acquisition International και το 2017 ήταν ομιλητής στο TEDx Athens 2017. Έχει εκδώσει το μυθιστόρημα “Shakespeare on Mars” (2021) που κυκλοφορεί στα αγγλικά, τα βιβλία αυτοβελτίωσης «Γιατί σε χώρισε» (Διάνοια 2022) και «Η εγγονή της Σταχτοπούτας» (Key Books 2024). Από το 2023 είναι υπεύθυνος πολιτιστικών δράσεων της
Επανόδου.

Περισσότερες πληροφορίες:
www.stratispanourios.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια