Βιβλιοκριτική: "Ο ύπουλος Γκαφάμ Γκαχούμ κι η μάγισσα ξελογιάστρα" της Ελισάβετ Πλαμάδα | Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη

 




ISBN: 978-618-210-250-3
Συγγραφέας: Ελισάβετ Πλαμάδα
Έτος Έκδοσης: 2025
Αριθμός Σελίδων: 72

Όταν πήρα το βιβλίο στα χέρια μου, διάβασα τις πληροφορίες από το οπισθόφυλλο και επικεντρώθηκα στην εικόνα του εξωφύλλου και δεν θα σας πω ψέματα. Δεν κατάλαβα τίποτα…

Μια ξελογιάστρα μάγισσα και ένας νάνος. Τι κοινό μπορεί να έχουν;

Πως οι δυο τους να συνδέονται;

Ποια βασανιστική εμπειρία τους έχει επισκεφτεί;

Πολλές ερωτήσεις γεννήθηκαν στο μυαλό μου, μα δεν έχασα καιρό. Άρχισα να διαβάζω το παραμύθι και σιγά – σιγά όλα έγιναν κατανοητά και αντιληπτά. 

Η ιστορία ξεκινά με έναν ύπουλο νάνο, με ένα περίεργο όνομα. Τον έλεγαν Γκαφάμ Γκαχού και ο καημένος, αντιμετώπιζε ένα πάρα, μα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Είχε αρχίσει να χάνει το χρώμα του και να γίνεται θαμπός ή ακόμα καλύτερα να γίνεται διάφανος, σχεδόν αόρατος.

Έπρεπε να βρει λύση και μάλιστα άμεση στο πρόβλημά του, γι’ αυτό και επισκέφτηκε τη μάγισσα, ελπίζοντας στη βοήθειά της.

Η μάγισσα εκείνη τη στιγμή, έφτιαχνε ένα μαγικό τσάι με δάκρυα γάτας και τσουκνίδες. Μη γελάτε! Με τέτοια υλικά καταπιάνονται οι μάγισσες. Γι’ αυτό άλλωστε και τις λέμε μάγισσες!

Ήταν που λέτε άρρωστη και την πονούσε ο λαιμός της. Όταν λοιπόν την επισκέφτηκε ο νάνος για να του δώσει ένα μαγικό φίλτρο για την περίπτωσή του, εκείνη δεν ήταν σε θέση να τον βοηθήσει, παρόλο που ο νάνος είχε φέρει από το σπίτι του όλο το χρυσάφι που είχε μαζέψει!

Με λίγη τύχη και εντελώς ξαφνικά, ο νάνος βρήκε λύση το πρόβλημά του μπαίνοντας στο λαιμό της μάγισσας!

Ναι, καλά διαβάσατε!

Για να λύσει το πρόβλημά του και για να μην έχει ξανά το ίδιο πρόβλημα μπαίνει στα λαιμουδάκια των μικρών παιδιών όπως μπήκε και σε εκείνον της μάγισσας, τα γαργαλάει, εκείνα αρχίζουν να βήχουν και να τα πονάει ο λαιμός τους και ο ύπουλος νάνος είναι τρισευτυχισμένος!

Δεν θα σας πω περισσότερες πληροφορίες, αν και ξέρω ότι σας έχω αφήσει με πολλές απορίες. Ο ύπουλος νάνος βρήκε λύση και στην ουσία τρυπώνει στον λαιμό μας και κάνει τα παιχνίδια του. 

Γι’ αυτό λοιπόν μικροί μου φίλοι, όταν έχετε βήχα ή πονάει ο λαιμός σας, να ξέρετε ότι σας έχει επισκεφτεί ο ύπουλος νάνος και έχει κρυφτεί στο λαιμό σας και σας γαργαλάει.

Τι πρέπει να κάνετε; Θα σας πω αμέσως. Να ανοίξετε ένα μεγάλο στόμα, πολύ – πολύ μεγάλο, να πιείτε το φάρμακο που σας δίνει η μανούλα σας και με αυτόν τον τρόπο, ο ύπουλος νάνος θα αναγκαστεί να φύγει από μέσα σας και μαζί του θα πάρει τον βήχα και τον πόνο! 

Πολλές μαμάδες έχουμε βρεθεί στην ίδια θέση, να έχουμε άρρωστα τα παιδάκια μας και να πρέπει να τα καταφέρουμε να πάρουν το φάρμακό τους. Φωνές, γκρίνιες και κλάματα συνοδεύουν κάθε φορά το κουταλάκι με το σιρόπι και το οποίο τις περισσότερες φορές είναι πικρό και απαίσιο. Η συγγραφέας του σημερινού παραμυθιού, διηγείται μια ιστορία την οποία σκάρωσε για τα δικά της παιδιά, με πρωταγωνιστές μια μάγισσα και έναν νάνο οι οποίοι βοηθούν τα παιδιά να ανοίξουν το στόμα τους, να πάρουν το φάρμακό τους, να σταματήσουν το βήχα και να γίνουν ξανά υγιή, δραστήρια και ευτυχισμένα!

Που ξέρετε, ίσως η ιστορία αυτή βοηθήσει και στα δικά μας παιδάκια. Δεν έχουμε παρά να τους διαβάσουμε το παραμύθι και να δοκιμάσουμε όταν αρρωστήσουν να απομακρύνουμε τον νάνο από τα λαιμουδάκια τους!

 

Εικονογράφηση: Βιβή Μαρκάτου

 

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:

Σε ποιο σημείο μπορεί να φτάσει κάποιος προκειμένου να μην ξεχαστεί τ’ όνομά του;

Κι αν είσαι ο “τυχερός” και σου “κάτσει”, πώς “ξεκάθεται”;

Πώς μπορεί μια μάγισσα πικρά μετανιωμένη να επανορθώσει τη ζημιά της;

Ποιος και μέσα από ποια “βασανιστική” εμπειρία θα την αναγκάσει να συμμορφωθεί;

Αυτές και άλλες πολλές απορίες θα λυθούν σε όποιον ταξιδέψει στην παραμυθένια μας περιπέτεια…

Έτοιμοι; Προσδεθείτε και φύγαμε! 

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα του βιβλίου:

Η Ελισάβετ Πλαμάδα σπούδασε στο ΠΤΔΕ Ιωαννίνων, στο Ελληνικό ωδείο, στο ωδείο KODHALI και στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μ. Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Ασχολήθηκε για δέκα χρόνια με τα κατηχητικά σχολεία και τις κατασκηνώσεις τους ως ομαδάρχισσα και μουσικός. Ήταν επί τρία χρόνια μέλος της Θεατρικής Συντροφιάς Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2001 είναι δασκάλα στο Δημόσιο Σχολείο. Είναι παντρεμένη και έχει περίπου είκοσι οχτώ παιδιά εκ των οποίων τα τέσσερα δικά της και τα υπόλοιπα του σχολείου. 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο, θα βρείτε εδώ.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια