Η Ανθούλα Δανιήλ υπογράφει το νέο της βιβλίο στο Bιβλιοπωλείο του Βακχικόν



Η συγγραφέας Ανθούλα Δανιήλ υπογράφει το νέο της βιβλίο "Δεκαετίες τερματίζουν όλες μαζί στο νήμα" στο Βιβλιοπωλείο του Βακχικόν, Ασκληπιού 17 Αθήνα, την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 και ώρες 7-9 μ.μ.

Περιγραφή:
Θα μπορούσα να ονομάσω το βιβλίο Προσωπική μυθολογία, όμως προτίμησα τον τίτλο Δεκαετίες τερματίζουν όλες μαζί στο νήμα, επειδή ο χρόνος υπακούει σε ένα συνεχές φλας μπακ για να φέρει στο παρόν ό,τι ανήκει στο παρελθόν. Εκ των πραγμάτων η αφήγηση ακολουθεί τεθλασμένη πορεία, εκκινώντας από ένα επεισόδιο της παιδικής ηλικίας ή της μετέπειτα νεανικής ή της τωρινής, που ετεροχρονισμένα επαναξιολογείται και επανεκτιμάται κάτω από άλλο φως.
Αυτά που με απασχολούν μπορεί να αφορούν ένα ιστορικό απόσπασμα, έναν πίνακα ζωγραφικής, ένα γλυπτό, μια μουσική σύνθεση, ένα κινηματογραφικό έργο, ένα θεατρικό. Ό,τι όμως και αν είναι, θα αναφερθεί με τα καλλιτεχνικά του ανάλογα. Για παράδειγμα, ένα ποίημα του Μαλαρμέ που γίνεται μουσική σύνθεση από τον Ντεμπισί και μπαλέτο που χορεύει ο Νιζίνσκι και μετά ποίημα από τον Σεφέρη.
Με γοήτευε πάντα, με άλλα λόγια, αυτή η σύμπλεξη τεχνών, βιβλίων, έργων τέχνης και ανθρώπων-δημιουργών. Και συχνά μια απορία των μαθητικών μου χρόνων, ανενεργή στα χρόνια που κύλισαν, έβρισκε κάποια στιγμή την απάντησή της σαν από θαύμα. Κι άλλοτε μια παρόρμηση, πάλι σαν από θαύμα, φώτιζε κάτι που μου ήταν σκοτεινό. Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων θα μπορούσε να είμαι εγώ.
Ανθούλα Δανιήλ

Βιογραφικό:
Η Ανθούλα Δανιήλ έζησε και σπούδασε στην Αθήνα, είναι δικάκτωρ Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (έλαβε τον τίτλο με Άριστα και Ομοφώνως με θέμα Ο Οδυσσέας Ελύτης ανάμεσα στις αντινομίες του καιρού του). Υπηρέτησε στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση, μετεκπαιδεύτηκε στη ΣΕΛΜΕ Αθήνας, από όπου αποφοίτησε με Άριστα, αποσπάστηκε στο Υπουργείο Παιδείας για το περιοδικό Αερόστατο, στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για τη συγγραφή σχολικών βιβλίων, επιμελήθηκε το dvd Δώδεκα Έλληνες Λογοτέχνες για την Εκπαιδευτική Τηλεόραση και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, έλαβε μέρος στο ντοκιμαντέρ για τον Στράτη Μυριβήλη. Έγραψε μελέτες για τον Οδυσσέα Ελύτη (Μια αντίστροφη πορεία, Από το Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου στους Προσανατολισμούς, Εικαιρότητα 1986) και για τον Γιώργο Σεφέρη (Τα τρία Κρυφά Ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη, Επικαιρότητα 1988). Έχει επίσης γράψει: Προσεγγίσεις Ποιημάτων του Λυκείου (Εκδοτικές Τομές 1996), Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Ελληνικά Γράμματα 2000), Νεοελληνική Πεζογραφία (Ελληνικά Γράμματα 2002), Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄ και Γ΄ Γυμνασίου (Ελληνικά Γράμματα 2006), Βιβλίο για τον Ελληνικό Κινηματογράφο (ΙΔΕΚΕ, Εκδόσεις Λιβάνη). Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια, ενημερώσεις, αφιερώματα στην Ελλάδα, την Κύπρο, τις Βρυξέλλες, τη Σλοβακία, τη Γεωργία, την Ισπανία, και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Γράφει κριτική βιβλίου σε εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά (Αυγή, Καθημερινή, Ποιητικά, Θέματα Λογοτεχνία, Παραθέματα Λόγου, Φιλολογική, Διάστιχο, Περί ου, Φρέαρ, Poeticanet, Νέα Ευθύνη, Εμβόλιμον, Νέο Επίπεδο, Κοράλλι, Απόπλους, Νησίδες, Μανδραγόρας, Διόραμα κ.ά). Δίδαξε στην Επιμόρφωση Φιλολόγων. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, της Ένωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών Ελλάδος και της Εταιρείας Συγγραφέων.