Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για εικαστικούς: Χρώμα σε Νερό - Η απήδαλος ναύςO Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος και η Δρ. Σάσσα Τσέϊτοου προσκαλούν εικαστικούς καλλιτέχνες με κύριο μέσο έκφρασης την υδατογραφία να συμμετέχουν σε έκθεση με τίτλο “Χρώμα σε Νερό IV -Η Απήδαλος ναύς” και σημείο έμπνευσης τον σχετικό Ομηρικό Μύθο για το νησί των Φαιάκων η οποία θα λάβει χώρα στην Κέρκυρα 25 Ιουλίου -  30 Αυγούστου 2020 με την διοργάνωση της “The Attic Gallery”.

ΕΡΓΑ
Η έκθεση θέτει ως σημείο έμπνευσης τους στίχους 555 - 563 (Θ’ Ραψωδία της Οδύσσειας) που ακολουθούν. Στην έκθεση θα γίνουν δεκτά έργα με θεμα την θαλασσογραφία, τη σχέση ανθρώπου και θάλασσας, την σχέση στεριάς / θάλασσας στην τοπιογραφία, την ναυτοσύνη, το νησί της Κέρκυρας, ή/και επεξεργάζονται/εμπνέονται ευθέως από τον μύθο που αποτελεί το θέμα της έκθεσης, ελεύθερης έμπνευσης, με υδατοδιαλυτά υλικά (συγκεκριμένα χρώματα υδατογραφίας, ακουαρέλλα, μολύβια νερού, κ.α.) αποκλειστικά σε χαρτί. Τα έργα δεν πρέπει να φέρουν ένθετα στοιχεία και θα πρέπει να μπορούν να μεταφερθούν σε “ρολό”, να είναι διαστάσεων που να μην ξεπερνούν το μέγεθος 47Χ67 εκατοστά, αλλά και να μην είναι μικρότερα των διαστάσεων 25Χ35 εκατοστά, ενώ θα παραδοθούν “ως έχουν” -δηλαδή ακορνίζωτα- σε σημεία συγκέντρωσης στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Η γκαλερί θα μεριμνήσει να μεταφέρει τα έργα με ασφάλεια από και προς τα σημεία συγκέντρωσης τους και να τα κορνιζώσει για την έκθεση.ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗ - ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Η “απήδαλος ναύς” (δηλαδή “το πλοίο χωρίς πηδάλιο”) όπως επικράτησε να αναφέρεται ο μύθος που αναπτύσσεται στους παρακάτω στίχους, είναι ένα πανάρχαιο σύμβολο της ναυτικής τέχνης, ένα ορόσημο της πανάρχαιας σχέσης γενικότερα των Ελλήνων και ειδικότερα των Κερκυραίων με την ναυτοσύνη, ένα άυλο μνημείο στο πνεύμα του ανθρώπου που δάμασε την θάλασσα. Η Σχερία, το νησί των Φαιάκων, ήταν ο προτελευταίος σταθμός του Οδυσσέα πριν φτάσει στην πατρίδα του, την Ιθάκη. Σταθμεύοντας πριν κινήσει πάλι για τον προορισμό του, ο Όμηρος μέσα από τα μάτια του Οδυσσέα, περιγράφει για τα πλοία των Φαιάκων ότι  δεν χρειάζονταν καπετάνιους και δεν είχαν πηδάλιο: συντονίζονται με τη σκέψη και εκτελούν τις αποφάσεις των ανθρώπων που τα κυβερνούν. Αυτοί χρειαζόταν να αποφασίσουν τον τόπο του προορισμού τους, και τα πλοία μόνα τους κατευθύνονταν προς αυτόν κάνοντας τους απαραίτητους υπολογισμούς για να βρουν την τοποθεσία. Ο σημερινός επισκέπτης που φτάνει στο λιμάνι της Κέρκυρας αντικρίζει στην είσοδο ένα γλυπτό, το οποίο αναπαριστά το έμβλημα της πόλης, το καράβι χωρίς πηδάλιο.

"εἰπὲ δέ μοι γαῖάν τε: τεὴν δῆμόν τε πόλιν τε,
ὄφρα σε τῇ πέμπωσι τιτυσκόμεναι φρεσὶ νῆες:
οὐ γὰρ Φαιήκεσσι κυβερνητῆρες ἔασιν,
οὐδέ τι πηδάλι᾿ ἔστι, τά τ᾿ ἄλλαι νῆες ἔχουσιν:
ἀλλ᾿ αὐταὶ ἴσασι νοήματα καὶ φρένας ἀνδρῶν,
καὶ πάντων ἴσασι πόλιας καὶ πίονας ἀγροὺς
ἀνθρώπων, καὶ λαῖτμα τάχισθ᾿ ἁλὸς ἐκπερόωσιν
ἠέρι καὶ νεφέλῃ κεκαλυμμέναι: οὐδέ ποτέ σφιν
οὔτε τι πημανθῆναι ἔπι δέος οὔτ᾿ ἀπολέσθαι."

Σε μετάφραση Μαρωνίτη:

"Κι ακόμη, φανέρωσε τη χώρα σου, λαό και πόλη,
για να σε ταξιδέψουν προς τα εκεί τα πλοία, με τους δικούς τους
λογισμούς. Γιατί σ᾽ εμάς τους Φαίακες οι καπετάνιοι περισσεύουν,
δεν μας χρειάζονται καν τα πηδάλια, όπως συμβαίνει με των άλλων
τα καράβια. Μόνα τους τα πλεούμενά μας ξέρουν τι λογαριάζουν
και τι σκέφτονται οι άνθρωποι που ταξιδεύουν· γνωρίζουν
πόλεις και χωράφια καρπερά· κι έτσι, ταχύτατα περνούν
το άγριο κύμα της θαλάσσης μες στην ομίχλη,
σκεπασμένα με νεφέλη.
Κι ούτε ποτέ κινδύνεψαν να πάθουν κάποια βλάβη ή να βουλιάξουν".


ΥΠΟΒΟΛΗ
Οι καλλιτέχνες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην έκθεση καλούνται να υποβάλλουν 1-4 έργα τους σε φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας με συναφή θεματολογία, το βιογραφικό τους και στοιχεία επικοινωνίας στο email colorinthewatergr@gmail.com.

Προθεσμία Υποβολής: 12 Ιουνίου 2020,

Σημειώνεται πως εφόσον γίνει δεκτή η συμμετοχή ενός καλλιτέχνη στην έκθεση, μέρος των έργων που αρχικώς υπεβλήθη μπορεί να αντικατασταθεί από νεότερα έργα, τα οποία θα φιλοτεχνηθούν ειδικά για αυτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ “ΧΡΩΜΑ ΣΕ ΝΕΡΟ”
Η σειρά εκθέσεων “Χρώμα σε νερό” είναι ένα προσωπικό project του εικαστικού επιμελητή Πάρη Καπράλου που έχει στόχο την διάδοση, προβολή και γνωριμία του φιλότεχνου κοινού με ενδιαφέροντες νέους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες στα κύρια μέσα έκφρασης των οποίων συγκαταλέγεται η υδατογραφία με κάθε δυνατή από τις ποικίλες μορφές της. Η παρούσα είναι η 4η διοργάνωση έκθεσης. Κατόπιν μίας πορείας δέκα διοργανώσεων Επιτροπή θα επιλέξει και θα βραβεύσει 10 από τους συμμετέχοντες στις εκθέσεις, ενώ η συγκεκριμένη διοργάνωση θα μετατραπεί σε ετήσιο θεσμό υπό την αιγίδα διεθνούς οργανισμού. Περισσότερες πληροφορίες και συνεχή ενημέρωση για την συμμετοχή στην υπό δημιουργία κοινότητα, Προσκλήσεις Ενδιαφέροντος και εξελίξεις μπορείτε να αντλείτε από την σελίδα στο Facebook που βρίσκεται ΕΔΩ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ THE ATTIC GALLERY
H The Attic Gallery είνα ο χώρος τέχνης στην Κέρκυρα της ελληνοβρετανής Σάσσας Chaitow, ο οποίος βρίσκεται στον δεύτερο όροφο – στη σοφίτα – ενός μεγαλοπρεπούς νεοκλασικού κτηρίου στην καρδιά της πόλης της Κέρκυρας, που κάποτε στέγαζε το Γαλλικό Ινστιτούτο. Με έναν ενιαίο χώρο σχεδόν 200 τ.μ., και ποικιλία επαγγελματικού εξοπλισμού, είναι αρκετά ευέλικτος ώστε να ικανοποιήσει κάθε ανάγκη έκθεσης ή παρουσίασης. Η Σάσσα Chaitow, MA, MA, PhD, είναι η ελληνοβρετανίδα ιδιοκτήτρια των χώρων The Attic Gallery και του ICON Gallery, ενώ παράλληλα η ίδια είναι ζωγράφος, συγγραφέας, και Ιστορικός Πολιτισμού με επιτυχημένες παράλληλες καριέρες. Από το 2008 έχει συνεργαστεί με μεγάλα διεθνή εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά κέντρα για τη διοργάνωση πολιτισμικών συνεδριών και συμποσίων στην Ελλάδα, τη Μ. Βρετανία, και τις ΗΠΑ. Ως συγγραφέας έχει δημοσιεύσει πολλαπλές πανεπιστημιακές μελέτες, κι έχει παρουσιάσει δεκάδες δημόσιες και ακαδημαϊκές ομιλίες σε πανεπιστήμια και πολιτιστικούς χώρους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Ως εκπαιδευτικός έχει περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ επίσης έχει εργαστεί σε ακαδημαϊκές εκδόσεις, στον καθημερινό και περιοδικό Τύπο, στις δημόσιες σχέσεις και στη γραφική επικοινωνία. Στην ατομική της καλλιτεχνική καριέρα, από το 2000 έχει παρουσιάσει 13 ατομικές εκθέσεις στη Μ. Βρετανία, στη Σουηδία, και στην Ελλάδα, δημοσιεύοντας συλλεκτικούς καταλόγους του έργου της.