Διεθνής ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Inwards – Η παύση ως αφετηρία μεταμόρφωσης"

Η Luminous Eye δημοσιεύει διεθνή θεματική πρόσκληση για υποβολή προτάσεων με στόχο τη διοργάνωση ομαδικής έκθεσης με τίτλο Inwards – Η παύση ως αφετηρία μεταμόρφωσης.
Αφορμή για την ανοιχτή πρόσκληση είναι η παύση που βιώνουμε σήμερα εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας. Ποιό είναι το αντίδοτο στην ανασφάλεια και το φόβο; Η παρούσα κατάσταση μας δίνει την ευκαιρία να αναστοχαστούμε πάνω στις αξίες που υπηρετούμε στη ζωή μας, τη σχέση μας με τον κόσμο και τους εαυτούς μας, όπως επίσης να δούμε τα κίνητρα, τους στόχους και τις επιδιώξεις μας υπό διαφορετικό πρίσμα.
Αντί να εστιάζουμε σε μια διαρκή αναζήτηση επιβεβαίωσης, η περίοδος του περιορισμού μπορεί να γίνει αφετηρία για να στρέψουμε την καθημερινότητά μας, ίσως τη ζωή μας, προς άλλη κατεύθυνση. Ο επαναπροσδιορισμός αυτός αρχίζει από μία έσωθεν διερεύνηση και παρατήρηση, οι οποίες σήμερα κρίνονται όχι μόνο θεμιτές αλλά και αναγκαίες. Αυτή η διαδικασία της μεταμόρφωσης, η οποία πάντα καθρεφτίζεται στο βλέμμα, είναι η προσφορά της παρούσας συνθήκης.


ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
Οι φωτογραφίες πρέπει να αποσταλούν με wetransfer στη διεύθυνση info@luminouseye.net, το αργότερο έως την 1η Σεπτεμβρίου 2020 τα μεσάνυχτα.
ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που βιώνουμε, η έκθεση θα πραγματοποιηθεί σε πρώτη φάση σε ψηφιακή μορφή στον ιστότοπο της Luminous Eye. Με την άρση των περιοριστικών μέτρων, θα πραγματοποιηθεί έκθεση στο χώρο της Luminous EyeΜητσαίων 1A, Αθήνα, η οποία θα διαρκέσει δύο μήνες.
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι συμμετέχοντες καλούνται να υποβάλουν φωτογραφίες που έχουν σχέση με την εσωτερική διαδικασία της μεταμόρφωσης, τη συναισθηματική αφύπνιση, την αποδοχή της κατάστασης, την αλλαγή αντίληψης, την όξυνση της ευαισθησίας. Δεν τίθεται περιορισμός σχετικά με τον χειρισμό και τον τρόπο απεικόνισης του θέματος της έκθεσης. Ουσιαστική προϋπόθεση είναι οι φωτογραφίες να καθρεφτίζουν μια βιωμένη εσωτερική πραγματικότητα.
Οι φωτογραφίες πρέπει να έχουν δημιουργηθεί μετά την 1η Μαρτίου 2020.

Δικαίωμα συμμετοχής
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι φωτογράφοι – καλλιτέχνες (επαγγελματίες ή ερασιτέχνες) από όλο τον κόσμο που χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο ανεξαρτήτως ιθαγένειας και εθνικότητας.
Το κατώτερο όριο ηλικίας είναι τα 18 έτη.

Υποβολή
Οι συμμετέχοντες καλούνται να υποβάλουν:
  • Όνομα και επώνυμο
  • Μια ενότητα 12 έως 15 φωτογραφιών σε ψηφιακή μορφή jpg, διάστασης 1500 pixels η μεγαλύτερη πλευρά και ανάλυση 72 dpi.
  • Η ονομασία των αρχείων θα πρέπει να έχει τη μορφή: ΟΝΟΜΑ_ΕΠΩΝΥΜΟ-01.jpg με λατινικούς χαρακτήρες
  • Ένα κείμενο που να αναφέρει το θέμα και τη φωτογραφική προσέγγιση του πρότζεκτ (μέχρι 300 λέξεις).
  • Ένα βιογραφικό (μέχρι 250 λέξεις).
  • Τη διεύθυνση του ιστότοπου και του προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα (αν υπάρχουν)
  • Όλα τα παραπάνω πρέπει να σταλούν με wetransfer στη διεύθυνση info@luminouseye.net.
Κριτική Επιτροπή – Επιλογή
Tα έργα θα αξιολογηθούν από πενταμελή επιτροπή. Την επιτροπή απαρτίζουν οι:
  1. Κωστής Αντωνιάδηςφωτογράφος
  2. Βασίλης ΓεροντάκοςLuminous Eye – φωτογράφος
  3. Χάρης ΚακαρούχαςLuminous Eye – φωτογράφος
  4. Έφη ΜητροπούλουΨυχοθεραπεύτρια
  5. Παύλος ΠαυλίδηςLuminous Eye – φωτογράφος
Κατά την επιλογή, η κριτική επιτροπή θα λάβει υπόψη της κατά πόσο οι φωτογραφίες ανταποκρίνονται στο θέμα καθώς και την πρωτοτυπία και καλλιτεχνική αξία τους.
Η κριτική επιτροπή θα επιλέξει για την έκθεση δέκα συμμετοχές από αυτές που πληρούν τους παραπάνω όρους.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την 1η Οκτωβρίου 2020 μέσω του ιστότοπου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Luminous Eye. Όλοι οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν ξεχωριστά με email.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι δέκα επιλεγέντες φωτογράφοι οφείλουν να στείλουν στη Luminous Eye τις φωτογραφίες τους σε υψηλή ανάλυση, 4000 pixels η μεγαλύτερη πλευρά. Οι επιλεγέντες φωτογράφοι που δεν θα έχουν αποστείλει τις φωτογραφίες τους σε υψηλή ανάλυση, ως τις 31 Οκτωβρίου το αργότερο, θα αποκλειστούν.
Οι δέκα επιλεγέντες φωτογράφοι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους στο κοινό
  1. διαδικτυακά, στην ιστοσελίδα της Luminous Eye με τη μορφή ψηφιακής έκθεσης (εγκαίνια της ψηφιακής έκθεσης: 11 Δεκεμβρίου 2020)
  2. μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, στο χώρο της Luminous Eye σε έκθεση που θα διαρκέσει δύο μήνες. Η έκθεση αυτή θα μεταφερθεί και σε άλλους εκθεσιακούς χώρους-φορείς πολιτισμού στην Ελλάδα
  3. μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, με τη μορφή έντυπου φωτογραφικού καταλόγου, ο οποίος θα διατίθεται προς πώληση στο χώρο και το ηλεκτρονικό κατάστημα της Luminous Eye.
Επικοινωνία
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με την πρόσκληση συμμετοχής, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με την Luminous Eye μέσω e-mail στη διεύθυνση info@luminouseye.net.
Χρονοδιάγραμμα
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: 1η Σεπτεμβρίου 2020
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: Σεπτέμβριος 2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ: 1η Οκτωβρίου 2020
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: Οκτώβριος – Νοέμβριος 2020
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: 11 Δεκεμβρίου 2020

Συμπληρωματικοί Όροι
Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να προωθούν τις φωτογραφίες που έχουν υποβάλει στην πρόσκληση πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (1η Οκτωβρίου 2020).
Οι επιλεγέντες φωτογράφοι παραχωρούν στη Luminous Eye το δικαίωμα να δημοσιευθούν οι φωτογραφίες τους στη ψηφιακή και φυσική έκθεση, σε οποιαδήποτε προώθηση του έργου τους, συμπεριλαμβανομένων όλων των έντυπων μορφών (καταλόγων και καρτ-ποστάλ περιορισμένης έκδοσης).
Η Luminous Eye θα διατηρήσει τα τυπώματα των επιλεγέντων φωτογράφων για περίοδο δύο ετών και θα έχει το δικαίωμα να εκθέτει τα έργα τους σε αναδρομικές εκθέσεις κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ετών. Μετά το πέρας της περιόδου αυτής, και σε συνεννόηση με τους φωτογράφους, θα καθοριστεί αν θα συνεχιστεί η συνεργασία τους με τη Luminous Eye.
Τα δικαιώματα εκμετάλλευσης θα συμφωνηθούν ατομικά με τον εκάστοτε φωτογράφο, ρητά και με ιδιωτικό συμφωνητικό.
Πνευματικά Δικαιώματα
Τα πνευματικά δικαιώματα των εικόνων παραμένουν ιδιοκτησία του δημιουργού / φωτογράφου της εικόνας. Συμμετέχοντας στην πρόσκληση, ο φωτογράφος εγγυάται ότι είναι ο δημιουργός και κάτοχος του έργου, ότι έχει την άδεια του θέματος, ότι τα έργα δεν παραβιάζουν δικαιώματα τρίτων (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων απορρήτου, κατάχρησης, παρενόχλησης, παραπλανητικής συμπεριφοράς, αποκάλυψης, δημοσιότητας ή πνευματικών δικαιωμάτων).
Με την υποβολή των προτάσεων στην παρούσα ανοιχτή πρόσκληση οι συμμετέχοντες φωτογράφοι/ καλλιτέχνες αποδέχονται τους παραπάνω όρους.
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής













O Kωστής Aντωνιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και φωτογραφία στο Institut Francais de la Photographie στο Παρίσι. Είναι ιδρυτικό μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Αθηνών (1979-2004). Από το 1985 έχει θέση καθηγητή στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών στo Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Θεωρητικά και κριτικά κείμενά του για τη φωτογραφία δημοσιεύονται από το 1979 σε εικαστικά και φωτογραφικά περιοδικά. Έχει οργανώσει και επιμεληθεί πολυάριθμες εκθέσεις φωτογραφίας ελλήνων και ξένων φωτογράφων για λογαριασμό του Φωτογραφικού Kέντρου, του Διεθνή Μήνα Φωτογραφίας, του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα. Το 2003 ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσείου Φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη και από το 2006 εργάζεται ως ανεξάρτητος επιμελητής εκθέσεων. Έχει επίσης πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και εθνικές συλλογές.

























Ο Βασίλης Γεροντάκος γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε φλάουτο στο Αthenaeum ωδείο, μαθηματικά και αστρονομία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και φωτογραφία στον Φωτογραφικό Κύκλο. Στο ραδιόφωνο δούλεψε σαν παραγωγός και συνέθεσε μουσική σε θεατρικές παραστάσεις. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει εκδώσει ένα βιβλίο με τίτλο ”Φωτογραφίες”.
Διδάσκει φωτογραφία στην Αθήνα όπου ζει μόνιμα. Συνιδρυτής της γκαλερί Luminous Eye.

























Ο Χάρης Κακαρούχας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Χαρτογραφία  στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (Diplome), Θεωρία χρώματος και οπτική αντίληψη (M.Sc) στο University of Glasgow και φωτογραφία (Ph.D) στο University of Derby (τίτλος της διατριβής “Προσωπογραφία” Χαρτογραφόντας τον Εαυτό. Έχει σπουδάσει ακόμη διάφορα είδη θεραπείας μέσω της τέχνης καθώς και άλλες πρακτικές σύγχρονης ψυχοθεραπείας.
Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί και εκτεθεί ευρέως στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εκδώσει τρία φωτογραφικά λευκώματα, Στα μονοπάτια του χρόνου (Εκδ. Φωτοχώρος), Φυσική Παρουσία (Εκδ. Luminous Eye), και Μετέωρος χρόνος Ένα πορτρέτο της Κούβας. Το τελευταίο έχει εκδοθεί σε έξι Ευρωπαϊκές  χώρες. Κέρδισε το βραβείο των Ευρωπαίων εκδοτών και ήταν 3ος επιλαχών για το Schweppes Photographic Portrait prize. Έχει τιμηθεί ακόμη με το βραβείο Μήλος για το καλλιτεχνικό βιβλίο της χρονιάς στην Ελλάδα. Ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οικολογικού – καλλιτεχνικού φεστιβάλ που οργάνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το 2013. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια παραδίδει φωτογραφικά σεμινάρια με τον τίτλο In sight photo: η φωτογραφία ως συνειδητή πράξη. Έργα του βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Συνιδρυτής της γκαλερί Luminous Eye.

























Η Έφη Μητροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες με μεταπτυχιακό στην Εγκληματολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Στη συνέχεια σπούδασε Cranio sacral therapy και ολοκλήρωσε ένα masters στην Ψυχοθεραπεία (Core Process Psychotherapy) στο Karuna Institute στην Αγγλία. Τα επόμενα χρόνια εργάστηκε σαν ψυχοθεραπεύτρια και ταυτόχρονα παρακολούθησε μια σειρά μαθημάτων και σεμιναρίων στην κεραμική, η οποία αποτέλεσε το μέσον της δημιουργικής της έκφρασης.













Ο Παύλος Παυλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Σπούδασε Γραφιστική στο ΤΕΙ Αθηνών και φωτογραφία στον Φωτογραφικό Κύκλο. Από το 1984 διατηρεί δικό του δημιουργικό γραφείο. Παράλληλα εργάζεται σαν επαγγελματίας φωτογράφος και διδάσκει φωτογραφία και ψηφιακή επεξεργασία φωτογραφίας. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέλος της εικαστικής ομάδας “Κέντρο Απόκεντρο“. Συνιδρυτής της γκαλερί Luminous Eye.